Hoe sluit je een Monitor aan op je MacBook: een stap-voor-staphandleiding

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Hoe sluit je een Monitor aan op je MacBook: een stap-voor-staphandleiding

Hey jij daar! Heb je een externe monitor en een MacBook en denkt: 'Hoe kan ik de monitor aansluiten op en een MacBook?' Geen zorgen, ik ben hier om je stap voor stap door het proces te loodsen! 😊

Ikzelf heb ervaren dat het aansluiten van een monitor op je MacBook niet altijd van een leien dakje gaat. In dit artikel ontdek je hoe je zonder gedoe een monitor aansluit op je MacBook en wat voor kabels en poorten je daarvoor nodig hebt. Pak een kop koffie en laten we samen die externe monitor in een handomdraai werkend krijgen!️

Belangrijkste punten samengevat:

  • Zorg voor de juiste kabels en poorten om je monitor succesvol op je MacBook aan te sluiten.
  • Configureer je MacBook voor een externe monitor en optimaliseer je schermruimte met handige apps.
  • Probleemoplossing: volg de stappen om het probleem op te lossen als je MacBook je monitor niet detecteert.

1. Zorg voor de juiste kabels en poorten

Het aansluiten van een monitor op je MacBook is geen rocket science, maar je hebt wel de juiste kabels en poorten nodig. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten aansluitingen die er zijn. Er zijn vier hoofdtypen: HDMI, DisplayPort, Thunderbolt en usb-c. 🚀

De keuze van de juiste kabel hangt af van je MacBook-model en de monitor die je van plan bent aan te sluiten. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer je MacBook, hoe groter de kans dat je een usb-c- of Thunderbolt-aansluiting nodig hebt.

Voor optimale prestaties kies je een kabel die de hoogste resolutie en verversingssnelheid van je monitor ondersteunt.

Welke kabels heb je nodig voor jouw MacBook?

Om je te helpen de juiste kabel te kiezen, heb ik een handig overzicht gemaakt van de verschillende MacBook-modellen en de bijbehorende kabeltypes. Let op: voor sommige oudere MacBooks heb je mogelijk een adapter nodig om je monitor aan te sluiten.

MacBook-modelKabeltype
MacBook (2015 en later)Usb-c
MacBook Air (2018 en later)Usb-c
MacBook Pro (2016 en later)Thunderbolt 3 (usb-c)
Oudere MacBook-modellenHDMI, Mini DisplayPort of Thunderbolt 2 (mogelijk met adapter)

Verschillende soorten poorten op MacBooks

Je MacBook kan verschillende soorten poorten hebben, afhankelijk van het model. Om te bepalen welke poorten je MacBook heeft, is het het beste om de Apple Support website te raadplegen of even te spieken aan de zijkant van je laptop.

HDMI, DisplayPort en Thunderbolt 2 zijn voornamelijk te vinden op oudere MacBook-modellen, terwijl usb-c en Thunderbolt 3 (die dezelfde vorm als usb-c hebben) voorkomen op nieuwere modellen.

2. Maak de fysieke verbinding tussen de monitor en MacBook

Nu je de juiste kabels en poorten in huis hebt, is het tijd om je monitor aan je MacBook te koppelen. Volg deze stappen om er zeker van te zijn dat je alles goed aansluit.

  1. Voordat je de monitor aan je MacBook koppelt, zorg je eerst voor de stroomvoorziening. Steek het ene uiteinde van de stroomkabel in de monitor en het andere uiteinde in een stopcontact.
  2. Zorg ervoor dat zowel je MacBook als je monitor uitgeschakeld zijn om mogelijke schade te voorkomen. Veiligheid eerst!
  3. Sluit de kabel aan op de juiste poort van je MacBook. Als je een adapter nodig hebt, sluit je eerst de adapter aan op je MacBook en vervolgens de kabel op de adapter.
  4. Verbind het andere uiteinde van de kabel met de overeenkomstige poort op je monitor.
  5. Zorg dat de kabel goed vastzit en niet losraakt. Een goede verbinding is essentieel voor een helder en stabiel beeld. Trouwens, ben je nog op zoek naar een geschikte monitor voor je thuiswerkplek? Bekijk dan hier de beste monitor voor thuiswerken.
  6. Schakel je MacBook en monitor in. Als je niet zeker weet hoe je de monitor aan- of uitzet, is er hier meer te lezen over het uitzetten van je computerscherm.

Als alles goed is gegaan, heb je nu beeld op je externe monitor. Zo niet, controleer dan of alle kabels goed zijn aangesloten en of je de juiste poorten en adapters gebruikt.

3. Configureer je MacBook voor een externe monitor

Nu je MacBook en monitor fysiek verbonden zijn, is het tijd om de instellingen in macOS te configureren. Dit zorgt voor een goede weergave van het beeld op de externe monitor en hiermee pas je de schermindeling naar wens aan.

Open de systeemvoorkeuren en pas de beeldscherminstellingen aan

Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je MacBook-scherm en selecteer 'Systeemvoorkeuren'. Vervolgens klik je op 'Beeldschermen'. Hier zie je de instellingen voor zowel je MacBook-scherm als de externe monitor.

Selecteer de monitor en pas de resolutie, helderheid en andere instellingen naar wens aan. Zo haal je het beste beeld uit je 27 inch monitor of welk formaat je ook gebruikt.

Hand boven toetsenbord van een laptop

Over deze Mac: controleer de compatibiliteit van je MacBook en monitor

Om te controleren of je MacBook en monitor goed samenwerken, klik je op het Apple-logo en vervolgens op 'Over deze Mac'. Hier vind je informatie over je MacBook, zoals het model, de processor en het geheugen.

Controleer de specificaties van je monitor in de handleiding of online. Mocht je tegen compatibiliteitsproblemen aanlopen, zoek dan naar mogelijke oplossingen of overweeg een goede 4K-monitor die beter past bij je MacBook.

4. Optimaliseer je schermruimte met handige apps

Of je nu de beste 24 inch monitor hebt of een groter scherm, een extra scherm biedt meer ruimte voor al je vensters, maar het kan soms lastig zijn om alles georganiseerd te houden. Gelukkig zijn er handige apps die je helpen om het meeste uit je schermruimte te halen en je vensters efficiënt te beheren. 👍

Een paar voorbeelden van zulke apps zijn Magnet, BetterSnapTool en Moom. Deze apps stellen je in staat om vensters snel en eenvoudig te rangschikken, zodat je efficiënter werkt. Zo houd je je werkruimte georganiseerd en krijg je nog meer plezier van je extra monitor.

Probeer ze uit en ontdek welke app het beste bij je workflow past. Zo haal je het beste uit je externe monitor, of je nu de beste monitor voor fotobewerking gebruikt of gewoon een extra scherm voor dagelijks gebruik hebt.

5. Probleemoplossing: wat als je MacBook je monitor niet detecteert?

Geen paniek als je MacBook je monitor niet detecteert! Er zijn een paar stappen te volgen om het probleem op te lossen. 👇

Controleer de kabels en aansluitingen

De eerste stap is het controleren van de kabels en aansluitingen. Zorg dat de videokabel goed is aangesloten op zowel je MacBook als de monitor. Controleer ook of de stroomkabel van de monitor goed is aangesloten en dat de monitor is ingeschakeld.

Als je een adapter gebruikt, controleer dan of deze correct is aangesloten en compatibel is met je MacBook en monitor.

Reset de beeldscherminstellingen en probeer opnieuw

Mocht het probleem aanhouden, reset dan de beeldscherminstellingen van je MacBook. Ga naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen en klik op 'Detecteer beeldschermen'.

Als je Macbook je monitor nog steeds niet detecteert, dan is het splitsen van je computerscherm of het opnieuw opstarten van je MacBook een mogelijke optie.

Soms kan het resetten van de SMC (System Management Controller) of het PRAM (Parameter RAM) ook helpen om het probleem op te lossen.1Joe Kissell, Macworld (2022). 'How to reset the NVRAM, PRAM, and SMC on any Mac'

Conclusie

Zo, je bent er helemaal doorheen! Goed gedaan! Nu weet je precies hoe je een monitor aansluit op je MacBook en hoe je de beste ervaring krijgt met behulp van de juiste kabels en poorten.

Daarnaast heb je een paar handige apps leren kennen om het meeste uit je extra schermruimte te halen. En nu? Ga ervoor, geniet van je extra beeldscherm en verhoog je productiviteit!

En als je nog meer handige tips en trucs wilt ontdekken, bekijk dan zeker de andere artikelen op onze website. Veel plezier met je nieuwe set-up en bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen