Je Harde Schijf Klonen: Hoe Doe Je Dat?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min. leestijd

Je Harde Schijf Klonen: Hoe Doe Je Dat?

Ik liep onlangs tegen een nogal frustrerend probleem aan dat velen zullen herkennen: mijn dierbare laptop was ontzettend traag geworden. Ik kreeg toen het advies om de HDD te vervangen voor een SSD, en inderdaad: mijn problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. 👍

Ik heb me destijds verdiept in de beste manier om mijn data over te zetten van mijn oude naar mijn nieuwe schijf. Dat bleek best makkelijk te zijn, omdat je je harde schijf kunt klonen. Ik leg je in dit artikel uit hoe je dit doet! ⬇️

Waarom zou je je harde schijf klonen?

Door je harde schijf te klonen, creëer je een exacte kopie. Je zet alle gegevens over, inclusief het besturingssysteem. De voornaamste reden waarom je dit zou willen doen, is als je je schijf vervangt.

Veel oudere laptops hebben nog een HDD (hard disk drive), de ouderwetse draaiende harde schijf. Je kunt deze laptops upgraden door de HDD te vervangen voor een SSD (solid state drive).

Een SSD heeft namelijk bijna alleen maar voordelen ten opzichte van een HDD. Het zorgt dat je apparaat razendsnel opstart, is sneller in het algemeen en bovendien stiller, energiezuiniger en betrouwbaarder.

Wellicht heb je wel al een SSD, maar wil je hem upgraden naar een betere SSD. De schijven zijn voortdurend aan ontwikkeling onderhevig.

Ook de beste externe harde schijf kun je klonen. Heb je het probleem: je externe harde schijf start niet meer op? Dan kun je wellicht je gegevens nog redden door je schijf te klonen naar een andere schijf.

Dit heb je nodig

 • Je laptop of pc
 • Je nieuwe HDD of SSD
 • Een kabel of behuizing om je nieuwe harde schijf aan te sluiten
harde schijf ligt naast open laptop

Stap 1: Check of je voldoende ruimte hebt

Het is altijd goed om vooraf te checken of je huidige schijf niet meer ruimte heeft dan je nieuwe schijf. Is je nieuwe schijf kleiner? Dan moet je je huidige schijf opschonen. Neem je bestanden goed onder de loep en verwijder onnodige documenten, programma's, foto en video's. 🔎

Stap 2: Initialiseer de harde schijf

Na het aansluiten moet je de harde schijf initialiseren. Ga naar Schijfbeheer en selecteer de SSD. Klik daar met je rechtermuisknop op en kies voor Initialiseren. Doorloop daarna de stappen.

Je moet tijdens het initialiseren kiezen uit MBR (Master Boot Record) en GPT (GUID Partition table). MBR is het meest compatibel en is en is mogelijk bij een ouder sturingssysteem zelfs noodzakelijk. GPT is een recentere en meer geavanceerde standaard.

Stap 3: Sluit de harde schijf aan

De makkelijkste manier om de kloon over te zetten, is door de nieuwe harde schijf met een speciale kabel of behuizing aan te sluiten op je pc of laptop. Als je pc of laptop onder de motorkap ruimte heeft voor een extra schijf, plaats je de nieuwe schijf simpelweg naast de oude schijf.

persoon sluit zwarte schijf aan op laptop en zwarte camera

Stap 4: Installeer een kloonsoftware

Om je harde schijf te klonen, heb je een kloonsoftware nodig. Mogelijk wordt deze meteen meegeleverd.

Als dat niet zo is, geen zorgen: je kunt dit eenvoudig (en gratis) online vinden. Voorbeelden zijn Macrium Reflect Free, Carbon Copy Cloner en EaseUS. Ik heb Macrium Reflect Free gebruikt, en kan hem absoluut aanraden! Zodra je een kloonsoftware hebt gevonden, installeer je die.

Stap 5: Zet de bestanden over

Na het initialiseren zet je de bestanden over in de kloonstoftware. Hoe dat precies zijn werk gaat, hangt af van de kloonsoftware die je hebt gekozen. Meestal spreekt het allemaal voor zichzelf, dus ik verwacht geen problemen!

Dit zijn de stappen die je moet volgen voor Macrium Reflect Free, een van de meest bekende kloonsoftwares (en ook het programma dat ik heb gebruikt):

 1. Start het programma.
 2. Selecteer je oude harde schijf in het hoofdscherm van de software.
 3. Kies Clone this desk.
 4. Een nieuw scherm verschijnt.
 5. Selecteer Select a disk to clone to.
 6. Kies je nieuwe harde schijf.
 7. Verwijder eventuele huidige partities op schijf door ze te selecteren en op Delete existing partition te klikken.
 8. Klik op Next.
 9. Bij het overzicht van de instellingen klik je op Finish.
 10. Kies een naam voor de back-up.
 11. Klik op Ok > Continue.
 12. Het kloonproces start.

Houd er rekening mee dat het klonen meerdere uren in beslag kan nemen, tot wel acht uur. ⏱️

Wat doe je met je oude harde schijf?

Met een speciale behuizing tover je je oude harde schijf om tot een externe harde schijf. Je kunt dan je oude harde schijf aansluiten via usb.

Geef of verkoop je je oude harde schijf aan iemand anders? Veilig je harde schijf wissen is belangrijk, zodat je zeker weet dat je persoonlijke gegevens niet bij in verkeerde handen belanden.

Je kunt de harde schijf formatteren om helemaal leeg te maken. Let op: de harde schijf formatteren voor Mac gaat anders in zijn werk dan bij Windows.

Conclusie

Je harde schijf klonen kan tijdrovend zijn, maar is – zoals je las – niet moeilijk. Hopelijk is het allemaal gelukt! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Vul daarvoor het feedbackformulier onderaan de pagina in. Bedankt voor het lezen! 😀

Was dit artikel behulpzaam?