Anoniem Bellen met een iPhone? Volg deze Stappen!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Wie heb ik aan de lijn?

Anoniem Bellen met een iPhone? Volg deze Stappen!

Heb je je ooit afgevraagd hoe je iemand kunt bellen zonder dat je nummer zichtbaar is? In deze tijd is privacy een kostbaar goed, en je iPhone heeft een slimme functie die je hierbij kan helpen. 🔒📱

Of je nu een belangrijk gesprek voert waarbij je liever niet hebt dat je nummer bekend wordt, of je wilt gewoon niet dat iemand je terugbelt, anoniem bellen biedt de oplossing. Je telefoonnummer wordt dan wel naar de telefoonmaatschappij wordt gestuurd – dat is nodig om de verbinding te maken – maar de persoon die je belt, ziet jouw nummer niet.

In dit artikel leer je hoe je met een paar simpele stappen anoniem kunt bellen met elke iPhone. Of het nu gaat om de nieuwste, beste iPhone of een ouder model dat je van iemand hebt overgenomen, het werkt altijd.

Ben je klaar om te ontdekken hoe je je privacy kunt beschermen tijdens het bellen? Lees dan snel verder en maak gebruik van de vrijheid om te kiezen wanneer je je nummer deelt en wanneer niet. Begin vandaag nog met anoniem bellen met je iPhone!

Wat je nodig hebt om anoniem te bellen

Om anoniem te bellen met een iPhone heb je niet veel nodig:

 • Een iPhone
 • Een simkaart
 • Deze handige gids of iemand die je een handje helpt. 😜

Je iPhone standaard op 'anoniem bellen' zetten

Een iPhone is standaard zo ingesteld dat nummerherkenning aanstaat. Als je nummerherkenning uitschakelt bel je standaard anoniem bij iedere uitgaande oproep. Om dit te realiseren zijn een paar simpele handelingen vereist. Volg deze stappen: 

 • Open je instellingen.
 • Scroll naar beneden totdat je ‘Telefoon’ ziet staan en klik hierop.
 • Klik vervolgens op ‘Nummerherkenning'.
 • Als je nog niet anoniem belt, staat het schakelaartje van nummerherkenning op groen. Om nummerherkenning uit te schakelen en anoniem te bellen, klik je op het schakelaartje. Deze kleurt dan grijs en vanaf nu bel je standaard anoniem!
Instellingen iPhone
Telefoon instellingen van iPhone
Nummerherkenning staat uit bij de instellingen van een iPhone

Eenmalig anoniem bellen met je iPhone

Wanneer nummerherkenning aanstaat, is het wel mogelijk om een nummer eenmalig anoniem te bellen. Dit doe je met behulp van een code die je voor het nummer plaatst. Het nummer bel je dan niet via je contacten, maar als volgt:

 • Open de Telefoon app van je iPhone.
 • Klik onderin op ‘Toetsen’.
 • Toets hier #31# (de code) in gevolgd door het nummer dat je anoniem wil bellen.
 • Druk op de ronde groene knop met de telefoon erin en je belt nu anoniem naar dit nummer.
Homescreen van een iPhone met een verwijzing naar de telefoon-app
Telefoon app van een iPhone met een verwijzing naar de toetsen-optie
Nummer ingevuld in de telefoon-app van een iPhone met een verwijzing naar het nummer en de belknop

Specifieke contacten anoniem bellen

Om specifieke contacten standaard anoniem te bellen, gebruik je de code uit de vorige stap (#31#). Wil je een bestaand contact altijd anoniem bellen? Dan is dit wat je doet:

 • Open de contacten-app.
 • Ga naar het contact dat je vanaf nu anoniem wenst te bellen.
 • Klik vervolgens op wijzig.
 • Wijzig nu het nummer door er #31# voor te zetten en klik op gereed om het contact op te slaan. Vanaf nu bel je dit contact anoniem.
Homescreen van een iPhone met een verwijzing naar de contacten app
Contacten app van een iPhone met een verwijzing naar het bovenste contact met de naam Annabel
Contact op een iPhone met de naam Annabel met een verwijzing naar de wijzig-knop en het huidige nummer
Contact op een iPhone met de naam Annabel met een verwijzing naar het gewijzigde nummer en de gereed-knop

Geen bestaand contact anoniem bellen maar een nieuw contact? Zet de code dan gelijk voor het nummer bij het toevoegen van het contact.

Overige opties om anoniem te bellen 🕵

Er zijn nog twee andere opties om anoniem te bellen. Deze staan hieronder, maar raad ik je af. Bovenstaande opties zijn het makkelijkst, kosten je (in tegenstelling tot onderstaande opties) niets en werken simpelweg het best.

Anoniem bellen via een app

Er bestaan apps speciaal voor anoniem bellen. Deze apps download je in de App Store en dienen als alternatief voor de contacten-app van iPhone. Ik raad deze apps af, omdat dit ten eerste vrijwel altijd betaalde apps zijn en je ten tweede niet weet hoelang de app nog updates krijgt en nog werkt.

Maak je alsnog liever gebruik van zo'n app, controleer dan goed wat de app met je privédata doet, let vooral goed op dat de app je contactenlijst niet op een externe server opslaat. Je wilt niet dat jouw nummers ergens anders bewaard worden zonder dat je het weet.

Anoniem bellen met een anonieme simkaart

Er bestaan anonieme simkaarten waarbij nummerherkenning automatisch en altijd uitstaat of waarbij er een vals nummer weergeven wordt. In veel landen zijn deze illegaal, maar in Nederland zijn ze vooralsnog legaal.

Een iPhone met een open simtray met daarin een simkaart in de handen van een vrouw

Er zijn meerdere reden waarom ik deze optie afraad. Allereerst zijn deze simkaarten lastig te verkrijgen. Ook is het bij een groot deel van deze kaarten niet mogelijk om gebeld te worden. Daarnaast is de kans aanwezig dat anonieme simkaarten in de toekomst ook in Nederland illegaal zijn.

Ten slotte hebben de meeste iPhones maar één simslot. Wil je af en toe bellen met nummerherkenning, dan is een tweede simkaart nodig. Om dual-sim te gebruiken, heb je een e-sim nodig – en op dit moment ondersteunen nog niet alle mobiele providers in Nederland de e-sim. Meer weten over simkaarten? Kijk naar sim-only vergelijken.

Voor- en nadelen van anoniem bellen

Anoniem bellen is de ideale manier om iemand te bereiken die niet opneemt als hij je nummer ziet, het voorkomt dat iemand je terugbelt, en wellicht hou je je telefoonnummer simpelweg liever voor jezelf.

Wel kleven er twee nadelen aan: veel mensen nemen niet zomaar een anoniem nummer op en het is niet mogelijk om een gemiste oproep van een anoniem nummer terug te bellen.

Heb ik een iCloud-account nodig?

Wanneer je je nieuwe iPhone voor het eerst instelt, vraagt het toestel een Apple ID aan te maken of om op je iCloud-account in te loggen. Zonder dit account mis je een hoop mogelijkheden, zoals een back-up maken van je telefoon, je iPhone gegevens overzetten, het doen van aankopen in de App Store en nog veel meer.

Maar ben je zeer gesteld op je privacy of gebruik je je iPhone enkel om te bellen? Dan heb ik goed nieuws: het is mogelijk je iPhone (beperkt) te gebruiken zonder in te loggen in iCloud.

Ben je al ingelogd en wil je na het verkrijgen van deze informatie je Apple ID of iCloud verwijderen? Bekijk hier dan hoe je dat doet.

Kan ik anoniem bellen met Whatsapp of Facetime?

Helaas is het met zowel Whatsapp als Facetime niet mogelijk om anoniem te bellen, zelfs als je nummerherkenning uit hebt staan.

Anoniem bellen is alleen mogelijk via gewone oproepen. Het is hierbij mogelijk om standaard anoniem te bellen, eenmalig anoniem te bellen of specifieke contacten anoniem te bellen.

Je weet nu alles over anoniem bellen met je iPhone. Heb je een nieuwe iPhone, vergeet dan niet de iPhone gegevens over te zetten. Ga je echter je iPhone verkopen, dan is je Apple ID verwijderen belangrijk! Zoals je merkt, hebben we veel tips voor iPhonegebruikers, ook als je denkt: Help, mijn iPhone gaat niet meer aan!

Conclusie

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel anoniem bellen met je iPhone. Er zijn verschillende manier om anoniem te bellen: standaard, eenmalig of per specifiek contact. Voor welke optie kies jij? Laat het ons hieronder weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?