Zo Formatteer Je je Harde Schijf

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Spoiler: het is helemaal niet moeilijk.

Zo Formatteer Je je Harde Schijf

Een harde schijf formatteren houdt in dat je hem helemaal leeg en klaar voor gebruik maakt. Lees snel verder als je wilt weten waarom dit soms noodzakelijk is en hoe het formatteren in zijn werk gaat!

Waarom zou je je harde schijf formatteren?

Er zijn een aantal redenen waarom je je harde schijf moet of kunt formatteren:

  • Als je je computer of laptop doorverkoopt of aan iemand anders geeft.
  • Als je je oude harde schijf hebt vervangen door een nieuwe. Als je de beste externe harde schijf koopt, kun je ervan uitgaan dat hij al geformatteerd is. Dit is niet het geval bij interne harde schijven: hierbij moet je het doorgaans zelf doen.
  • Als je bepaalde problemen ervaart met je harde schijf, zoals een virus. Formatteren is doorgaans een effectief middel tegen virussen. Houd er wel rekening mee dat je door het formatteren alle gegevens op de schijf wist. Maak dus eerst een back-up.

Dit heb je nodig voor het formatteren van je harde schijf

Je hebt voor het onderstaande stappenplan niets extra's nodig. Zorg dat je je computer of laptop paraat hebt, en je kunt aan de slag!

windows laptop op tafel

Formatteren in Windows

Stap 1: Ga naar Schijfbeheer

De eerste stap is om naar Schijfbeheer te gaan. Hier kom je door met je rechtermuisknop op de startknop linksonderin (het Windows-icoontje) te klikken en Schijfbeheer te selecteren.

Stap 2: Klik op de naam van de schijf

Ben je eenmaal in Schijfbeheer, zoek dan naar de naam van de harde je schijf. Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Formatteren.

Stap 3: Kies een volumenaam

Een pop-upvenster verschijnt. De bovenste regel laat je een volumenaam kiezen. Dit is de naam van de schijf. Je kunt dit naar wens aanpassen.

Stap 4: Kies een bestandssysteem

Daarna volgt een keuze uit het bestandssysteem: FAT32, NTFS of exFAT.

  • NTFS (new technology file system) is het modernste bestandssysteem is en meestal de beste keuze.
  • FAT32 is de oudste variant, maar hierdoor wel weer compatibel met 32 bit-besturingssystemen. FAT32 kan geen bestanden verwerken die groter zijn 4 GB.
  • xFAT is een modernere variant op FAT32. Dit is vooral geschikt voor externe schijven en als je bestanden wilt verplaatsen tussen Windows en macOS.

Stap 5: Laat de clustergrootte staan

De derde regel op het venster is een keuze voor de clustergrootte. Een cluster is de minimale hoeveelheid schijfruimte voor het opslaan van een bestand. Het beste is om de aanbevolen clustergrootte (Standaard) te laten staan en hier niets te veranderen. Voor het bestandssysteem NTFS is dit 4 kilobytes.

Stap 6: Snelformatteren wel of niet aanvinken

Je kunt vervolgens Snelformatteren wel of niet aanvinken. Doe je dit wel, dan neemt het formatteren een stuk minder tijd in beslag. Als je de harde schijf formatteert omdat je tegen problemen aan liep, kies je liever voor volledig formatteren. Mogelijk lost het snelformatteren dan namelijk niet alle fouten op.

Stap 7: Bestands- en mapcompressie wel of niet aanvinken

De laatste regel van het pop-upvenster gaat om het wel of niet aanvinken van Bestands- en mapcompressie. Je kunt dit vakje leeglaten: bestands- en mapcompressie is niet nodig.

Stap 8: Klik op Ok

Vervolgens klik je op Ok en kan het formatteren beginnen! Zo simpel is het. 🎉

macbook op tafel

Formatteren in Apple

Stap 1: Open Schijfhulpprogramma

Open Finder en ga naar Programma's > Hulpprogramma's. Daar staat Schijfhulpprogramma normaal gesproken tussen. Open het programma.

Stap 2: Alle apparaten in het programma laten tonen

Klik op Weergave (bovenaan) en daarna op Toon alle apparaten.

Stap 3: Vind de opslagschijf

In de navigatiekolom (links) vind je de naam van de schijf die je wilt formatteren. Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Wis.

Stap 4: Kies de indeling

Een pop-upvenster verschijnt. Bij Indeling kies je voor GUID-partitie-indeling.

Stap 5: Selecteer een bestandssysteemstructuur

Bij Structuur selecteer je een bestandssysteemstructuur naar keuze:

  • Apple File System (APFS): bestandssysteem dat gebruikt wordt door macOS 10.13 of hoger.
  • Mac OS Uitgebreid: bestandssysteem dat gebruikt wordt door macOS 10.12 of ouder.
  • MS-DOS (FAT) en ExFAT: bestandssystemen die compatibel zijn met Windows. Dit is nuttig als je de schijf als extra opslag gebruikt en ook vaak aan een Windows-computer verbindt.

Stap 6: Wis de schijf

Vul een naam in en klik op Wis en vervolgens op Gereed. De harde schijf is geformatteerd! 👍

Conclusie

Ik hoop dat bovenstaand stappenplan duidelijk was en je harde schijf succesvol geformatteerd is. Is het niet gelukt? Stuur ons dan gerust een bericht!

Was dit artikel behulpzaam?