Zo Formatteer Je je Harde Schijf
Begin met een schone lei!
Een harde schijf formatteren houdt in dat je hem helemaal leeg maakt en hij de volledige opslagcapaciteit geniet. Ook kun je formatteren naar een andere bestandsindeling. Lees snel verder als je wilt weten waarom dit soms noodzakelijk is en hoe het formatteren in zijn werk gaat!
Inhoudsopgave
- Waarom zou je je harde schijf formatteren?
- Benodigdheden voor het formatteren van je harde schijf
- Harde schijf formatteren in Windows
- Stap 1: Ga naar Schijfbeheer
- Stap 2: Selecteer de juiste harde schijf
- Stap 3: Kies een volumenaam
- Stap 4: Kies een bestandssysteem
- Stap 5: Laat de clustergrootte staan
- Stap 6: Snelformatteren of niet?
- Stap 7: Bestands- en mapcompressie wel of niet aanvinken
- Stap 8: Bevestiging van formatteren
Waarom zou je je harde schijf formatteren?
Er zijn een aantal redenen waarom je je harde schijf moet of kunt formatteren:
- Als je je computer of laptop doorverkoopt of aan iemand anders geeft.
- Als je je oude harde schijf hebt vervangen door een nieuwe, bijvoorbeeld als je je hdd vervangt door een ssd. Als je de beste externe harde schijf koopt, kun je ervan uitgaan dat hij al geformatteerd is. Dit is niet het geval bij interne harde schijven: hierbij moet je het doorgaans zelf doen.
- Als je bepaalde problemen ervaart met je harde schijf, zoals een virus. Formatteren is doorgaans een effectief middel tegen virussen.
In mijn geval had ik een goed functionerende harde schijf die ik niet meer gebruikte, maar nog wel geld mee kon vangen. Het formatteren gaf me de zekerheid dat mijn gegevens permanent verwijderd waren en de nieuwe eigenaar deze nooit meer kon opsporen.
Let op: Het formatteren van je harde schijf wist alle gegevens, dus het grootste risico is gegevensverlies. Voordat je formatteert, maak altijd een volledige back-up van belangrijke bestanden op een externe schijf of cloudopslag.
Let ook op dat formatteren ook verborgen malware niet altijd verwijdert, dus een betrouwbare antivirus is essentieel. Bij het gebruik van ssd's, minimaliseer het formatteren om de levensduur te verlengen, aangezien deze een beperkt aantal schrijfcycli hebben.
Benodigdheden voor het formatteren van je harde schijf
Je hebt voor het onderstaande stappenplan niets extra's nodig. Zorg dat je je computer of laptop paraat hebt, en je kunt aan de slag!
Harde schijf formatteren in Windows
Hieronder vind je het stappenplan om te formatteren in Windows.
Stap 1: Ga naar Schijfbeheer
De eerste stap is om naar Schijfbeheer te gaan. Hier kom je door met je rechtermuisknop op de startknop linksonderin te klikken (of druk op Windows + X
) en Schijfbeheer te selecteren.
Stap 2: Selecteer de juiste harde schijf
Ben je eenmaal in Schijfbeheer, zoek dan naar de naam van de harde je schijf. Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Formatteren. Let op: controleer altijd goed dat je de juiste schijf kiest!
Stap 3: Kies een volumenaam
Een pop-upvenster verschijnt. De bovenste regel laat je een volumenaam kiezen. Dit is de naam van de schijf. Je kunt dit naar wens aanpassen.
Stap 4: Kies een bestandssysteem
Daarna volgt een keuze uit het bestandssysteem: FAT32, NTFS of exFAT.
- NTFS (new technology file system) is het modernste bestandssysteem is en meestal de beste keuze. NTFS ondersteunt bestanden vele malen groter dan 4 GB dat FAT32 ondersteunt.
- FAT32 is de oudste variant, maar hierdoor wel weer compatibel met 32 bit-besturingssystemen. FAT32 kan geen bestanden verwerken die groter zijn 4 GB wat het nadelig maakt.
- xFAT is een modernere variant op FAT32. Dit is vooral geschikt voor externe schijven en als je bestanden wilt verplaatsen tussen Windows en macOS.
Stap 5: Laat de clustergrootte staan
De derde regel op het venster is een keuze voor de clustergrootte. Een cluster is de minimale hoeveelheid schijfruimte voor het opslaan van een bestand. Het beste is om de aanbevolen clustergrootte (Standaard) te laten staan en hier niets te veranderen. Voor het bestandssysteem NTFS is dit 4 kilobytes.
Stap 6: Snelformatteren of niet?
Je kunt vervolgens Snelformatteren wel of niet aanvinken. Doe je dit wel, dan neemt het formatteren een stuk minder tijd in beslag. Het formatteren verloopt echter wel een stuk minder grondig.
Als je de harde schijf formatteert omdat je tegen problemen aan liep, kies je liever voor volledig formatteren. Mogelijk lost het snelformatteren dan niet alle fouten op.
Bradley Dichter op Quora legt het treffend uit: "Snelformatteren zal fouten in kaart brengen en ze vermijden, zoals het plaatsen van verkeerskegels rond een gat in de weg. Het kan ze niet repareren."
Stap 7: Bestands- en mapcompressie wel of niet aanvinken
De laatste regel van het pop-upvenster gaat om het wel of niet aanvinken van Bestands- en mapcompressie. Je kunt dit vakje leeglaten: bestands- en mapcompressie is niet nodig.
Stap 8: Bevestiging van formatteren
Vervolgens klik je op OK, en kan het formatteren beginnen! Zo simpel is het. 🎉
Harde schijf formatteren in Apple
Hieronder vind je het stappenplan om te formatteren in Apple.
Stap 1: Open Schijfhulpprogramma
Open Finder en ga naar Programma's > Hulpprogramma's. Daar staat Schijfhulpprogramma normaal gesproken tussen. Open het programma.
Stap 2: Weergave van alle apparaten tonen
Klik op Weergave (bovenaan) en daarna op Toon alle apparaten.
Stap 3: Vind de opslagschijf
In de navigatiekolom (links) vind je de naam van de schijf die je wilt formatteren. Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Wis.
Stap 4: Kies de indeling
Een pop-upvenster verschijnt. Bij Indeling kies je voor GUID-partitie-indeling.
Stap 5: Selecteer een bestandssysteemstructuur
Bij Structuur selecteer je een bestandssysteemstructuur naar keuze:
- Apple File System (APFS): bestandssysteem dat gebruikt wordt door macOS 10.13 of hoger.
- Mac OS Uitgebreid: bestandssysteem dat gebruikt wordt door macOS 10.12 of ouder.
- MS-DOS (FAT) en ExFAT: bestandssystemen die compatibel zijn met Windows. Dit is nuttig als je de schijf als extra opslag gebruikt en ook vaak aan een Windows-computer verbindt.
Stap 6: Wis de schijf
Vul een naam in en klik op Wis en vervolgens op Gereed. De harde schijf is geformatteerd! 👍
Conclusie
Ik hoop dat bovenstaand stappenplan duidelijk was en je harde schijf, of het nou op Windows of macOS was, succesvol geformatteerd is. Is het niet gelukt? Stuur ons dan gerust een bericht!