Wat te Doen als Windows je SSD Niet Herkent

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Wat te Doen als Windows je SSD Niet Herkent

Een SSD zorgt er niet alleen voor dat je computer razendsnel opstart, maar is ook stiller, energiezuiniger en betrouwbaarder dan een harde schijf (HDD). Een uitstekende upgrade dus! Zul je alleen net zien: je SSD wordt niet herkend door Windows. Geen nood, want met dit artikel ga ik je proberen te helpen.

Dit heb je nodig

Voor het onderstaande stappenplan heb je niets extra's nodig. Alleen (uiteraard) je pc of laptop! đź’»

laptop op tafel met kopje koffie

Stap 1: Is de SSD wel compatibel?

Voordat je aan de slag gaat, is het raadzaam om dubbel te checken of de SSD wel compatibel is met je pc of laptop. Kijk op de website van de fabrikant of loop de handleiding nog eens na. Is de SSD compatibel? Ga dan door naar stap 2. Zo niet, dan moet je hem waarschijnlijk retourneren en vervangen met een compatibel model.

Stap 2: Ga naar Schijfbeheer

Om tot de oplossing te komen, moet je allereerst in Schijfbeheer zijn en daar enkele stappen uitvoeren. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de start-knop (het Windows-icoontje) en daarna op Schijfbeheer.

Stap 3: Check of je SSD is geĂŻnitialiseerd

Initialiseren is het klaarmaken voor het eerste gebruik. Als je SDD nog niet is geĂŻnitialiseerd, verschijnt er normaal gesproken meteen een dialoogvenster op je scherm zodra je Schijfbeheer opent.

Als je de SSD nog moet initialiseren klik je op Ok en moet je een keuze maken uit MBR (Master Boot Record) en GPT (GUID Partition Table). GPT is een nieuwere, meer geavanceerde standaard, maar MBR is het meest compatibel en is bij oudere besturingssystemen vaak zelfs noodzakelijk.

Soms verschijnt het venster niet, maar zie je alsnog dat de schijf nog niet is geĂŻnitialiseerd. In dat geval klik je met rechtermuisknop op de SSD en kies je voor Schijf initialiseren.

Stap 4: Controleer of je SSD een stationsletter heeft

Is je schijf geĂŻnitialiseerd, maar wordt de SSD nog steeds niet herkend? Kijk dan of er misschien een stationsletter ontbreekt. Een voorbeeld van een stationsletter (ook wel driveletter genoemd) is C: of D:.

Windows wijst meestal automatisch een letter toe aan interne en externe schijven. Gebeurt dit niet, dan is het gelukkig alsnog makkelijk op te lossen.

Klik in Schijfbeheer met je rechtermuisknop op de SSD en vervolgens op Wijzig stationsletter en paden. Klik op Toevoegen of Wijzigen, selecteer een stationsletter – het maakt niet uit welke – en klik op Ok.

Stap 5: Wijs de SSD – indien nodig – toe

Als je de melding Niet-toegewezen ziet, ligt het probleem waarschijnlijk hieraan. Een SSD moet toegewezen zijn om volledig te kunnen werken. Je geeft hiermee aan dat hij klaar is voor het opslaan van gegevens. Met deze actie formatteer je de SSD ook meteen.

Klik met je rechtermuisknop op de SSD en daarna op Nieuw eenvoudig volume. In het venster dat opent klik je op Volgende. Daarna kies je een volumegrootte en klik je weer op Volgende.

Daarna start het formatteren. Je moet dan kiezen uit uit FAT32, NTFS of exFAT. Het modernste bestandssysteem is NTFS en meestal de beste keuze. FAT32 is de oudste variant, maar hierdoor wel weer compatibel met 32 bit-besturingssystemen, en exFAT is hier een modernere variant op.

Laat de clustergrootte zoals hij is en geef de SSD een naam. Klik op Volgende en daarna op Voltooien.

man kijkt bedenkelijk naar laptop

Stap 6: Het (opnieuw) formatteren van de SSD

Een andere mogelijke oorzaak is dat Windows het bestandssysteem van de SSD niet ondersteunt, bijvoorbeeld als deze wordt weergegeven als RAW.

De SSD moet dan (opnieuw) geformatteerd worden. Dit houdt in dat de schijf helemaal leeg wordt gemaakt. Mocht het een oudere SSD met bestanden erop zijn, maak dan eerst een back-up om die niet te verliezen.

Hoe formatteer je een SSD? Klik in Schijfbeheer met je rechtermuisknop op de SSD en dan op Formatteren. Kies een naam voor de schijf en vervolgens het bestandssysteem. In de vorige stap staat de keuze tussen de bestandssystemen FAT32, NTFS en exFAT uitgelegd.

De clustergrootte kan zo blijven staan. Je kunt Snelformatteren aanvinken, maar voor het beste resultaat laat je het uit. Het duurt dan misschien iets langer, maar het formatteren gebeurt wel grondiger. Hierna klik je op Ok.

Stap 7: Herinstalleer het stuurprogramma

Tot slot is het herinstalleren van het stuurprogramma de moeite waard. Hiervoor moet je niet in Schijfbeheer zijn, maar in Apparaatbeheer. Zoek naar de naam van de SSD en klik hier met je rechtermuisknop op. Als je Apparaat inschakelen ziet staan heeft het installeren nog niet plaatsgevonden en kies je hiervoor. Lees hier hoe je de SSD opnieuw installeert.

Anders klik je op Apparaat verwijderen. Hierna herstart je je pc of laptop. Bij het opnieuw opstarten installeert hij het stuurprogramma automatisch weer.

Stap 8: Controleer of de SSD niet kapot is

Mochten bovenstaande stappen allemaal geen soelaas geven, dan is je SSD mogelijk kapot. Hier kom je hem achter door hem in een andere pc of laptop in te bouwen. Werkt hij dan nog niet, neem dan contact op met het bedrijf waar je hem hebt gekocht.

Conclusie

Ik hoop dat de problemen met je SSD zijn opgelost en je nu kunt genieten van de voordelen die het biedt. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons vooral weten!

Was dit artikel behulpzaam?