G-Sync Werkt Niet: de Complete Gids naar een Oplossing

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

G-Sync Werkt Niet: de Complete Gids naar een Oplossing

G-Sync werkt niet, je voelt de frustratie als het gevolg van haperende spellen en schokkerige beelden. Komt dit je bekend voor? Dan ben je op de juiste plek. Ik heb ervaren wat jij nu ervaart. Je wenst een naadloze en vlotte spelervaring en G-Sync is daar een cruciaal onderdeel van.

Ik beloof je te helpen deze doornige weg te navigeren, je G-Sync-probleem te tackelen en je game-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Hier is een uitgebreide gids over de mogelijke oorzaken waarom je G-Sync niet werkt en hoe je ze oplost. 😄

BELANGRIJKE PUNTEN:

  • G-Sync is een technologie die zorgt voor een soepelere, vloeiende spelervaring door de verversingssnelheid van je monitor te synchroniseren met de framesnelheid van je videokaart.
  • Als G-Sync niet werkt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken en oplossingen. Dit varieert van hardware compatibiliteitsproblemen tot verkeerde instellingen.
  • Het kan nuttig zijn om G-Sync volledig te de-installeren en opnieuw te installeren als je nog steeds problemen ondervindt.

Wat is G-Sync en waarom zou het moeten werken?

G-Sync is een baanbrekende technologie van Nvidia die zorgt voor een soepele, vloeiende spelervaring. 🎮

Het werkt door de verversingssnelheid van je monitor te synchroniseren met de framesnelheid van je videokaart. Het resultaat? Geen schokkerige beelden of gescheurde frames meer.

Jongen met koptelefoon kijkt naar de twee monitoren die voor hem op tafel staan

De voordelen van het gebruik van G-Sync zijn legio. Naast een merkbare verbetering in de kwaliteit van je spelervaring, helpt het ook vermoeide ogen te verminderen door onnodige schermtrillingen te elimineren. En laten we eerlijk zijn, wie wil er niet een vloeiendere, levendigere en meer meeslepende spelervaring?

Voor meer technische informatie over hoe G-Sync en FreeSync werken met usb-c, raad ik je aan hier een kijkje te nemen.

Een korte uitleg over de werking van G-Sync

In eenvoudige termen werkt G-Sync door de framesnelheid van je videokaart te synchroniseren met de verversingssnelheid van je monitor. Het resultaat is een vloeiende, stottervrije spelervaring zonder scherm tearing.️1Technoglitz (n.d.). 'Wat is screentearing?'

G-Sync werkt niet: mogelijke oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende redenen waarom G-Sync niet zou werken, variërend van hardware compatibiliteitsproblemen tot verkeerde instellingen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende problemen en hoe je deze oplost.

1. Probleem met synchronisatie? Probeer deze stappen

Het is vervelend als je G-Sync niet werkt vanwege synchronisatieproblemen. Maar geen zorgen, ik ga je helpen dit op te lossen.

Het eerste wat je doet, is je G-Sync-instellingen controleren. Zorg dat G-Sync is ingeschakeld in je Nvidia-configuratiescherm. Als dat niet het geval is, schakel het dan in en controleer of het probleem is opgelost.

Als dat niet werkt, probeer dan je monitor opnieuw te starten. Af en toe helpt een eenvoudige herstart om eventuele synchronisatieproblemen op te lossen.

2. G-Sync en VSync: werken ze synchroon?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen G-Sync en VSync.

In essentie stelt G-Sync je monitor in staat om de verversingssnelheid aan te passen aan de framesnelheid van je grafische kaart, terwijl VSync de framesnelheid van je grafische kaart beperkt tot de verversingssnelheid van je monitor. Hierdoor werken ze in feite samen om tearing en stotteren te verminderen.

Het is belangrijk om te controleren of zowel G-Sync als VSync correct zijn ingesteld. Dit doe je via het Nvidia-configuratiescherm. Als je problemen blijft ondervinden, is het misschien nuttig om VSync uit te schakelen en te kijken of G-Sync dan beter werkt.

Man met koptelefoon zit aan een bureau met daarop 3 monitoren

3. Is je beeldscherm de boosdoener? Zo kom je erachter

Je beeldscherm kan ook de oorzaak zijn van je G-Sync-problemen. Controleer eerst of je monitor G-Sync ondersteunt. Niet alle monitoren hebben deze functie, het is daarom belangrijk om dit te controleren.

Als je monitor G-Sync niet ondersteunt, is het een optie om te investeren in een nieuwe monitor die dat wel doet.

Het kiezen van de beste monitor voor thuiswerken kan een groot verschil maken in je gaming-ervaring. Maar ook de beste 24 inch monitor of de beste 144Hz-monitor zijn goede opties om dit probleem te verhelpen. Wel even controleren of ze G-Sync ondersteunen. 😉

Als je dan toch voor een nieuwe gaat, dan is een goede gaming-monitor ook een optie. Een gaming-monitor heeft veel opties en functies die andere niet hebben. Lees hier bijvoorbeeld eens hoe een gaming-monitor de fps kan verhogen.

Geen G-Sync? Zo installeer je het opnieuw

Als je nog steeds problemen ondervindt, kan het helpen om G-Sync volledig te de-installeren en opnieuw te installeren.

1. De-installatie van G-Sync: hoe doe je dat?

Om G-Sync te de-installeren, ga je naar het Nvidia-configuratiescherm. Onder de 3D-instellingen vind je de optie om G-Sync uit te schakelen. Nadat je dit hebt gedaan, raden we je aan je computer opnieuw op te starten.

2. Zo installeer je G-Sync opnieuw

Om G-Sync opnieuw te installeren, ga je opnieuw naar het Nvidia-configuratiescherm en schakel je G-Sync in onder de 3D-instellingen. Zorg dat je na de herinstallatie je computer opnieuw opstart.

G-Sync en 3D-instellingen: een speciaal geval

Het is mogelijk dat je 3D-instellingen van invloed zijn op de werking van G-Sync.

1. Waarom 3D-instellingen invloed kunnen hebben op G-Sync

3D-instellingen hebben mogelijk invloed op G-Sync omdat ze de manier waarop je grafische kaart beelden rendert, kunnen veranderen.

Als je bijvoorbeeld 3D-instellingen hebt die de framesnelheid beperken, kan dit conflicteren met G-Sync, dat probeert de verversingssnelheid van je monitor aan te passen aan de framesnelheid van je grafische kaart.

Het is daarom meestal nuttig om je 3D-instellingen te controleren en eventuele conflicterende instellingen te wijzigen.

2. Zo pas je de 3D-instellingen aan voor een betere werking van G-Sync

Hebben je 3D-instellingen invloed op je G-Sync? Geen zorgen, ik help je hier stap voor stap doorheen.

Allereerst, open het NVIDIA-configuratiescherm. Klik op '3D-instellingen beheren' in het linkermenu. In de tab 'Globale instellingen' zoek je naar 'Verticale synchronisatie'. Zet deze op 'G-SYNC'. Klik op 'Toepassen' en voilà, je bent klaar!

Nog steeds problemen? Het kan aan je videokaart liggen

Als G-Sync nog steeds niet werkt, is je videokaart misschien de boosdoener. 🃏

1. Zo controleer je of je videokaart het probleem is

Laten we eerst uitzoeken of je videokaart de oorzaak is. Ga naar het NVIDIA-configuratiescherm en klik op 'Systeeminformatie'. Controleer of je videokaart wordt vermeld en of de driver up-to-date is. Als dat niet het geval is, hebben we wellicht de oorzaak te pakken.

Close-up vanaf de schouder van een jongen man die een game speelt op een gebogen monitor

2. Problemen met de videokaart oplossen voor een betere G-Sync werking

Als je videokaart de oorzaak is, dien je de nieuwste driver te installeren. Ga naar de NVIDIA-website, zoek de juiste driver en volg de instructies voor de installatie. Belangrijk: een dubbele monitor kan invloed hebben op je fps, houd dit in gedachten bij het oplossen van problemen.

Heb je een dubbele monitor en is dit hetgeen dat het probleem veroorzaakt? Dan kan de beste ultrawide monitor een verschil maken in je G-Sync ervaring, zonder verlies van schermoppervlakte!

Laatste redmiddel: contact opnemen met de klantenservice

Als alles faalt, is er altijd nog de klantenservice.

Wat je moet weten voordat je de klantenservice belt

Voor je contact opneemt, zorg dat je de volgende informatie bij de hand hebt: je besturingssysteem, de versie van je videokaartdriver en de details van je monitor.

Conclusie

Het maakt niet uit hoe ontmoedigend het kan lijken als je G-Sync niet werkt. Er is altijd een oplossing. Herinner je je nog hoe ik je heb beloofd om je door het proces te begeleiden om dit probleem op te lossen? En dat heb ik hopelijk gedaan!

Nu is het jouw beurt. Kijk welke oplossing werkt voor jou. Probeer ze uit. Weet je, succes is het resultaat van doorzettingsvermogen.

We hebben nog veel meer informatieve artikelen om je te helpen bij je gaming avonturen. Houd de moed erin! Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen