Hoe Repareer Je een SSD: Stap voor Stap

Robbert van Tol

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Herstel je SSD in een handomdraai.

Hoe Repareer Je een SSD: Stap voor Stap

Ik ervoer laatst de grootste schrik van mijn leven. Ik wilde aan het werk gaan, dus startte mijn pc op zoals gewoonlijk. Toen ik de folder met te bewerken foto's wilde openen, kreeg ik een foutmelding dat de bestanden niet aanwezig waren.

Na even rond te zoeken in Windows Finder, zag ik dat de hele SSD niet langer aanwezig was! Ik wilde die data graag terug, dus ik zat met de vraag: hoe repareer je een SSD?

Na wat onderzoek heb ik een aantal interessante dingen gevonden die me geholpen hebben. In dit artikel vertel ik je wat ik geleerd heb en neem ik je mee in het reparatieproces van een SSD. Zo bespaar je jezelf een hoop slapeloze nachten!

Belangrijke punten:

  • Begrijpen hoe een SSD werkt, de symptomen van een defecte SSD herkennen en zowel hardware- als softwarecontroles uitvoeren zijn essentiĂ«le stappen in het reparatieproces.
  • De inzet van gespecialiseerde tools maakt een groot verschil bij het repareren van je SSD.
  • Soms is het verstandiger om een professional erbij te halen, vooral als de problemen aanhouden of de schade te ernstig lijkt.

De basis van SSD's

Veel moderne computers gebruiken een solid state drive als opslagapparaat, beter bekend onder zijn afgekorte naam: SSD. Het is de opvolger van de traditionele harde schijf en heeft veel voordelen, waaronder snelheid, betrouwbaarheid en energiezuinigheid.

Een goede SSD kiezen betekent een wereld van verschil voor je computerervaring. Een SSD is een opslagapparaat dat gegevens opslaat met behulp van flashgeheugen.

In tegenstelling tot traditionele harde schijven – waarbij data op draaiende, magnetische schijven staat – hebben SSD's geen bewegende delen, met de eerdergenoemde voordelen als resultaat.

Waarom stopt een SSD met werken?

Maar wat gebeurt er als je SSD stopt met werken? Als het meevalt, ben je de toegang tot wat kleine bestanden kwijt. In het ergste geval doet je computer het niet meer, omdat je het besturingssysteem erop hebt geĂŻnstalleerd.

Er zijn verschillende redenen waarom een SSD stopt met werken:

  • Fysieke schade door een val of stoot zorgt soms voor schade aan de interne componenten.
  • Softwarefouten zijn ook dikwijls veroorzakers van problemen, vooral als de firmware van de SSD niet up-to-date is.1StorageReview (n.d.) 'How to upgrade SSD firmware'
  • Ten slotte leiden slijtage of ouderdom eveneens tot slechtere prestaties of compleet falen.
De printplaat van een ssd op een bureau

De tekenen van een defecte SSD

Als je SSD problemen heeft, kom je verschillende symptomen tegen. Je computer die steeds trager wordt of crasht, of bestanden die plotseling verdwijnen, zijn allemaal tekens die wijzen op een defecte SSD. Het is belangrijk dat je deze symptomen herkent en dat je begrijpt wat ze betekenen voor de gezondheid van je SSD.

Verschillende oorzaken leiden tot een kapotte SSD. Slechte sectoren, corrupte bestanden en firmwareproblemen zijn slechts enkele van de problemen.

In sommige gevallen start de SSD zelfs helemaal niet meer op – net zo vervelend als een externe harde schijf die niet meer opstart. Gelukkig kan ik enkele oplossingen met je delen!

Troubleshooting

Hieronder vind je enkele manieren om de oorzaak van de problemen van je SSD te achterhalen en op te lossen.

Hardware-check

De gezondheid van je SSD controleren kan op verschillende manieren. We beginnen met het nalopen van de hardware. Begin met het controleren van je SSD op zichtbare schade. Zijn er krassen, deuken of gebroken verbindingen? Allemaal potentiële boosdoeners.

Zie je geen schade, maar werkt hij nog steeds niet? Dan is er wellicht iets wat je niet met het blote oog ziet. Iets wat altijd het proberen waard is, is de SSD rustig verwijderen en opnieuw aansluiten.

Enkele kanttekeningen om in gedachten te houden:

  • Schakel hiervoor eerst je computer uit en koppel de stroom los. Dit voorkomt stroomschokken en mogelijke schade aan je SSD.
  • Zorg dat je de kabels stevig inplugt bij het opnieuw aansluiten en start je pc opnieuw op.

Doet je SSD het weer? Mooi zo. Nog steeds niet? Dan gaan we verder.

De softwarekant: BIOS, drivers en schijfbeheer

Lag het probleem niet aan de hardware? Dan is het tijd om de software onder de loep te nemen.

professionele technicus onderzoekt een ssd in een technische reparatiewerkplaats met diverse technische hulpmiddelen om hem heen

De drivers updaten

Als de hardware check niets oplevert, is het misschien een probleem met de software. Je SSD-firmware of -drivers bijwerken is de kortste Ă©n eerste stap die je hierbij zet. Dit stukje software optimaliseert de prestaties van je SSD.

Het updaten is vrij eenvoudig. Zoek op de website van de fabrikant van je SSD naar nieuwe drivers of firmware en volg de instructies op de website voor de juiste installatie. Automatische update-tools zijn hierin ook nuttig.

Drivers of firmware?

Drivers zijn softwareprogramma's die de interactie tussen een hardwarecomponent van een computer en het besturingssysteem vergemakkelijken, terwijl firmware bestaat uit software op laag niveau die basistaken met een bepaalde hardwarecomponent vergemakkelijkt.

Sommige fabrikanten geven je toegang tot beide; sommige geven alleen drivers vrij. Onderzoek wat van toepassing is op de fabrikant van jouw SSD en voorkom dat je uren naar een firmware-update moet zoeken die nooit is vrijgegeven!

Mocht je tegen problemen aanlopen, zoals incompatibiliteit of installatiefouten, zorg dan dat je drivers compatibel zijn met je besturingssysteem.

De BIOS configureren

Het is daarnaast cruciaal dat je de BIOS zo configureert dat hij je SSD ziet en de juiste prioriteit toekent, zeker als je het besturingssysteem van je pc op de SSD hebt geparkeerd. Dit omvat het instellen van de juiste opstartvolgorde en het inschakelen van de AHCI-modus (advanced host controller interface).

De BIOS van een computer is een menu voor het aanpassen van de basisinstellingen van je computer, zoals de tijd, de opstartvolgorde en de beveiligingsopties. De BIOS staat voor Basic Input/Output System en is ingebouwd in het moederbord van je computer.

Je bereikt je BIOS door tijdens het opstarten van je computer een specifieke toets in te drukken, meestal de Delete-, F2- of F12-toets, afhanklijk van de fabrikant van je moederbord of laptop.

Hieronder volgen enkele toetsencombinaties per moederbord- en laptopfabrikant. Ik kan je niet alle toetsenbordcombinaties geven, omdat er oneindig veel fabrikanten zijn, maar dit zijn enkele veelvoorkomende merken op de Nederlandse markt. ⤵️

FabrikantToets
ASRockF2 of Delete
ASUSF2 voor prefab-pc's; F2 of Delete voor moederborden
AcerF2 of Delete
DellF2 of F12
Gigabyte / AorusF2 of Delete
HPF10
Lenovo (laptops)F2 of Fn + F12
Lenovo (desktops)F1
Lenovo (ThinkPads)Enter + F1
MSIDelete
Microsoft Surface-tabletsVolume Omhoog-knop ingedrukt houden
SamsungF2
ToshibaF2
ZotacDelete

Eenmaal in de BIOS, stel je de opstartvolgorde zo in dat je SSD als eerste opstartapparaat staat, mits op deze SSD ook je besturingssysteem staat. Is dit niet het geval, zet hem dan op de tweede plaats in de lijst, onder de opstartschijf waar je besturingssysteem op staat.

Schakel ook de AHCI-modus in voor optimale prestaties. Dit is een protocol waarmee je computer communiceert met opslagapparaten, zoals harde schijven en solid-state drives. Het is een nieuwere en modernere modus dan de oudere IDE-modus.

Het voordeel van AHCI-modus is dat het snellere gegevensoverdracht mogelijk maakt over een SATA-verbinding (een bekabelde aansluiting tussen een SATA-SSD en het moederbord).2ComputerMESH (n.d.) '5 Types of Solid State Drives [Connectors Type Explained].' 3Sabrent (2022). 'M.2 and 2.5", SATA and PCIe, NVMe and AHCI'

Schijfbeheer

Tot slot biedt schijfbeheer nog wel eens een oplossing bij het repareren van je SSD. Met dit programma formatteer je harde schijven en SSD's.

Hierbij wist het programma alle gegevens op het apparaat en maakt hij hem opnieuw geschikt voor het opslaan van nieuwe bestanden. Zorg wel dat je een back-up hebt, voordat je over gaat tot formatteren van je opslag.

Hulpprogramma's van derden

Er zijn verschillende hulpprogramma's van derden beschikbaar die helpen bij herstel van je SSD. Deze tools variëren van software voor gegevensherstel tot tools die de schijfgezondheid controleren en slechte sectoren repareren.

Beste tools voor het repareren van je SSD

Elk programma heeft zijn eigen set aan functies, voordelen en nadelen. Het is belangrijk dat je de tool kiest die het beste past bij de specifieke problemen die je ondervindt met je SSD. Enkele voorbeelden zijn:

Tijd voor de professionals

Kom je er niet zelf uit en houden de problemen aan ondanks dat je alle tips hierboven hebt geprobeerd? Tenzij de schade heel ernstig lijkt, is het tijd dat je een professional inschakelt.

Het is misschien een laatste strohalm, maar een specialist heeft de juiste gereedschappen en kennis voor de veilige en effectieve reparatie van je SSD.

Het vinden van een betrouwbare specialist is dan belangrijk. Check beoordelingen online, vraag om aanbevelingen en controleer de kwalificaties van de technici. Kijk ook naar garanties die ze bieden en of ze transparant zijn over de kosten. Ervaring met het merk en model van je SSD is ook een pluspunt.

Een specialist die bezig is met een ssd aan het repareren

Maatregelen die het risico op SSD-problemen verkleinen

Voorkomen is beter dan genezen zegt men. Er zijn verschillende dingen die de levensduur van je SSD verlengen. Denk aan voorzichtig ermee omgaan tijdens de installatie, software-updates en veilig gebruik van je SSD. Maak ook de binnenkant van je pc of laptop zo nu en dan schoon om stofophopingen te voorkomen, en daarmee eventuele oververhitting.

Je SSD overbelasten is net zo schadelijk, dus houd daar rekening mee. De beste tip die ik heb, is: maak regelmatig back-ups en vergeet niet je schijf te klonen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen! Mocht er iets gebeuren met je SSD, dan heb je in ieder geval de bestanden nog tot je beschikking.

Conclusie

Een SSD repareren hoeft geen nachtmerrie te zijn. Met een beetje geduld, een aantal betrouwbare tools en onze stap-voor-stapgids, ben je perfect uitgerust en bied je het hoofd aan de meeste SSD-problemen die je pad kruisen.

Van hardware controle en BIOS-configuratie tot software-updates en deskundig SSD-beheer, je bent nu klaar om je eigen tech-held te worden. Zorg goed voor je SSD, en je SSD zorgt goed voor jou.

Maar onthoud dat je je niet hoeft te schamen als je de hulp van een professional tĂłch nodig hebt, omdat de problemen te gecompliceerd worden. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen