Wat te Doen als je Toetsenbord Niet Meer Werkt

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Voordat je het weet werkt hij weer als een tierelier.

Wat te Doen als je Toetsenbord Niet Meer Werkt

Heb je net de beste desktop of de beste laptop gekocht, geeft je toetsenbord ineens de geest. Erg vervelend, want zonder kom je niet ver – maar er is nog hoop! Voordat je definitief afscheid neemt van je apparaat en naarstig op zoek gaat een nieuwe, probeer je de onderstaande oplossingen uit als je toetsenbord niet werkt.

Ik zet zowel oplossingen voor draadloze als bedrade toetsenborden voor je uiteen, maar begin met een aantal tips die voor alle toetsenborden gelden. ⌨️

Voor alle toetsenborden

Start je computer opnieuw op

Ik begin met een open deur: start je computer opnieuw op. Niet zelden verdwijnen computerproblemen als sneeuw voor de zon als je je apparaat opnieuw opstart, en tóch vergeet men het nog wel eens te proberen.

Opnieuw opstarten helpt bijvoorbeeld als je toetsenbord niet meer werkt omdat je computer vastloopt, maar ook bij tal van andere fouten. Het is in dit geval nóg beter om je computer helemaal uit te schakelen, een paar seconden te wachten en vervolgens weer in te schakelen, dan te kiezen voor opnieuw opstarten.

Reinig je toetsenbord

Zelfs het beste toetsenbord lijdt onder vuil en stof. Als je regelmatig bij je computer eet, is de kans groot dat er af en toe etensresten in je toetsenbord terechtkomen. Je toetsenbord reinigen kan dan ook zomaar het probleem verhelpen.

Houd het toetsenbord ondersteboven en schud eventjes zodat het vuil eruit valt. Reinig je toetsenbord daarna met een doekje tegen het stof. Of dit nu helpt of niet, het is sowieso goed om je toetsenbord regelmatig van een reinigingsbeurt te voorzien. Zo verklein je de kans dat je toetsenbord er zomaar ineens mee ophoudt.

Eindeloos deze slijtage afweren is echter onmogelijk. Ooit is het tijd voor een vervanging, en dan kun je net zo goed voor een degelijk model gaan, zoals een van de drie onderbenoemde.

Logitech K120 Toetsenbord QWERTY

Logitech K120 Toetsenbord QWERTY
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Logitech MX Keys Toetsenbord Qwerty

Logitech MX Keys Toetsenbord Qwerty
Toetsenbord opties: Bluetooth | Multimedia toetsen | Oplaadbaar | Tablet-toetsenbord | Toetsenbord-verlichting | Vlakke toetsen
Type toetsenbord: Scissor toetsen
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbordverbinding: Bluetooth
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Logitech K280e Toetsenbord Qwerty

Logitech K280e Toetsenbord Qwerty
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Herinstalleer het stuurprogramma

Mogelijk ligt het probleem in de software, oftewel: het stuurprogramma van de toetsenbord. Een stuurprogramma (ook wel aangeduid met de Engelse term driver) is een stukje software dat de fysieke verbinding tussen je apparaat – in dit geval een toetsenbord – en het besturingssysteem van je pc omzet in iets dat je pc begrijpt.

Heb je helemaal nog geen stuurprogramma geïnstalleerd, dan is dit wellicht noodzakelijk en zit hier het knelpunt. Had je dit wel gedaan? Maak de installatie dan ongedaan. Start je computer daarna opnieuw op en installeer het stuurprogramma opnieuw.

Controleer je computer op een virus

Een virus kan de werking van je toetsenbord versturen. Open (of installeer) een antivirusprogramma en voer een scan uit om je computer te controleren op virussen. Zorg dat het antivirusprogramma altijd up-to-date is!

draadloos toetsenbord met grijze toetsen en rode escape toets

Draadloos toetsenbord

Check of je toetsenbord aanstaat

Check of je toetsenbord niet is uitgeschakeld. Juist omdat deze oplossing té simpel lijkt, ziet men hem soms over het hoofd. Niet alle toetsenborden hebben overigens een aan- en uitschakelaar. Als hij wel aanwezig is, heeft de schakelaar meestal in de vorm van een knop of een schuifje.

Vervang de batterij of laadt hem op

Deze tip is ook redelijk voor de hand liggend, maar toch het vermelden waard: vervang de batterijen of laadt hem op. Een draadloos toetsenbord draait doorgaans op twee, drie of vier AA-batterijen. Mogelijk geeft het toetsenbord de lage batterijstatus ook aan met een lampje.

Maak opnieuw verbinding

Een draadloos toetsenbord maakt verbinding via Bluetooth. Mocht hij het niet doen, dan is er een grote kans dat er iets mis is met de verbinding tussen het toetsenbord en je computer.

Werkt je draadloze toetsenbord met een usb-dongle die je in de usb-poort van je computer steekt? Haal hem er dan uit en wacht heel eventjes. Stop het hem er vervolgens opnieuw in een maak weer verbinding.

Bedraad toetsenbord

Koppel het toetsenbord los

Haal de usb-kabel van je toetsenbord uit de usb-poort van je computer. Wacht heel eventjes en steek de kabel vervolgens weer in de poort. Werkt het nog niet? Probeer de kabel eens in een andere vrije usb-poort te steken. Zo sluit je uit dat het het probleem bij de usb-poort ligt.

Controleer de kabel

Bekijk de usb-kabel van je toetsenbord goed. Zitten er misschien beschadigingen op die ervoor zorgen dat je toetsenbord geen contact maakt met je computer? Test de kabel eventueel met een ander apparaat. Werkt het inderdaad niet, dan hoef je in ieder geval alleen maar de kabel te vervangen en niet je gehele toetsenbord.

Conclusie

Zoals je inmiddels weet, zijn er vele mogelijke oplossingen voor een niet-werkend toetsenbord die het proberen waard zijn. Heeft een van deze tips het probleem verholpen? Laat ons weten welke het was!

Was dit artikel behulpzaam?