Wat is een Domeinnaam Eigenlijk?

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Hét digitale telefoonnummer.

Wat is een Domeinnaam Eigenlijk?

Wat is een domeinnaam? Het is de naam die mensen intypen in hun browser om jouw website te bereiken, zoals 'wifiwijs.nl'. Een goed gekozen domeinnaam weerspiegelt je merk of doel en is makkelijk te onthouden.

In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces van het kiezen en registreren van een domeinnaam. Je leert over het belang van een passende extensie, hoe je de beschikbaarheid controleert, en hoe je jouw domeinnaam effectief kunt inzetten. Met deze gids wordt het kiezen van de perfecte domeinnaam een fluitje van een cent.

Belangrijke punten

  • Een domeinnaam fungeert als je unieke adres op het internet en maakt het navigeren gemakkelijker door IP-adressen te vervangen door gemakkelijk te onthouden namen.
  • Een sterke, unieke domeinnaam is essentieel voor je online aanwezigheid en kan bijdragen aan je merkidentiteit en SEO.
  • Domeinnamen en webhosting zijn twee verschillende dingen die samenwerken om een website op te zetten. Je website bevat domeinnaam die mensen naar je website leidt, terwijl de webhosting de daadwerkelijke plek is waar je website zich bevindt.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het unieke webadres dat je intypt in een browser om een specifieke website te bezoeken, zoals 'voorbeeld.nl'.

Het fungeert als een gemakkelijk te onthouden toegangspunt tot een IP-adres, waarbij elke domeinnaam gekoppeld is aan een specifieke server op het internet. Het kiezen van een passende domeinnaam is cruciaal voor online zichtbaarheid en merkidentiteit.

De basis: hoe een domeinnaam werkt

Een domeinnaam bestaat uit een serie karakters die een specifieke webserver op het internet aanduiden. Net als je huisnummer en straatnaam je woning aangeven in de echte wereld, maar dan zonder de noodzaak van een postbode. 📫

Het internet werkt met IP-adressen, een reeks cijfers die voor mensen lastig te onthouden zijn. Domeinnamen maken het internet toegankelijker door deze cijferreeksen te vervangen door gemakkelijk te onthouden namen.

Zo hoef je in plaats van '216.58.211.142' te onthouden, alleen 'google.nl' in je webbrowser te typen.

Het beheren van domeinnamen is een taak van domeinnaamregistrator. Zij houden bij welke domeinnamen beschikbaar zijn en welke al in gebruik. Als je een domeinnaam wilt hebben, koop je deze via zo'n registrator. Meer weten over de structuur van een domeinnaam? Check dan ons artikel over wat een URL is!

een laptop staat op een bureau

De vergelijking van een domeinnaam met een telefoonnummer

Laten we het iets simpeler maken. Stel je voor dat domeinnamen telefoonnummers zijn. Elk telefoonnummer is uniek en leidt naar een specifieke telefoon. Op dezelfde manier leidt een domeinnaam naar een specifiek IP-adres van een website op een specifieke webserver.

Net zoals je een telefoonnummer in je telefoon opslaat onder de naam van een persoon, slaat het domain name system (DNS) domeinnamen (zoals 'wifiwijs.nl') op met hun bijbehorende IP-adressen. Daardoor maak je snel en eenvoudig verbinding met je favoriete websites.

Een subdomein daarentegen is een toevoeging aan je hoofddomein, bedoeld voor specifieke secties van je site, zoals 'blog.jouwwebsite.nl'. Terwijl je voor een domeinnaam moet betalen en registreren, kun je subdomeinen gratis aanmaken onder je eigen domeinnaam.

Waarom heb je een domeinnaam nodig?

Een unieke domeinnaam is essentieel als je online aanwezig wilt zijn. Het is je visitekaartje op het internet, een manier om jezelf of je bedrijf te onderscheiden van de rest. Een goed gekozen domeinnaam versterkt je merkidentiteit en verbetert je zichtbaarheid op het internet.

Een sterke domeinnaam draagt ook bij aan je SEO (search engine optimization). Een domeinnaam die je belangrijkste zoekwoord bevat, helpt je site hoger te ranken in zoekmachines zoals Google en Bing. Hoe hoger je rankt, hoe beter je online zichtbaarheid. 💪

De cruciale rol van een domeinnaam in internetnavigatie

Domeinnamen maken het internet navigeerbaar. Zonder domeinnamen zouden we vastzitten met een zee van IP-adressen. Niet erg gebruiksvriendelijk, toch?

Domeinnamen zijn de kompassen van het internet, ze wijzen de weg naar de informatie die we zoeken. Ze zorgen dat we gemakkelijk onze favoriete websites kunnen vinden en onthouden.

Extensies, zoals .com, .org, of .nl, geven context aan je domeinnaam. Terwijl .com vaak gebruikt wordt voor commerciële doeleinden, duidt .org op non-profitorganisaties en .nl is specifiek voor Nederlandse sites.

Zo zegt Abdullah Al Mamum op Quora: "Als je een persoonlijke website of blog maakt, dan zijn extensies zoals .me, .info of .co wellicht beter geschikt voor jouw behoeften. Deze extensies geven een creatievere en meer geïndividualiseerde indruk dan de meer traditionele extensies. Ze zijn ook vaak goedkoper dan .com-domeinen."

Het kiezen van de juiste extensie is essentieel, want het helpt je doelgroep om jouw website beter te begrijpen en te vinden. Denk goed na over wat je wilt uitstralen met je website en kies een extensie die dit ondersteunt.

Als je meer wilt weten over hoe domeinnamen de structuur van het internet vormen, lees dan hier wat een topleveldomein is.

Het verschil tussen een domeinnaam en webhosting

Laten we beginnen met de basis. Een domeinnaam en webhosting zijn twee verschillende dingen, maar ze werken samen om een website op de been te krijgen – maar hoe?

Een domeinnaam is vergelijkbaar met de naam en het adres van iemand in een adresboek. Het helpt mensen in een vergelijkbare manier om je website te vinden op het internet.

een laptopscherm met daarop een pagina geopend

Zonder een domeinnaam zou je bezoekers een lange reeks cijfers – een IP-adres, iets als online gps-coördinaten – moeten geven die ze vervolgens moeten onthouden. Gebruiksvriendelijk is anders!

Aan de andere kant slaat webhosting de daadwerkelijke plek op waar je website staat. Het is als het huis waarin je woont, terwijl de domeinnaam het adres van dat huis is.

De twee vullen elkaar aan. Zonder een domeinnaam, geen herkenbaar adres. Zonder hosting, geen plek om je website te 'bewonen'. Voor meer informatie over wat hosting is, check je deze gids over wat hosting is.

De rol van Google Domains als domein-host

Google Domains is een van de vele zogeheten domein-hosts die er zijn, en ook een van de populairste. Een domein-host is de domeinregistrator die je voorziet van een domeinnaam. Waarom zou je dan specifiek een domein bij Google willen kiezen? 🧐

Google Domains biedt een aantal voordelen, maar een van de voornaamste is dat het eenvoudig in gebruik is, met een gemakkelijke interface en klantenservice die altijd klaarstaat om je te helpen. Dat is vooral voor beginnende online-entrepreneurs een héél mooi gegeven.

Bovendien biedt het een breed scala aan domeinextensies, wat betekent dat je altijd de perfecte naam voor je website kunt vinden.

Hoe kies je de perfecte domeinnaam?

Het kiezen van de perfecte domeinnaam kan best een uitdaging zijn. Het is tenslotte het adres van je website en doet het imago van je merk een groot plezier, of doet er juist aan af. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Je domeinnaam moet relevant zijn voor je merk of bedrijf.
  2. Het moet gemakkelijk te onthouden zijn.
  3. Indien mogelijk, is je gekozen domeinnaam ook SEO-vriendelijk, zodat hij goed te vinden is na een zoekopdracht in een zoekmachine als Google.1Jyoti Ray, Jeff Bullas (2023). '8 Tips to Choose an SEO-Friendly Domain Name For Your New Website'
  4. Denk ook aan de lengte van je domeinnaam. Kort en krachtig is vaak het beste.
  5. Probeer ook cijfers en streepjes te vermijden, omdat deze het lastiger maken om je domeinnaam te onthouden.

Neem wifiwijs.nl als voorbeeld. Zelf vind ik dit gemakkelijk te onthouden. Het is catchy, kort en bevat geen cijfers en streepjes.

Vergeet overigens niet dat een goede webhosting ook essentieel is! Hier vind je de beste opties van dit moment. 🔝

een laptop op een bureau met een pagina geopend

Hoe DNS-servers samenwerken met domeinnamen

DNS-servers en domeinnamen werken samen om je te helpen navigeren op het internet. Maar wat is DNS en hoe werkt die samenwerking precies?

DNS-servers fungeren als een soort telefoonboek voor het internet (waar je domeinnaam in staat). Ze vertalen de domeinnamen (zoals 'google.nl') die we invoeren in onze browsers naar IP-adressen, die computers kunnen lezen.

Dit zorgt dat we gemakkelijk kunnen navigeren op het internet, zonder dat we lange reeksen getallen hoeven te onthouden.

De technische kant: hoe domeinnamen en DNS-servers samenwerken

Laten we dieper duiken in het technische aspect van domeinnamen en DNS-servers. Een domeinnaam is enkel een alias voor een IP-adres, het echte adres van een website op het internet.

Maar wie doet deze omzetting? Dat is waar de DNS-servers in beeld komen. DNS-servers nemen de domeinnaam die je in je browser invoert en vertalen deze naar het daadwerkelijke IP-adres van de website. Dat is de belangrijkste taak van een DNS-server.

Als je meer wilt weten over hoe domeinnamen samenwerken met andere technologieën, bekijk dan onze gids over wat Microsoft Exchange is.

Veelvoorkomende misverstanden over domeinnamen uitgelegd

Er zijn nogal wat misverstanden over domeinnamen. Een veel voorkomende is dat mensen denken dat een domeinnaam en website hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Een domeinnaam is slechts de naam van de site die je in je navigatiebalk intikt, niet de website zelf.

Mythen en feiten rondom domeinnamen

Er zijn een paar mythen die rondzweven over domeinnamen. Een daarvan is dat je alleen .com-domeinnamen moet kiezen. Dat is niet waar. Er zijn talloze andere domeinextensies die net zo effectief zijn.2John Hughes, elegant themes (2023). 'Are You Hurting Your Website By Not Using a .com Domain?'

Een andere mythe is dat je domeinnaam je bedrijfsnaam moet zijn, wat ook niet klopt. Je domeinnaam moet relevant en gedenkwaardig zijn, maar hoeft niet per se je bedrijfsnaam te zijn.

laptop geopend met daarop een pagina

Conclusie

We hebben veel grond besproken in dit artikel. Van het begrijpen van de technische werking van domeinnamen en DNS-servers tot het ontkrachten van veel voorkomende misverstanden. Het is duidelijk dat het begrijpen van een domeinnaam van cruciaal belang is voor iedereen die een website wilt opzetten of beheren.

In een notendop: een domeinnaam is het adres van je website op het internet. DNS-servers zetten het om in een IP-adres, waardoor browsers de website kunnen vinden. Er zijn veel misverstanden over domeinnamen, maar met de juiste kennis kun je deze vermijden.

En je je nu geroepen voelt om een website op te zetten, bekijk dan ook eens onze gids over wat Joomla is! Voor nu: bedankt voor je aandacht – en laat ons vooral hieronder even weten of je nog vragen hebt!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen