Is een Gebogen Monitor Goed voor Gaming? Ontdek het Hier!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Gamen op een gebogen scherm?

Is een Gebogen Monitor Goed voor Gaming? Ontdek het Hier!

🎮 Gamen op een plat scherm is zo... 2010. Tegenwoordig zien we steeds meer gamers overstappen naar gebogen monitoren, en daar zijn goede redenen voor! Maar is een gebogen monitor goed voor gaming?

In dit artikel ontdek je waarom een gebogen scherm je gaming-ervaring naar een hoger niveau tilt, en bespreek ik enkele voor- en nadelen van het gebruik van een gebogen monitor in vergelijking met een plat scherm. Dus leun achterover, ontspan en laat je meevoeren naar de wereld van panoramisch gamen!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Gebogen monitoren zorgen voor een meeslepender gevoel tijdens het gamen en vergroten het gezichtsveld.
  • Voordelen van gebogen schermen zijn onder andere verminderde oogbelasting, verbeterd gevoel van diepte en realisme en betere prestaties in bepaalde games.
  • Bij het kiezen van een gebogen monitor is het belangrijk om te letten op schermgrootte, resolutie, verversingssnelheid en paneeltype.

Waarom gamers kiezen voor gebogen monitoren

Gebogen monitoren zijn tegenwoordig helemaal in. Gamers kiezen steeds vaker voor deze schermen, maar waarom? Nou, het zit zo: een gebogen monitor zorgt voor een meeslepender gevoel tijdens het gamen. Het is alsof je helemaal opgaat in de game, alsof je er middenin zit!

Neem bijvoorbeeld racegames. Met een gebogen scherm krijg je een breder gezichtsveld en lijkt het net alsof je zelf achter het stuur zit. 🏎️

Of wat dacht je van first-person shooters? Dankzij het gebogen scherm houd je je vijanden beter in de gaten en schiet je nóg beter!

De voordelen van een gebogen scherm voor gaming

Een gebogen monitor heeft niet alleen een "cool" effect, het heeft ook échte voordelen voor gamers.

Ten eerste vergroot het je gezichtsveld, waardoor je meer van de game ziet. Dit is handig bij strategische games waarbij het belangrijk is om het overzicht te behouden. Daarnaast vermindert een gebogen scherm de oogbelasting, doordat het scherm gelijkmatiger is voor je ogen.1Dave Haynes, Insights Samsung (2022). 'How a curved monitor brings ergonomic benefits — and productivity'

Een ander voordeel is het verbeterde gevoel van diepte en realisme. Bij 3D-games krijg je echt het gevoel alsof je erin zit, waardoor je game-ervaring nóg intenser wordt! Ten slotte leiden gebogen monitoren tot betere prestaties in bepaalde games. Dit komt doordat je sneller en beter reageert op wat er gebeurt op het scherm.

Close-up van een gamer die gefocust kijkt naar een game op een gebogen monitor

Zo kies je de beste gebogen monitor voor je game-ervaring

Inmiddels geniet ik al een tijdje van alle voordelen die een gebogen monitor biedt, maar voordat ik mijn gebogen monitor kocht, heb ik eerst een hoop uitgezocht over de verschillende opties.

Om je tijd te besparen en om ervoor te zorgen dat je straks de beste gebogen monitor voor jou koopt, zet ik hieronder een aantal aspecten op een rijtje waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een gebogen monitor. 👇

1. Let op de schermgrootte en resolutie

Schermgrootte en resolutie zijn belangrijk voor een optimale game-ervaring.️ Bij een groter scherm zie je meer details, wat handig is bij games met veel grafische pracht en praal.

De resolutie bepaalt hoe scherp het beeld is. Voor de ultieme game-ervaring is een hoge resolutie, zoals 4K, ideaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beste 4K-monitor om je game-ervaring naar een hoger niveau te tillen. 🚀

2. Kijk naar de verversingssnelheid (Max Refresh Rate)

De verversingssnelheid (Max Refresh Rate) is ook belangrijk voor gaming. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld. Dit is vooral handig bij snelle games, zoals racegames of first-person shooters.

Een hoge verversingssnelheid zorgt voor veel mensen voor een snellere reactie op wat er in de game gebeurt. Wil je meer weten over verversingssnelheid? Lees dan dit artikel over wat is VRR.

3. Vergelijk verschillende paneeltypen

Bij het kiezen van een gebogen monitor voor gaming is het belangrijk om verschillende paneeltypen te vergelijken. Er zijn drie hoofdtypen: IPS, VA en TN. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

IPS-panelen bieden uitstekende kleurweergave en brede kijkhoeken, maar beschikken zo nu en dan over een tragere reactietijd.

VA-panelen hebben meestal diepere zwarttinten en een hoger contrast, maar hebben sneller last van "ghosting" bij snelle bewegingen in games.

TN-panelen hebben snelle reactietijden en zijn vaak goedkoper, maar hebben minder indrukwekkende kleuren en kijkhoeken.

Voor de meeste gamers zijn IPS- of VA-panelen de beste keuze, omdat ze een betere balans bieden tussen beeldkwaliteit en prestaties. Als je naast gamen voornamelijk bezig bent met fotobewerking, dan is een monitor speciaal voor fotobewerking wellicht een betere optie.

4. Overweeg de kijkhoek en kleurweergave

Bij het kiezen tussen een gebogen en een platte monitor is het belangrijk om rekening te houden met de kijkhoek en kleurweergave.

Een gebogen scherm biedt doorgaans een bredere kijkhoek, waardoor je minder last hebt van kleurvervorming als je niet recht voor het scherm zit. Dit is een groot voordeel bij het spelen van games waarbij je graag helemaal opgaat in de actie!

Een plat scherm daarentegen, biedt in sommige gevallen een betere kleurweergave. Als kleurechtheid en -nauwkeurigheid essentieel voor je zijn, bijvoorbeeld bij het spelen van grafisch intense games, past een plat scherm wellicht beter bij je gamebehoeften.

5. Houd rekening met de ruimte op je bureau

Gebogen monitoren nemen vaak meer ruimte in beslag op je bureau dan platte monitoren. Als je beperkte ruimte hebt, is het belangrijk om te overwegen welk type monitor het beste past bij de beschikbare ruimte. Een plat scherm is in dit geval misschien een betere keuze.

Mocht je op zoek zijn naar een monitor voor thuiswerken, bekijk dan eens onze gids over de beste monitor voor thuiswerken, waar we verschillende opties bespreken die geschikt zijn voor zowel gaming als werkgerelateerde taken.

Veelgestelde vragen over gebogen gaming monitoren

Is een gebogen scherm geschikt voor alle soorten games?

Gebogen monitoren zijn over het algemeen geschikt voor allerlei soorten games, maar vooral bij games waarbij je helemaal opgaat in de spelwereld, zoals openwereld- en avonturengames, voegen ze een extra dimensie toe aan je game-ervaring.

Kan een gebogen monitor ook voor andere taken worden gebruikt?

Jazeker! Een gebogen monitor kan ook nuttig zijn voor taken zoals videobewerking, grafisch ontwerp en multitasking. De extra ruimte en het panoramische effect van het gebogen scherm helpen je om gemakkelijker meerdere vensters naast elkaar te plaatsen en efficiënter te werken.

Er zijn daarentegen enkele beperkingen bij het gebruik van een gebogen monitor voor niet-gaming taken. Zo komen rechte lijnen soms enigszins vervormd over en kan het scherm in fel verlichte omgevingen meer reflecties vertonen dan een plat scherm.

Is het de investering waard om te upgraden naar een gebogen monitor?

Het upgraden naar een gebogen monitor is mogelijk een flinke investering. Of dat de moeite waar is, hangt af van je specifieke situatie en behoeften. 🤔

Als je voornamelijk games speelt waarbij je helemaal opgaat in de spelwereld, is een gebogen monitor een geweldige aanvulling op je game-ervaring.

Daarnaast kan het gebruiken van technologieën zoals Freesync aanzetten en het Freesync ghosting oplossen, de beeldkwaliteit van je gebogen monitor verder verbeteren.

Maar, als je vooral competitieve games speelt of als je tevreden bent met je huidige platte monitor, is het wellicht niet nodig om te upgraden.

Mocht je problemen ondervinden met je huidige monitor, G-Sync werkt niet bijvoorbeeld, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen of een gebogen monitor een betere optie is.

Het is belangrijk om een kosten-batenanalyse te maken en te bepalen of de voordelen van een gebogen monitor opwegen tegen de investering. Als je denkt dat een gebogen scherm je game-ervaring aanzienlijk verbetert of als je de extra ruimte en het panoramische effect nuttig vindt voor andere taken, is het vaak de moeite waard om te upgraden.

Conclusie

Man speelt een game op een geboden monitor en kijkt gefocust naar het scherm

Zoals je leest, biedt een gebogen monitor heel wat voordelen voor gamers: van een verbeterde onderdompeling en een breder gezichtsveld tot minder oogbelasting.️ Maar of het de moeite waard is om te upgraden naar een gebogen scherm, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de soort games die je speelt.

Eén ding is zeker: als je op zoek bent naar een manier om je gamingervaring te verbeteren en je onder te dompelen in de wereld van je favoriete games, is een gebogen monitor zeker het overwegen waard! En nu... game on!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen