Computerscherm Locken: de Ultieme Gids voor Windows en Mac

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Vergrendel je scherm: een snelle toetsaanslag houdt je gegevens veilig en ongezien.

Computerscherm Locken: de Ultieme Gids voor Windows en Mac

Wil je snel en veilig je computerscherm locken als je even wegloopt? Of je nu een snelle koffiepauze neemt of een collega spreekt, het vergrendelen van je scherm is essentieel voor je privacy en gegevensbeveiliging.

In dit artikel ontdek je de meest efficiënte methoden om je computerscherm te locken, zowel voor Windows als Mac. Ik deel praktische sneltoetsen en eenvoudige stappen die je direct kunt toepassen.

Klaar voor een snelle en effectieve beveiligingsboost? Laten we samen aan de slag gaan en zorg ervoor dat jouw scherm altijd beschermd is, zelfs tijdens die korte koffiebreaks! 😄

Belangrijkste punten samengevat:

 • Het vergrendelen van je computerscherm is essentieel voor privacy en veiligheid, en beschermt je tegen onbevoegde toegang tot persoonlijke en zakelijke gegevens.
 • Gebruik sneltoetsen (Windowstoets + L voor Windows, Control + Command + Q voor Mac) voor een snelle en efficiënte manier om je scherm te vergrendelen.
 • Stel een sterk en uniek wachtwoord in om ongewenste toegang te voorkomen en overweeg extra beveiligingsmethoden zoals Touch ID of Face ID op een Mac.
Hoe vergrendel je je computerscherm?

Om je computerscherm te vergrendelen, druk je op 'Windows + L' op een Windows-computer of 'Control + Command + Q' op een Mac. Deze sneltoetsen activeren direct de vergrendelingsfunctie, waardoor je scherm beveiligd is en alleen toegankelijk is met je wachtwoord of inloggegevens. Zo blijft je informatie veilig, zelfs als je even van je bureau weg bent.

Waarom is het belangrijk om je computerscherm te vergrendelen?

Ik doe alles op mijn laptop. Ik werk erop en ik regel mijn privézaken erop. En wat privé is, houd ik graag privé.

Het vergrendelen van je computerscherm is essentieel voor privacy en veiligheid.️ Het beschermt je tegen onbevoegde toegang tot persoonlijke en zakelijke gegevens, wat zowel voor jezelf als voor je werkgever belangrijk is. Ook is het goed voor het energieverbruik.

Persoon zit achter een laptop met een vergrendeld scherm

Bescherming tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste toegang

Vergrendelen helpt om nieuwsgierige blikken te voorkomen. Je weet immers nooit wie er over je schouder meekijkt! Het beschermen van gevoelige informatie, zoals financiële gegevens of vertrouwelijke documenten, is cruciaal om je privacy te waarborgen en mogelijke problemen te voorkomen.

Voorkom dat anderen je werk per ongeluk wijzigen

Het vergrendelen van je scherm voorkomt ook onbedoelde wijzigingen in je werk. Stel je voor dat je aan een belangrijk project werkt op je beste monitor voor fotobewerking en iemand loopt per ongeluk langs je bureau, stoot tegen je toetsenbord en verwijdert een essentieel onderdeel. 😱

Door je scherm te vergrendelen, voorkom je dit soort ongelukjes.

Meerdere monitoren voor fotobewerking op een bureau

Bespaar energie

Een vergrendeld computerscherm verbruikt een aanzienlijk veel minder energie. Een gemiddeld scherm verbruikt ongeveer 20 tot 40 watt in actieve stand. In de lock-modus daalt dit tot onder 1 watt, afhankelijk van het schermtype en de instellingen. Het maakt al snel een groot verschil

Ik heb geëxperimenteerd met verschillende instellingen om het energieverbruik van mijn laptop te optimaliseren. Een ding dat ik heb opgemerkt, is dat wanneer het scherm is vergrendeld, het energieverbruik aanzienlijk daalt. Het lijkt misschien een kleinigheid, maar op de lange termijn, vooral voor degenen die hun computer lange tijd aan laten staan, kan dit leiden tot aanzienlijke energiebesparingen

wildrabbitsurfer, op Reddit

Computerscherm vergrendelen op een Windows-pc

Er zijn verschillende manieren om je Windows-computer te vergrendelen. Hier bespreken we twee handige methoden.

1. Gebruik de Windowstoets + L-sneltoetscombinatie

Deze sneltoets is een eenvoudige en snelle manier om je scherm te vergrendelen. Druk tegelijkertijd op de Windowstoets (het vlaggetje op je toetsenbord) en de L-toets. Et voilà, je scherm is vergrendeld! Zo simpel is het.

2. Schermvergrendeling inschakelen via het Startmenu

Het is ook een optie om je scherm te vergrendelen via het Startmenu. Klik op de Startknop (het Windows-vlaggetje) in de linkerbenedenhoek van je scherm. Selecteer vervolgens je gebruikersaccount (meestal bovenaan in het menu) en kies voor 'Vergrendelen'.

Dit is iets minder snel dan de sneltoetsmethode, maar is handig als je de Windowstoets niet vindt of als je toetsenbord geen Windowstoets heeft.‍️

3. Stel een wachtwoord in voor extra beveiliging

Een wachtwoord instellen is een slimme zet voor extra beveiliging. Zo zorg je dat alleen jij toegang hebt tot je Windows-pc. Of je nou een 27 inch monitor, de beste 144hz monitor of een mini-pc gebruikt, volg deze stappen om een wachtwoord in te stellen:

 1. Druk op de Windowstoets en selecteer het tandwielicoon (Instellingen).
 2. Klik op 'Accounts' en vervolgens op 'Aanmeldingsopties'.
 3. Onder 'Wachtwoord' kies je 'Een wachtwoord toevoegen'.
 4. Vul een sterk wachtwoord in, bevestig het en voeg desgewenst een hint toe.
 5. Klik op 'Volgende' en daarna op 'Voltooien'.

In plaats van een wachtwoord is een pincode ook een optie. Volg ook de eerste twee stappen, maar klik hier op 'Pincode'. Deze pincode is numeriek en heeft minimaal 4 cijfers. Voor een sterke pincode raad ik 6 of meer cijfers in, waarbij je voor de hand liggende combinaties zoals je geboortedatum vermijdt.

En voilà! Je Windows-pc is nu extra beveiligd met een wachtwoord of pincode. 🔐

Computerscherm vergrendelen op een Mac

Laten we het nu hebben over het vergrendelen van je Mac-computer. Er zijn verschillende methoden om dit te doen, dus kies de optie die het beste bij je past!

1. Gebruik de Control + Command + Q sneltoetscombinatie

De sneltoets Control + Command + Q is een handige manier om je Mac-scherm snel te vergrendelen. Volg deze simpele stappen:

 1. Houd de Control- en Command-toetsen tegelijkertijd ingedrukt.
 2. Druk op de 'Q'-toets.

Je Mac-scherm is direct vergrendeld. Easy peasy!

2. Schermbeveiliging instellen met een wachtwoord

Een schermbeveiliging met wachtwoord is een goede optie voor extra beveiliging op je Mac. Vooral handig als je je computerscherm uitzet. Volg deze stappen om het in te stellen:

 1. Klik op het Apple-menu en kies 'Systeemvoorkeuren'.
 2. Selecteer 'Bureaublad en schermbeveiliging'.
 3. Klik op het tabblad 'Schermbeveiliging' en kies een schermbeveiliging naar keuze.
 4. Vink 'Vraag om wachtwoord' aan en selecteer de gewenste tijd.
 5. Klik op 'OK' om je instellingen op te slaan.

Bij oudere Macs (voor OS X 10.10) werkt het net wat anders.

 1. Ga naar het Apple-menu en kies 'Systeemvoorkeuren'.
 2. Selecteer 'Accounts' en kies 'Wachtwoord wijzigen'.
 3. Vink 'Automatisch inloggen uitschakelen' aan.

Nu is je Mac-scherm beveiligd met een schermbeveiliging én wachtwoord.

3. Maak gebruik van de Touch ID- of Face ID-functie

Touch ID en Face ID zijn handige functies op je Mac voor het vergrendelen en ontgrendelen van je scherm. Hier lees je hoe ze werken:

Touch ID:

 1. Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Touch ID'.
 2. Klik op '+' en voer je wachtwoord in.
 3. Plaats je vinger op de Touch ID-sensor om je vingerafdruk te registreren.

Face ID:

 1. Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Face ID'.
 2. Klik op 'Configureer Face ID' en volg de instructies op het scherm.

Zodra je Touch ID of Face ID hebt ingesteld, vergrendel en ontgrendel je je Mac-scherm eenvoudig met je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Superhandig! 😎

Close-up van een hand bij een Macbook

Tips voor het snel en efficiënt vergrendelen van je computerscherm

Tot slot nog enkele praktische tips om het vergrendelen van je scherm te optimaliseren:

 • Gebruik sneltoetsen om tijd te besparen en snel je scherm te vergrendelen.
 • Stel een automatische schermvergrendeling in om je computer te beveiligen als je even weg bent.
 • Kies een sterk en uniek wachtwoord om ongewenste toegang te voorkomen.

Met deze tips ben je helemaal klaar om je computerscherm efficiënt en veilig te vergrendelen. Veel succes!

Maak gebruik van sneltoetsen

Sneltoetsen zijn je beste vriend bij het vergrendelen van je scherm. Ze besparen tijd en moeite, want je hoeft niet door menu's te navigeren. Om je Windows-pc te vergrendelen, gebruik je de Windowstoets + L. Op een Mac is het Control + Command + Q.

Er zijn nog veel meer handige sneltoetsen, zoals Alt + Tab om tussen openstaande programma's te schakelen en Ctrl + C om te kopiëren. Leer ze kennen en je computerleven wordt een stuk efficiënter!

Mac heeft nog een andere mooie optie: 'Hot corners' ook wel 'Interactieve hoeken'. Hiermee voet je bepaalde acties uit door de muis naar een van de vier hoeken van je scherm te bewegen. Stel bijvoorbeeld een hoek in om je schermbeveiliging te activeren.

 • Ga naar 'Systeemvoorkeuren'.
 • Kies 'Bureaublad en dock' en klik hier op 'Interactieve hoeken'.
 • Kies hier de hoek en de bijhorende actie en klik op 'Gereed'.

Stel een automatische schermvergrendeling in

Vergeet je vaak je scherm te vergrendelen? Geen zorgen! het is ook een optie om een automatische schermvergrendeling instellen. Zo vergrendelt je computer na een bepaalde tijd van inactiviteit automatisch.

Op een Windows-pc ga je naar Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties en pas je de optie Beeldscherm onderbreken na aan. Op een Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging > Schermbeveiliging en pas je de Wachttijd aan.

Handig als bijvoorbeeld je de beste ultrawide monitor hebt waar je al je werk op doet en je je scherm snel wilt beveiligen.

Zorg voor een sterk en uniek wachtwoord

Een sterk wachtwoord is essentieel voor de beveiliging van je computer. Kies voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Maak het minstens 6 tekens lang en vermijd gemakkelijk te raden woorden of zinnen.1Vraag het de politie (n.d.). 'Wat is een veilig wachtwoord?'

Gebruik ook unieke wachtwoorden voor verschillende accounts, zodat als één account wordt gehackt, de anderen veilig blijven. Een mogelijkheid om dit te realiseren zonder het allemaal te onthouden, is het gebruikmaken van een goede passwordmanager.

Veelgestelde vragen over computerscherm locken

Hoewel er al veel besproken is in dit artikel, kan het zijn dat je nog wat vragen hebt. Hopelijk beantwoord ik je vraag hieronder.

Hoe kan ik mijn computerscherm ontgrendelen?

Ontgrendelen is eenvoudig. Op een Windows-pc druk je op Ctrl + Alt + Delete en voer je je wachtwoord in. Op een Mac druk je op een willekeurige toets, voer je je wachtwoord in en druk je op Enter. Als je problemen ondervindt, overweeg dan om hulp te zoeken bij hoe je een monitor aansluit op je laptop voor extra ondersteuning.

Wat als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Op een Windows-pc stel je je wachtwoord opnieuw in met een hersteldisk of een gekoppeld Microsoft-account. Op een Mac is opstarten in de herstelmodus en de optie Wachtwoord opnieuw instellen te gebruiken. Zorg er wel voor dat je je wachtwoord ergens veilig opschrijft, zodat je het niet opnieuw vergeet. 🤦‍️

Kan ik mijn computerscherm vergrendelen zonder wachtwoord?

Technisch gezien is het een mogelijkheid om je computerscherm te vergrendelen zonder wachtwoord, maar het is niet aanbevolen. Je scherm is dan niet beveiligd, en iedereen kan het ontgrendelen.

Wil je toch een wachtwoordloze vergrendeling? Overweeg dan een alternatieve beveiligingsmethode, zoals een vingerafdruk- of gezichtsscanner. Houd er wel rekening mee dat dit mogelijk minder veilig is, vooral als je je computerscherm wilt casten. Veiligheid eerst!

Werkt de touchscreenfunctie nog bij een vergrendeld scherm?

Bij het vergrendelen van het scherm schakelt de touchscreenfunctie automatisch uit. Dit voorkomt onbedoelde aanrakingen en wijzigingen. Pas na het ontlocken van het scherm, is de touchscreenfunctie weer actief.

Blijven de camera en microfoon actief tijdens het locken?

Doorgaans schakelen de camera en microfoon uit bij het vergrendelen van het scherm om de privacy te waarborgen. In sommige gevallen blijven z wel actief door voor specifieke toepassing zoals beveiligingsmonitoring. Controleer hiervoor je instellingen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel zou je nu een expert moeten zijn in het locken van je computerscherm, ongeacht of je een Windows- of Mac-gebruiker bent. Vergeet niet om je scherm regelmatig te vergrendelen om je privacy en gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste toegang.

En als je denkt dat ik iets gemist heb of als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om een reactie achter te laten. Veel succes met het veilig houden van je computer en vergeet niet om regelmatig terug te komen voor meer nuttige tips en trucs! 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen