Hoe Vind Je het IMEI-nummer van je iPhone?

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Er zit meer achter dit nummer dan je denkt!

Hoe Vind Je het IMEI-nummer van je iPhone?

Het IMEI-nummer is een uniek identificatienummer van je smartphone. Het feit dat je dit nodig hebt nu, heeft misschien te maken met een garantieclaim of diefstal. Kom ik in de buurt? 🤔 Hoe dan ook: belangrijk dat je weet hoe je het IMEI-nummer van je iPhone vindt!

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IMEI-nummers, zodat je aan het eind van de rit precies weet waar je IMEI-nummer te vinden is en waarom het zo belangrijk is.

Hoe vind je het IMEI-nummer van een iPhone?

Om het IMEI-nummer van je iPhone te vinden, ga je naar 'Instellingen', tik je op 'Algemeen', en vervolgens op 'Info', waar je het nummer ziet staan. Je kunt ook de code *#06# intoetsen op je telefoon-app, waarna het IMEI-nummer direct verschijnt. Als je toestel uit staat, vind je het IMEI-nummer op de simkaarthouder of, bij oudere modellen, op de achterkant van je telefoon.

Belangrijkste punten samengevat

 • IMEI-nummers helpen bij het identificeren van je specifieke iPhone, wat handig is bij garantieclaims en diefstalpreventie.
 • Er zijn verschillende manieren om je IMEI-nummer te vinden, zoals via de instellingen van je iPhone, op de achterkant van je toestel, of op de originele verpakking.
 • Met je IMEI-nummer achterhaal je belangrijke informatie over je iPhone, zoals garantiestatus, land van herkomst en toestelspecificaties.

Het belang van het kennen van je IMEI-nummer

In de jaren dat ik in een techwinkel werkte, heb ik nog nooit iets zo vaak nodig gehad als het IMEI-nummer van een smartphone. Het is best gek om te bedenken dat zo weinig mensen er zo weinig kennis over hebben, aangezien bijna iedereen een smartphone heeft en het IMEI-nummer daarvan zo belangrijk is.

Een IMEI-nummer, afkorting voor 'international mobile equipment identity', is een unieke code die aan elk mobiel apparaat is toegekend. Het is de vingerafdruk van je telefoon! Deze code bestaat uit 15 cijfers en staat je toe je specifieke apparaat te identificeren – maar waarom is dat zo handig?

Het kennen van je IMEI-nummer heeft verschillende voordelen. Ten eerste: bij garantieclaims is het belangrijk om je toestel te kunnen identificeren. Daarnaast kan het zelfs helpen bij diefstalpreventie en het lokaliseren van je verloren iPhone.️‍ 📍

IMEI-nummers spelen ook een cruciale rol bij het blokkeren van gestolen telefoons, waardoor de dief er niets meer mee kan. Bovendien helpt het IMEI-nummer bij het traceren van de oorsprong van een apparaat, wat nuttig is bij het kiezen van de beste iPhone.

Je wilt namelijk het liefste een model dat uit de regio komt waarin je het gebruikt, vanwege de compatibiliteit met de mobiele databanden die per regio zijn vastgesteld.1WorldTimeZone (n.d.). 'GSM Bands information by country'

Verschillende locaties van het IMEI-nummer

Niet ieder apparaat (en ieder model ervan) bewaart zijn IMEI-nummer op dezelfde plaats. Laat me een goede basis voor je leggen met een overzicht van de verschillende locaties per model. ⤵️

Locatie van het IMEI-nummer op verschillende iPhone-modellen

 • iPhone 6 tot en met iPhone SE (1e generatie):
  • Achterkant van het toestel. Hier vind je zowel het serienummer als het IMEI/MEID-nummer.
 • iPhone 6s en later:
  • Instellingen. Ga naar 'Algemeen' > 'Info' voor het serienummer.
  • Simkaarthouder. Hier staan zowel het serienummer als het IMEI/MEID-nummer gegraveerd.
 • iPhone 7 en iPhone 7 Plus:
  • Instellingen. Hier kun je ook het serienummer en IMEI/MEID-nummer vinden.
  • Simkaarthouder. Bevat het serienummer en het IMEI/MEID-nummer.
 • iPhone 8 en nieuwer:
  • Instellingen. Voor het serienummer en IMEI/MEID-nummer, selecteer 'Algemeen' > 'Info'.
  • Simkaarthouder. Bevat het serienummer en het IMEI/MEID-nummer.
Close-up van een iPhone met het IMEI-nummer op het scherm

Het IMEI-nummer vinden vóór je je iPhone hebt ingesteld

Zet je nieuwe iPhone aan en volg de 'Hallo'-begroeting. Tik op de 'Info'-knop rechtsonder om het serienummer en IMEI direct te zien. Geen gedoe met instellingen; je hebt direct toegang tot de gegevens die je nodig hebt.

Zoek je IMEI-nummer via iTunes of Finder

Sluit je iPhone aan op je computer en open Finder of iTunes om het serienummer te vinden. Kies je apparaat en bekijk de samenvatting; hier staan alle essentiële gegevens. Zo heb je snel en zonder moeite toegang tot je serienummer.

Voor macOS Catalina 10.15 of nieuwer:

 1. Sluit je iPhone aan op je Mac.
 2. Open Finder.
 3. Selecteer je iPhone in de zijbalk onder 'Locaties'.
 4. Klik op het tabblad 'Algemeen' om de informatie over je iPhone te zien.
 5. Zoek naar het IMEI-nummer in het paneel 'iPhone-overzicht'.

Voor macOS Mojave 10.14 of ouder en Windows:

 1. Verbind je iPhone met je computer.
 2. Open iTunes.
 3. Klik op het iPhone-icoon in de linkerbovenhoek van het iTunes-venster.
 4. Klik op 'Overzicht'.
 5. Zoek naar het IMEI-nummer rechts van het iPhone-miniatuur in het overzicht.

Hoe het IMEI-nummer te achterhalen zonder je iPhone

Geen iPhone bij de hand? Geen probleem!

 1. Ga naar appleid.apple.com en log in met je Apple ID.
 2. Kies 'Apparaten' om een lijst met jouw Apple-apparaten te zien, inclusief hun serienummers en IMEI/MEID-nummers. Zo blijf je altijd geïnformeerd, zelfs zonder je apparaat.

Op de originele verpakking de IMEI zoeken

Als je de originele verpakking van je iPhone nog hebt, is de kans groot dat het IMEI-nummer op de doos staat. Kijk op de achterkant van de verpakking en zoek naar het nummer. Je vindt het IMEI-nummer meestal op de sticker naast de streepjescode.

Snel het IMEI-nummer opvragen met de USSD-code *#06#

Wil je het IMEI-nummer op een nog snellere manier achterhalen? Probeer dan eens *#06# te bellen. Open de Telefoon-app, tik het nummer in en bel, net zoals je zou doen vóór het opnemen van een telefoongesprek. Zodra je het laatste hekje (#) indrukt, verschijnt het IMEI-nummer op je scherm. Handig, toch?

Waarom zie ik 'IMEI' en 'IMEI2' staan?

Als je twee IMEI-nummers ziet, IMEI en IMEI2, betekent dit dat je iPhone een dual-SIM-capaciteit heeft, waarbij elke SIM-kaartslot zijn eigen unieke IMEI-nummer heeft. Hierdoor kunnen netwerkbeheerders beide lijnen afzonderlijk identificeren en beheren.

En gezien ik het zojuist had over een gesprek opnemen: check meteen even of je telefoon goed beveiligd is tegen afluisteren. Beter voorkomen dan genezen! 😉

En als je toch bezig bent met het controleren van je telefoon, waarom leer je dan niet meteen hoe je anoniem belt op een iPhone? Zo houd je je privacy goed in de gaten!

Verschillende iPhones op een tafel

Veelgestelde vragen over IMEI-nummers

Er zijn veel vragen die mensen hebben over IMEI-nummers. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen en hun antwoorden.

Wat betekent 'IMEI' voor mijn iPhone?

IMEI staat voor 'international mobile equipment identity' (internationaal mobiele apparatuur identiteit), een unieke code die je iPhone wereldwijd identificeert. Dit 15-cijferige nummer zorgt voor beveiliging en is essentieel bij het blokkeren van je telefoon bij diefstal of verlies.

Wat is het verschil tussen een IMEI en een MEID nummer?

IMEI staat voor 'international mobile equipment identity', terwijl MEID 'mobile equipment identifier' betekent. Beide nummers zijn unieke identificatiecodes voor mobiele apparaten.

Het belangrijkste verschil is dat IMEI-nummers 15 cijfers lang zijn en MEID-nummers 14 cijfers lang. IMEI-nummers zijn vaak op internationale telefoons te vinden, terwijl MEID-nummers vaak te zien zijn op telefoons in de Verenigde Staten.2Ricky Cash, Android SRC (2022). 'IMEI vs. MEID: What is the difference & Why Should You Care?'

Wat moet ik doen om mijn iPhone netwerk te ontgrendelen met het IMEI-nummer?

Om je iPhone netwerk te ontgrendelen, heb je het IMEI-nummer nodig. Neem contact op met je provider, geef het IMEI-nummer door en zij zullen het toestel ontgrendelen, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Kan ik mijn IMEI-nummer wijzigen?

Het is technisch gezien mogelijk om je IMEI-nummer te wijzigen, maar het is illegaal en sterk afgeraden. Het wijzigen van je IMEI-nummer leidt al snel tot problemen met je provider en de wet. Bovendien maakt het je garantie waarschijnlijk ongeldig.

Wat gebeurt er als twee apparaten hetzelfde IMEI-nummer hebben?

Als twee apparaten hetzelfde IMEI-nummer hebben, leidt dit mogelijk tot problemen met het netwerk en de provider. Het is belangrijk om dit probleem op te lossen door contact op te nemen met je provider of Apple Support.

En als je eventueel hierdoor problemen ondervindt met dubbele contacten op je iPhone, zijn er ook oplossingen beschikbaar om je contactenlijst op te schonen.

Waarom is het IMEI-nummer belangrijk bij de aankoop van een tweedehands iPhone?

Het IMEI-nummer is belangrijk bij de aankoop van een tweedehands iPhone om de status te controleren; of het toestel nog onder garantie valt, of het netwerkgebonden is en of het op de black list staat na diefstal.3Bankmycell (2021). 'What Is a Blacklisted Phone? Meaning & What to Do with It' Controleer dit nummer altijd om risico's te vermijden.

Conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat duidelijkheid geef over IMEI-nummers en hoe je dit mysterieuze nummer achterhaalt.

Nu je weet wat een IMEI-nummer is en waarom het zo belangrijk is, ben je voorbereid op het ergste en vind je je iPhone terug als deze verloren of gestolen is. Laten we hopen dat dit niet nodig is, maar het is altijd fijn om goed voorbereid te zijn!

Bedankt voor het lezen. En ben je klaar voor nog meer behulpzame tips en trucs? Lees dan gerust nog wat meer artikelen op onze website. Veel leesplezier! 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen