Je Apple ID Verwijderen Doe je Zo!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Een makkelijk stappenplan!

Je Apple ID Verwijderen Doe je Zo!

Je staat op het punt een cruciale beslissing te nemen over je Apple ID, en ik ben hier om je te helpen deze met vertrouwen te nemen. Misschien ben je, net als ik, in eerste instantie in de war geweest over hoe je je Apple ID verwijdert. Gelukkig heb ik het antwoord voor je, en daar stopt het niet. Je hebt namelijk ook de opties om je account te deactiveren of uit te loggen.

Ik begeleid je nu stap voor stap bij het kiezen van de beste optie en hoe je dit succesvol uitvoert. Lees gauw verder!

Stappenplan voor het verwijderen van je Apple ID

Bezoek de Apple ID-accountpagina, log in, en kies 'Gegevens en privacy'. Klik vervolgens op 'Je account verwijderen' en volg de instructies om je Apple ID permanent te verwijderen. Vergeet niet vooraf een back-up te maken van belangrijke gegevens.

Verderop in het artikel vind je de uitgebreide versie van dit proces met meer handige tips en informatie.

Het onderscheid tussen Apple ID en iCloud-account

Je Apple ID is een account met je persoonlijke gegevens en waarmee je toegang hebt tot alle producten en services van Apple. 

Een Appletoestel is zo goed als onafscheidelijk van een Apple ID, zelfs de beste iPhone is weinig waard zonder Apple ID. Met een Apple ID doe je aankopen en log je in op de Apple-services zoals iMessage, iTunes, de App Store én iCloud. Deze services werken niet als je niet inlogt met je Apple ID.

iCloud is een service van Apple die een back-up maakt van je gegevens. Onder deze gegevens vallen (afhankelijk van je instellingen) afbeeldingen, video’s, contacten, e-mails, apps, documenten en nog veel meer.

Je iPhone gaat niet meer aan? Dan gebruik je de iCloud back-up om je gegevens te herstellen. Je iPhone gegevens overzetten of je gegevens synchroniseren tussen verschillende Apple-apparaten doe je ook met iCloud.

Met je Apple ID log je in op je iCloud. Je iCloud-account is daarom hetzelfde als je Apple ID, alleen is je Apple ID de sleutel tot het Apple-ecosysteem met al haar onderdelen en is iCloud een van die onderdelen.

Kiezen tussen uitloggen, deactiveren of verwijderen van je Apple ID

Om alles uit je iPhone of iPad te halen, moet je met je Apple ID op iCloud inloggen, maar in sommige gevallen dien je je account uit te loggen, te deactiveren of te verwijderen. Iedere actie heeft een andere uitkomst en vereist andere handelingen.

Apple ID-instellingen geopend op een iPhone die op een houten ondergrond ligt

Je account uitloggen is de beste optie om wel je account en gegevens te bewaren, maar niet op het toestel. Dit doe je bijvoorbeeld als je je toestel verkoopt of uitleent. Je account en gegevens blijven bewaard en het is mogelijk om deze te gebruiken op een ander toestel.

Bij deactivatie gaat je account op slot. Apple bewaart en versleutelt je account en gegevens, verzamelt geen nieuwe gegevens meer en gebruikt de eerder verzamelde gegevens ook niet meer. Als je een iCloud-mailadres gebruikt, is het niet mogelijk om deze te gebruiken als je je Apple ID verwijdert. In zo’n geval is deactivatie de uitkomst. 

Om je gegevens definitief te verwijderen, verwijder je je Apple ID in zijn geheel. Dit betekent dat Apple je account wist inclusief alle daaraan gekoppelde accounts en gegevens. Dit doe je alleen als je Apple verlaat of meerdere Apple ID’s hebt en deze besluit op te ruimen.

Voordat je deze stap neemt, zorg ervoor dat je een volledige kopie van je gegevens downloadt. Dit kan via de instellingen van je Apple ID, waar je kiest voor 'Een kopie van je gegevens ontvangen'. Denk goed na, want eenmaal verwijderd is er geen weg terug.

Als je je Apple ID verwijderd is het overigens ook niet mogelijk om ooit een nieuwe te maken met dit email-adres.

Zo vertelt bmeacham363 op Reddit: "Eén ding om op te merken is dat wanneer je een Apple ID verwijdert, je hetzelfde e-mailadres nooit meer kunt gebruiken om je aan te melden voor een nieuw Apple ID. Dat ontdekte ik een paar jaar geleden toen ik een oude verwijderde."

Let op!

Op een Appletoestel zonder Apple ID is weinig mogelijk. De basisopties zoals bellen, ook anoniem bellen op een iPhone, en foto’s maken blijven mogelijk, maar apps downloaden of je gegevens synchroniseren zijn niet mogelijk, omdat deze dingen Apple-services vereisen waar je zonder Apple ID geen toegang tot hebt.

Dit heb je nodig

Om je Apple ID en iCloud-account uit te loggen, te deactiveren of te verwijderen is niet veel nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt af van welke actie je onderneemt.

 • Een Apple ID en iCloud-account. 😜
 • Je inloggegevens. Zowel deactivatie als verwijdering van je account zijn onmogelijk als je je wachtwoord vergeten bent. Ook voor het uitloggen van je account heb je in veel gevallen je wachtwoord nodig.
 • Een Apple-toestel. In de gevallen van deactivatie en verwijdering is niet per se een Apple-toestel nodig, maar in het geval van uitloggen wel.
 • Een internetverbinding heb je bij het deactiveren en het verwijderen van je account nodig. Bij het uitloggen van je account enkel als je een kopie maakt van je gegevens.

Hieronder vind je per optie een stappenplan. Lees snel verder om te doen waarvoor je gekomen bent!

Hoe log je uit bij je Apple ID en iCloud-account

Wanneer je je Apple ID uitlogt, verwijder je alle gegevens van je apparaat, maar blijven ze wel in de iCloud staan als je een reservekopie maakt. Hier lees je hoe je account uitlogt per Apple-toestel.

Uitloggen op je iPhone, iPad of iPod touch

Om je Apple ID en iCloud-account uit te loggen op je iPhone, iPad of iPod touch volg je onderstaande stappen.

 1. Open de instellingen-app. Je ziet nu bovenaan je naam staan. Klik hierop.
 2. Scroll in dit scherm helemaal naar beneden. Klik hier op 'Log uit'.
 3. Wanneer ‘zoek mijn iPhone/iPad/iPod’ aanstaat, wat meestal standaard het geval is, moet je eerst je wachtwoord invoeren om dit uit te zetten. Klik vervolgens op ‘Schakel uit’ bovenin het scherm.
 4. Nu kies je of je een reservekopie maakt van je gegevens of niet en zo ja, van welke gegevens. Klik vervolgens op 'Log uit'.
Apple ID-instellingen geopend op een iPhone
Apple ID-wachtwoord-verificatie voor het uitzetten van zoek mijn iPhone
Reservekopie-optie op een iPhone

Je iPhone vraagt nog éénmaal om bevestiging. Als je kiest voor 'Log uit', maakt het toestel eerst een kopie als je daarvoor gekozen hebt, anders verwijdert het toestel gelijk alle gegevens.

Let op!

Bij het uitloggen van je Apple ID, verwijder je automatisch alle onderdelen uit Apple Wallet. Ook eventuele digitale auto- of huissleutels verwijder je definitief en dien je opnieuw handmatig toe te voegen wanneer je weer inlogt. 🔑

Het is wel mogelijk om een kopie te maken van je agenda, contacten, safari, sleutelhanger en de gezondheidsapp van Apple. 

Uitloggen op je Mac

Lees hier stap voor stap hoe je je Apple ID en iCloud-account uitlogt op een iMac of MacBook.

macbook pro met bureaublad zichtbaar
Apple ID-instellingen op een Mac
 1. Open het Apple-menu op je Mac en kies voor 'systeemvoorkeuren'.
 2. Klik op ‘Apple ID’ en vervolgens op ‘Overzicht’ dat ook weer onder je naam staat. Als je een Mac met macOS High Sierra of lager gebruikt, klikt je op 'iCloud'.
 3. Kies onderin het scherm voor de optie ‘Log uit’.
 4. Je krijgt nu de optie om een kopie van je iCloud-gegevens op je Mac te bewaren. Om dit te doen, is het van belang dat je alle gewilde onderdelen aankruist. Klik hierna op ‘Bewaar een kopie’.

Je bent nu uitgelogd op je Mac. Om weer in te loggen, bijvoorbeeld met een ander account, ga je naar het Apple-menu, kies je wederom voor 'Systeemvoorkeuren' en klik je simpelweg op 'Log in'.

Uitloggen op je Apple Watch

instellingen van apple watch open met monitor erachter

Als je je Apple ID en iCloud-account uitlogt op de iPhone die gekoppeld is aan je Apple Watch, log je automatisch ook uit op je Apple Watch. Op de Apple Watch zelf onderneem je geen stappen.

Uitloggen op je Apple TV

Zwarte Apple TV-box staat op een plank onder een zwarte Samsung tv

Om uit te loggen op je Apple TV open je de instellingen. Kies hier voor ‘Accounts’ en ga naar ‘iCloud’. Hier klik je vervolgens op ‘Log uit’, en klaar is kees!

Uitloggen bij iCloud voor Windows

Windows iCloud-app geopend op een pc

Om uit te loggen bij iCloud voor Windows open je de app. Je ziet direct onderin de app de optie ‘Uitloggen’. Het enige wat je hoeft te doen, is hierop te klikken.

Handleiding voor het deactiveren van je Apple ID en iCloud

Besluit je om je account te deactiveren? Dan ben je hier op het juiste adres!

Stap 1: Ga naar Apple’s privacypagina

Je account deactiveren is enkel mogelijk via de privacypagina van Apple. Open deze op je telefoon, tablet of pc. 

Stap 2: Log in met je Apple ID

Het eerste wat je te zien krijgt, is een inlogscherm. Log hier in met het Apple ID dat je van plan bent te deactiveren.

Als je inlogt op een ander apparaat dan waarop je Apple ID is ingelogd en twee-factor-authenticatie aanstaat, krijg je een melding op een van je Appleapparaten met een code. De site vraagt je om deze code in te vullen.

Inlogpagina van de privacy pagina van Apple
Twee-factor-authenticatie op de privacy pagina van Apple

Stap 3: Deactiveer je account

Scroll naar beneden totdat je de optie 'Tijdelijk je account deactiveren' ziet en klik op ‘Verzoek om deactivering van je account’. Je krijgt nu te zien wat er gebeurt als je je account deactiveert. Lees dit goed door.

Vervolgens geef je je reden op en klik je op ‘Ga door’. Volg de stappen die Apple je geeft om de deactivering te voltooien. Na het doorlopen van alle stappen duurt het maximaal 7 dagen totdat Apple je account deactiveert. 

Navigatie pagina van de privacy pagina van Apple
Deactiveer pagina op de privacy pagina van Apple
Hoe heractiveer je je gedeactiveerde Apple ID?

Je krijgt bij het deactiveren van je account een code. Het is cruciaal dat je deze bewaart. Om je account opnieuw te activeren dien je contact op te nemen met Apple Support. Hierbij heb je de eerder verkregen code nodig. Zonder de code is het niet mogelijk om je account te heractiveren.

Definitief verwijderen van je Apple ID en iCloud-account

Kies je ervoor om je Apple ID en de daarbij horende gegevens definitief te verwijderen? Dan leiden deze stappen je naar de gewenste uitkomst! 

Stap 1: Ga naar Apple’s privacypagina

Om je account te verwijderen, ga je – net als bij het deactiveren van je account – naar de privacypagina van Apple. Open de site in een internetbrowser op je telefoon, tablet of pc.

Stap 2: Log in met je Apple ID

Ook hier dien je eerst in te loggen met je Apple ID dat je gaat verwijderen. Houd rekening met de eventuele twee-factor-authenticatie en houd een van je ingelogde Apple-apparaten in de buurt.

Stap 3: Verwijder je account

Scroll naar het kopje ‘Je account verwijderen’ en klik op ‘Verzoek om verwijdering van je account’. Je krijgt nu uitleg te zien van wat het verwijderen exact inhoudt. Als je na het lezen hiervan nog steeds je account wenst te verwijderen, geef je een reden op en kies je voor ‘Ga door’.

Navigatie pagina van de privacy pagina van Apple
Verwijder pagina op de privacy pagina van Apple

Apple geeft je nog een paar stappen om te volgen om het proces te voltooien. Hierna is de verwijdering van je Apple ID aangevraagd. Het duurt zeven dagen totdat Apple je account verwijdert en 30 dagen tot alle door Apple verzamelde data zijn gewist

Hoe stop je de verwijdering van je Apple ID?

Het duurt zeven dagen totdat Apple je account definitief verwijdert. Je hebt daarmee zeven dagen bedenktijd. Contacteer Apple Support binnen deze dagen om het verwijderen te stoppen. 

Samenvatting: Apple ID verwijderen, deactiveren of uitloggen

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag "Hoe moet je je Apple ID en iCloud-account verwijderen/deactiveren?". Ga eerst na welke stap je daadwerkelijk wenst te ondernemen, volg daarna de stappen van dit artikel en dan komt het helemaal goed! 👍

Loop je toch tegen problemen aan, of heb je zelf nog wat tips voor de medelezers van dit artikel? Laat het ons dan vooral even weten via het feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?