Een Reservekopie Maken van je iPhone: een Complete Gids

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Voorkom verlies van je belangrijke gegevens!

Een Reservekopie Maken van je iPhone: een Complete Gids

Het gevoel dat je ervaart wanneer je je iPhone kwijtraakt of als deze kapot gaat, is des te erger als het ook gaat om het verlies van al je dierbare gegevens. Een reservekopie maken van je iPhone – een must voor elke verantwoordelijke gebruiker – helpt je om deze situaties het hoofd te bieden. 💪

Met de informatie in dit artikel ontdek je de eenvoudige stappen voor het maken van een reservekopie van je iPhone-gegevens, zowel via iCloud als via alternatieve methoden. Zo ben je verzekerd van veilige opslag en eenvoudig herstel in geval van verlies of aanschaf van een nieuwe telefoon!

Belangrijkste punten samengevat

 • Een reservekopie van je iPhone voorkomt dataverlies bij verlies, diefstal of schade aan je toestel.
 • Reservekopieën maken het eenvoudiger om over te stappen naar een nieuw toestel, zonder handmatig gegevens over te zetten.
 • Je kunt reservekopieën maken via iCloud, iTunes/Finder of externe apps en diensten, afhankelijk van je voorkeur en behoeften.

Waarom een reservekopie maken van je iPhone belangrijk is

Over de jaren heen heb ik meerdere smartphones gehad en is het ook meer dan eens voorgekomen dat deze kapot ging. Helaas was ik daar niet altijd even goed op voorbereid, maar van fouten leer je.

Tegenwoordig maak ik me geen zorgen meer over mijn gegevens als mijn telefoon kapotgaat of kwijt raakt: ik maak regelmatig een reservekopie – ofwel back-up – van mijn iPhone. Ik raad dit iedereen aan!

Stel je eens voor: je verliest je iPhone of hij gaat kapot. Je hart zakt in je schoenen als je beseft dat al je gegevens, foto's, contacten en berichten verloren zijn. Dat wil je toch voorkomen? Het maken van een reservekopie van je iPhone is dé oplossing om dataverlies te voorkomen.1Gregorio Zanon, Medium (2018). 'Why Backing Up iPhone Still Matters'

Bovendien maakt het je leven een stuk eenvoudiger wanneer je overstapt naar een nieuw toestel. Laten we eens kijken hoe reservekopieën je persoonlijke gegevens veilig houden. 👇

Close-up van een kapotte telefoon in iemand zijn hand

Voorkom dataverlies bij verlies of diefstal

Een reservekopie is een kopie van de gegevens op je iPhone die je veilig bewaart op iCloud of je computer. Zo heb je altijd een back-up van je gegevens – ook als je je telefoon verliest of iemand hem steelt. Geen paniek meer als je iPhone in de wc valt, je hebt immers een reservekopie achter de hand!

Ben je van plan om je Apple ID te verwijderen? Ook dan is een back-up een essentiële stap in het proces!

Makkelijk overstappen naar een nieuw toestel

Heb je een nieuwe iPhone op het oog, zoals de nieuwste en beste iPhone? Met een reservekopie zet je eenvoudig al je gegevens over naar je nieuwe toestel. Zo hoef je niet handmatig al je contacten, apps en instellingen over te zetten.

Vergeet ook niet om het IMEI-nummer van je iPhone te controleren bij het kopen van een nieuw toestel.

1. Reservekopie maken via iCloud

iCloud is een handige dienst van Apple die je gegevens veilig opslaat in de cloud. Het grootste voordeel van iCloud is dat je overal toegang hebt tot je gegevens, zolang je maar een internetverbinding hebt. Laten we eens kijken hoe je iCloud instelt op je iPhone en een reservekopie maakt.

iCloud instellen op je iPhone

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Tik op je naam bovenaan de lijst.
 3. Tik op 'iCloud'.
 4. Log in met je Apple ID (of maak er een als je er nog geen hebt).2Apple Support (2023). 'Een nieuwe Apple ID aanmaken'
 5. Schakel de schakelaars in naast de gegevens die je wenst op te slaan in iCloud, zoals contacten, agenda's en foto's.
 6. Scrll naar beneden en tik op 'iCloud-reservekopie'.

Tada! iCloud is nu ingesteld op je iPhone. Vergeet niet om ook 'telefoongesprek opnemen' in te schakelen in de instellingen, mocht je dat willen.

Automatische iCloud-reservekopieën inschakelen

Wil je dat je iPhone automatisch reservekopieën maakt? Geen probleem! Volg deze stappen:

 1. Open de Instellingen-app en tik op je naam.
 2. Tik op 'iCloud' en vervolgens op 'iCloud-reservekopie'.
 3. Schakel de optie 'iCloud-reservekopie' in.

Je iPhone maakt nu automatisch reservekopieën als hij is verbonden met wifi, vergrendeld is en aan de oplader ligt. Handig, hè? 😉

Handmatig een iCloud-reservekopie maken

Misschien heb je de voorkeur om handmatig een reservekopie te maken, bijvoorbeeld als je op het punt staat om je batterij van je iPhone te vervangen. Volg deze stappen om handmatig een reservekopie te maken:

 1. Open de Instellingen-app en tik op je naam.
 2. Tik op 'iCloud' en vervolgens op 'iCloud-reservekopie'.
 3. Tik op 'Maak nu reservekopie'.

Je iPhone maakt nu direct een reservekopie van je gegevens in iCloud. Zo simpel is het!

iCloud-opslagruimte beheren en upgraden

Om je iCloud-opslagruimte te beheren en optimaliseren, ga je naar 'Instellingen' > je naam > 'iCloud'. Hier zie je een overzicht van de apps die gebruikmaken van iCloud-opslag. Schakel de schuifjes uit bij apps die je niet wilt synchroniseren met iCloud. Zo bespaar je ruimte!

Wil je meer opslagruimte in iCloud? Geen zorgen, je hebt de optie om de iCloud-opslag te upgraden. Ga naar 'Instellingen' > je naam > 'iCloud' > 'Beheer opslag' > 'Wijzig opslagabonnement'. Kies het gewenste abonnement en volg de instructies. Voilà, meer ruimte!

2. Reservekopie maken met iTunes of Finder

Naast iCloud zijn iTunes en Finder ook goede opties om reservekopieën van je iPhone te maken. Laten we eens kijken hoe je deze programma's installeert en gebruikt voor het maken van die belangrijke reservekopie.️

iTunes of Finder instellen op je computer

Om iTunes op een Windows-pc te installeren, ga je naar de Apple iTunes-website en download je het installatieprogramma. Volg de instructies en je bent klaar om te gaan. Op een Mac hoef je niets te doen, want Finder – de app die je op macOS gebruikt – is al geïnstalleerd!

Voor de beste prestaties, controleer het werkgeheugen van je telefoon en sluit onnodige programma's om te zorgen dat je computer soepel met je iPhone samenwerkt tijdens het maken van de reservekopie.

Man zit aan een bureau met daarop een iMac, en een iPhone in een standaard

Je iPhone verbinden met je computer

Verbind je iPhone met je computer met behulp van een usb-kabel. Zorg dat je de originele Apple-kabel gebruikt: dit voorkomt verbindingsproblemen. Mocht je problemen ondervinden, probeer dan anoniem bellen op je iPhone uit te schakelen.

Een reservekopie maken in iTunes of Finder

Open iTunes (op Windows) of Finder (op Mac) en selecteer je iPhone in de zijbalk. Klik op 'Maak nu reservekopie' en wacht tot het proces is voltooid. Het is een optie om meerdere reservekopieën te beheren door deze te hernoemen en een datum toe te voegen. Zo raak je nooit in de war!️

Reservekopieën beheren en verwijderen op je computer

Om reservekopieën te beheren en te verwijderen, ga je naar 'Voorkeuren' in iTunes of Finder. Klik op 'Apparaten' en je ziet een lijst met reservekopieën. Om ruimte te besparen, verwijder je oude reservekopieën door ze te selecteren en op 'Verwijder reservekopie' te klikken. Zo simpel is het! 🗑️

3. Reservekopie maken met externe apps en diensten

Er zijn ook externe apps en diensten om reservekopieën van je iPhone te maken. Laten we de voor- en nadelen van deze oplossingen bespreken.

Populaire externe apps en diensten voor iPhone-reservekopieën

Enkele populaire externe apps en diensten zijn:

Deze oplossingen bieden extra functies, zoals het herstellen van specifieke bestandstypen en het overzetten van gegevens tussen verschillende apparaten.

Voor- en nadelen van externe reservekopie-oplossingen

Het gebruik van externe oplossingen heeft voordelen, zoals extra functies en meer controle over je reservekopieën.

Er zijn ook nadelen, zoals de kosten van abonnementen en de noodzaak om vertrouwen te hebben in de privacy en beveiliging van externe bedrijven. Weeg de voor- en nadelen af, voordat je een keuze maakt.

4. Reservekopieën terugzetten op je iPhone

Het terugzetten van een reservekopie op je iPhone is net zo belangrijk als het maken ervan. Laten we eens kijken hoe je reservekopieën terugzet met verschillende methoden, zoals iCloud, iTunes/Finder en externe apps.

Reservekopie terugzetten vanuit iCloud

Het terugzetten van een reservekopie vanuit iCloud is een fluitje van een cent. Volg hiervoor deze stappen:

 1. Zet je iPhone aan en volg de stappen op het scherm totdat je bij het scherm 'Apps en gegevens' komt.
 2. Tik op 'Zet iCloud-reservekopie terug' en log in met je Apple ID.
 3. Kies de gewenste reservekopie uit de lijst en wacht tot het proces is voltooid.

Kom je tijdens het terugzetten problemen tegen? Controleer dan of je verbonden bent met een stabiel wifi-netwerk en dat je voldoende batterij hebt (of sluit je iPhone aan op een oplader).

Jonge vrouw met een lach op haar gezicht houdt haar iPhone vast en kijkt ernaar

Reservekopie terugzetten met iTunes of Finder

Voor het terugzetten van een reservekopie met iTunes of Finder, volg je deze stappen:

 1. Verbind je iPhone met je computer met een USB-kabel.
 2. Open iTunes (op een pc of Mac met macOS Mojave of ouder), of Finder (op een Mac met macOS Catalina of nieuwer).
 3. Selecteer je iPhone in de zijbalk en klik op 'Zet reservekopie terug'.
 4. Kies de gewenste reservekopie uit de lijst en klik op 'Zet terug'.

Zorg dat je de nieuwste versie van iTunes of macOS gebruikt en dat je usb-kabel goed werkt om problemen te voorkomen.️

Reservekopie terugzetten met externe apps en diensten

Het terugzetten van een reservekopie met externe apps en diensten hangt af van de gekozen oplossing. Raadpleeg de documentatie of ondersteuningspagina's van de betreffende app of dienst voor specifieke instructies.

Bij het kiezen van een externe oplossing is het belangrijk om te letten op betrouwbaarheid, gebruiksgemak en compatibiliteit met je iPhone-model. Lees reviews en vergelijk functies om de beste keuze te maken.

5. Veelgestelde vragen over reservekopieën maken voor je iPhone

Hieronder beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over het maken van reservekopieën en geef ik je tips voor het optimaliseren van het reservekopieproces.

⏱️ Hoelang duurt het om een reservekopie te maken?

De duur van het maken van een reservekopie hangt af van de hoeveelheid gegevens en de snelheid van je internetverbinding (voor iCloud).

Over het algemeen duurt een eerste reservekopie enkele uren. Latere reservekopieën zijn sneller, omdat deze alleen de gewijzigde gegevens bijwerken.️

Om het reservekopieproces te versnellen, zorg je dat je een stabiele en snelle internetverbinding hebt en sluit je onnodige apps om de prestaties van je iPhone te verbeteren.

🔒 Hoe vaak moet ik een reservekopie maken?

Het advies is om regelmatig een reservekopie te maken, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Dit zorgt dat je gegevens up-to-date blijven en je minder kans hebt om belangrijke informatie te verliezen.️

Automatische iCloud-reservekopieën worden dagelijks uitgevoerd als je iPhone is aangesloten op wifi, aan de stroom ligt en het scherm is vergrendeld. Dit maakt het nog eenvoudiger om je gegevens veilig te houden.

🔄️ Wat gebeurt er met mijn reservekopie als ik van iPhone-model wissel?

Wanneer je overstapt naar een nieuw iPhone-model, gebruik je de reservekopie van je oude iPhone om je gegevens over te zetten. Hierdoor hoef je niet alles handmatig te herstellen en ga je snel aan de slag met je nieuwe toestel.

Volg de stappen voor het terugzetten van een reservekopie (zoals hierboven beschreven) op je nieuwe iPhone. Zorg dat je de nieuwste versie van iOS gebruikt en dat je inlogt met dezelfde Apple ID als op je oude iPhone.

Conclusie

Het maken van een reservekopie van je iPhone is cruciaal om te zorgen dat je waardevolle gegevens veilig zijn en je naadloos overstapt naar een nieuw apparaat wanneer dat nodig is.

Nu je bekend bent met de verschillende manieren om een reservekopie te maken, zoals iCloud, iTunes of Finder, en zelfs externe apps en diensten, ben je gewapend met de kennis die je nodig hebt om je informatie te beschermen en te herstellen, mocht het noodlot toeslaan.️

Vergeet niet om regelmatig reservekopieën te maken en up-to-date te houden, zodat je altijd met een gerust hart gebruikmaakt van je iPhone. Heb je nog meer vragen of hulp nodig? Lees dan gerust verder op onze website voor meer informatie en ondersteuning! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen