Een SSD Installeren: Hoe Doe Je Dat?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min. leestijd

Een SSD Installeren: Hoe Doe Je Dat?

Een SSD installeren is alleen voor techneuten? Welnee, dat kun je prima zelf. In dit artikel loods ik je door de stappen, zodat je in no time van je nieuwe schijf geniet, en je apparaat een flinke boost geeft. đź’Ş

Wat is een SSD?

De SSD (solid state drive) is de opvolger van de HDD (hard disk drive), oftewel: de ouderwetse draaiende harde schijf. De meeste moderne laptops en computers hebben een SSD.

De SSD is een forse verbetering van de HDD. Het laat je apparaat razendsnel opstarten, is sneller in het algemeen en daarbovenop stiller, energiezuiniger en betrouwbaarder.

Is je laptop of computer traag en heb je momenteel nog geen SSD? Je HDD vervangen voor SSD zorgt ongetwijfeld dat je apparaat opknapt. Check wel altijd de website van de fabrikant om te zien of dit daadwerkelijk mogelijk is.

Wellicht heb je al wél een SSD, maar heb je je ingelezen over de verschillen tussen soort SSD's en wil je hem upgraden naar de beste SSD. Ook uitbreiding behoort tot de mogelijkheden, als je apparaat plaats heeft voor meerdere schijven.

Dit heb je nodig

Voordat we gaan beginnen, moet je enkele spullen paraat hebben staan. Dit heb je nodig om een SSD te installeren:

  • Je laptop of pc
  • Een SSD
  • Een schroevendraaier, bij voorkeur magnetisch
  • Een kabel of behuizing om je SSD aan te sluiten (optioneel)
  • Een antistatische armband (optioneel)
  • Een externe harde schijf of behuizing voor je oude HDD/SDD (optioneel)

Een SATA-SSD installeren

Een SATA-SSD is een van de meest gangbare SSD-schijven. Deze SSD is in vergelijking met een M.2-SSD een fractie minder krachtig, maar biedt nog steeds genoeg voor de meeste taken.

Stap 1: Besturingssysteem klonen (optioneel)

Deze stap is optioneel omdat meerdere scenario's denkbaar zijn. Laten we kijken:

  • Is je nieuwe SSD een uitbreiding, en geen vervanging? Dan mag je deze stap (en de volgende stap) overslaan.
  • Gaat het om een vervanging van je huidige schijf en wil je het besturingssysteem (inclusief alle inhoud) overzetten? Volg dan onderstaande instructies voor het klonen op. Houd er rekening mee dat je misschien minder opslagcapaciteit tot je beschikking hebt, in dat geval moet je een deel van je huidige HDD of SDD leegmaken of overzetten voordat je aan de slag gaat.
  • Wil je je huidige schijf vervangen, maar het besturingssysteem op je nieuwe SSD opnieuw installeren? Dan hoef je het besturingssysteem niet te klonen, maar moet je wel een manier vinden om je data over te zetten. Je kunt Ăłf een back-up van je bestanden maken en op een externe harde schijf zetten (zie kader), Ăłf een behuizing kopen waarmee je je oude schijf tot externe SDD of HDD omtovert. Je SSD leegmaken is ook een aanrader. Dan weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt.
Een back-up maken van je gegevens
  1. Sluit een externe harde schijf aan op je laptop.
  2. Ga linksonderin je scherm naar het Windows-logo en zoek naar Configuratiescherm
  3. Ga naar Systeem en beveiliging > Bestandsgeschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken.
  4. Selecteer de schijf waar je de bestanden op wilt slaan.
  5. Start de back-up.

Om het besturingssysteem over te zetten moet je een kloonsoftware installeren. Deze software wordt in veel gevallen meegeleverd met de SSD. Als dat niet zo is, kun je het eenvoudig (en gratis) online vinden.

De makkelijkste manier om de kloon over te zetten, is door de SSD met een speciale kabel of behuizing aan te sluiten op je pc of laptop. Als je pc/laptop onder de motorkap ruimte heeft voor een extra schijf, plaats je de SSD naast de oude schijf.

Na het aansluiten moet je de SSD initialiseren. Ga naar Schijfbeheer en selecteer de SSD. Klik daar met je rechtermuisknop op en kies voor Initialiseren. Doorloop daarna de stappen.

Je moet tijdens het initialiseren kiezen uit MBR (master boot record) en GPT (GUID partition table). MBR is het meest compatibel en is en is mogelijk bij een ouder besturingssysteem zelfs noodzakelijk. GPT is een recentere en meer geavanceerde standaard.

Na het initialiseren zet je de bestanden over in de kloonstoftware. Houd er rekening mee dat dit meerdere uren in beslag kan nemen. ⏱️

Binnenkant van computer met harde schijf eruit

Stap 2: Haal je oude schijf eruit (optioneel)

Als je SSD ter uitbreiding dient, mag je ook deze stap overslaan. Wil je je huidige HDD of SSD vervangen, dan moet je hem er wel uithalen. Hij zit niet altijd op dezelfde plek: dit verschilt per fabrikant en model. Doorgaans is het niet moeilijk om hem te vinden.

Zorg, wanneer je aan de slag gaat, dat je laptop of pc helemaal uitstaat en niet in de oplader zit. Door met een antistatische armband te werken, voorkom je eventuele beschadigingen.

Haal de achterkant van je laptop eraf met een schroevendraaier. Je moet waarschijnlijk meerdere schroeven uit je laptop halen voordat je hem kunt openen. Zoek naar de harde schijf en haal hem eruit. Meestal zit het vast met een klik- of schuifsysteem.

Stap 3: Plaats de SSD

Plaats de SSD nu in de SATA-aansluiting. Het plaatsen zou eenvoudig moeten zijn. Is dat niet het geval? Dan is er mogelijk een probleem met de compabiliteit.

SATA-SSD's en HDD's zijn er in twee smaken: 2,5 inch en 3,5 inch. In laptops vind je meestal het 2,5 inch-formaat.

Een schijf van 3,5 inch kun je door eentje van 2,5 inch vervangen door gebruik te maken van een bracket (montagebeugel). Let op: andersom kan dit niet. Past in je apparaat alleen het 2,5 inch-formaat, dan kun je niet uit de voeten met een SSD van 3,5 inch.

Stap 4: Start je laptop/pc opnieuw op

Schroef na het plaatsen je laptop of pc weer dicht en start je apparaat opnieuw op. Je apparaat herkent de SSD normaal gesproken direct.

samsung ssd's op pci express platen

Een M.2 SSD installeren

Een M.2-SSD biedt nóg meer mogelijkheden dan de SATA-SSD, waaronder meer snelheid. Ook is het installeren eenvoudiger. Omdat je een M.2-SSD – in tegenstelling tot een SATA-SSD – direct op het moederbord aansluit, is het essentieel om de compabiliteit vooraf te checken.

M.2-SSD's komen in verschillende formaten voor. Het is belangrijk dat je kijkt naar welke formaten je moederbord ondersteunt. Het gaat hierbij om hoe de contacten zijn gevormd (de 'sleutels') en de lengte van de M.2-SSD.

Schakel je computer of laptop uit en maak de behuizing open. Zoek naar het M.2-slot in je moederbord. Meestal zit er een schroefje dat je eruit moet halen. Schuif de M.2 vervolgens in het slot en schroef hem vast met de schroef die je er net uit hebt gehaald.

Je schroeft het apparaat daarna weer dicht en zet hem aan. Alleen nog even formatteren, en hij is klaar voor gebruik.🥳

Conclusie

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel hoe je een SATA-SSD of M.2-SSD installeert. Ook weet je hoe je je besturingssysteem kloont, mocht dat nodig zijn. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt over het installeren van een SSD. Hartelijk dank voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?