Je Externe Harde Schijf Start Niet meer Op? Zo Los je dat Op!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

14 min. leestijd

Niets is onmogelijk

Je Externe Harde Schijf Start Niet meer Op? Zo Los je dat Op!

Mijn externe harde schijf gebruik ik als back-up van alle belangrijke gegevens op mijn pc. Toen ik laatst nog wat gegevens op mijn schijf wilde zetten, schrok ik. "Mijn externe harde schijf start niet meer op!" riep ik uit.

Dat riep ik gelukkig iets te vroeg, want na wat research en uitproberen, achterhaalde ik het probleem en loste het op.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat er zeer veel mogelijke oorzaken zijn die zorgen dat je schijf niet meer (goed) werkt en dat daar ook behoorlijk veel oplossingen voor zijn. Daarom besloot ik dit artikel te schrijven. Zodat jij, net als ik, straks weer opgelucht adem kunt halen. 😄

GIF van een vrouw die opgelucht is

Voordat je begint

Je leest dit waarschijnlijk omdat je externe harde schijf niet (goed) werkt. Dit heeft meestal niets te maken met jou of je harde schijf. Problemen met een externe harde schijf komen regelmatig voor; dit geldt zowel voor een goedkope externe harde schijf als voor de beste externe harde schijf.

Hier zijn meerdere oorzaken voor die ik in dit artikel allemaal bespreek. Wat precies nodig is om het probleem op te lossen, verschilt per situatie. Hieronder vind je hetgeen dat je in elk geval nodig hebt.

  • Harde schijf
  • Een pc
  • Usb-kabel om je schijf met de pc te verbinden
  • Tweede usb-kabel

Daarnaast is het geen verkeerd idee om een back-up te hebben van je harde schijf: in sommige gevallen is het probleem niet te verhelpen of niet zonder het verlies van je gegevens.

Je externe harde schijf klonen of een back-up ervan maken is daarom geen verkeerd idee. Heb je nog (andere) werkende harde schijven of is het probleem met je schijf opgelost? Dan raad ik je dit ten zeerste aan.

En dat is alles! Meestal dan: in sommige gevallen is wat meer nodig, zoals een reparatieservice. Maar zolang je over een pc en harde schijf beschikt, kom je al een behoorlijk eind. Laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen. 😉

De externe harde schijf start niet meer op

Vaak ligt het probleem bij het opstarten van de harde schijf. Je sluit hem aan, wacht en blijft wachten, maar er gebeurt niets. Het eerste wat je dan doet om dit probleem aan te pakken, is controleren of de harde schijf goed is aangesloten.

Is dit het geval? Dan is er wat anders aan de hand. Negen van de tien keer heeft het dan te maken met de usb-kabel, of de usb-poort van je pc.

Close-up van een usb-kabel bij een externe harde schijf en laptop op een tafel

De usb-kabel controleren

Het makkelijkste is om eerst de usb-kabel te controleren. Als je een kabel regelmatig gebruikt, kan deze over tijd verslijten. In sommige gevallen is het te zien aan fysieke externe schade en in andere gevallen zit het probleem intern.

Om te achterhalen of dit het probleem is, gebruik je een andere usb-kabel om de harde schijf met de pc te verbinden. Lost dit het op? Super! Zo niet, controleer dan de usb-poort.

De usb-poort controleren

Het kan ook liggen aan de usb-poort. Sluit de harde schijf aan op een andere usb-poort van je pc. Een andere optie is om een ander usb-apparaat te verbinden met de usb-poort en te controleren of deze werkt.

De harde schijf krijgt niet voldoende energie

In sommige gevallen start de harde schijf niet op omdat er te weinig energie voor is. Het belangrijkste daarbij is dat je de juiste kabel gebruikt. Sommige kabels geven niet genoeg stroom door aan je schijf. Het is daarom belangrijk om een originele kabel te gebruiken of in ieder geval een kabel met de juiste specificaties.

De externe harde schijf opent niet

Wanneer het probleem niet bij de usb-kabel, usb-poort of de energietoevoer ligt, is het mogelijk dat de harde schijf zelf kapot is. Maar voordat je die conclusie trekt, is het verstandig om de andere mogelijkheden te controleren.

Wat frequent voorkomt, is dat de harde schijf werkt en opstart, maar de pc deze niet herkent of opent. Hoe je dit controleert en oplost, verschilt per besturingssysteem. 👇

Pc herkent of start de harde schijf niet (Windows)

Heb je een Windows-pc en is verbinding tussen de harde schijf en de pc in orde, maar verschijnt de harde schijf niet onder 'Deze pc' in de verkenner-app? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1: controleer of de harde schijf op de pc te vinden is

Ga na of de harde schijf op de pc te vinden is. Dit kan op twee manieren. De eerste optie is via DiskPart:

Diskpart screenshot van aanwezige schijven op een pc
  • Typ 'DiskPart' in, in de zoekbalk van je pc.
  • Open DiskPart en klik op toestaan als je pc vraagt of je toestaat dat de app wijzigen op je apparaat aanbrengt.
  • Wanneer DiskPart geopend is, typ je in 'list disk'. Druk vervolgens op enter.
  • DiskPart weergeeft nu een lijst met aanwezige schijven.

De tweede optie is via het programma 'Schijfbeheer':

Screenshot van schijfbeheer met de aanwezige schijven op een Windows-pc
  • Klik met je rechtermuisknop op het startmenu.
  • Er verschijnt nu een lijst met opties. Kies hier voor 'Schijfbeheer'.
  • Schijfbeheer opent nu. Hierin zie je de aanwezige schijven.

Staat je schijf niet tussen de aanwezige schijven? Dan is er mogelijk een probleem met de hardware van je harde schijf. Staat de schijf tussen de aanwezige schijven? Dan weet je in ieder geval dat harde schijf werkt. Controleer in dat geval de schijfletter. 🔍

Stap 2: controleer de schijfletter

Een schijfletter is een letter die een fysieke computerschijf of schijfpartitie identificeert. Als je harde schijf deze letter niet heeft, identificeert je pc de schijf niet goed waardoor deze ook niet zichtbaar is bij 'Apparaten en stations' in het mapje 'Deze pc' in de verkenner-app.

Als het probleem is dat de harde schijf geen schijfletter heeft, zie je hem verschijnen in DiskPart en Schijfbeheer, maar staat er in Schijfbeheer geen letter achter de schijf.

In dat geval klik je met de rechtermuisknop in Schijfbeheer op de schijf zonder letter. Kies vervolgens 'Stationsletter en paden wijzigen'. Klik op 'Toevoegen' en selecteer een vrije letter. Nu is je schijf weer zichtbaar in de verkenner-app.

Screenshot van Macbook, schijfhulpprogramma

Stond er al een letter? Ga dan naar stap 3 en sla stap 4 over. Stond er nog geen letter? Ga dan eerst naar stap 3 en dan naar stap 4.

Stap 3: creëer een nieuwe partitie

Het komt weleens voor dat de schijf al een letter heeft, of dat je de letter hebt toegevoegd, maar het probleem zich blijft voordoen. In dat geval is het mogelijk dat de schijf geen partitie heeft, waardoor de pc hem niet herkent als harde schijf. De oplossing? Een partitie toevoegen.

  • Controleer of er inderdaad geen partitie is: open Schijfbeheer en zoek naar je harde schijf in het lijstje onderaan. Staat er 'unallocated' of 'niet toegewezen' bij de opslag? Dan is er inderdaad geen partitie.
  • Staat dit er niet? Dan is er al een partitie. Ga dan door naar de volgende stap.
  • Staat dit er wel? Dan is er geen partitie. Creëer dan een nieuwe partitie: klik met je rechtermuisknop op de 'unallocated' of 'niet-toegewezen' opslag, klik op 'New Simple Volume' en volg de stappen op het scherm.

Mogelijk is je probleem nu opgelost. Zo niet, lees dan even verder. 👀

Stap 4: controleer de instellingen

Had de schijf inderdaad geen letter? Het is mogelijk dat de schijf geen letter kreeg vanwege verkeerde instellingen. Mogelijk dien je 'Automount' aan te zetten. Controleer eerst of je pc de 'Virtual Disk services' uitvoert:

  • Open taakbeheer door de control-, shift- en esc-toets tegelijkertijd in te drukken.
  • Klik hier op het kopje 'Services' aan de rechterkant of bovenzijde.
  • Klik op 'Open services'. In sommige gevallen dien je hiervoor eerst op de drie puntjes te klikken.
  • Zoek naar 'Virtual Disk' en controleer wat onder het kopje 'Status' en 'Opstarttype' staat. Hier behoort 'Wordt uitgevoerd' en 'Handmatig' te staan.
  • Staat dit er niet? Klik dan dubbel op 'Virtual Disk' en selecteer 'Handmatig' achter 'Opstarttype' en/of klik op 'Starten'.
  • Klik tot slot op 'Toepassen'.
Screenshot van de opties bij 'Virtual Disk' in het 'Services'-tabblad van taakbeheer

Controleer vervolgens of Automount is ingeschakeld. Automount zorgt dat Windows automatisch stationsletters toewijst aan nieuwe basisvolumes (externe opslagmedia waaronder schijven) die zichtbaar zijn voor het systeem. Dat doe je als volgt:

  • Open DiskPart. Typ hier 'automount' in en druk op enter.
  • Er verschijnt nu 'automount disabled' of 'automount enabled'.
  • In het laatste geval hoef je niets te doen, want dan staat het al aan.
  • Staat er 'automount disabled'? Typ dan 'automount enable' in en druk weer op enter.
  • Typ vervolgens 'exit' in, druk op enter en herstart je pc om te controleren of je je schijf nu ziet of niet.
Screenshot van DiskPart waarin met een commando wordt gecontroleerd of automount aanstaat of niet

Zie je de schijf nog niet? Ga dan door naar stap 5.

Stap 5: controleer of er iets anders in de weg zit

Doorgaans verhelpen de bovenstaande stappen het probleem van een schijf die niet verschijnt. Maar af en toe ligt het aan iets anders. Dat controleer je in DiskPart.

  • Open Diskpart, typ in 'list disk' en druk op enter.
  • Typ in 'select [schijf]'. De schijf is bijvoorbeeld disk 1, typ dan 'select disk 1' in en druk weer op enter.
  • Typ in 'list part'. Je krijgt nu de partities van de schijf te zien.
Screenshot van DiskPart waarin de partities van een geselecteerde harde schijf worden weergeven

Sommige harde schijven beschikken over slechts één partitie en andere schijven beschikken over een aantal partities. Hoe dan ook: per partitie doe je het volgende:

  • Typ in 'select [partitie]', bijvoorbeeld 'select partition 1', en druk op enter.
  • Typ vervolgens 'attributes volume' in en druk weer op enter.
  • Je ziet nu een aantal kopjes waaronder 'Hidden' en 'No Default Drive Letter'. Achter beide behoort 'No' te staan.
  • Staat er 'Yes' achter 'Hidden'? Typ dan 'attributes volume clear hidden' in en druk op enter.
  • Staat er 'Yes achter 'No Default Drive Letter'? Typ dan 'attributes volume clear nodefaultdriv letter' in en druk op enter.
  • Als je dit gedaan hebt, of als er al 'No' achterstaat, sluit je DiskPart door 'exit' in te typen en enter in te drukken.
Screenshot van DiskPart waarin het 'attributes volume'-commando is uitgevoerd

Als het probleem inderdaad bij het herkennen of opstarten van de schijf lag, is het probleem nu opgelost. Zie je nog steeds geen harde schijf verschijnen? Dan ben ik bang dat je harde schijf helaas kapot is. 😅

Pc herkent of start de harde schijf niet (macOS)

Een mogelijke oorzaak van het feit dat je je externe harde schijf niet ziet op je Mac is dat je pc verkeerd ingesteld is. Om dit te controleren, voer je de hieronder beschreven stappen uit.

Stap 1: stel je Mac zo in dat de externe harde schijven zichtbaar zijn

Open Finder en open hier de voorkeursinstellingen. Ga naar 'Algemeen' en selecteer 'Externe schijven' onder 'Laat deze items zien op de desktop'. Klik bij de voorkeursinstellingen ook op 'Zijbalk' en vink hier ook 'Externe schijven' aan. Als het goed is zie je nu je harde schijf op je pc.

Stap 2: controleer de mount-instellingen

Stap 1 achter de rug, maar maakt dit geen verschil? Dan is het verstandig om de 'mount-instellingen' te controleren:

  • Open de zoekbalk door de CMD-toets en spatiebalk tegelijkertijd in te drukken. Typ hier 'Schijfhulpprogramma' in en selecteer het Schijfhulpprogramma.
  • Links in het programma behoor je nu je harde schijf te zien. Klik hier op. Rechtsboven in zie je nu als het goed is 'Mount'. Klik hier op.
  • Als het goed is, zie je nu je harde schijf terug op je mac.

Werken deze stappen niet of verschijnt de harde schijf niet? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de hardware van je harde schijf. 😕

Close-up van een MacBook met wat codes op het scherm

De externe harde schijf werkt niet meer

Bovenstaande stappen verhelpen het probleem in veel gevallen. Is het probleem na het uitvoeren van deze stappen nog aanwezig? Dan is de kans groot dat de harde schijf zelf niet meer werkt. Of in ieder geval niet naar behoren.

Krijg je je harde schijf op geen enkele manier naar voren? Ook niet na het volgen van alle stappen of het uitproberen op een andere pc? Dan heb ik slecht nieuws: ik kan je niet helpen met het oplossen van dat probleem. Waarschijnlijk is de hardware van je harde schijf kapot en is een reparatie nodig om het op te lossen.

Verschijnt je harde schijf, maar werkt die niet? Opent je pc de inhoud op de schijf bijvoorbeeld niet of krijg je telkens een foutmelding? Dan is het nog niet gelijk einde verhaal. Gelukkig is hier meestal een oplossing voor.

Ook hier geldt weer: de stappen verschillen per besturingsysteem. Maar geen zorgen. Of je nou een Mac of Windows-pc hebt, voor beide leg ik het stap voor stap uit. 😊

Windows

Waar meerdere mogelijke oorzaken zijn, zijn ook meerdere mogelijke oplossingen. En die oplossingen bespreek ik hier stuk voor stuk.

Stap 1: verander de toegang tot de harde schijf

Het probleem kan zo simpel zijn als dat je pc je geen toegang geeft tot je harde schijf. Het is dan een kwestie van jezelf weer toegang geven.

Om te controleren of dit het geval is, en het op te lossen als dit zo is, ga je naar de verkenner-app en navigeer je naar het mapje 'Deze pc'. Als het goed is, zie je hier je harde schijf. Zo niet, raad ik je aan de voorgaande stappen te bekijken.

Klik met je rechtermuisknop op de harde schijf. Klik op 'Eigenschappen' > 'Beveiliging' > 'Maker eigenaar' > 'Bewerken'.

Klik hier weer op 'Maker eigenaar'. Hier zie je 'Machtigingen voor maker eigenaar', vink hier alle vakjes aan onder 'Toestaan'. Klik vervolgens op 'Toepassen'. Als dit het probleem was, is het nu opgelost.

Screenshot van de machtiging-instellingen van een externe harde schijf

Stap 2: controleer het stuurprogramma van de harde schijf

Als het probleem zich nog voordoet, ligt het mogelijk aan het stuurprogramma van de harde schijf.

Screenshot van het apparaatbeheer van een Windows-pc waarbij de optie om het stuurprogramma van een harde schijf bij te werken te zien is

Mogelijk is er een update van het stuurprogramma van je schijf nodig. Klik met je rechtermuisknop op het startmenu en kies voor 'Apparaatbeheer'. Zoek hier naar 'Schijfstations' en open het menu. Klik met je rechtermuisknop op de schijf waar het om gaat en kies voor 'Stuurprogramma bijwerken' en volg de stappen op het scherm.

Herstart je pc om te kijken of de harde schijf nu werkt.

Stap 3: contoleer op de harde schijf een error heeft

Werkt de harde schijf nog niet? Dan zit er mogelijk een error in.

Ga naar Apparaatbeheer, open het menu onder 'Schijfstations'. Als er een error in de harde schijf zit, zie je een geel uitroepteken achter de schijf. Is dit zo? Klik er dan op met je rechtermuisknop en kies voor 'Eigenschappen'. Bekijk hier het error-bericht en hoe je het oplost.

Als je hier geen error ziet, is er nog een andere manier om het te controleren en oplossen: de chkdsk-methode.

Let op!

Als er delen van de schijf een error bevatten, dan lost 'chkdsk' dit bijna altijd op. Maar het is niet altijd mogelijk om deze foutieve bestanden te herstellen. Het kan voorkomen dat chkdsk je schijf weer beschikbaar maakt, maar dat dit niet alle bestanden die erop stonden herstelt.

Klik met je rechtermuisknop op het startmenu en kies voor 'Terminal (Beheerder)'. Voer hier de volgende code in:

chkdsk [schijfletter] /r/f

Op de plek van [schijfletter] vul je de juiste schijfletter in (bijvoorbeeld 'E:'). Druk op enter en wacht tot het programma klaar is (dit kan even duren). Als een error het probleem veroorzaakte, is de kans groot dat het nu is opgelost.

Screenshot van de beheerders terminal op een Windows-pc waarop het chkdsk-commando wordt uitgevoerd

Stap 4: installeer de harde schijf opnieuw

Helpt het bovenstaande allemaal niet? Je hebt dan nog de optie om de harde schijf opnieuw te installeren.

Screenshot van het apparaatbeheer van een Windows-pc waarbij de optie om een harde schijf te verwijderen te zien is

Open wederom Apparaatbeheer en het menu onder 'Schijfstations'. Klik met je rechtermuisknop op de betreffende schijf en kies voor 'Apparaat verwijderen'. Wacht tot je pc klaar is, koppel je harde schijf los en start je pc opnieuw op.

Windows vraagt je om de externe harde schijf automatisch te installeren, zodra je hem opnieuw aansluit. Hopelijk herinstalleert Windows je harde schijf zonder het probleem. Zo niet, ga je weer door naar de volgende stap.

Stap 5: controleer of er een error of virus op je pc zit

Voorheen kon je met Windows probleemoplossers problemen met de harde schijf oplossen. In plaats daarvan voer je op Windows 10 'msdt.exe' uit via de terminal.

Hiervoor open je weer de beheerders terminal, typ je 'msdt.exe -id decivediagnostic' in en druk je op enter. De Windows probleemoplosser voor hardware en apparaten start nu. Na afloop van de Windows probleemoplosser, zie je waar er eventuele fouten zitten en hoe je dit oplost.

Heb je Windows 11? Dan start je de Windows probleemoplosser voor hardware en apparaten op dezelfde manier, maar heb je hiervoor eerst een code nodig die je krijgt van een Windows supportmedewerker. Neem hiervoor contact op met Microsoft Ondersteuning.

Wat sowieso mogelijk is, onafhankelijk van je Windows-versie, is een virusscan uitvoeren. Het makkelijkste is om te zoeken naar 'Windows-beveiliging' of 'Windows Security'. Open de app.

Meestal zie je direct een uitroepteken achter een van de categorieën als je ergens naar dient te kijken, maar ik raad je sowieso aan om een virusscan uit te voeren.

Kies in de Windows-beveiliging-app voor 'Virus- en bedreigingsbeveiliging'. Klik op 'scanopties' onder 'Huidige bedreigingen'. Voor de meest complete scan, kies je hier voor 'volledige scan' of 'Microsoft Defender Antivirus'.

Screenshot van de Windows-beveiliging-app

Als er geen virus te vinden is, is dat goed nieuws voor je pc, maar minder goed nieuws voor je harde schijf als alle voorgaande stappen ook niet werkte. Er is dan nog één mogelijke oplossing: het herformatteren van je harde schijf. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Stap 6: herformatteer de harde schijf

Als niets werkt, is dit je laatste optie. Je laatste, omdat het herformatteren van een harde schijf alle gegevens erop wist.

Mogelijk werkt je harde schijf niet omdat het bestandssysteem van de schijf niet compatibel is met Windows. Windows werkt alleen met exFAT- en NTFS-bestandssystemen voor harde schijven.

Heeft je harde schijf een ander bestandssysteem? Dan dien je deze te wijzigen (door de schijf te herformatteren) om de harde schijf te gebruiken op je Windows-pc. Dat doe je als volgt:

  • Open Schijfbeheer
  • Klik met je rechtermuisknop op de harde schijf onder het kopje 'Volume' en kies voor 'Formatteren'.
  • Kies voor exFAT of NTFS achter 'bestandssysteem'.
  • Klik op 'Ok' om het herformatteren te voltooien.
Screenshot van het schijfbeheer waarin de formatteer-opties van een externe harde schijf zijn weergeven

Grote kans dat het probleem opgelost is. Niet alleen is het bestand nu werkzaam op Windows, de gegevens (ook de eventuele fouten die het probleem veroorzaakten) van de harde schijf, staan er niet meer op. Formatteren is daarom ook meestal een oplossing als het niet aan het bestandssysteem lag.

macOS

Werkt je externe harde schijf nog steeds niet, ondanks dat die zichtbaar is op je Mac? Voer dan onderstaande stappen uit. ⬇️

Stap 1: voer eerste hulp uit

Open het Schijfhulpprogramma en klik op de externe harde schijf. Bovenin zie je 'Eerste hulp'. Dit programma controleert op errors in de harde schijf en lost deze op indien mogelijk. Wanneer het programma klaar is, controleer dan of de harde schijf werkt. Is dit niet zo? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: herformatteer de harde schijf

MacOS werkt met enkele specifieke bestandssystemen. Wanneer de harde schijf een bestandssysteem heeft dat niet compatibel is met macOS, werkt de harde schijf niet. Het is dan een kwestie van het bestandssysteem wijzigen. Hoe je dat doet, lees hier.

Maar, let op: het herformatteren van je harde schijf wist alle gegevens die erop staan. Heb je geen back-up van de gegevens? Voer deze stap dan alleen uit als je geen andere opties meer hebt.

  • Open het Schijfhulpprogramma en klik op je externe harde schijf.
  • Kies de 'Wis'-optie bovenin het venster en kies bij het bestandssysteem een bestandssysteem dat compatibel is met je macOS versie. De beste keuze hierbij is in de meeste gevallen 'APFS'.
  • Klik op 'Wis' en wacht het proces af.
MacBook met daaromheen een harde schijf, koffiekopje, muis en brillenkoker

Zodra het proces voltooid is, behoort je harde schijf weer te werken. Het is dan misschien nog een kwestie van de gegevens terugzetten of van het herstellen van de gegevens.

Wat als niets in dit artikel heeft geholpen?

Heb je alle stappen in dit artikel bekeken en uitgevoerd en helpt niets? Dan heb ik slecht nieuws: grote kans dat je harde schijf zelf kapot is. Mogelijk zit er een virus in dat er niet zomaar uit te krijgen is, of is er iets van de hardware kapot.

Dit betekent niet gelijk dat het niet op te lossen is. Dit betekent dat je waarschijnlijk een professional of een reparatie nodig hebt om het probleem op te lossen. Daar kan ik je niet mee helpen, maar ik wens je veel succes verder! 😊

Conclusie

Je externe harde schijf start niet meer op: balen! In dit artikel staan een hele hoop stappen om dat probleem te verhelpen. Dat komt omdat er ook veel oorzaken zijn. Misschien start je externe harde schijf niet op, mogelijk opent je externe harde schijf niet en wellicht werkt je externe hard schijf niet.

Wat het ook is, als het zelf op te lossen valt, lees je hier hoe je dat doet. Hopelijk heb ik je op deze manier geholpen. In ieder geval bedankt voor het lezen. En heb je nog op- of aanmerkingen? Laat het vooral hieronder weten! 😄

Was dit artikel behulpzaam?