Hoe Sluit Je een Tweede Interne Harde Schijf Aan in 3 Stappen

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Double the fun!

Hoe Sluit Je een Tweede Interne Harde Schijf Aan in 3 Stappen

Droom je van een overvloed aan opslagruimte voor al je favoriete games, foto's en video's? Zit je huidige harde schijf bijna vol en weet je niet waar je met al je nieuwe bestanden heen moet? Dan is het tijd om een tweede interne harde schijf aan te sluiten! 🚀

Belangrijke punten:

  • Een tweede interne harde schijf vergroot de opslagcapaciteit van je computer, verbetert de prestaties en biedt een back-up van je gegevens.
  • Voor de installatie heb je de harde schijf, een SATA-datakabel, een voedingskabel en een vrije drive bay in je computer nodig.
  • Je kunt vaak eenvoudig problemen zoals het niet herkennen van de harde schijf door de computer oplossen door de kabels te controleren of de schijf te formatteren.

1. Voorbereiding: wat heb je nodig?

Voordat je je tweede interne harde schijf kunt aansluiten, heb je een aantal dingen nodig.

  1. Je tweede harde schijf.
  2. Een SATA-kabel om de schijf aan te sluiten op je moederbord, en een voedingskabel om de schijf van stroom te voorzien.
  3. Een vrije drive bay in je computer om de schijf in te installeren.1Margaret Rouse, Techopedia (2016). 'What is a Drive Bay?'
  4. Een kruiskopschroefdraaier om de schijf in de drive bay te schroeven.
  5. Eventueel een antistatische polsband om te voorkomen dat je door statische elektriciteit je harde schijf of zelfs je moederbord beschadigt.

Belangrijk om te weten: een harde schijf (HDD) verschilt van een solid-sate drive (SSD). Wil je een goede SSD installeren? Bekijk dan deze handleiding. Wil je tevens dat je vanaf je SSD kunt opstarten? Lees dan hoe je een SSD bootable maakt. 😉

Een close up van een harde schijf

2. Stapsgewijze instructies voor het aansluiten van een tweede harde schijf

Laten we beginnen! 💪 Het aansluiten van een tweede interne harde schijf is geen hogere wiskunde. Volg deze stappen en je bent zo klaar.

Hoe open je je computer veilig?

Schakel je computer uit, want veiligheid staat voorop. Trek de stekker uit het stopcontact om te voorkomen dat er stroom op de computer staat. Gebruik een kruiskopschroevendraaier om de schroeven aan de achterkant van de computer los te draaien, tenzij hier schroefjes zitten die je met je vingers kunt losschroeven. Verwijder vervolgens voorzichtig de zijpanelen.

Waar plaats je de tweede harde schijf?

In de meeste computers vind je de harde schijf in een speciale drive bay aan de voorkant van de behuizing. Meestal is er ruimte voor meer dan één harde schijf, dus plaats je tweede schijf in een vrije drive bay. Let op de uitlijning: de schijf moet met de connectors (waar je de kabels op aansluit) naar achteren wijzen.

Afhankelijk van de exacte indeling van je computerkast, kan dit echter anders uitpakken. Zelf heb ik een kleine computerkast en heb ik mijn moederbord horizontaal gemonteerd, waardoor mijn opslagschijven ook op andere plekken zitten (langs de zijpanelen). Houd de exacte indeling van je eigen computerkast dus vooral in gedachten!

Hoe sluit je de harde schijf correct aan?

Eerst sluit je de SATA-kabel aan. Dit is de dunne kabel die je tweede harde schijf met het moederbord verbindt. Het maakt niet uit welke kant je eerst aansluit. Vervolgens sluit je de voedingskabel aan. Dit is de brede kabel die van de voeding komt. Zorg dat beide kabels goed vastzitten.

Een man die zelf probeert zijn ssd te repareren

3. Probleemoplossing bij het aansluiten van een tweede interne harde schijf

Soms gaat niet alles volgens plan. Geen zorgen, de meeste problemen zijn eenvoudig op te lossen. Een veelvoorkomend probleem is dat de computer de tweede harde schijf niet herkent.

In dat geval: controleer of beide kabels goed zijn aangesloten. Het kan ook zijn dat je de harde schijf nog moet formatteren. Dit kun je doen via het schijfbeheer van Windows.

Een ander probleem kan zijn dat de externe harde schijf niet meer opstart. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voor meer informatie over dit probleem, bekijk onze gids over wat te doen als je externe harde schijf niet meer opstart.

Wat als je computer de tweede harde schijf niet herkent?

Geen stress! Het gebeurt vaker dan je denkt. Vaak is het een kwestie van de BIOS-instellingen controleren, omdat die zich niet altijd automatisch aanpassen. Stel je computer in om nieuwe hardware te detecteren via Apparaatbeheer > Zoeken naar gewijzigde apparaten.

apparaatbeheer in windows om op nieuwe hardware te scannen

Soms is het ook nodig om de schijf te formatteren, voordat het besturingssysteem deze herkent. Instructies voor het formatteren van een harde schijf vind je hier!

Als dat het probleem niet oplost, controleer dan de kabels. Een losse of beschadigde kabel kan ook zomaar de oorzaak zijn. Probeer een andere kabel als je die bij de hand hebt. En vergeet niet: geduld is een schone zaak. Het kan even duren, voordat je computer de nieuwe harde schijf herkent.

Het is mij al eens overkomen dat de pinnetjes van de SATA-kabel waren verbogen. Een paar minuten aan gepriegel later stonden de pinnetjes weer recht, en maakte mijn harde schijf weer goed contact. Het kopen van een nieuwe kabel is een oplossing als dit het probleem niet oplost!

Hoe los je een corrupte harde schijf op?

Een corrupte harde schijf kan frustrerend zijn. Maar geen zorgen, er zijn oplossingen. Eén manier is door een schijfherstelprogramma te gebruiken. Deze programma's kunnen beschadigde sectoren repareren en verloren gegevens herstellen. Houd echter rekening dat dit niet altijd werkt, afhankelijk van de omvang van de corruptie. Zelf raad ik de volgende aan:

Als niets werkt, kan het nodig zijn om je harde schijf te wissen en opnieuw te beginnen. Dit betekent dat alle gegevens verloren gaan, dus zorg dat je een back-up hebt, voordat je deze stap neemt. 💻

Tips voor het aansluiten van een tweede harde schijf

Zodra je de tweede interne harde schijf aansluit en het werkt, zijn er nog enkele tips die je kunnen helpen om het meeste uit je opslagruimte te halen. Begin met het organiseren van je bestanden.

Maak mappen voor verschillende soorten bestanden en houd je documenten, foto's en video's gescheiden. Dit maakt het makkelijker om dingen te vinden en houdt je harde schijf netjes.

Hoe zorg je voor de beste prestaties van je tweede harde schijf?

Om de beste prestaties uit je tweede harde schijf te halen, is het belangrijk om deze regelmatig te defragmenteren. Defragmentatie herschikt de bestanden op je harde schijf om de lees- en schrijfsnelheid te verbeteren.

Als je veel grote bestanden hebt, zoals films of games, overweeg dan om een goede externe SSD te gebruiken. SSD's zijn sneller en duurzamer dan traditionele harde schijven en kunnen je computer een flinke boost geven!

Hoe zet je je data veilig over naar je nieuwe harde schijf?

Je moet het proces van het overzetten van data naar je nieuwe harde schijf zorgvuldig uitvoeren. Begin met het maken van een back-up van je bestaande data. Dit kun je doen door je bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of door gebruik te maken van een cloudservice.

Als je klaar bent om je data te verplaatsen, doe dit dan in kleine delen. Dit maakt het proces beheersbaarder en vermindert de kans op fouten. Controleer je data nadat je deze hebt overgezet. Dat, of kies ervoor om je gehele harde schijf te klonen. 🎉

man zit met draden aan te sluiten in een kast

Conclusie

Je hebt zojuist met succes een tweede interne harde schijf aangesloten. Dat was niet zo moeilijk als je dacht, toch? Met je nieuwe, ruimere opslagmogelijkheden heb je meer vrijheid om te doen wat je wilt met je computer.

Of je nu meer games wilt downloaden, grotere mediabestanden wilt opslaan of een back-up van je gegevens wilt maken, je tweede interne harde schijf maakt het mogelijk. Maar onthoud: net als bij elke krachtige tool, komt er verantwoordelijkheid kijken bij het gebruik ervan.

Organiseer je bestanden, zorg voor reguliere defragmentatie en back-ups, en houd je systeem up-to-date om je harde schijf in topvorm te houden. Geniet van je uitgebreide digitale ruimte!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen