iOS > Mobiel > Smartphones
Is Jouw Telefoon Afgeluisterd? Ontdek Het Nu!
Vraag jij je weleens af of iemand je telefoon afluisteren? Misschien krijg je soms opeens reclame over iets waar je net een gesprek hebt gevoerd of vraag je je af of de overheid mee kan luisteren met je telefoongesprekken. 🤔
Inhoudsopgave
- Luistert je telefoon met je mee?
- Waar luistert je telefoon naar?
- Hoe komen die reclames dan tevoorschijn?
- Is het legaal om de telefoon af te luisteren?
- Zo interessant zijn jouw gesprekken niet voor de grote bedrijven
Is je telefoon echt zo makkelijk af te luisteren? Hoe kom je erachter of iemand je afluistert? En het belangrijkste: hoe bescherm je jezelf hiertegen? In dit artikel leer je alles over de manieren waarop telefoons afgeluisterd kunnen worden en wat je hieraan kunt doen. Zo blijf je een stap voor op die nieuwsgierige aagjes!
Luistert je telefoon met je mee?
Het korte antwoord is ja, je telefoon luistert met je mee, maar stuurt deze data niet naar bedrijven voor marketing-doeleinden. De reclames die je soms ziet na een gesprek komen dus niet tevoorschijn naar aanleiding van het gesprek, hoe moeilijk dat ook is om te geloven.1Tatum Hunter, the Washington Post (2021). 'Ask Help Desk: No, your phone isn’t listening to your conversations. Seriously.'
Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft bijvoorbeeld onder eed gezworen dat Facebook, Instagram en andere apps niet meeluisteren met gesprekken via de telefoon.2Washington Post (2018). 'Transcript of Mark Zuckerberg’s Senate hearing'
Waar luistert je telefoon naar?
Veel telefoons zijn tegenwoordig met de stem te bedienen. Programma's als Siri, Alexa en Google Assistant nemen daarbij soms korte clips op om de kwaliteit van deze stemcontrole te verbeteren. Deze opname wordt gestart als je het 'activatiewoord' gebruikt, zoals "Hé Siri" of "OK, Google".
Het kan dus gebeuren dat een dergelijk mechanisme per ongeluk opgestart wordt tijdens een normaal gesprek, maar deze data worden enkel gebruikt voor analyses van de stemcontrole en worden niet doorverkocht aan reclamebedrijven.
Hoe komen die reclames dan tevoorschijn?
Hoewel je gesprekken dus niet afgeluisterd worden, is het slechte nieuws, dat reclamebedrijven al zo veel informatie over je hebben, dat die gesprekken niet eens meer nodig zijn. Google heeft al beschikking tot je volledige zoekgeschiedenis, online aankopen en opgeslagen websites en weet zelfs waar je precies bent op ieder moment van de dag.
Terwijl opnames van gesprekken niet doorverkocht worden aan reclamebedrijven, gebeurt dat met al deze andere informatie wel. Van alles wat je online doet, wordt zo een profiel opgesteld over wie je bent, wat je interesses zijn en dus ook hoe reclames zo specifiek mogelijk op jouw behoeftes afgesteld kunnen worden. Dit profiel is zo compleet, dat data uit gesprekken hier niet eens meer voor nodig zijn.
Een voorbeeld: samen brunchen
Stel dat jij opzoekt hoe duur een blender is, omdat je zelf smoothies wilt maken. Vervolgens ga je brunchen met een vriend en bespreek je dit. Na de brunch kijkt je vriend op zijn telefoon, en voila – reclames voor een blender. Je trekt dan al snel de conclusie dat de telefoons met je meeluisteren, maar hoe zit dit dan?
Het 'toevallig' verschijnen van die reclame komt niet door het gesprek, maar doordat jullie telefoons dicht bij elkaar waren. De locatie wordt geregistreerd en geanalyseerd, waarna geconcludeerd wordt dat je waarschijnlijk met een vriend in gesprek bent en dat dit gesprek weleens zou kunnen gaan over iets wat je daarvoor net gegoogeld hebt.3Jordan Gloor, How-To Geek (2023). 'Is Your Phone Listening to You?'
Een ander voorbeeld: toch het gesprek afluisteren?
Wat ook kan voorkomen, is dat een zoekopdracht op het internet die per ongeluk geactiveerd wordt door stem, opgeslagen wordt in de zoekgeschiedenis. Stel je voor je hebt een gesprek over vakanties met je vrienden, en iemand roept: "Oké, Google anders hoe duur een vliegticket naar Griekenland is".
Als Google Assistant hierdoor geactiveerd wordt en de zoekopdracht uitvoert, kan deze informatie opgeslagen worden in de zoekgeschiedenis en dus doorverkocht worden aan marketing bedrijven.
Is het legaal om de telefoon af te luisteren?
Het antwoord op deze vraag is ja, als je toestemming hebt gegeven. Na de installatie vragen veel apps toestemming voor het gebruiken van bepaalde functies op je telefoon, zoals de camera, locatie en het opnemen van geluid.
Veel mensen geven overal toestemming voor en accepteren alle gebruikersvoorwaarden, waarbij ze toestemming geven voor het afluisteren zonder het echt door te hebben.
Dat deze data daadwerkelijk gebruikt worden, is onwaarschijnlijk. Het continu afluisteren van gesprekken kost enorm veel energie en zal je telefoon dus constant doen oververhitten en de batterij snel leeg doen lopen. Bovendien is de kwaliteit van deze data lang niet altijd goed, en daarmee de energie niet waard.
Desondanks kan het geen kwaad om te controleren welke apps allemaal toestemming hebben tot de microfoon. Dit is zowel via Android als via iPhone snel en makkelijk geregeld.
Zo interessant zijn jouw gesprekken niet voor de grote bedrijven
Ik heb vaak genoeg gedaan alsof ik geïnteresseerd ben in de balletles van de dochter van mijn collega of de tuin van mijn oma, terwijl het me eigenlijk koud laat. Deze data zouden er dus allemaal uitgefilterd moeten worden, wil het afluisteren nuttig zijn.
Mijn zoekgeschiedenis staat daarentegen vol met dingen waar ik daadwerkelijk in geïnteresseerd ben. Veel informatiever dus! Bovendien weet een bedrijf als Google waarschijnlijk al of ik een film leuk ga vinden, voordat ik deze überhaupt heb gezien, en is mijn gesprek over die ene film die ik laatst zag dus enkel oud nieuws voor Google.
Hoe stop ik deze gepersonaliseerde reclame dan?
Het idee dat er een volledig profiel van mij over het internet circuleert vind ik niet bepaald een prettige gedacht, en jij waarschijnlijk ook niet. Wat je kunt proberen om de invloed hiervan zoveel mogelijk in te perken is het volgende:
- Leer anoniem surfen. Gebruik incognito-modus in je browser, gebruik een VPN en gebruik een zoekmachine met meer privacy zoals DuckDuckGo.
- Herzie de rechten van al je apps en zorg dat alleen de nodige toestemming gegeven wordt.
- Controleer de privacy-instellingen van je Google-account. Hier kun je instellen dat je niet wil dat je locatie gevolgd wordt, dat je geen gepersonaliseerde reclames wil binnen Google en hun partners, en welke informatie Google van je opslaat.
- Bij sommige websites kun je kiezen of je toestemming geeft voor gepersonaliseerde reclame of niet.
Dit zijn allemaal helaas geen waterdichte oplossingen. Zelfs als je je locatiegegevens op je telefoon uitzet, kan je locatie nog bepaald worden via wifi, bluetooth en andere apparaten. De enige oplossing is helemaal geen telefoon hebben, maar daar is de wereld tegenwoordig ook niet meer op gemaakt.
Hoe zit het met afluisteren door inlichtingsdiensten, zoals de politie?
De politie mag je telefoon alleen afluisteren als het om een misdrijf gaat waar een gevangenisstraf van minstens vier jaar op staat. Daarnaast moet de rechter-commissaris hier toestemming voor geven. De politie mag maximaal vier weken een telefoon afluisteren en moet daarna voor vervolg toestemming krijgen van de officier van Justitie.4De Strafrechtadvocaat (2018). 'Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?'
Verschillende afluistermethoden en technieken
In de loop der jaren is afluisteren behoorlijk geëvolueerd, van het letterlijk meeluisteren aan de andere kant van de telefoonlijn tot het gebruik van geavanceerde technologieën. Er zijn talloze manieren waarop je telefoon afgeluisterd kan worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende afluistermethoden:
- Telefoonlijn aftappen – dit is de oudste en meest bekende methode. Hierbij wordt een fysieke verbinding gemaakt met de telefoonlijn om gesprekken af te tappen.
- Afluisterapparatuur – dit zijn kleine apparaten die onopgemerkt in de buurt van een telefoon geplaatst kunnen worden. Ze vangen het geluid van gesprekken op en zenden dit naar een ontvanger.
- Draadloos onderscheppen – bij deze methode worden draadloze signalen onderschept en gedecodeerd. Dit kan gebeuren met mobiele telefoons, maar ook met wifi-netwerken.
- Softwarematig afluisteren – dit is het gebruik van speciale software, zoals spyware, om gesprekken en andere gegevens van een telefoon te onderscheppen en te verzamelen.
Signalen dat je telefoon mogelijk wordt afgeluisterd
Soms gedraagt je telefoon zich vreemd, en dat kan een indicatie zijn dat iemand meeluistert. Onverklaarbare geluiden tijdens gesprekken of het plotseling uitvallen of heel traag zijn van je telefoon zijn verdacht. Omdat afluisteren veel energie kost, loopt je batterij snel leeg en stijgt de temperatuur van je telefoon.5AVG (2023). 'How to Tell If Your Phone Is Being Tapped'
Het monitoren van je telefoonactiviteit is essentieel om verdachte activiteiten te identificeren. Denk bijvoorbeeld aan apps die niet openen of andere onverwachte problemen. Controleer ook regelmatig je app-machtigingen en privacy-instellingen, zodat je weet welke apps toegang hebben tot welke gegevens.
Je telefoon kan ook illegaal worden afgeluisterd
Nu we het meeluisteren van advertentiebedrijven en de politie hebben besproken, blijft er natuurlijk nog een groep over: het illegaal afluisteren van je telefoon door hackers. Het gebeurt niet vaak, maar incidenteel gebeurt het wel.
Zoals ik eerder al zei, hebben hackers er waarschijnlijk niet heel veel aan om je af te luisteren, en kunnen ze veel beter hun energie inzetten om je wachtwoorden te hacken dan om naar jouw dagelijkse gebabbel te luisteren.
Hoe weet je of je illegaal wordt afgeluisterd?
Veel symptomen van je telefoon zijn hetzelfde, zoals hoger energie- en dataverbruik, plotseling uitvallen, traag zijn, apps die niet openen of crashen en ga zo maar door. Al deze symptomen zijn normaal bij oudere telefoons, waarbij de software niet meer zo goed werkt, maar kunnen ook tekenen zijn dat je malware of spyware op je telefoon hebt.
Hoe bescherm je jezelf tegen illegaal afluisteren?
Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie zijn cruciaal voor je telefoonbeveiliging. Zo houd je ongewenste gasten buiten de deur! Bovendien kun je veilig communiceren via versleutelde berichtendiensten en oproepen, zoals je ziet bij anoniem bellen op een iPhone.
Vergeet niet om je telefoonsoftware regelmatig te updaten en onbekende apps te vermijden. Kies in plaats daarvan voor betrouwbare beveiligingsapps en -tools, zoals een stappenteller voor je iPhone die je helpt om je lichaam veilig en gezond te houden.
Wat te doen als je denkt dat je telefoon wordt afgeluisterd?
Als je vermoedt dat je telefoon wordt afgeluisterd, is het belangrijk om kalm te blijven en de nodige stappen te ondernemen. Verzamel bewijs en documenteer verdachte activiteiten.️️
Het noteren van je IMEI-nummer van je iPhone kan bijvoorbeeld handig zijn als toekomstig referentiepunt als je contact opneemt met een telefoonreparateur om je telefoon volledig schoon te vegen.
Neem contact op met de autoriteiten en zorg dat je alle relevante informatie verstrekt. Het is cruciaal om preventieve maatregelen te nemen om toekomstig afluisteren te voorkomen, zoals het kiezen van de beste iPhone met geavanceerde beveiligingsfuncties. 🔐
Conclusie
We kunnen er niet omheen: hoewel onze telefoon niet continu afgeluisterd wordt, hebben reclamebedrijven volledige profielen van ons bestaan. Het goede nieuws? Jij hebt nu de kennis en tools in handen om jezelf te beschermen!
Door alert te blijven, veilige zoekmachines te gebruiken en je telefoonsoftware up-to-date te houden, maak je het onder andere Google een stuk moeilijker om je gegevens toe te eigenen. Vergroot je bewustzijn en deel deze informatie met vrienden en familie, zodat ook zij hun privacy beter kunnen beschermen.
Kijk gerust verder rond op onze website voor meer behulpzame artikelen over hoe je je online privacy kunt behouden en leer meer over andere technologische snufjes. Laat in de comments weten of jij ook weleens specifieke advertenties tegengekomen bent nadat je een gesprek ergens over had! Bedankt voor het lezen!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5