Beperkt je Monitor je FPS? Ontdek Het Nu!

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Lage FPS?

Beperkt je Monitor je FPS? Ontdek Het Nu!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je beeldscherm niet alles uit je game haalt, en dat je prestaties in je game daaronder lijden? Beperkt je monitor je FPS misschien? 🤔

In dit artikel duiken we dieper in de relatie tussen je monitor en je FPS, de alomtegenwoordige frames per seconde (FPS) die je gaming ervaring zo veel aangenamer kunnen maken.

We bespreken ook welke rol je monitor speelt in de verversingssnelheid en andersom, alsook hoe je je monitor optimaliseert om een gladder en meer meeslepend game-avontuur te krijgen.

Belangrijkste punten samengevat

  • FPS (frames per seconde) is belangrijk voor een optimale game-ervaring, omdat het zorgt voor vloeiendere en realistischere weergaven van bewegingen op het scherm.
  • Je monitor beperkt je FPS an sich niet, behalve eventueel bij ultrahoge resoluties of dubbele monitors.
  • Een hogere verversingssnelheid, snelle reactietijd en ondersteuning voor G-Sync of FreeSync zijn belangrijke kenmerken van een goede gaming monitor.

Wat is FPS en waarom is het belangrijk voor je gaming-ervaring?

FPS, oftewel frames per seconde, is een maat voor hoeveel beelden een scherm in één seconde worden weergegeven.️ Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender en realistischer de bewegingen op je scherm zijn ... zolang de verversingssnelheid van je monitor daarop aansluit.

Dit is vooral cruciaal voor gamers, omdat een hoge FPS en een passende verversingssnelheid je sneller en nauwkeuriger laat reageren op wat er in het spel gebeurt.

Denk bijvoorbeeld aan het snel reageren op een tegenstander die plotseling opduikt of het ontwijken van obstakels tijdens een race. 🎮

Bij het gamen wil je over het algemeen een zo hoog mogelijke FPS hebben, omdat dit direct invloed heeft op je prestaties. Lage FPS is een indicator dat je computer moeite heeft met het genereren van de beelden van je game.

De relatie tussen je monitor en FPS

Je monitor kán een rol spelen in de weergave van FPS. De enige manieren waarop de monitor hier echt invloed op heeft, zijn:

  • De resolutie – als je games op hogere resoluties laat renderen, vraagt dit meer van je videokaart en kan je FPS zakken;
  • De hoeveelheid monitoren – heb je twee of meer monitoren die allemaal aan staan terwijl je gamet, dan kan dit ook een reden zijn dat je FPS zakt.

Zelf heb ik twee 2K-/1440p-monitors op mijn bureau staan die goed met elkaar overweg kunnen, en gelukkig een goede videokaart in mijn computer zitten. Ik ervaar zelf dan ook geen problemen – maar ik heb ze in het verleden wel gehad, toen ik een goedkopere monitor met een lage verversingssnelheid had en een oudere videokaart.

Verwar hierbij de verversingssnelheid van je monitor niet met FPS. De verversingssnelheid is het aantal keer per seconde dat je monitor het beeld ververst en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz); de FPS is het aantal frames per seconde dat je videokaart genereert.

Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een vloeiender beeld en kan bijdragen aan een betere FPS-ervaring.

Als je FPS en verversingssnelheid met elkaar overeenkomen, loop je veel midner snel tegen problemen aan als screen tearing en stuttering, waarin delen van je beeld niet synchroon lopen met elkaar. De beste 144Hz-monitor blinkt hier bijvoorbeeld in uit!

Vrouw zit te gamen in het donker achter haar pc

Hoe beĂŻnvloedt je monitor je FPS?

De verversingssnelheid van je monitor beperkt de geproduceerde FPS van je videokaart niet, maar wél hoeveel jij ervan te zien krijgt.

Stel je voor dat je een 24 inch monitor met een verversingssnelheid van 60 Hz hebt, dan geeft je monitor maximaal 60 frames per seconde weer. Als je videokaart 100 FPS levert, zul je dus maar 60 FPS op je scherm zien, omdat je monitor simpelweg zijn beeld niet sneller kan verversen.

Het is dus belangrijk dat je monitor en videokaart goed op elkaar zijn afgestemd. Als je een krachtige videokaart hebt die hoge FPS-waardes kan leveren, wil je daarom ook een monitor die deze beelden vloeiend kan weergeven. Zo haal je het meeste uit je gaming-set-up!

Verversingssnelheden en hun invloed op FPS

Zoals eerder besproken, is de verversingssnelheid cruciaal voor de weergave van FPS. Er zijn verschillende soorten verversingssnelheden, zoals 60 Hz, 144 Hz en 240 Hz. Een hogere verversingssnelheid betekent dat de monitor zijn beeld vaker ververst, wat kan leiden tot een betere FPS-ervaring. 🌟

Een 60Hz-monitor ververst het beeld 60 keer per seconde, terwijl dit bij een 144Hz-monitor 144 keer per seconde gebeurt. Dit betekent dat een 144Hz-monitor meer frames per seconde kan weergeven, waardoor je een vloeiender beeld krijgt.

Dit is vooral belangrijk bij snelle games, zoals shooters of racegames voor optimale immersie. En over immersie gesproken: overweeg dus eens een gebogen monitor met een hoge verversingssnelheid als je het beste uit je gaming ervaring wilt halen!

VSync en hoe het je FPS kan beperken

VSync, ofwel vertical sync, is een techniek die je videokaart en monitor beter laten samenwerken: het synchroniseert het aantal beelden per seconde (FPS) dat je videokaart produceert met de verversingssnelheid (verversingssnelheid) van je monitor.1Tyler Lacoma, Digital Trends (2022). 'What is VSync, and when should you use it?'

Dit voorkomt screen tearing, wat ontstaat als je videokaart meer beelden per seconde produceert dan je monitor kan weergeven.

Maar er zijn ook nadelen aan VSync. Zo kan het je FPS beperken, omdat het wacht tot je monitor klaar is voor het volgende beeld. Dit leidt weer tot input lag – waarbij er meer tijd dan verwacht zit tussen het versturen en de ontvangst van data – en een minder vloeiende game-ervaring.

Het is belangrijk om te weten wanneer je VSync moet inschakelen of uitschakelen. Over het algemeen is het een goed idee om VSync in te schakelen als je last hebt van screen tearing.

Als je echter merkt dat je input lag ervaart of dat je FPS lager is dan gewenst, kun je VSync beter uitschakelen, omdat je anders ook tegen ghosting-achtige verschijnselen aanloopt, wat slepende beelden op je scherm genereert.

Wees er wel eerst zeker van dat dit niet door FreeSync-instellingen komt – lees daarvoor eerst over hoe je FreeSync-ghosting oplost.

Hoe optimaliseer je je FPS-weergave?

Ik heb je al wat hints gegeven tot nu toe, maar laten we er nu concreet op in gaan!

Achterkant van een monitor met draaiknop om hem vast te zetten + in- en uitgangen eronder

1. Controleer je huidige FPS en monitorinstellingen

Om te weten of je monitor je FPS-weergave beperkt, is het handig om eerst je huidige FPS tijdens het gamen te controleren. 🎮 Dit kan met behulp van software als FRAPS, MSI Afterburner of de ingebouwde FPS-teller van je videokaart.

Daarnaast is het belangrijk om je monitor instellingen te bekijken en aan te passen.

Ga naar het configuratiescherm van je videokaart – bijvoorbeeld het Nvidia-configuratiescherm of het AMD Radeon-instellingen menu – en controleer de resolutie, verversingssnelheid en andere instellingen, zoals die van FreeSync of G-Sync.

Lees ook ons artikel over of G-Sync en FreeSync werken met usb-c, en kom erachter of daar misschien een reden ligt achter je G-Sync die niet werkt!

2. Optimaliseer je videokaartinstellingen voor betere prestaties

Je videokaartinstellingen hebben een grote invloed op je FPS als deze niet goed zijn afgesteld.️ Het is dus belangrijk om deze te optimaliseren. Voor Nvidia-gebruikers kun je dit doen via het Nvidia-configuratiescherm, terwijl AMD-gebruikers hiervoor het Radeon-instellingenmenu gebruiken.

Daar kom je het makkelijkst via je bureaublad: druk op je rechtermuisknop, en zoek het Nvidia- of het AMD-configuratiescherm in het lijstje met items.

Door deze instellingen te optimaliseren, door bijvoorbeeld het aanpassen van de beeldkwaliteit en het inschakelen van prestatiegerichte opties, kun je je FPS aanzienlijk verbeteren.

3. Pas je monitorverversingssnelheid aan voor de beste FPS

Het aanpassen van de verversingssnelheid van je monitor helpt ook om de weergave van het aantal FPS te optimaliseren. Dit doe je door naar het configuratiescherm van je videokaart te gaan en de verversingssnelheid aan te passen in de scherm- of weergave-instellingen.

De juiste verversingssnelheid kiezen hangt af van je situatie. Als je videokaart bijvoorbeeld consequent meer FPS produceert dan je huidige verversingssnelheid, kun je overwegen om een hogere verversingssnelheid in te stellen, en vice versa.

Let wel op dat je monitor deze hogere verversingssnelheid ook daadwerkelijk ondersteunt!

Hoe kies je de juiste monitor voor optimale FPS?

Bij het kiezen van een monitor voor optimale FPS-weergave is het belangrijk om te letten op de resolutie, verversingssnelheid en reactietijd.️ Deze kenmerken hebben invloed op de FPS die je tijdens het gamen te zien krijgt.

Bedenk wat je budget en behoeften zijn en kies op basis daarvan een monitor. Zoek je bijvoorbeeld een monitor die ook geschikt is voor fotobewerking? Lees dan ons artikel over de beste monitor voor fotobewerking, en houd de bijbehorende eisen daarvan ook in gedachten!

Kenmerken van een goede gaming-monitor

Een goede gaming-monitor maakt echt het verschil voor hoe vloeiend je beeldmateriaal oogt en je algehele gaming-ervaring.️ Maar wat zijn nu de belangrijkste kenmerken van zo'n monitor?

Ten eerste is een hoge verversingssnelheid cruciaal. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je scherm zullen zijn. Dit is vooral belangrijk bij snelle games waar elke milliseconde telt. Idealiter pak je meteen een monitor met variable refresh rate (VRR), zoals je bij G-Sync en FreeSync ziet.

Wat is VRR?

Bij VRR past de verversingssnelheid zich aan op de output van je videokaart. Dit in tegenstelling tot VSync, waarbij de output van de videokaart kort wordt 'tegengehouden', voor het door mag naar de monitor. VRR levert uiteindelijk veel minder tot geen rare verschijnselen op, terwijl dat risico bij VSync meer aanwezig is.

Daarnaast is een snelle reactietijd belangrijk – hoe minder milliseconden (ms), hoe beter. Dit verwijst naar de tijd die het kost voor een pixel om van kleur te veranderen. Een lage reactietijd voorkomt ghosting en zorgt voor scherpe beelden.

lan party monitor setup in donkere kamer

Veelgestelde vragen over monitors en FPS

Er zijn veel vragen over de relatie tussen je monitor en je FPS. Laat me een paar veelgestelde vragen beantwoorden. ⤵️

Kan een betere monitor mijn FPS echt verbeteren?

Nee, een betere monitor verbetert niet om het aantal FPS dat je videokaart produceert, maar het kan wél bijdragen aan een betere videokaart, maar het is niet de enige factor.

Je videokaart, processor en andere hardware spelen ook ieder een belangrijke rol. Een monitor met een hoge verversingssnelheid zorgt hoe dan ook dat je meer van de frames per seconde ziet die je videokaart produceert, wat resulteert in een vloeiender beeld.

Echter, als je pc de extra frames niet kan genereren, maakt een betere monitor alleen niet veel verschil.

Wat is het verschil tussen FPS en verversingssnelheid?

FPS (frames per seconde) en verversingssnelheid zijn nauw met elkaar verbonden, maar het zijn twee verschillende concepten. FPS verwijst naar het aantal beelden dat je videokaart per seconde genereert, terwijl de verversingssnelheid aangeeft hoe vaak je monitor het beeld ververst.

Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een soepelere weergave van de beelden, maar alleen als je videokaart voldoende FPS levert – idealiter een waarde die in de buurt komt van je monitors verversingssnelheid.

Als je FPS lager is dan de verversingssnelheid van je monitor, haal je geen voordeel halen uit een hogere verversingssnelheid. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen deze twee factoren om de beste ervaring te garanderen.

Conclusie

Nu weet je hoe belangrijk het is om de juiste monitor te hebben om je FPS-ervaring tijdens het gamen te verbeteren! Een goede monitor, gecombineerd met de juiste videokaart, levert je een gladder, responsiever en indrukwekkender spel.

Wees dus niet bang om de instellingen van je videokaart en monitor te controleren en te optimaliseren voor betere prestaties. En als je in de markt bent voor een nieuwe monitor, hou dan rekening met de verversingssnelheid en andere functies die invloed hebben op je FPS.

Wie weet, misschien haal je met de juiste monitor wel de overwinning in je volgende gaming sessie!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen