Hoe Sluit je een Monitor Aan op je Laptop: de Ultieme Gids

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Het is een fluitje van een cent!

Hoe Sluit je een Monitor Aan op je Laptop: de Ultieme Gids

Heel fijn, zo'n draagbare laptop, maar als je ermee aan een bureau zit, voelt zo'n enkel scherm opeens wel héél klein. Dat probleem ken ik maar wat goed, en daarom liep ik zelf jaren geleden voor het eerst tegen deze vraag aan: hoe een monitor aansluiten op een laptop?

In deze handleiding ontdek je hoe je stap voor stap een monitor aansluit op je laptop. Ik bespreek welke kabels en adapters je nodig hebt, de configuratie van je scherminstellingen en zelfs probleemoplossingen. Het is tijd om je werkruimte een niveau hoger te tillen! Het korte antwoord volgt hieronder, maar lees vooral door voor meer detail. 🔎

Hoe sluit je een monitor aan op een laptop?

Kies eerst de juiste kabel die past bij de beschikbare poorten op beide apparaten, zoals HDMI, DisplayPort, of usb-c. Verbind vervolgens de monitor met de laptop met deze kabel en selecteer de juiste input-bron op de monitor. Stel je laptop in om het beeldscherm uit te breiden of te dupliceren, afhankelijk van je voorkeur.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Zorg voor de juiste kabels en aansluitingen om je monitor probleemloos op je laptop aan te sluiten.
 • Optimaliseer je werkruimte met meerdere schermen voor een efficiëntere multitasking-ervaring.
 • Volg eenvoudige probleemoplossingsstappen als je monitor niet werkt na het aansluiten.

De voordelen van een extra monitor bij laptopgebruik

Ik werk al jaren met een laptop in combinatie met een extra scherm, en de voordelen van zo'n set-up ervaar dan ook tot op de dag van vandaag, en wel iedere dag!

 1. Meer schermruimte, waardoor je gelijktijdig meerdere vensters en programma's opent en weergeeft zonder overlapping.
 2. Een verbeterde workflow en efficiëntie. Met een extra monitor bekijk je bijvoorbeeld een document op het ene scherm, terwijl je aantekeningen maakt of onderzoek doet op het andere scherm.
 3. Het draagt bij aan ergonomie en comfort. Een monitor kun je doorgaans op ooghoogte zetten, terwijl een laptop haast altijd op borsthoogte op je bureau staat, waardoor je je hoofd moet kantelen en al snel nek- en schouderklachten ontwikkelt.

Al met al biedt het aansluiten van een extra monitor op een laptop diverse voordelen op het gebied van productiviteit, efficiëntie, multitasking en gebruiksgemak.

Stappenplan: een monitor aansluiten op je laptop

Dit proces omvat slechts vier simpele stappen, van begin tot eind. Veel makkelijker dan dit wordt het niet!

1. De juiste kabels en aansluitingen kiezen

Bij het aansluiten van je laptop op een monitor is het belangrijk om de juiste poort te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende poorttypen met hun kenmerken, inclusief ondersteunde resoluties, signaaltypes, audio-ondersteuning en verversingssnelheden:

PoorttypeMaximumresolutieAudioVerversingssnelheid
VGATot 1080pNeeTot 60 Hz
DVITot 1440pNeeTot 144 Hz
HDMITot 4KJaTot 120 Hz
DisplayPortTot 8KJaTot 240 Hz
Usb-cVarieertJaAfhankelijk van specificatie

Laat me nog een paar zaken verduidelijken voor je doorleest en je keuze maakt. ⤵️

 • VGA: Oudere aansluiting, beperkt tot lagere resoluties en verversingssnelheden. Deze kom je op de meeste recente laptops en monitors niet meer tegen.
 • DVI: Geschikt voor hogere resoluties dan VGA, maar zonder audio-ondersteuning.
 • HDMI: Ondersteunt hoge resoluties en redelijke verversingssnelheden, en is daarmee ideaal voor de meeste gebruikers.
 • DisplayPort biedt de hoogste resoluties en verversingssnelheden, perfect voor gaming en professioneel gebruik.
 • Usb-c is zeer veelzijdig, maar ondersteuning ervan en de maximumresolutie en -verversingssnelheid varieert afhankelijk van de laptop en monitor, en het specifieke usb-protocol.

Zorg dat je de juiste kabel en eventuele adapters aanschaft, zodat je zonder problemen je 27 inch monitor of welk formaat je ook hebt, aansluit op je laptop. Maar geen paniek als dat niet mogelijk is! Adapters en hubs zijn je redding. Als je bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting op je laptop hebt en een DVI-aansluiting op je monitor, heb je een HDMI-naar-DVI-adapter nodig.

Specifieke tips voor gaming en multimediaentertainment

Voor gaming en multimedia:

 • Gebruik tenminste HDMI 2.0a of DisplayPort voor de beste ervaring, vooral als je gebruikmaakt van een krachtige videokaart.
 • Deze poorten ondersteunen hogere resoluties en verversingssnelheden, essentieel voor vloeiende gameplay en heldere beelden.
 • Overweeg een monitor met 'G-Sync' of 'FreeSync' voor nog betere prestaties bij games, omdat deze technieken de verversingssnelheid van je monitor en de beeldgeneratiesnelheid van je videokaart synchroniseren.
Laptop, monitor, diverse kabels

2. Schakel je laptop en monitor uit voor aansluiting

Voordat je begint met het aansluiten van je monitor op je laptop, is het belangrijk om beide apparaten uit te schakelen. Dit is niet alleen veiliger, maar het helpt ook om stroompieken te voorkomen die mogelijk schade veroorzaken aan je apparaten.

Als je niet zeker weet hoe je je computerscherm uitzet, raadpleeg dan de handleiding van je monitor of zoek online naar instructies voor je specifieke model. En vergeet niet je laptop uit te schakelen voordat je verder gaat met de volgende stappen! 💻

3. De kabels en eventuele adapters aansluiten

Nu je weet welke kabels en adapters je nodig hebt, is het tijd om ze aan te sluiten. Pak je kabel en sluit het ene uiteinde aan op de juiste poort van je laptop. Vervolgens sluit je het andere uiteinde aan op de overeenkomstige poort van je monitor.

Als je een adapter nodig hebt, sluit je deze eerst aan op de kabel en daarna op je monitor. Zorg dat alles goed vastzit, zodat er geen losse verbindingen zijn.️

Als je alles goed hebt aangesloten, ben je klaar om je laptop en monitor in te schakelen en te genieten van je nieuwe, uitgebreide werkruimte!

Veel plezier met je extra schermruimte en onthoud: twee schermen zijn beter dan één!

4. Verbind de stroomkabels met je monitor en laptop

Je bent er bijna! Sluit nu de stroomkabel van de monitor aan op een stopcontact. Zorg dat de laptop ook is aangesloten op de stroomvoorziening indien nodig. Sommige laptops hebben extra power nodig om een extern scherm aan te sturen. Better safe than sorry!

5. Optioneel: de juiste source kiezen op je monitor

Deze stap is optioneel, omdat dit bij steeds meer monitoren automatisch verloopt. Mijn twee monitoren weten bijvoorbeeld direct dat ze naar de actieve input moeten schakelen. Iedere monitor is via DisplayPort aangesloten op mijn videokaart, en daar schakelen ze beide direct op over zodra de verbinding is gemaakt.

Is dit bij jouw monitor(en) niet van toepassing, dan moet je hier zelf nog even naar kijken door de instellingen van de monitor in te duiken. 👇 Hier is een gedetailleerde gids, inclusief merkspecifieke instellingen:

 1. Open het monitormenu
  • Gebruik de fysieke knoppen op de monitor. Deze bevinden zich meestal aan de onderkant, zijkant of achterkant van de monitor.
 2. Navigeer naar 'Input Source' of 'Bron Selecteren'
  • De naam ervan varieert lichtelijk per merk. Hieronder de bekendste monitormerken:
   • Samsung: zoek naar 'Source' of 'Bron' in het menu.
   • LG: ga naar 'Input' of 'Ingang' en selecteer de juiste poort.
   • Dell: kies 'Input Source' in het hoofdmenu.
   • HP: vind 'Input Control' onder het instellingenmenu.
   • Asus: zoek naar 'Input Select' in het systeemmenu.
 3. Selecteer de juiste poort
  • Kies de poort waarmee je de laptop hebt verbonden, zoals HDMI 1 of 2, DisplayPort, enzovoorts.
 4. Bevestig je keuze
  • Het beeld van je laptop zou nu op de monitor moeten verschijnen.
 5. Extra instellingen
  • Sommige monitoren bieden extra instellingen zoals 'Auto Source Detection' of 'Automatische Brondetectie', wat handig is als je vaak wisselt tussen verschillende input bronnen.

Optimaliseer je werkruimte met meerdere schermen en andere tips

Gefeliciteerd! Je hebt nu je monitor aangesloten op je laptop. Maar wacht, er is meer! Om het meeste uit je nieuwe opstelling te halen, is het belangrijk om je werkruimte te optimaliseren. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen.

 1. Pas ten eerste de positie van de schermen aan in de scherminstellingen van je laptop. Dit zorgt dat je muis en vensters soepel tussen de schermen bewegen, in plaats van te verspringen.
 2. Overweeg ook de beste indeling voor je werk- of kijkbehoeften, zoals het splitsen van je computerscherm om efficiënter te multitasken.
 3. Leer sneltoetsen kennen om efficiënter te navigeren tussen schermen. Gebruik bijvoorbeeld Windows-toets + Pijltjestoetsen om snel vensters te verplaatsen tussen schermen.
 4. Overweeg ergonomische aanpassingen, zoals monitorstandaarden en zit-stabureaus. Een comfortabele werkplek is essentieel voor je gezondheid en productiviteit.
 5. Gebruik productiviteitstools om efficiënter te werken met meerdere schermen, zoals een gaming-monitor of een 144Hz-monitor.
 6. Reinig en onderhoud je apparaten regelmatig voor optimale prestaties. Een schone werkplek is een blije werkplek.
Bureau set-up met een laptop en extra monitor

Probleemoplossing: wat te doen als je monitor niet werkt

Geen paniek als je monitor niet werkt na het aansluiten. Er zijn enkele eenvoudige stappen die je volgt om het probleem op te lossen:

 • Controleer of alle kabels en aansluitingen correct zijn aangesloten. Af en toe is het een kwestie van een losse kabel weer vastzetten.
 • Probeer een andere kabel of adapter indien mogelijk. Dit helpt je uit te sluiten of het probleem bij de kabel ligt.
 • Update de videokaartdrivers op je laptop. Verouderde drivers veroorzaken mogelijk problemen met de beeldweergave.
 • Raadpleeg de handleiding van de monitor en laptop voor specifieke problemen. In sommige gevallen geeft een fabrikant speciale instructies voor het oplossen van problemen.
 • Als het probleem aanhoudt, overweeg dan technische ondersteuning te raadplegen.
  • Houd je factuur ook meteen bij de hand, met het oog op een eventuele reparatie binnen het garantietermijn.

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een monitor op je laptop

Tijd om nog wat laatste details nader te bekijken!

Welke type aansluitpoorten zijn er beschikbaar op moderne monitoren voor laptopaansluiting?

Moderne monitoren bieden diverse aansluitpoorten, zoals HDMI, DisplayPort, usb-c, DVI en VGA. HDMI en DisplayPort zijn standaard voor hoge resoluties en snelle dataoverdracht, ideaal voor HD-video en gaming. Usb-c is handig voor laptops met beperkte poorten, ondersteunt video, data en opladen via één kabel. DVI en VGA zijn ouder, maar nog steeds bruikbaar voor basisaansluitingen.

Wat zijn de ondersteunde resoluties van verschillende monitoren bij het aansluiten op een laptop?

Monitoren variëren in ondersteunde resoluties: standaard HD (1280 × 720), FullHD (1920 × 1080), UltraHD of 4K (3840 × 2160) en 8K (7680 × 4320). FullHD is gangbaar voor algemeen gebruik, terwijl 4K en 8K ideaal zijn voor grafisch intensieve taken en professioneel gebruik waarbij je geen enkel detail mag missen, mits je laptop deze resoluties ondersteunt.

Hoe kies ik de juiste schermgrootte van een monitor voor mijn laptop?

De keuze voor schermgrootte hangt af van je gebruik en ruimte. Voor algemeen gebruik en multitasking zijn monitoren van 24-27 inch ideaal. Voor grafisch werk of gaming kun je kiezen voor 27 inch of groter voor meer detail en immersie. Wees er wel zeker van dat je bureau en oogafstand de grootte van de monitor ondersteunen voor comfortabel gebruik.

Hoe beïnvloeden kijkhoeken de kwaliteit van een monitor bij gebruik met een laptop?

Kijkhoeken bepalen hoe goed het beeld zichtbaar blijft vanuit verschillende hoeken. IPS-panelen bieden de breedste kijkhoeken tot 178 graden; ideaal voor het delen van je scherm met anderen.

TN-panelen hebben smallere kijkhoeken, wat leidt tot kleurverschuivingen als je niet recht voor het scherm zit. Voor persoonlijk gebruik is TN acceptabel, maar IPS is beter voor groepsweergave of als je vaak van positie verandert.

Conclusie

Je kent nu alle ins en outs over het aansluiten van een monitor op je laptop. Geen kabel-, adapter- of instellingenvraagstuk is te gek voor jou.

Met deze nieuwe vaardigheden en het gebruik van meerdere schermen verhoog je je productiviteit en geniet je volop van je uitgebreide werkruimte of entertainmentervaring.

Veel plezier met je vernieuwde set-up en vergeet niet om ook aandacht te besteden aan ergonomie en onderhoud voor een optimale werkomgeving!️ Bedankt voor het lezen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen