iPhone-stappenteller: Haal het Meeste uit je Dagelijkse Wandelingen

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Hou je gezondheid eenvoudig in de gaten!

iPhone-stappenteller: Haal het Meeste uit je Dagelijkse Wandelingen

De iPhone-stappenteller is een handige functie die je dagelijkse activiteiten nauwkeurig bijhoudt. Met behulp van geavanceerde sensoren, zoals een versnellingsmeter en gyroscoop, telt deze tool elke stap die je zet. Deze functie is ideaal voor iedereen die zijn gezondheid en fitnessniveau wil verbeteren.

In dit artikel leiden we je stap voor stap door het gebruik van de iPhone-stappenteller. Van het activeren van de functie tot het interpreteren van je gegevens, je leert hoe je deze tool optimaal kunt benutten. Zo wordt het bijhouden van je dagelijkse stappen eenvoudiger en leuker.

Belangrijkste punten samengevat

 • Je iPhone heeft een ingebouwde stappenteller in de Gezondheid-app die eenvoudig te activeren is.
 • Bespaar batterij tijdens het wandelen door energiebesparingsmodus in te schakelen en achtergrondprocessen en locatieservices aan te passen.
 • Er zijn diverse stappentellerapps beschikbaar, zoals StepsApp, Pacer Pedometer en Pedometer++‪, die extra functies en nauwkeurigheid bieden.

Hoe activeer je de stappenteller van iPhone?

Om de stappentellerfunctie in de Gezondheid-app te activeren, ga je naar het tabblad 'Ontdek' en selecteer je 'Beweging'. Scrol naar beneden en tik op 'Stappen'. Voilà, je stappenteller staat aan!‍️

Maar let op, nauwkeurigheid is key. Zorg dat je iPhone goed in je zak of sportarmband zit, zodat je iPhone je stappen correct registreert.

Wil je je dagelijkse stappendoelen instellen en bijhouden? Ga naar 'Gezondheid' > 'Ontdek' > 'Beweging' > 'Stappen' en tik op 'Voeg Doel toe'. Kies je doel en houd je voortgang bij. Zo simpel is het!

De Gezondheid-app is compatibel met alle iPhone-modellen die iOS 8 of later draaien. Dit betekent dat je vanaf de iPhone 5s en nieuwere modellen de stappenteller kunt gebruiken. Oudere modellen missen de benodigde sensoren en software-ondersteuning voor deze functie.

Er zijn verschillen in stappenteller-functionaliteit tussen de iPhone-besturingssystemen. Nieuwere iOS-versies bieden verbeterde nauwkeurigheid en extra functies, zoals het instellen van bewegingsdoelen en gedetailleerdere activiteitenrapporten.

Oudere versies kunnen beperkter zijn in functionaliteit en nauwkeurigheid van de stappentelling.

Hoe werkt de stappentellertechnologie van iPhone?

De iPhone maakt gebruik van geavanceerde sensortechnologie om je stappen nauwkeurig te volgen. Deze technologie, bekend als de Motion-sensor, combineert binnenkomende data. 1Nu.nl (2019). 'Hoe werkt een stappenteller?'

Hoe het werkt? Subir Biswas op Quora legt het uit: "Simpel gezegd gebruikt het een 3-assige versnellingsmeter om de stappen te tellen. Sommige modellen van telefoons/horloges gebruiken ook bewegingssensoren (gyroscoop) naast een versnellingsmeter voor nauwkeurigere resultaten."

Hierdoor kan de iPhone niet alleen je stappen tellen, maar ook de snelheid en richting van je beweging bepalen. Deze sensoren werken samen om te onderscheiden of je loopt, rent, fietst of rijdt.

Bovendien verbetert de gps-sensor de nauwkeurigheid door je exacte locatie te bepalen. Deze geïntegreerde aanpak zorgt voor een betrouwbare en veelzijdige stappenteller, direct beschikbaar op je iPhone.

Ondanks de geavanceerde technologie, is de stappenteller van de iPhone niet foutloos. Uit onderzoek blijkt dat iPhones soms tot wel 20% van de stappen kunnen missen. Dit is vaak te wijten aan het niet constant dragen van de telefoon.

Voor een nauwkeurigere stappentelling is het essentieel om je iPhone altijd bij je te dragen. Als je je telefoon op tafel laat liggen terwijl je koffie haalt, worden die stappen niet geregistreerd.

Een simpele oplossing is het gebruik van een Apple Watch, die ook stappen telt en vaak als nauwkeuriger wordt beschouwd. Door je iPhone en Apple Watch te combineren, maximaliseer je de nauwkeurigheid van je stappentelling en krijg je een completer beeld van je dagelijkse activiteiten.

Telefoon in iemands hand met daarop de stappenteller geopend. Op de achtergrond loopt een man

Batterijduur optimaliseren

Je wilt niet dat je iPhone leegloopt tijdens je dagelijkse wandeling. Energiebesparing is daarom essentieel. Gelukkig helpt je iPhone je daarbij. Schakel de energiebesparingsmodus in door naar 'Instellingen' > 'Batterij' te gaan en de schakelaar bij 'Energiebesparingsmodus' aan te zetten.

Als alternatief kun je dit via het bedieningspaneel doen. Dit is de methode waar ik zelf de voorkeur aan geef! Swipe vanaf rechtsboven in je scherm naar beneden, zoek het batterij-icoontje op, en tik hierop.

Zie je het batterij-icoontje niet staan? Ga dan naar 'Instellingen' > 'Bedieningspaneel' > tik op het batterij-icoontje in de lijst met beschikbare pictogrammen.

Maar wacht, er is meer! Schakel onnodige achtergrondprocessen uit voor een langere batterijduur. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Ververs op achtergrond' en zet de schakelaar uit.

Als je bovendien locatieservices uitschakelt, bespaar je nog meer aan energie. Ga hiervoor naar 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' en zet je de schakelaar uit of pas je de instellingen per app aan.

Last but not least: de schermhelderheid. Het verlagen van de helderheid doet wonderen voor je batterij. Ga naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' en pas de schuifregelaar aan. Zo haal je het maximale uit je batterij en je wandelingen!

Als je al in de bui bent om je instellingen en dergelijke een beetje te ordenen, vergeet dan ook vooral niet dubbele contacten op je iPhone te verwijderen. Het scheelt misschien weinig tot niets in het batterijleven van je telefoon, maar als je nu toch al bezig bent ... 🧹

Top 3 stappenteller-apps voor iPhone

Laten we het hebben over de top 3 stappenteller-apps om te gebruiken op je iPhone. Ik bespreek de voor- en nadelen van elke app, zoals nauwkeurigheid, gebruiksgemak en prijs.

Als je problemen ondervindt met het openen van apps op je iPhone, bekijk dan vooral even onze gids hierover door op de link te tikken.

Bovendien bespreek ik de compatibiliteit van deze apps met andere Apple-apparaten, zoals de Apple Watch. Aan het einde leg ik uit hoe je deze apps downloadt en installeert uit de App Store.

1. StepsApp

StepsApp is een eenvoudige, maar krachtige stappenteller-app die je stappen nauwkeurig bijhoudt.‍️

De app heeft een strak design en een duidelijke interface, waardoor het supergemakkelijk is om je dagelijkse voortgang te volgen. Bovendien synchroniseert StepsApp automatisch met je iPhone en Apple Watch als je die ook hebt, zodat je altijd up-to-date bent.

Belangrijkste functies:

 • Automatische stappentelling
 • Dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse overzichten
 • Integratie met Apple Watch
 • Widget voor snelle toegang tot je gezette stappen

Er is ook een premiumversie van StepsApp beschikbaar, waarmee je toegang krijgt tot extra functies zoals gedetailleerde grafieken en analyses, persoonlijke doelen en aanpasbare kleurthema's. De premiumversie kost € 2,99 per maand of € 19,99 per jaar.

2. Pacer Pedometer

Pacer Pedometer is een andere populaire stappenteller-app die je helpt om je dagelijkse stappen bij te houden en gezond te blijven. Deze app biedt niet alleen stappentelling, maar ook functies, zoals gps-tracking, gewichtsregistratie en het bijhouden van je waterinname.

Belangrijkste functies:

 • Stappentelling en gps-tracking
 • Gewichtsregistratie en waterinname bijhouden
 • Uitdagingen om jezelf te motiveren
 • Compatibiliteit met de Apple Watch en andere fitnessapparaten

Pacer Pedometer heeft ook een premiumversie met extra functies, waaronder gepersonaliseerde trainingsplannen, geavanceerde rapporten en analyses, en de mogelijkheid om lid te worden van groepsuitdagingen. De kosten van de premiumversie zijn € 4,49 per maand of € 29,99 per jaar.

3. Pedometer+‪+

Pedometer+‪+ is een populaire en eenvoudige stappenteller-app voor je iPhone. Deze app heeft enkele handige functies, zoals het bijhouden van je stappen, afstand en verbrande calorieën. Bovendien is het mogelijk om je dagelijkse doelen in te stellen en je voortgang te volgen.‍️

De app biedt ook een premiumversie aan, met extra functies als gps-tracking en gepersonaliseerde coaching. De kosten hiervoor bedragen € 1,99 per maand of € 22,99 per jaar. 💸

Maar wees gerust, de gratis versie is al behoorlijk compleet en nuttig voor de meeste gebruikers!

Apps downloaden en installeren

Om deze apps te downloaden en installeren, ga je naar de App Store op je iPhone, zoek je naar de naam van de app en tik je op 'Downloaden' of 'Installeren'. Zodra de app is geïnstalleerd, open je de app en volg je de instructies op het scherm om aan de slag te gaan.

Close-up van een Apple Watch om iemand zijn pols

Stappenteller en Apple Watch: een perfecte combinatie

De Apple Watch is een geweldig hulpmiddel om je dagelijkse stappen bij te houden. De ingebouwde stappentellerfunctie werkt naadloos samen met je iPhone, waardoor je al je fitness- en gezondheidsgegevens op één plek bijhoudt.

Het koppelen van je iPhone en Apple Watch biedt verschillende voordelen. Zo houd je bijvoorbeeld eenvoudig je stappen bij zonder je iPhone uit je zak te halen. Bovendien werken beide apparaten samen om nog nauwkeuriger gegevens te verzamelen, zoals je hartslag en verbrande calorieën.

Om de stappenteller op je iPhone en Apple Watch in te stellen, open je de Gezondheid-app op je iPhone en volg je de instructies om beide apparaten te synchroniseren.

Naast het bijhouden van je stappen, integreer je met de Apple Watch ook andere fitness- en gezondheidsgegevens. Zo houd je bijvoorbeeld je slaap, voeding en stressniveaus bij. Dit helpt om een holistisch beeld te krijgen van je algehele gezondheid en welzijn.

Haal meer uit je stappenteller met extra functies

Sommige stappenteller-apps bieden extra functies die je helpen om nog meer uit je dagelijkse wandelingen te halen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je calorieverbruik en de afstand die je hebt afgelegd.‍️

Geavanceerde statistieken helpen je om je prestaties te analyseren en verbeteren. Zo zie je bijvoorbeeld op welke dagen je het actiefst was, en op welke momenten van de dag je het meeste beweegt. 📊

Stel dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse doelen in om jezelf uit te dagen en gemotiveerd te blijven. Probeer bijvoorbeeld elke week 10% meer stappen te zetten dan de week ervoor, of stel een maandelijks doel in om een bepaald aantal kilometers te wandelen.

Deel je voortgang met vrienden en familie voor extra motivatie en een beetje gezonde competitie. Als je je zorgen maakt over de privacy van je telefoon, hebben we enkele tips om je gegevens veilig te houden die je in het gelinkte artikel vindt.

Als je op zoek bent naar een nieuwe iPhone om daarmee je fitnessdoelen mee te halen, bekijk dan onze gids voor het vinden van de beste iPhone die bij je behoeften past. Schrijf vooral het IMEI-nummer van je iPhone op na aanschaf, oor het geval je ooit ondersteuning nodig hebt of je telefoon verliest.

Vrouw in hardloopkleding rent door een stad

Conclusie

Als je je iPhone al altijd bij de hand hebt, waarom zou je dan niet meteen die ingebouwde stappenteller gebruiken? Het activeren en gebruiken ervan is supereenvoudig, en er zijn genoeg apps om je te helpen je fitnessdoelen te bereiken.

Probeer de ingebouwde Gezondheid-app, of verken de wereld van externe stappentellerapps zoals StepsApp, Pacer Pedometer, en Pedometer+‪+.

En met een Apple Watch als kers op de taart, ben je helemaal klaar om je dagelijkse wandelingen naar een hoger niveau te tillen. Zet die stap(penteller) vandaag nog aan!‍️ 🏃‍♀️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen