Zo Vervang Je je HDD voor een Razendsnelle SSD

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Zo Vervang Je je HDD voor een Razendsnelle SSD

Door de HDD in je laptop of pc te vervangen voor een SSD, geef je je apparaat een behoorlijke upgrade. Een SSD is onder andere sneller en betrouwbaarder dan een HDD. Nu kun je dit natuurlijk laten vervangen, maar het is helemaal niet zo heel moeilijk om dit zelf te doen.

In dit artikel leg ik je precies uit hoe het HDD vervangen voor SSD in zijn werk gaat. Volg de stappen, en dan moet het helemaal goedkomen!

SSD vs. HDD

De SSD (solid state drive) is de opvolger van de HDD (Hard Disk Drive), de ouderwetse draaiende harde schijf. In de meeste nieuwe laptops en computers zit een SSD.

Een SSD heeft nagenoeg alleen maar voordelen ten opzichte van een HDD. Het zorgt ervoor dat je apparaat razendsnel opstart, is sneller in het algemeen en bovendien stiller, energiezuiniger en betrouwbaarder.

Het enige Ă©chte pluspunt aan een HDD is dat hij per GB goedkoper is en zich daarom beter leent voor het voordelig opslaan van een groot aantal bestanden. Sommige laptops hebben dan ook zowel een SSD als een HDD, waarmee je het beste van beide werelden verenigt.

Naast interne SSD's bestaan er ook externe SSD's. Met de beste externe SSD haal je een uitstekend opslagmedium in huis, maar ze zijn niet bedoeld

Is je laptop of computer traag en heb je momenteel nog geen SSD? Dan zal je apparaat er ongetwijfeld van opknappen als je je HDD vervangt voor een SSD. Check wel altijd de website van de fabrikant even om te zien of dit daadwerkelijk mogelijk is. Zoek vervolgens naar een goede interne SSD en dan kunnen we aan de slag!

Dit heb je nodig

Voordat we gaan beginnen, is het belangrijk dat je een aantal spullen paraat hebt staan. Je hebt het volgende nodig om je HDD te vervangen voor een SSD:

HDD vervangen voor SATA SSD

Stap 1: Windows klonen (optioneel)

Of je deze stap moet volgen, hangt ervan af of je het besturingssysteem wilt overzetten, of Windows opnieuw wilt installeren. In het laatste geval kun je deze stap overslaan. Je kunt dan Ăłf een back-up van je bestanden maken en op een externe harde schijf zetten, of een behuizing kopen waarmee je je HDD tot externe harde schijf omtovert.

Wil je het besturingssysteem wél overzetten? Dan moet je een kloonsoftware installeren. In veel gevallen komt de SSD met deze software. Als dat niet zo is, kun je het gelukkig gemakkelijk (en gratis) online vinden.

Binnenkant van computer met harde schijf eruit

Het eenvoudigst is als je je SSD kunt aansluiten op je pc of laptop, zodat je de kloon direct overzet. Dit doe je met behulp van een speciale kabel of behuizing. In sommige gevallen heeft een pc of laptop onder de motorkap ruimte voor een extra harde schijf, zodat je de SSD naast je HDD kunt plaatsen.

Zodra de SSD is aangesloten, moet je hem initialiseren. Ga naar Schijfbeheer en selecteer de SSD. Klik er vervolgens met je rechtermuisknop op en kies voor Initialiseren. Vervolgens doorlop je de stappen.

Tijdens het initaliseren moet je een keuze maken uit MBR (Master Boot Record) en GPT (GUID Partition Table). MBR is het meest compatibel en is en kan bij oudere besturingssystemen vaak zelfs noodzakelijk zijn, terwijl GPT is een recentere en meer geavanceerde standaard is.

Na het initaliseren ga naar de kloonsoftware om de bestanden over te zetten. Dit kan meerdere uren in beslag nemen, dus houd daar rekening mee.

Stap 2: Haal je HDD eruit

De HDD zit niet altijd precies op dezelfde plek. Dit verschilt per fabrikant en model, maar het is doorgaans niet moeilijk om hem te vinden.

Zorg dat je laptop of pc helemaal uitstaat en niet in de oplader zit wanneer je aan de slag gaat. Het liefst werk je met een antistatische armband om eventuele beschadigingen te voorkomen. Haal eerst de achterkant van je laptop eraf met een schroevendraaier. Vaak moet je meerdere schroeven uit je laptop halen voordat je hem kunt openen.

Vervolgens zoek je de harde schijf en haal je hem eruit. Die zit meestal vast met een klik- of schuifsysteem.

Stap 3: Plaats de SSD

Nu de HDD eruit is, plaats je de SSD in de SATA-aansluiting. Het plaatsen zou eenvoudig moeten zijn als de SSD hetzelfde formaat heeft als de HDD. Merk je dat het niet makkelijk gaat, dan is je apparaat mogelijk niet compatibel, en moet je een vervanger regelen.

SATA SSD's en HDD's bestaan in twee smaken: 2,5 inch en 3,5 inch. In laptops vind je nagenoeg altijd het 2,5 inch-formaat. Wil je een HDD van 3,5 inch vervangen door een SSD van 2,5 inch, dan kan dit met behulp van een bracket (een montagebeugel). Andersom kan dit niet, dus dit is een punt om vooraf op te letten.

Stap 4: Start je laptop of pc weer op

Als alles weer dichtgeschroefd zit, start je je laptop of pc weer op. Je apparaat zou de SSD nu direct moeten herkennen! Is dat niet het geval? Volg dan het stappenplan om ervoor te zorgen dat je apparaat je SSD herkent.

samsung ssd's op pci express platen

HDD vervangen door M.2 SSD

Heb je geen SATA SSD, maar een M.2 SSD? Een M.2 SSD kan zowel een HDD vervangen als aanvullen. Het zou zelfs een SATA SSD kunnen vervangen/aanvullen. Dit type biedt nĂłg meer mogelijkheden dan de SATA SSD, waaronder meer snelheid.

Een ander verschil tussen een M.2 SSD en een SATA SSD is de manier van aansluiten. Een M.2 SSD sluit je direct in het moederbord aan. Check altijd vooraf of je moederbord compatibel is!

Hoe het werkt? Schakel je computer of laptop uit en maak de behuizing open. Zoek vervolgens naar het M.2-slot in je moederbord. Hier zit waarschijnlijk al een schroefje dat je eruit moet halen. Doe dit, schuif de M.2 in het slot, en schroef hem vast met de schroef die je net uit het moederbord hebt gehaald.

Schroef je apparaat naderhand weer dicht en zet hem aan. Na het formatteren is hij klaar voor gebruik!

Denk aan het formaat

M.2 SSD's komen in verschillende formaten voor. Het is belangrijk dat je kijkt naar welke formaten je moederbord ondersteunt, voordat je tot aanschaf overgaat. Het gaat hierbij om hoe de contacten zijn gevormd (de 'sleutels'), en de lengte van de M.2 SSD.

Conclusie

Hopelijk was het vervangen succesvol en kun je weer profiteren van een heerlijk snel apparaat! Is het niet gelukt? Je mag ons altijd een bericht sturen!

Was dit artikel behulpzaam?