Je Harde Schijf Wissen? Dat doe je Zo!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Alles in de prullenbak is niet genoeg.

Je Harde Schijf Wissen? Dat doe je Zo!

Ben je van plan je oude laptop te doneren of recyclen? Dan is je harde schijf wissen een goed idee; je wilt je persoonlijke informatie niet zomaar laten staan. Wie weet wie er toegang toe krijgt – met alle gevolgen van dien! ⚠️

Van medische gegevens, browsergeschiedenis, inloggegevens tot e-mails uit het verleden – al die informatie over jou stapelt zich op in dat apparaat. Het is niet voldoende om alleen oude bestanden te verwijderen, want de verwijderknop verwijdert niet écht alles.

Onderneem de onderstaande stappen om je harde schijf te wissen, zodat niemand je persoonlijke gegevens ooit kan terughalen. Als je dat niet correct doet, liggen je bestanden voor het oprapen, wat je privacy en de veiligheid van je persoonlijke gegevens in gevaar brengt.

Maak een back-up van je gegevens voordat je begint

Voordat je de harde schijf van je computer wist of de fabrieksinstellingen terugzet, maak je idealiter een back-up van al je gegevens op je nieuwe computer, de beste externe harde schijf of een cloud-service.

Regelmatig een back-up maken van je gegevens is een slimme manier om je gegevens veilig te houden. Harde schijven kunnen crashen, worden versleuteld door ransomware-software, zoekraken of worden gestolen indien het om exterme schijven gaat.

Ransomware

Ransomware is een type kwaadaardige software, ook wel virus, dat je computer infecteert en je toegang tot de computer beperkt totdat je losgeld betaalt om de computer te ontgrendelen.

Ransomware-varianten worden al enkele jaren waargenomen en proberen vaak geld af te persen door een waarschuwing op het scherm weer te geven.

Een back-up maken op een usb-stick is mogelijk, maar denk eraan dat dit vrij kleine opslagapparaten zijn en dat ze misschien niet de plaats hebben voor alle gegevens op je pc. Externe harde schijven bieden meer opslagruimte.

Cloud back-ups zijn een andere optie. Ze zijn veilig en een van de handigste manieren om gegevens op te slaan. Het is zeer eenvoudig om mee aan de slag te gaan.

Maak een account aan bij je gekozen cloud-service, zoals Dropbox, en voltooi de installatie. Dit maakt de opslag van je gegevens in de cloud – een netwerk van externe servers – mogelijk. Er is geen fysieke locatie voor de back-upgegevens.

Een iMac op een houten bureau

Het risico dat ze worden gestolen of vernietigd door bijvoorbeeld overstromingen of brand is hiermee ook meteen beperkt. Bovendien zijn je bestanden versleuteld. Dat maakt het voor cybercriminelen moeilijk om toegang te krijgen tot je informatie.

Let op! Verwijder niet zomaar de bestanden van je computer

Je denkt misschien dat het voldoende is om je documenten naar de prullenbak te verplaatsen en deze te legen, maar dat is niet zo. Deze actie lijkt de bestanden te verwijderen, maar laat ze vaak waar ze waren, verborgen voor het oog. De meeste programma's voor gegevensherstel kunnen deze verborgen bestanden herstellen. 😱

Wanneer je bestanden uit de prullenbak of prullenbak verwijdert, wordt de bestandsnaam of de verwijzing naar het verwijderde bestand gewist. De computer ziet het bestand niet meer. Dit betekent dat de ruimte die het bestand innam op de laptop of pc niet langer gereserveerd is voor dat bestand.

Maar... het bestand staat nog wel op de harde schijf. Het blijft op de harde schijf totdat de locatie wordt opgegeven voor een nieuw bestand dat op die exacte locatie wordt opgeslagen.

Data recovery software is in staat om de titel van het bestand opnieuw samen te stellen. Dit maakt het mogelijk voor de computer om het bestand weer te zien, en dat is een groot risico voor de veiligheid van je bestanden. Gelukkig zijn er manieren om je bestanden echt van je harde schijf te verwijderen! 🔽

vrouw zit met laptop op schoot en harde schijf

Manier 1: Gebruik een geschikt programma

Speciale softwareprogramma's wissen de inhoud van je harde schijf permanent. Er is weinig kans dat je gegevens terug kunt halen. Ook is niemand anders in staat om data recovery software te gebruiken om je bestanden te herstellen.

De meeste programma's voeren een low-level format uit dat alle verwijderde bestanden overschrijft met nullen en andere onbegrijpelijke gegevens. Dit maakt het onmogelijk voor data recovery software om de bestanden te herstellen.

DBAN is een gratis programma voor gegevensvernietiging dat bestanden op een harde schijf volledig wist. Dit omvat alle persoonlijke bestanden, besturingssystemen en geïnstalleerde programma's.

Als je een mechanische harde schijf (HDD) wilt wissen, heb je een hulpprogramma nodig dat voldoet aan de DoD 5220.22-M standaard. Dit betekent dat het hulpprogramma je schijf volledig wist door je gegevens driemaal te overschrijven met verschillende tekens.

Het is slim om zo een hulpprogramma te gebruiken om bijvoorbeeld je beste externe ssd te wissen. De meeste producten bieden een bewijs van verwijdering. Sommige geven zelfs informatie over wat er met de schijf en de gegevens is gedaan. Dit is vooral welkom na het wissen van een bedrijfscomputer, waar wellicht betrouwbare bedrijfsinformatie op stond.

Manier 2: Windows 10, 8.1 of 7 terugzetten naar de fabrieksinstellingen

windows laptop aan het updaten

Je schijf wissen in Windows 10

Met behulp van het herstelprogramma in Windows 10 kun je je pc resetten en tegelijkertijd de schijf wissen. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Herstel, en klik op Aan de slag onder Deze pc opnieuw instellen.

Je krijgt dan de vraag of je je bestanden wilt behouden of alles wilt verwijderen. Selecteer Alles verwijderen, klik op Volgende en vervolgens op Opnieuw instellen. Je pc doorloopt het reset-proces en installeert Windows opnieuw. Als hij klaar is, start je pc opnieuw op en kom je bij het Window-installatiescherm.

Als je van plan bent je nog goede desktop te verkopen of aan iemand anders te geven, doorloop dan het installatieproces om hem voor iemand anders in te stellen. Als je van plan bent de pc weg te doen, sluit je hem op dit punt gewoon af.

... in Windows 8.1

Ga in Windows 8.1 naar Instellingen > Pc-instellingen wijzigen > Update en herstel > Herstel. Klik op de knop Aan de slag onder het kopje Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren. Klik op de volgende pagina op Volgende.

Je krijgt de optie om ofwel je bestanden te verwijderen of de schijf volledig op te schonen. Kies de optie De schijf volledig opschonen en klik dan op Opnieuw instellen.

Nadat je pc opnieuw is opgestart, kom je ook hier weer uit bij het Windows-installatiescherm. Doorloop het installatieproces als je je computer wilt verkopen of weggeven.

... in Windows 7

Windows 7 biedt niet hetzelfde hulpprogramma voor het opnieuw instellen als Windows 10 of 8.1, maar je kunt je harde schijf van Windows 7 onder de juiste omstandigheden terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Om het proces soepeler te laten verlopen, heb je de Windows 7-installatieschijf nodig.

Open het configuratiescherm en klik op Herstel. Klik in het volgende scherm op de link voor Geavanceerde herstelmethoden. Merk op dat als je pc geen herstelpartitie heeft, je hier een foutmelding krijgt, waardoor verdergaan niet mogelijk is.

Het volgende scherm presenteert verschillende opties, afhankelijk van hoe je Windows 7 opnieuw wilt installeren. Selecteer de juiste optie voor jouw scenario. Zodra je een keuze hebt gemaakt, kies je Overslaan wanneer er wordt gevraagd een back-up van je bestanden te maken en klik dan op Opnieuw opstarten.

Windows start nu opnieuw op. Afhankelijk van de optie die je hebt gekozen, kun je Windows 7 nu opnieuw installeren en instellen, waarbij de vorige installatie wordt gewist.

Macbook Pro met een zwart scherm

Je opstartschijf wissen in Mac

Op je Mac wis je de opstartschijf met het schijfhulpprogramma, maar je moet je computer eerst op een speciale manier opstarten:

  • Schakel je Mac in terwijl je de toetsen Command + R op je toetsenbord ingedrukt houdt.
  • Laat los wanneer het logo verschijnt. Na enkele ogenblikken verschijnt het menu van de herstelmodus van de Mac.
  • Selecteer Schijfhulpprogramma in de lijst met herstelopties voordat je op Doorgaan klikt.
  • Klik op je opstartschijf en selecteer vervolgens Wissen.
  • Kies in het vervolgkeuzemenu Formatteren Mac OS Extended (Journaled).
  • Als je een vervolgkeuzemenu Regeling ziet, selecteer je GUID Partition Map.
  • Klik op Security Options (beveiligingsopties) en sleep de schuifregelaar helemaal naar rechts, zodat Most Secure (meest veilig) de geselecteerde optie is.
  • Klik op OK en selecteer Wissen.

Zelfs op de beste laptop benut je idealiter de beveiligingsopties om je harde schijf te formatteren, waardoor deze niet kan worden teruggevoerd naar zijn vorige staat.

Je gegevensschijf wissen in Mac

Als je je dataschijf wilt wissen en niet de opstartschijf, open je het schijfhulpprogramma vanuit de Finder zonder in de herstelmodus op te starten. Klik op Ga in de menubalk en kies vervolgens Hulpprogramma's, voordat je dubbelklikt op Schijfhulpprogramma's. Volg nu dezelfde stappen om elke schijf die op je Mac is aangesloten te wissen.

Conclusie

Zoals je ziet is mogelijk om Windows 10, 8.1 en 7 terugzetten naar de fabrieksinstellingen met de ingebouwde resetfuncties of je schijf via een het schijfhulpprogramma te wissen op je Mac. Als je echter een sterkere en veiligere methode wilt om je harde schijf te wissen, is een goed hulpprogramma de beste oplossing.

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe wis ik mijn harde schijf?".
Bedankt voor je tijd en laat zeker een reactie achter als je nog met vragen zit! 😉

Was dit artikel behulpzaam?