Je iPhone Gaat Niet Meer Aan – Wat Nu?

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Geen paniek, de oplossing is nabij.

Je iPhone Gaat Niet Meer Aan – Wat Nu?

Wanneer je iPhone niet meer aangaat, kan dit voor veel stress en ongemak zorgen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je zelf kunt proberen om dit probleem aan te pakken. In dit artikel bespreken we een reeks van praktische stappen en tips die je kunnen helpen om je iPhone weer aan de praat te krijgen. Lees snel verder. 👇

Wat moet je doen als je iPhone niet meer aangaat?

Om een iPhone die niet meer aangaat op te lossen, begin je met het controleren van de batterij door de telefoon minstens een uur op te laden.

Als dit niet werkt, probeer dan een geforceerde herstart: bij een iPhone 8 of nieuwer druk je snel op de volume-omhoogknop, dan op de volume-omlaagknop, en houd je daarna de zijknop ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt. Bij aanhoudende problemen kan herstel via iTunes of Finder in de herstelmodus nodig zijn.

Dit heb je nodig

Uiteraard moet je je ogenschijnlijk levenloze iPhone bij de hand hebben. Voordat je je Apple-ID verwijdert en je iPhone in de vuilnisbak gooit, zorg je dat je het volgende paraat hebt:

  • een oplader;
  • een desktop of laptop.

Gaat het niet om een iPhone, maar om een iPad? De meeste stappen werken hetzelfde.

Laad je iPhone op

Wellicht een beetje flauw, want dit heb je waarschijnlijk zelf ook allang bedacht: laad je iPhone op. Toch noem ik hem even, want een lege batterij is niet zelden de oorzaak.

Als je echt het onderste uit je batterij hebt gehaald, duurt het mogelijk langer dan gebruikelijk voordat je iPhone weer aangaat. Geduld is dus het toverwoord. Laat hem minstens een uur opladen voordat je iets anders probeert.

Je iPhone zou vanzelf op moeten starten. Als dat niet het geval is, zet hem dan eens aan met de aan/uit-knop.

Als de batterij met de oplaadkabel in beeld komt als je je iPhone aanzet, laadt hij niet op. In dat geval is de oplaadkabel mogelijk de boosdoener. Probeer het met een andere kabel – het liefst waarvan je zeker weet dat hij werkt. Dit test je bijvoorbeeld met de iPhone van iemand anders.

Bovendien is het raadzaam om enkel gecertificeerde kabels te gebruiken. Dat je iPhone de kabel niet herkent, is namelijk ook een bekend knelpunt.

zwarte iphone die in een oplader zit

Geforceerde herstart

Weet je zeker dat het niet met een lege batterij te maken heeft, dan kun je een herstart forceren. Hoe dit precies in zijn werk gaat, hangt af van welk model iPhone je hebt.

iPhone 8 en nieuwer

  1. Druk kort op de volume-omhoogknop.
  2. Druk kort op de volume-omlaagknop.
  3. Houd de zijknop ingedrukt totdat het Apple-logo in beeld verschijnt.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Houd de zijknop en de volume-omlaagknop ingedrukt totdat het Apple-logo in beeld verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de thuisknop en de zijknop of de bovenste knop ingedrukt totdat het Apple-logo in beeld verschijnt.

iPhone-model identificeren

Om het model van je iPhone te identificeren als deze niet meer aangaat, controleer je eerst de fysieke kenmerken. Elk iPhone-model heeft unieke elementen zoals de grootte, de plaatsing van de camera en de aanwezigheid van een thuisknop.

Vergelijk deze kenmerken met online beschikbare modelgidsen. Zelf zoek ik naar het modelnummer dat je meestal vindt op de achterkant van je iPhone of in de SIM-kaarthouder. Deze methode hielp me om het specifieke model te bepalen, zelfs als de iPhone niet inschakelt.

Ook PhoneDaddy op Quora erkent deze aanpak: "Controleer de SIM-kaartsleuf: Als je een iPhone hebt met een SIM-kaartsleuf, kun je de SIM-kaarthouder uitwerpen en aan de zijkant van de houder kijken voor het modelnummer."

Als je iPhone vastloopt bij het Apple-logo tijdens het opstarten, is er een specifieke aanpak nodig.

Begin met het verbinden van je iPhone met een computer. Zodra de iPhone is verbonden, houd je de benodigde knoppen ingedrukt totdat het scherm van de herstelmodus verschijnt. Volg dan de instructies op het scherm om het probleem op te lossen.

iPhone herstellen met iTunes of Finder

Was het forceren van een herstart niet succesvol? Waag dan een poging om je iPhone te herstellen via je desktop of laptop. Hiervoor moet je je iPhone met een usb-kabel op je apparaat aansluiten.

Heb je een MacBook of iMac die draait op macOS Catalina of hoger, dan verschijnt je je iPhone – als het goed is – meteen in Finder bij Locaties. Maak een back-up en klik op de naam van je iPhone en vervolgens op Herstel iPhone. Volg daarna de stappen.

Heb je een Windows-apparaat of een MacBook/iMac met een ouder besturingssysteem, dan verloopt het herstel via iTunes. Zorg dus dat je de laatste versie van iTunes op je apparaat hebt geïnstalleerd. Open iTunes en klik op het iPhone-symbool linksbovenin het venster.

Indien je Werk bij ziet staan, klik je daarop. Je iPhone wordt dan geüpdatet. Mogelijk verhelpt dit je problemen. Is er geen laatste update of blijven de problemen aanhouden, maak dan een back-up en klik op Herstel iPhone (macOS) of iPhone herstellen (Windows).

iphone met kabel in macbook op houten ondergrond

Herstel je iPhone via de herstelmodus

Een andere vorm van herstel is via de herstelmodus van je iPhone. Het is hierbij zeer belangrijk dat er een back-up aanwezig is, anders ben je alles kwijt.

Verbind je iPhone weer via de oplaadkabel met je desktop/laptop en volg dezelfde stappen als bij een geforceerde herstart (zie stap één). In plaats van dat je wacht totdat het Apple-logo verschijnt, druk je nu de knoppen in totdat het scherm van de herstelmodus beeld komt. In Finder/iTunes klik je vervolgens op Herstel.

Je apparaat wordt dan volledig gewist. Mocht dit zorgen dat je iPhone weer aangaat, dan kun je daarna een reservekopie terugzetten. Anoniem bellen op een iPhone is ook mogelijk, heb je voor deze optie gekozen, dan moet je dit na de herstart hoogstwaarschijnlijk opnieuw instellen.

Vergeet overigens niet dat de meeste mensen hun iCloud gebruiken. Daar worden de meeste gegevens, zoals foto's, opgeslagen. Op je iCloud inloggen is niet moeilijk, en zodra je ziet dat je al je foto's nog hebt, is de paniek over!

Ga naar een reparatiepunt

Als bovenstaande geen soelaas biedt, zit er niets anders op: je moet naar een reparatiepunt. Vraag altijd vooraf wat het eventueel gaat kosten. Vallen de geschatte reparatiekosten hoog uit? Zeker als je een oude iPhone hebt, kun je je afvragen of het de kosten wel waard is, tenzij je je gegevens wil overzetten.

Natuurlijk moet je aardig diep in buidel tasten voor de beste iPhone van dit moment, maar je weet dan wél zeker dat je er nog jaren plezier van hebt.

Als je budget hier te krap voor is, zijn er nog een aantal andere goede opties. Kies bijvoorbeeld niet voor de allernieuwste iPhone, maar voor een die één of twee jaar geleden uit is gekomen. De verschillen zijn miniem en het prijsverschil is groot.

Een refurbished smartphone is ook een uitstekende manier om geld te besparen. Dit zijn tweedehands smartphones die uitvoerig worden gecontroleerd en opgelapt voordat je ze voor een leuk prijsje scoort. Let in dat geval wel goed op het garantiebeleid.

De fanatiekste Apple-fans willen het misschien niet eens horen, maar het prijskaartje van een Android-telefoon is al snel minder hoog, laat staan de beste kleine smartphone. Dit hóeft overigens niet, maar omdat er een breder aanbod aan smartphones is die op Android draaien, zijn er ook meer midrange-smartphones.

Conclusie

Ik hoop dat je iPhone weer zoals vanouds werkt. Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan mag je ons altijd een bericht sturen. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?