Werkgeheugen Telefoon: Waarom is het Belangrijk voor je Smartphone?

Daan Daniels

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Hoe meer hoe beter – of niet?

Werkgeheugen Telefoon: Waarom is het Belangrijk voor je Smartphone?

Het werkgeheugen van je telefoon is allesbepalend in hoe efficiënt je kunt multitasken erop en ermee! Daarom is het wel zo nuttig om te weten hoe het werkt, hoeveel je nodig hebt en hoe je ruimte vrijmaakt in dit geheugen.

In dit artikel duiken we in de wereld van het werkgeheugen, ook wel RAM (random access memory), en leg ik je uit waarom het een belangrijk onderdeel is van je smartphone-ervaring. Ik bespreek ook hoeveel RAM je nodig hebt, afhankelijk van je gebruik, en geef enkele tips om je telefoon optimaal te laten werken.

Belangrijkste punten samengevat

  • Werkgeheugen (RAM) is belangrijk voor een soepele smartphone-ervaring en heeft direct invloed op de prestaties van je telefoon.
  • De benodigde hoeveelheid RAM hangt af van je gebruik: basisgebruik (2-3 GB), multitasken (4-6 GB) en gaming (6-8G B of meer).
  • Android- en iOS-telefoons hebben verschillende benaderingen voor geheugenbeheer, maar beide platformen leveren goede prestaties met de juiste hoeveelheid RAM.

Wat is RAM en hoe werkt het in je telefoon?

RAM, oftewel random access memory, is het tijdelijke geheugen van je telefoon waar apps en besturingssystemen tijdelijk hun gegevens opslaan tijdens het gebruik. Het zorgt dat je telefoon snel en soepel werkt bij het uitvoeren van taken. Hoe meer RAM je telefoon heeft, hoe meer apps en taken tegelijkertijd kunnen draaien zonder vertraging.

De hoeveelheid RAM heeft daarmee direct invloed op de prestaties van je telefoon.1Antonio Villas-Boas, Business Insider (2018). ‘A smartphone was just announced with more RAM than a standard laptop — here’s why RAM matters on a smartphone’ Wanneer je tussen apps schakelt of een website laadt, is het RAM dat deze taken soepel en snel laat verlopen.

Maar vergeet niet: RAM is tijdelijk. Zodra je je telefoon uitschakelt, wist je telefoon de inhoud van deze opslag, in tegenstelling tot de opslagruimte waar foto's, apps en muziek worden bewaard.

Verschil werkgeheugen en opslaggeheugen

Werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen zijn twee verschillende dingen. RAM is het tijdelijke geheugen waar je telefoon gegevens opslaat tijdens het gebruik. Opslaggeheugen, daarentegen, is het permanente geheugen waar je telefoon je apps, foto's, video's en andere belangrijke bestanden opslaat.

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig voor optimale prestaties?

De hoeveelheid RAM die je nodig hebt, hangt af van hoe je je telefoon benut. De relatie tussen RAM en de snelheid van je telefoon is vrij simpel: hoe meer RAM, hoe sneller je telefoon werkt. Maar laten we eens dieper ingaan op de verschillende gebruiksbehoeften!

1. Basisgebruik: bellen, berichten en social media

Voor basisgebruik, zoals bellen, berichten sturen en het gebruik van social media, heb je niet veel RAM nodig. 2 GB tot 3 GB RAM is voldoende voor deze taken.

Bij basisfuncties, zoals het openen van WhatsApp, het bekijken van je Facebook-tijdlijn, of het sturen van een e-mail, functioneert je telefoon prima met deze hoeveelheid RAM.

persoon heeft iPhone in hand en scrolt door apps

2. Multitasken: meerdere apps tegelijk gebruiken

Multitasken vereist meer RAM, omdat je telefoon meerdere apps tegelijkertijd tot op zekere hoogte actief moet houden. Voor multitasken is 4 GB tot 6 GB RAM aanbevolen.

Met deze hoeveelheid RAM kun je zonder problemen schakelen tussen verschillende apps, zoals het snel wisselen tussen je e-mail en je agenda om een afspraak te plannen, of een telefoongesprek opnemen, terwijl je aan het bellen bent. Hoe je dat doet, lees je overigens in deze gids!

Mocht je problemen ondervinden met het openen van apps, bekijk dan onze gids over apps die niet openen voor hulp.

3. Gaming: hoe meer RAM, hoe beter de ervaring

Voor gamers is meer RAM altijd beter. Gaming vereist meer werkgeheugen, omdat games complexe en zware processen hebben. 6 GB tot 8 GB RAM of meer is ideaal voor een soepele game-ervaring. 🎮

Meer RAM zorgt voor snellere laadtijden, vloeiendere gameplay en minder haperingen tijdens het spelen van je favoriete games op je telefoon.

persoon speelt game op telefoon en houdt deze vast met twee handen

RAM in Android- en iOS-telefoons: wat zijn de verschillen?

Als het gaat om werkgeheugen, hebben Android- en iOS-telefoons verschillende benaderingen van geheugenbeheer. Laten we eens kijken naar de manier waarop beide platformen RAM gebruiken en hoe dit van invloed is op de prestaties van je telefoon.

Android-telefoons

Android-telefoons staan erom bekend dat ze meer werkgeheugen gebruiken dan hun iOS-tegenhangers. Dit komt doordat Android een open systeem is, wat betekent dat er meer achtergrondprocessen actief zijn. Daarnaast hebben Android-gebruikers de neiging om meer apps te installeren en te multitasken, wat extra RAM vereist.

Bijvoorbeeld, de Samsung Galaxy S21 Ultra heeft maar liefst 12 GB of zelfs 16 GB RAM, terwijl de Google Pixel 6 Pro wordt geleverd met 12 GB RAM. Hiermee draaien deze telefoons zonder problemen meerdere zware apps en games tegelijkertijd.

iOS-telefoons

In tegenstelling tot Android, staan iOS-telefoons bekend om hun efficiënte geheugenbeheer. Apple's iOS maakt gebruik van geheugenoptimalisatie om te zorgen dat de telefoon soepel blijft draaien, zelfs met minder RAM. Dit betekent dat iPhones over het algemeen minder werkgeheugen verbruiken dan Android-telefoons om dezelfde prestaties te leveren.

Ter illustratie: de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max hebben beide 6 GB RAM, en de iPhone 13 en iPhone 13 Mini werken met slechts' 4 GB RAM. Het efficiënte geheugenbeheer van iOS zorgt hier voor een vlotte gebruikservaring van deze telefoons, waardoor je met de beste iPhone lange tijd vooruit kunt, zelfs met een 'beperkt' werkgeheugen.

Merk je echter dat je iPhone consistent stottert, of zelfs niet meer start? Bekijk dan hier hoe je dit oplost.

Hoe controleer je hoeveel werkgeheugen je telefoon gebruikt?

Om het beste uit je telefoon te halen, is het handig om te weten hoeveel RAM je op dit moment gebruikt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het RAM-gebruik van je telefoon te controleren.

Ingebouwde opties voor Android en iOS

Op Android-telefoons kun je het huidige RAM-gebruik bekijken via de instellingen. Ga naar Instellingen > Apparaatonderhoud > Geheugen om te zien hoeveel er wordt gebruikt en welke apps de meeste geheugenruimte in beslag nemen.

Voor iOS-telefoons kun je het geheugengebruik controleren via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag. Hoewel dit voornamelijk het opslaggeheugen laat zien, geeft het je een idee van hoeveel ruimte elke app in beslag neemt.

Heb je de smaak te pakken en wil je gelijk je opslaggegevens veilig stellen? Leer dan ook hoe je een reservekopie maakt van je iPhone.

Externe apps voor geavanceerde informatie

Wil je meer gedetailleerde informatie over je RAM-gebruik? Verschillende externe apps helpen je deze te monitoren en te optimaliseren. Populaire opties zijn RAM Truth voor Android en Memory & Disk Scanner Pro voor iOS.

telefoon met scherm naar boven waarop app over ram verbruik zichtbaar is

Vaste RAM in moderne smartphones

Tegenwoordig hebben de meeste moderne smartphones geen uitbreidbaar RAM. De reden hiervoor is dat fabrikanten het geheugen direct op het moederbord solderen. Dit is om ruimte te besparen en het ontwerp slanker te maken. Het is niet ideaal voor mensen die graag hun telefoon upgraden, maar helaas is dat de realiteit van de hedendaagse technologie.

Het goede nieuws is dat de meeste telefoons tegenwoordig al over voldoende RAM beschikken om soepel te werken, afhankelijk van je behoeften.

Tips om het werkgeheugen van je telefoon efficiënter te gebruiken

Laten we eens kijken naar enkele tips om het werkgeheugen van je telefoon optimaal te benutten.

1. Sluit ongebruikte apps en processen af

Het sluiten van ongebruikte apps en processen vermindert je RAM-gebruik. Dit komt doordat achtergrondprocessen geheugen blijven verbruiken, zelfs als je de apps niet actief gebruikt. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig je openstaande apps te controleren en ongebruikte processen af te sluiten.

Dit helpt ook bij problemen als een iPhone-camera die niet scherpstelt – zie het als een kleine reset van de app in kwestie!

Ongebruikte apps op Android afsluiten: stap voor stap

  1. Ontgrendel je Android-smartphone.
  2. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm en houd even vast om recente apps te bekijken.
  3. Je ziet nu een overzicht van alle actieve applicaties.
  4. Veeg omhoog op de app die je wilt sluiten. Dit verwijdert de app-gegevens ervan uit het werkgeheugen.
  5. Voor het sluiten van alle apps in één keer, zoek je naar een knop of optie zoals 'Alles sluiten' of 'Clear All' en tik je daarop.

Ongebruikte apps op iOS afsluiten: stap voor stap

  1. Ontgrendel je iPhone.
  2. Afhankelijk van je iPhone-model:
    • Met Face ID: Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm en stop in het midden.
    • Met een thuisknop: Druk twee keer snel achter elkaar op de thuisknop.
  3. Je ziet nu een overzicht van alle actieve applicaties.
  4. Veeg omhoog op de app-kaart om de app te sluiten.
  5. Herhaal dit voor elke app die je wilt sluiten.

Hoe effectief iOS ook is in het managen van RAM-gebruik: ook hier moet je zo nu en dan de boel opschonen. Daar ben ik zelf jaren geleden achtergekomen toen mijn iPhone steeds trager werd – niet vanwege de leeftijd van de telefoon zelf, maar door het feit dat ik het niet nodig vond ongebruikte apps te sluiten. Lesson learned!

2. Beperk het gebruik van zware apps

Zware apps, zoals games en videobewerkingsprogramma's, verbruiken veel geheugen. Probeer het gebruik van deze apps te beperken of sluit ze volledig af als je ze niet gebruikt.

3. Update je telefoon regelmatig voor betere prestaties

Regelmatige updates verbeteren de prestaties van je telefoon aanzienlijk. Software-updates bevatten optimalisaties en bugfixes die je telefoon sneller en stabieler maken. Bovendien helpt het updaten van je telefoon je om de nieuwste functies en beveiligingspatches te krijgen. 🦠

Heb je een nieuwe iPhone aangeschaft en wil je de instellingen van je vorige behouden? Ontdek dan ook hoe je iPhone gegevens overzet naar een nieuwe telefoon.

FAQ: Veelgestelde vragen over RAM in telefoons

Laten we nog een paar belangrijke vragen over het werkgeheugen in telefoons meenemen, voor we de boel afsluiten!

Heeft het werkgeheugen van een telefoon invloed op de batterijduur?

Ja, het werkgeheugen van een telefoon heeft een zekere invloed op de batterijduur. Meer RAM kan meer actieve apps en processen aan, wat meer energie verbruikt als je dit RAM-geheugen volzet met gegevens van allerlei openstaande apps, dan wanneer je apps tijdig afsluit.

Tegelijkertijd kost het continu opnieuw opstarten van apps ook veel energie. Het is vooral de menselijke factor die dan ook invloed heeft op de batterijduur in deze kwestie: te laat apps afsluiten alsook het te vroeg afsluiten ervan slurpt in verhouding meer energie dan het op tijd afsluiten.

Bovendien: moderne telefoons zijn geoptimaliseerd om het energieverbruik van het RAM te minimaliseren.

Hoe groot is het fysieke werkgeheugen van een telefoon?

Het fysieke formaat van het werkgeheugen in een smartphone is zeer compact, vaak niet groter dan een paar centimeter in lengte en breedte. De exacte afmetingen variëren afhankelijk van het type en de fabrikant van het RAM.

In de meeste moderne smartphones wordt LPDDR (low power double data rate) RAM gebruikt, dat specifiek is ontworpen voor mobiele apparaten vanwege zijn kleine formaat en energie-efficiëntie. Het is raadzaam om de technische specificaties van de fabrikant te raadplegen voor exacte afmetingen.

Conclusie

De juiste hoeveelheid werkgeheugen voor jouw specifieke behoeften kan een enorm verschil maken in hoe soepel en snel je telefoon werkt. Het investeren in een telefoon met voldoende RAM helpt je om beter te multitasken, sneller te gamen en je dagelijkse taken zonder problemen uit te voeren.

Dus als je overweegt een nieuwe telefoon aan te schaffen of je huidige telefoon beter wilt benutten, zorg er dan voor dat je rekening houdt met het werkgeheugen. Als je dat doet, ga je zien dat je smartphone-ervaring fijner en productiever wordt!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen