Heeft een Dubbele Monitor Invloed op FPS? Ja, Maar ...

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Heeft een Dubbele Monitor Invloed op FPS? Ja, Maar ...

Heeft een dubbele monitor invloed op FPS? Die vraag spookt misschien door je hoofd als je overweegt om je game-set-up uit te breiden met een tweede scherm. Dan is het tijd om je goed voor te bereiden en de zaken te onderzoeken. Of heb je al een tweede monitor aangesloten, en valt het je op dat je games minder soepel lopen?

In dit artikel bespreek ik hoe dan ook de mogelijke gevolgen van een dual-monitor-set-up op de FPS, wat FPS precies is en waarom het belangrijk is voor gamers. Je leest ook over andere factoren die de FPS beïnvloeden en mogelijke oplossingen om de optimale FPS te behouden. Dus, zet je schrap en laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat

  • Dubbele monitoren kunnen de FPS beïnvloeden, maar de impact is vaak minimaal en afhankelijk van je hardware.
  • Optimaliseer je pc-instellingen, kies de juiste monitorconfiguratie en overweeg een krachtigere grafische kaart om optimale FPS te behouden met een dubbele-monitor-set-up.
  • Een dubbele monitor kan een waardevolle toevoeging zijn aan je gaming-set-up als je bereid bent om te investeren in de juiste hardware en aanpassingen te doen.

Wat is FPS en waarom is het belangrijk voor gamers?

FPS staat voor frames per seconde, en is een maat voor hoe vaak per seconde je monitor het beeld ververst.️ Hoe hoger de FPS, hoe soepeler en vloeiender bewegingen op je scherm overkomen, wat cruciaal is voor een goede game-ervaring.

Een hoge FPS zorgt voor een vlotte, nauwkeurige speelervaring, wat vooral belangrijk is bij snelle games, zoals first-person shooters (frappant genoeg ook afgekort als 'fps'). Het is dus essentieel om te weten of je monitor je FPS beperkt en hoe dit de game-ervaring kan beïnvloeden!

Factoren die de FPS beïnvloeden bij gaming

De grafische kaart – ook wel videokaart – speelt een grote rol in de FPS, omdat deze verantwoordelijk is voor het renderen van de beelden op je scherm. Een krachtigere grafische kaart levert meer FPS dan een zwakkere. 💪

Ook de CPU – of processor – is van belang: een snelle processor helpt bij het berekenen van game-gegevens en levert daarmee een bijdrage aan de FPS.

Andere factoren zijn je hoeveelheid RAM (kort door de bocht: meer is beter), schermresolutie en game-instellingen. Om de beste prestaties te garanderen, is het kiezen van de beste gaming-monitor een must.

drie monitoren op een bureau rond zonsondergang

De impact van dubbele monitoren op de FPS

Dubbele monitoren kunnen de grafische kaart extra belasten, omdat deze nu twee schermen moet aansturen in plaats van één. Dit kan gevolgen hebben voor de FPS, vooral als beide schermen hoge resoluties hebben.️️

Speel je daarnaast een game op de hoogst mogelijke instellingen, heb je een YouTube-video op je tweede scherm openstaan op 1440p-resolutie of hoger, en ook nog een bewegende wallpaper? Dan kun je waarschijnlijk al raden dat je videokaart meer moeite moet doen om een stabiele FPS-output te leveren.

Ik spreek uit ervaring: ook ik heb twee monitoren op mijn bureau staan, en moet tijdens het spelen van triple-A-games apps als Wallpaper Engine uitschakelen om bewegende wallpapers weg te krijgen, en openstaande YouTube-video's of streams sluiten. 😑

Vooral bar slechte ports – zoals Star Wars Jedi: Survivor – draaien helemaal door als de game niet het enige is waar de videokaart aandacht voor heeft.1Alex Battaglia, Eurogamer (2023). 'Star Wars Jedi: Survivor is the worst triple-A PC port of 2023 so far'

Toch overleggen dubbele monitoren ook positieve resultaten, zoals efficiëntere vensterindeling, makkelijkere multitasking en verhoogde productiviteit.

Tik je de beste monitor voor thuiswerken op de kop om van je set-up een game-en-werkhybride te maken, dan heb je in no-time een set-up die zowel het beste uit jou haalt, als andersom.

Vergelijking van enkele en dual-monitor-gaming-prestaties

De prestaties van je pc kunnen variëren wanneer je één monitor gebruikt in vergelijking met twee monitoren. In sommige gevallen kan het gebruik van twee monitors leiden tot een lichte daling van de FPS in games. Maar maak je geen zorgen: de verschillen zijn vaak redelijk minimaal en afhankelijk van je hardware.️

Als je een krachtige grafische kaart hebt, zoals een NVIDIA GeForce RTX 3080, zul je waarschijnlijk geen merkbaar verschil in FPS ervaren bij het gebruik van een dubbele monitor set-up.

Echter, bij een minder krachtige en/of oudere grafische kaart, zoals de GTX 1080, heeft het gebruik van twee monitoren wel invloed hebben op de prestaties.

Tips om optimale FPS te behouden met twee monitors

Om de beste prestaties te krijgen met een dubbele monitor set-up, heb ik enkele tips voor je om een vliegende start te garanderen!

1. Kies de juiste monitorconfiguratie

De juiste monitorconfiguratie maakt een groot verschil in je game-ervaring. Kies voor monitoren met een hogere resolutie en verversingssnelheid voor de beste beeldkwaliteit en soepele gameplay. Een 144Hz-monitor of 4K-monitor is bijvoorbeeld een goede keuze.

Synchronisatie tussen je monitoren is ook belangrijk, vooral als je van plan bent om games te spelen op beide schermen. Zorg dat de monitoren dezelfde resolutie en verversingssnelheid hebben om een consistente game-ervaring te garanderen.

closeup van monitor

2. Optimaliseer de instellingen van je pc

Het aanpassen van game-instellingen maakt een groot verschil in de prestaties van je pc en monitor. Zet om te beginnen de grafische instellingen in je games een tandje lager om een hogere FPS te bereiken, als je FPS tot nu toe tegenvalt. Dit kan betekenen dat je de schaduwen, textuurkwaliteit of anti-aliasing moet verlagen.️

Daarnaast is het belangrijk om achtergrondprocessen en energie-instellingen te beheren om te zorgen dat je pc optimaal presteert. Sluit onnodige programma's en apps af om meer systeembronnen vrij te maken voor je games. Vergeet ook niet om je stuurprogramma's en software up-to-date te houden voor de beste prestaties.

3. Gebruik de juiste aansluitingen en kabels

Een goede verbinding tussen je pc en je monitoren is essentieel om het maximale uit je dubbele monitor set-up te halen. 🖥️️ Het kiezen van de juiste aansluitingen en kabels is daarmee noodzakelijk.

Zo zijn HDMI, DisplayPort en DVI enkele voorbeelden van geschikte aansluitingen voor dubbele monitoren, waarbij DVI een inmiddels wat verouderde standaard is. DisplayPort is vooral aan te raden voor gaming, vanwege de hogere bandbreedte en ondersteuning voor hogere resoluties en verversingssnelheden.

De kwaliteit en lengte van je kabels hebben ook invloed hebben op de prestaties. Kies voor kabels van hoge kwaliteit en zorg dat ze niet te lang zijn om signaalverlies te voorkomen.

Let bovendien op de standaard van de kabel – HDMI 2.1 is de laatste HDMI-standaard op het moment van schrijven, en DisplayPort 2.0 en 2.1 onder de DisplayPort-kabels.2Jarred Walton, TechRadar (2023). 'DisplayPort vs. HDMI: Which Is Better For Gaming?'

Ik raad je aan om qua standaarden niet onder de HDMI 2.0 en/of DisplayPort 1.4 te gaan zitten. Zo weet je zeker dat je niet alleen nu een goede kabel hebt, maar dat je er over een paar jaar minstens evenveel van kunt genieten.

Kabelmanagement is ook belangrijk om je set-up netjes en georganiseerd te houden. Gebruik kabelbinders of kabelgoten om alles op zijn plaats te houden en voorkom een wirwar van draden.

4. Overweeg een krachtigere grafische kaart

Het draaien van een dubbele monitor set-up legt extra belasting op je grafische kaart. Een krachtige grafische kaart verbetert prestaties en minimaliseert FPS-verlies dan ook.

Enkele voorbeelden van grafische kaarten die op het moment van schrijven goed presteren met dubbele monitoren zijn de Nvidia GeForce RTX 30-reeks, en de AMD Radeon RX 6000-reeks.

Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het upgraden van je grafische kaart, maar als je serieus bent over gaming en het beste uit je dual-monitor-set-up wilt halen, is het de investering zeker waard. Weeg de kosten en baten af en bepaal wat het beste is voor je situatie.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij dual-monitor-gaming

Gamen op een dual-monitor-set-up brengt soms wat problemen met zich mee, zoals flikkerend beeld, prestatieverlies en/of compatibiliteitsproblemen. Gelukkig zijn er oplossingen en tips om deze problemen te verhelpen of te voorkomen.

Een belangrijk aspect is compatibiliteit. Zorg dat je monitoren en grafische kaart goed samenwerken door twee te kiezen met dezelfde resolutie en verversingssnelheid, en idealiter ook van hetzelfde formaat. Update ook regelmatig je stuurprogramma's en software, zodat alles soepel blijft draaien.

Hoe flikkerend beeld en andere problemen te vermijden

Een flikkerend beeld en andere visuele problemen zijn erg vervelend tijdens het gamen en kunnen het verschil maken in een competitief spel – in de negatieve zin van het woord. Om dit te voorkomen, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

  • het aanpassen van je monitorinstellingen, zoals helderheid en contrast;
  • de juiste kabels, zoals eerder besproken, om een stabiele verbinding tussen je pc en monitoren te garanderen;
  • minder ambitieuze game-instellingen, ofwel kiezen voor een wat lagere grafische kwaliteit in het spel;
  • zorg dat eventuele synchronisatietechnieken ingeschakeld zijn (G-Sync of FreeSync), en probleme hiermee zijn opgelost (zoals FreeSync-ghosting);
  • het up-to-date houden van je stuurprogramma's en software. 🔄
Twee monitoren op bureau met grote speakers ernaast en een console in het midden

Is een dubbele monitor de moeite waard voor gamers?

Een dubbele monitor set-up biedt zowel voor- als nadelen voor gamers. Aan de ene kant kan het je game-ervaring verbeteren door een groter speelveld en extra schermruimte voor hulpprogramma's.

Aan de andere kant kan het invloed hebben op je FPS en extra kosten met zich meebrengen als je andere hardware moet upgraden, zoals je videokaart.

De impact op de FPS varieert hoe dan ook, afhankelijk van je specifieke configuratie en de games die je speelt. Over het algemeen is het FPS-verlies bij een goed geoptimaliseerde dubbele-monitor-set-up minimaal.

Dus, is een dubbele monitor de moeite waard voor gamers? Het antwoord is: het hangt ervan af. Als je de voordelen opweegt tegen de nadelen en je bent bereid om de nodige aanpassingen te doen, dan kan een dubbele monitor zeker een geweldige game-ervaring bieden. Aan jou de keuze!️

Conclusie

Er zijn verschillende meningen over het gebruik van een dubbele monitor set-up voor gaming en de invloed ervan op FPS. Afhankelijk van je hardware en je inzet om je pc-instellingen te optimaliseren, kunnen dubbele monitoren zowel een geweldige game-ervaring bieden als een mogelijk negatieve invloed hebben op je prestaties.

Het komt allemaal neer op de balans tussen kosten, baten en je persoonlijke voorkeur. Als je de informatie in dit artikel ter harte neemt en bereid bent om te investeren in de juiste apparatuur en aanpassingen, dan is het antwoord op de vraag al duidelijk, toch?

Dus: experimenteer, optimaliseer en game ze! En vergeet niet om onze website verder te verkennen voor meer interessante artikelen en tips over gaming en technologie. Bedankt voor je tijd, en we horen graag hieronder van je!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen