Computerscherm Uitzetten: Zo Doe je Dat

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Computerscherm Uitzetten: Zo Doe je Dat

Je computerscherm uitzetten? Daar zijn veel redenen voor. Wat je reden ook is, ik snap je! Daarom is dit artikel perfect voor jou. Energie besparen, je scherm beschermen tegen inbranden én de levensduur van je scherm verlengen – dat klinkt goed, toch?

Laten we samen die problemen aanpakken! In dit artikel neem ik je mee door de eenvoudige stappen om je computerscherm uit te zetten in Windows. Ik beloof je dat het een fluitje van een cent is! 😉

Belangrijkste punten samengevat:

  • Je computerscherm uitzetten bespaart energie, verlengt de levensduur van het scherm en voorkomt inbranden.
  • Er zijn verschillende manieren om je scherm uit te zetten in Windows, zoals sneltoetsen, energie-instellingen aanpassen en PowerShell.
  • Onderhoud je scherm goed door het schoon en stofvrij te houden, direct zonlicht te vermijden en voor voldoende ventilatie te zorgen.

Waarom zou je je computerscherm uitzetten?

Een computerscherm uitzetten is een slimme zet om meerdere redenen. Het bespaart energie, verlengt de levensduur van je scherm en voorkomt inbranden.

Mijn vorige computerscherm was ingebrand, onwijs zonde! Ik ging op zoek naar de oplossing en zet mijn scherm sindsdien altijd uit. Mijn nieuwe monitor gaat inmiddels al langer mee dan de vorige!

Laten we eens dieper ingaan op deze voordelen. 👇

Persoon zet computerscherm uit

Energie besparen en de levensduur van je scherm verlengen

Door je computerscherm uit te zetten, verbruikt het geen energie meer. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Minder energieverbruik betekent immers minder CO2-uitstoot.

Bovendien kan het uitzetten van je scherm de levensduur ervan verlengen. Wanneer je scherm uitstaat, wordt het niet blootgesteld aan constante warmte en licht, waardoor de componenten minder snel slijten. Een monitor voor thuiswerken bijvoorbeeld kan zo langer meegaan, wat op de lange termijn geld bespaart.

Voorkom inbranden van je scherm

Inbranden is een fenomeen waarbij een statisch beeld op het scherm langdurig zichtbaar blijft, zelfs nadat het beeld is veranderd.1Schermkennis (2020). 'Lcd, led of plasma: inbranden' Dit kan gebeuren wanneer een beeld langere tijd op het scherm wordt weergegeven zonder te veranderen.

Door je scherm uit te zetten wanneer je het niet gebruikt, verklein je de kans op inbranden aanzienlijk. Voorkomen is immers beter dan genezen! 😁

Stap-voor-stap je computerscherm uitzetten in Windows

Je computerscherm uitzetten in Windows is gelukkig niet ingewikkeld. Met een paar eenvoudige stappen ben je er al. En mocht je nog niet weten hoe je een monitor aansluit op je laptop, dan is dat ook geen probleem. We helpen je graag op weg!

1. Gebruik de sneltoetsen voor het uitschakelen van je scherm

Een snelle en eenvoudige manier om je computerscherm uit te zetten, is door gebruik te maken van sneltoetsen.

Close-up van iemands handen op het toetsenbord van een laptop

Druk simpelweg op de Windows-toets + L om je scherm te vergrendelen. Vervolgens druk je op de aan/uit-knop van je monitor om het scherm helemaal uit te zetten. Zo gepiept!

2. Pas de energie-instellingen aan in Windows

Om je computerscherm uit te zetten, begin je met het openen van de energie-instellingen. In Windows 10 ga je naar Instellingen > Systeem > Energiebeheer en slaapstand, terwijl je in Windows 11 naar Instellingen > Aan/uit & accu > Scherm en slaapstand navigeert.

Bij de energie-instellingen pas je de tijd aan voordat je scherm zichzelf uitschakelt. Kies een gewenste tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Na deze tijd van inactiviteit schakelt je computerscherm automatisch uit, wat energie bespaart en de levensduur van je scherm verlengt.

3. Maak een handige snelkoppeling op je bureaublad

Een snelle manier om je computerscherm uit te zetten, is door een snelkoppeling op je bureaublad te maken.

Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad, kies Nieuw > Snelkoppeling en voer het volgende in bij de locatie: powercfg -ChangeMonitorState 1. Klik op Volgende en geef je snelkoppeling een naam, bijvoorbeeld "Scherm uitzetten". Druk op Voltooien en voilà, je hebt een handige snelkoppeling gemaakt!

Om je scherm uit te zetten, dubbelklik je op deze snelkoppeling. Handig, toch? En als je meer uit je scherm wenst te halen, bekijk dan eens dit artikel over een computerscherm splitsen.

Computerscherm uitzetten met behulp van PowerShell

PowerShell is een krachtige opdrachtregelinterface in Windows die je onder andere gebruikt om je scherm uit te zetten. Voordat we de stappen bespreken, is het goed om te weten dat dit een meer geavanceerde methode is.

Als je geïnteresseerd bent in het aansluiten van een monitor op je MacBook, bekijk dan dit artikel over hoe monitor aansluiten op macbook.

1. Open PowerShell en voer de juiste commando's in

Om PowerShell te openen, klik je met de rechtermuisknop op de Startknop en kies je Windows PowerShell (Admin). In het PowerShell-venster typ je het volgende commando:

(Add-Type '[DllImport("user32.dll")]public static extern int SendMessage(int hWnd, int hMsg, int wParam, int lParam);' -Name a -Pas)::SendMessage(-1,0x0112,0xF170,2)

Druk op Enter en je scherm gaat uit! 🖥️

2. Maak een PowerShell-script voor het uitschakelen van je scherm

Als je deze methode vaker wenst te gebruiken, is het een optie om een PowerShell-script te maken.

Open Kladblok en kopieer het bovenstaande commando erin. Sla het bestand op als scherm_uitzetten.ps1 (let op de extensie .ps1). Om je scherm uit te zetten, navigeer je naar de locatie van het bestand en dubbelklik je erop. Je scherm gaat nu uit!

Alternatieve manieren om je scherm uit te zetten

Naast de bovengenoemde methoden, zijn er nog enkele andere manieren om je scherm uit te zetten. Zo is het bijvoorbeeld een optie om gebruik te maken van externe software. Er zijn programma's die extra opties en instellingen bieden om je scherm uit te zetten en je energieverbruik te beheren.

Vergeet niet om altijd betrouwbare bronnen te gebruiken bij het downloaden van software!

Gebruik de slaapstand of vergrendel je scherm

De slaapstand is een handige functie waarmee je computer in een laag energieverbruik gaat, terwijl je werk en geopende bestanden behouden blijven.

Achterkant ven een opengeklapte laptop

Het inschakelen van de slaapstand doe je door op de startknop te klikken en vervolgens op het aan/uit-icoontje te drukken. Kies dan voor 'Slaapstand'.

Ook je computerscherm locken is een optie om je scherm uit te zetten en tegelijkertijd je computer te beveiligen. Druk simpelweg op de Windows-toets + L om je scherm te vergrendelen. Snel en veilig!

Zet je computer in de energiebesparende modus

De energiebesparende modus is ontworpen om het stroomverbruik van je computer te verminderen. Hierdoor gaat je scherm uit en worden andere niet-essentiële functies beperkt.

Ga naar 'Instellingen', klik op 'Systeem' en kies dan 'Energiebeheer en slaapstand'. Pas hier de instellingen aan naar je wensen. Groen denken én doen! 🌱

Tips voor het onderhouden van je computerscherm

Een goed onderhouden scherm zorgt voor een betere beeldkwaliteit en een langere levensduur. Vergeet niet om ook de 27 inch monitor te checken voor optimale prestaties!

Houd je scherm schoon en stofvrij

Een schoon scherm is niet alleen fijn voor je ogen, maar ook voor je computer. Gebruik een zachte doek en een speciale schermreiniger om je scherm te poetsen. Veeg voorzichtig over het scherm om vlekken en stof te verwijderen. Zo blijft je beeld helder en scherp!

Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan je scherm beschadigen. Het leidt mogelijk tot verkleuring of zelfs inbranden. Plaats je computer dus niet bij een raam waar de zon volop schijnt. Zoek liever een schaduwrijke plek om je computer neer te zetten.️️

Zorg voor voldoende ventilatie rondom je computer en scherm

Ventilatie is belangrijk om oververhitting van je computer en scherm te voorkomen. Zorg dat er voldoende ruimte is rondom je computer en scherm, zodat de warmte goed weg kan. Een goed geventileerde ruimte helpt ook om de beste ultrawide monitor optimaal te laten presteren. Houd het hoofd koel! ❄️

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van deze nuttige reis en nu weet je precies hoe je je computerscherm uitzet in Windows. Bespaar energie, verminder het risico op inbranden en verleng de levensduur van je scherm met de eenvoudige stappen die je in dit artikel vindt.

Met een paar muisklikken of toetsencombinaties ben je klaar voor een beter, groener en schermvriendelijker computergebruik!

En terwijl je toch bezig bent, waarom zou je niet even kijken naar meer artikelen op onze website? Ze zitten boordevol tips en tricks om je computerervaring te optimaliseren. Veel plezier met je opgefriste computerervaring en bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen