Je Toetsenbord Doet Raar tijdens het Typen? Dit is de Oplossing

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Toetsenbord in de war?

Je Toetsenbord Doet Raar tijdens het Typen? Dit is de Oplossing

Stel je voor: je bent druk bezig met typen, maar plotseling typt je toetsenbord niet wat je wilt. Je toetsenbord doet raar. Frustrerend, toch? Dit is een klassiek geval van een 'raar' toetsenbord. 😅

Geen zorgen, je bent niet de enige die dit meemaakt. Gelukkig is de oplossing vaak verrassend eenvoudig en ligt deze binnen handbereik. Laten we samen ontdekken hoe je dit snel en effectief oplost, zodat je straks weer vlot en foutloos typt.

Wat is de oplossing als je toetsenbord raar doet?

Als je toetsenbord raar doet, controleer dan eerst de taalinstellingen en pas deze aan naar de juiste indeling, zoals 'Nederlands - Verenigde Staten (internationaal)' voor een Nederlands toetsenbord. Zorg ook dat je toetsenbord schoon is en update de drivers. Deze stappen lossen vaak problemen op zoals verkeerde tekens, vastzittende toetsen of verbindingsissues.

Voordat je begint

Het toetsenbord. Je denkt er misschien niet bij na, maar het is een belangrijk onderdeel van elke pc. We gebruiken hem dagelijks, maar er wordt maar weinig aandacht aan geschonken bij het aanschaffen. Elk toetsenbord is hetzelfde toch?

Ik kan je vertellen dat dit niet zo is. Over de jaren heen heb ik behoorlijk wat toetsenborden verslonden en ben ik vaak genoeg tegen problemen aangelopen.

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Het beste toetsenbord vinden klinkt misschien als iets dat je snel regelt, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo is het kiezen van een model met de juiste taal-lay-out wel zo handig. Laat azerty-modellen daarom vooral even links liggen!

Gebruik je de pc vooral om mee te gamen? Dan raad ik je zeker aan om te kijken voor het beste gaming-toetsenbord. Deze zijn toegespitst op het uitvoeren van speciale functies en het geven van voelbare feedback. Maar goed, zelfs in dat geval kan een gaming-sessie raar uitpakken als de instellingen van je toetsenbord plots veranderen.

Oorzaken van afwijkend toetsenbordgedrag

Hoe kan het dat je toetsenbord op het ene moment nog alles goed doet, en op het andere moment niet? Dit gebeurt meestal per ongeluk. Het heeft allemaal te maken met je toetsenbordindeling.

Hoe problemen met het toetsenbord ontstaan, hangt af van het probleem. De kans is groot dat je hier bent vanwege accenten en leestekens die niet overeenkomen met wat je gewend bent: je toetsenbord typt vreemde tekens. Je bent niet de enige. Zo ervaarde ook softpocari dit. Hij zei hierover op Reddit het volgende:

Ik heb een probleem met mijn toetsenbord, het typt vreemde tekens in plaats van wat ik echt indruk. Het is echt frustrerend en ik kan er maar niet achter komen hoe ik het kan oplossen. Heeft iemand anders dit ook meegemaakt en weet iemand een oplossing?

Dit heeft te maken met de toetsenbordinstellingen. De oplossingen in dit artikel focussen zich op het oplossen van dit probleem.

Last van een ander probleem?

Mogelijk heb je een ander probleem. Heb je problemen met het numerieke toetsenbord: dat als je deze gebruikt de muisaanwijzer verplaatst? Dan is dit een kwestie van een schuifje uitzetten. 

Ga naar Start, typ 'muis' in, kies 'muisbesturingstoetsen' en zet de schakelaar op 'Uit'. Dit activeert het numerieke toetsenbord weer.

Is je probleem dat letters veranderen in cijfers? Druk dan op de 'NumLock'-toets.

Er zijn veel verschillende toetsenbordindelingen op de wereld. De meest gebruikte in Nederland is "Verenigde Staten (internationaal)". Als je meerdere type toetsenborden hebt gedownload, dan heb je met het (per ongeluk) indrukken van een sneltoetsencombinatie je toetsenbord zo verandert. Gelukkig is deze sneltoetsencombinatie ook de eerste oplossing.

Wist je dat?

Er naast de verschillende digitale toetsenbordindelingen, ook verschil zit in de fysieke toetsenborden. Wij gebruiken een QWERTY-toetsenbord, maar Duitsland gebruikt bijvoorbeeld een QWERTZ-toetsenbord en Frankrijk (en Wallonië) een AZERTY-toetsenbord.

Oplossing 1: Sneltoetsen

Je wisselt tussen de verschillende toetsenborden met de volgende sneltoetsencombinatie: alt + shift. Dit is waarschijnlijk ook de combinatie die je ingedrukt wanneer je toetsenbord raar doet. Als je meerdere typen toetsenborden hebt gedownload, moet je deze sneltoetsencombinatie wellicht meerdere keren indrukken om bij de juiste uit te komen.

Oplossing 2: Taalvoorkeuren

Met deze oplossing verander je de toetsenbordindeling in het menu in je taakbalk. Als je gebruikmaakt van de sneltoetsencombinatie, kan je deze stap gebruiken om te bevestigen welke toetsenbordindeling nu is geselecteerd op je pc.

Let op!

Voordat je verder kan is het belangrijk dat de taalinstellingen zichtbaar zijn in de taakbalk. Zie je onderin de taakbalk een combinatie van drie letters staan, zoals NLD of ENG? Dan kan je verder met stap 4 . Zie je deze letters niet? Begin dan bij stap 1, hieronder. Of gebruik het alternatief.

Alternatieve methode voor toegang tot taalinstellingen

In stap 1 tot en met 3 zorg je ervoor dat je direct bij de taalinstellingen terechtkomt via de taalkbalk: je stelt hier een shortcut in. Het is ook mogelijk om dit niet te doen, en er via de instellingen te komen.

In dat geval volg je deze stappen: Ga naar Start > Instellingen > Tijd en taal > Taal en regio.

Stap 1: Het Persoonlijke Instellingen-menu openen

Instellingen via het Start menu in Windows.

Klik op 'Start' in de linkerhoek in de taakbalk. Klik vervolgens op 'Instellingen'.

De Persoonlijke instellingen in het instellingen menu.

Vanuit het instellingenscherm klik je op 'Persoonlijke Instellingen'. Dit opent het scherm waarin je alle persoonlijke voorkeuren kan aanpassen, zoals je achtergrond en de taakbalk.

Stap 2: De Taakbalk-instellingen openen

Het persoonlijke instellingen menu.

In het persoonlijke instellingen scherm klik je op 'Taakbalk'. Dit opent de taakbalk-instellingen.

Taakbalk instellingen scherm in het persoonlijke instellingen menu.

Nadat je dit scherm opent, moet je een beetje naar beneden scrollen. Klik vervolgens op 'Systeempictogrammen in- of uitschakelen' onder het kopje 'Systeemvak'.

Stap 3: De Invoerindicator instelling aanzetten

Invoerindicator aanzetten in het Systeempictogrammen in - of uitschakelen scherm.

In dit scherm klik je op het schuifje achter 'Invoerindicator'. Als deze 'Aan' staat, zijn de drie letters rechtsonder in de taakbalk zichtbaar.

Stap 4: Selecteer de juiste toetsenbordindeling

Invoerindicator in de taakbalk in Windows.

Klik nu in de taakbalk op de drie letters links van de datum en tijd. Wanneer je dit pop-up-menu hebt geopend, zie je de verschillende talen die beschikbaar zijn. Ook als je de alternatieve wijze hebt gebruikt, kom je nu bij de juiste instellingen terecht.

Onder elke taal staat het type toetsenbord dat hier aan gekoppeld is. Klik op de taal die je wilt met "Toetsenbord Verenigde Staten (internationaal)" eronder.

Je computer kort deze tekst wordt afgekort wanneer deze te lang is. Zweef met je muis over de taal om de gehele toetsenbordindeling te lezen. Je kan ook met de muis over de drie letters in de taakbalk zweven. Dan zie je de taal en toetsenbordindeling die op dat moment geselecteerd is.

Let op!

Zie je de juiste toetsenbordindeling er helemaal niet bij staan? Dan is deze nog niet gekoppeld aan jouw voorkeurstaal. Bij oplossing 3 hieronder leer je hoe je dit moet doen.

Oplossing 3: Taalvoorkeuren-menu

Via het Taalvoorkeuren menu is het mogelijk om nieuwe talen en toetsenbordindelingen toe te voegen of aan te passen. In dit menu kan je ook bestaande talen en toetsenbordindelingen verwijderen.

Stap 1: De Taalvoorkeuren openen

Taalvoorkeuren menu openen via taakbalk in Windows.

Om het Taalvoorkeuren-menu te openen, klik je weer op de drie letters onderin de taakbalk. In het pop-up menu klik je op 'Taalvoorkeuren'.

Belangrijk!

Als de juiste weergavetaal niet in de lijst erbij staat, dan moet je eerst de weergavetaal toevoegen. Nadat je een taal hebt gedownload, kan je de juiste toetsenbordindeling toevoegen.

Stap 2: Een toegevoegde taal aanpassen

Taalvoorkeuren scherm met de toegevoegde talen in Windows.

Klik in de lijst met talen op de taal die je wilt aanpassen. In dit voorbeeld gebruik ik Nederlands, maar dit kan elke taal zijn. Klik op de knop 'Opties'. Dit opent een nieuw scherm.

Stap 3: Een toetsenbord toevoegen

Een toetsenbord toevoegen bij een bestaande taal in Windows.

Klik in dit scherm op 'Een toetsenbord toevoegen'. Dit toont alle mogelijke toetsenborden die kunnen worden toegevoegd.

Het selecteren van een toetsenbord instelling in de taalopties van een taal.

Klik in de lijst van type toetsenborden op het toetsenbord dat je wilt toevoegen. De meest gebruikte toetsenbordindeling is "Verenigde Staten (internationaal)".

Stap 4: Overige toetsenbordindelingen verwijderen

Het verwijderen van een taal in de taalopties van een taal.

Verwijder eventuele andere toetsenborden door op het toetsenbord te klikken en vervolgens op 'Verwijderen' te klikken.

Definitieve oplossing voor toetsenbordproblemen

De reden dat de toetsenbordindeling opeens kan veranderen, is omdat er meerdere talen zijn gedownload. Door alle talen te verwijderen die niet nodig zijn, en daarmee de toetsenbordindeling bij die taal, voorkom je dat je toetsenbord raar gaat doen.

Het verwijderen van een taal in het Taalvoorkeuren menu.

Navigeer naar het Taalvoorkeuren-menu, zoals eerder beschreven in deze oplossing. Onder het kopje 'Voorkeurstalen' staan alle talen die zijn gedownload op Windows. Klik op de taal die je wilt verwijderen en klik op 'Verwijderen'. Doe dit voor alle talen die je niet gebruikt.

De bovenste taal in de lijst kan niet worden verwijderd. Verplaats daarom de taal die behouden wordt naar boven door op het pijltje naar boven te klikken bij die taal.

Aanpak van fysieke toetsenbordproblemen

Naast dat er het een en ander fout kan gaan met de toetsenbord instellingen, kan het ook zijn dat er iets fysieks aan de hand is waardoor het niet lekker werkt. Alles daarover vind je hier.

Oplossingen voor riet-reagerende toetsen

Wat moet je doen als de toetsen van je toetsenbord niet goed reageren? Controleer eerst of je toetsenbord schoon is en geen vastzittende toetsen heeft. Als het probleem aanhoudt, update dan de toetsenborddrivers via 'Apparaatbeheer' in Windows. Dit zorgt voor optimale responsiviteit en voorkomt vertragingen of gemiste aanslagen.

Onderhoud en reiniging van je toetsenbord

Reinig je toetsenbord regelmatig met perslucht om stof en vuil tussen de toetsen te verwijderen. Gebruik voor hardnekkig vuil een vochtige doek met isopropylalcohol. Vermijd het gebruik van te veel vloeistof om schade aan de elektronica te voorkomen.

Wat te doen bij een defect toetsenbord?

Bij een defect toetsenbord kun je kiezen voor een reparatie, afhankelijk van de garantievoorwaarden, of een nieuw toetsenbord aanschaffen. Overweeg een toetsenbord dat past bij je gebruik, zoals een mechanisch toetsenbord voor gaming of een ergonomisch model voor langdurig typen.

Conclusie

Als het goed is doet je toetsenbord na het volgen van deze stappen weer normaal en kan je weer naar hartenlust doortypen. Blijven je toetsen af en toe hangen? Maak dan je toetsenbord schoon! Heb je nog opmerkingen of vragen over dit stappenplan? Dan horen we daar graag hieronder meer over. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?