Je Toetsenbord Schoonmaken: Hoe Doe Je Dat?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Je Toetsenbord Schoonmaken: Hoe Doe Je Dat?

Wist je dat een toetsenbord een broeinest van bacteriën kan zijn? 🦠 Zeker als je regelmatig een boterhammetje of ander lekkers oppeuzelt achter je computer/laptop, is het niet best wat daar allemaal gaande is. Tijd om hier wat aan te doen! Er is wel enige oplettendheid bij geboden, want je moet voorzichtig te werk gaan bij het toetsenbord schoonmaken.

Geen paniek: ik spring je in dit artikel te hulp. Laten we eerst de belangrijkste vraag beantwoorden, voor we concrete stappen ondernemen!

Hoe vaak moet je een toetsenbord schoonmaken?

Ik noemde het hierboven al: toetsenbord wordt héél snel vies. Het is dan ook zeker geen gek idee om je toetsenbord wekelijks van een schoonmaakbeurt te voorzien.

Als je eten of drinken ver van je toetsenbord vandaan houdt, mag het iets minder vaak, maar ook dan is het nog steeds belangrijk dat je hem af en toe reinigt. Alleen dan behoudt je het beste toetsenbord. ⌨️

Het heeft niet alleen te maken met het behoud van de functionaliteit van je toetsenbord. Ja, kruimels onder je toetsen zitten het gebruiksgemak in de weg, maar daar blijft het niet bij.

Uit onderzoek blijkt nog iets storenders: de gemiddelde smartphone is onder andere bedekt in bacteriën en schimmels. Swipe je tussendoor even door je Instagram-feed en keren je vingers daarna terug naar je toetsenbord, dan kun je al raden waar de volgende generatie Coli op belandt.

Heb je het volgende probleem: je toetsenbord werkt niet? Dan kan het reinigen van je apparaat een van de oplossingen zijn.

Dit heb je nodig

Dit heb je nodig voor het schoonmaken van je toetsenbord:

Heb je een los toetsenbord? Ontkoppel deze dan eerst. Als je een laptop hebt, zorg dan dat het apparaat helemaal uitstaat.

zwart toetsenbord met witte achtergrond

Pak je gaming-toetsenbord, mechanisch toetsenbord of ander type toetsenbord erbij en laten we aan de slag gaan. 👇

Stap 1: Klop de kruimels eruit

Draai je toetsenbord – óf het losse toetsenbord, óf het hele apparaat in het geval van een laptop – voorzichtig om en schud de kruimels eruit. Klop een paar keer (wederom: voorzichtig) op het apparaat om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Wil je het grondig aanpakken, blaas dan tot slot het vuil tussen je toetsen weg met een spuitbus met perslucht of een speciaal toetsenbordstofzuigertje.

Stap 2: Pak je microvezeldoek erbij

Maak een microvezeldoek licht vochtig. Belangrijk is dat je het écht bij licht vochtig houdt, want elektrische apparaten en water zijn nu eenmaal allesbehalve vrienden. Zelfs een beetje te veel water kan je toetsenbord al beschadigen en dan ben je nog verder van huis.

Veeg zachtjes met de microvezeldoek over je toetsenbord. Is er sprake van hardnekkig vuil? Doe dan een beetje schoonmaakalcohol op de microvezeldoek, en haal deze rustig over de toetsen heen.

Stap 3: Dep het toetsenbord droog

Na het schoonmaken dep je het toetsenbord droog met een droge doek. Voilà, je toetsenbord is schoon! 👏

Optioneel: maak de toetsen los

Als je je toetsenbord een volledige schoonmaakbeurt wilt geven, kun je de toetsen losmaken en schoonmaken. Let op: deze stap geldt alleen voor losse toetsenborden; bij laptops is het niet de bedoeling dat je de toetsen losmaakt. ⚠️

dygma raise met verschillende keycaps en keycap puller die aan toets trekt

Neem allereerst een of meerdere foto's vooraf, zodat je de toetsen na afloop binnen no-time weer terug op je toetsenbord zet zonder je af te vragen wat waar hoort!

Maak vervolgens de toetsen los door ze voorzichtig omhoog te drukken met een je keycap puller.

Pak weer een licht vochtige doek erbij – ik zeg het voor de zekerheid nog maar even: gebruik maar een heel klein beetje water – en maak de toetsen een voor een schoon. Je kunt nu ook direct beter bij de ruimte tussen je toetsen, dus maak deze ook wat grondiger schoon met de microvezeldoek. Na afloop dep je de toetsen droog en klik je ze terug op het toetsenbord.

Conclusie

Ik hoop dat de stappen duidelijk waren en je toetsenbord weer blinkend schoon is, zodat je weer lekker met je computer of laptop aan de slag kunt. Hartelijk dank voor het lezen! Wil je hieronder laten weten wat je van dit artikel vond?

Was dit artikel behulpzaam?