Beste Webhosting: de Betrouwbaarste Diensten voor jouw Website

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

18 min. leestijd

Keuzes, keuzes – maar ook de juiste voor jou zit ertussen!

Beste Webhosting: de Betrouwbaarste Diensten voor jouw Website

Of je nu een persoonlijke portfoliosite wilt beginnen, een reisblog, of je streeft naar een sterkere online aanwezigheid, dan maakt de beste webhosting je het leven een stuk gemakkelijker. Het vinden van de beste webhosting voor je behoeften is echter geen eenvoudige taak.

Misschien ben je op zoek naar een dienst die WordPress ondersteunt, maar je wilt waarschijnlijk ook een hostingoplossing die goed presteert, vrijwel geen downtime kent en 24/7 klantenondersteuning biedt – en dat alles voor een correcte prijs.

#1 Cloud86
Beste webhosting van 2024

Onze score: 9,1

cloud86 logo

Cloud86 is een zeer geliefde hosting-provider als het gaat om snelheid, prestaties en algemene betrouwbaarheid van de servers waarmee ze werken.

Ze bieden veel verschillende oplossingen zoals shared, dedicated, WordPress-, VPS-, en reseller-hosting.

VPS hosting: Ja
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Ja

WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

Bekijk Cloud86 hier →

#2 Hostinger
Beste koop webhosting van 2024

Onze score: 9,1

hostinger logo

Hostinger biedt verschillende webhosting oplossingen aan en domeinnaamregistratie. Als het gaat om goedkope en betrouwbare webhosting, biedt het bedrijf beide. Zij bieden de beste oplossingen als het gaat om het maken van je eerste website.

VPS-hosting: Ja
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Nee

WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

Bekijk Hostinger hier →

De 5 beste webhosting-services in een oogopslag

  1. Cloud86 – De beste onder de opties.
  2. Hostinger – Dit is de beste bang for your buck onder webhosting-diensten.
  3. Junda – Beste webhosting voor WordPress.
  4. SiteGround – Beste voor shared- en cloudhosting en WordPress-hosting.
  5. Cloudways – Beste voor cloud-hosting.

Wat is webhosting?

Wat is hosting? Webhosting is een dienst die wordt aangeboden door hosting-bedrijven. Zij hosten de bestanden van je website, zodat ze toegankelijk zijn op het internet.

Een webhost fungeert daarmee als afzender. Alle bestanden van je site worden opgeslagen op de server van je hostingbedrijf. Wanneer een bezoeker je domeinnaam intypt, stuurt de server deze bestanden naar de webbrowser.

Je website is in principe een verzameling van verschillende bestanden en media-elementen, zoals foto's en video's. Je huurt een ruimte op een webserver en slaat daar al je bestanden op. 📁

Een goede webhost biedt ook zaken als serveronderhoud, ondersteuning, e-mailaccounts, en nog veel meer. Ze zijn ook voorzien van tools die je toelaten om gemakkelijk je server te beheren, zelfs zonder technische vaardigheden.

Vrouw bouwt aan haar eigen website

De voordelen van goede webhosting

Zonder de juiste webhost loop je het risico van het hebben van een site die langzaam laadt, niet hoog komt in zoekmachines, en nog veel meer. Met het kiezen van een hoge kwaliteit host voorkom je dit alles en verhoog je de prestaties van je site dus!

Verbeterde siteprestaties

Als het gaat om online succes van je site, zijn de prestaties van groot belang. Je hebt maar een paar seconden om de aandacht van je bezoeker te trekken, voordat ze je site verlaten en nooit meer terugkomen. Als het een eeuwigheid duurt om je site te laden, blijven bezoekers niet hangen.

Niet alleen dat, maar de prestaties van je site beïnvloeden ook je zoekmachine-rankings. Met trage laadsnelheden scoort je site slecht in gebruikerservaringen, wat invloed heeft op hoe hoog je site scoort in zoekmachines. Een webhost provider van hoge kwaliteit is dan ook van levensbelang voor het goed functioneren van je website!

Uitstekende technische ondersteuning

Als je producten of diensten aanbiedt via je website, dan realiseer je je het belang van tijdige en behulpzame klantenondersteuning. Je hosting dienst moet niet anders zijn.

Stel je voor je bent in het midden van een grote lancering, alles gaat prima, totdat je site plots offline gaat. 😱 Elk moment dat je offline bent, kost je omzet. Op dat moment wil je onmiddellijk je hostingprovider bereiken, zodat je site zo snel mogelijk weer online staat.

Als je zelf niet over de technische vaardigheden beschikt, dan is je hostingprovider het technische teamlid waar je altijd op kunt rekenen.

Verbeterde websitebeveiliging

Hoewel het hebben van een 100% veilige website bijna onmogelijk is, weet je nooit echt waar de volgende bedreiging vandaan gaat komen.

De basis van de veiligheid van je website begint bij je webhost – dit is de plek waar alle bestanden van je site zijn opgeslagen. Een webhost van goede kwaliteit bezit meerdere niveaus van beveiliging.

Om te beginnen heb je het fysieke datacenter dat men beschermt. Dan heb je de nodige firewalls op de servers zelf. Er zijn ook nog veiligheidsmaatregelen die je site beschermen tegen andere sites met behulp van dezelfde server.

Zelf kun je ook heel wat zaken doen om je eigen website te beveiligen, zoals het vergrendelen van je loginscherm, het installeren van een goede antivirus, het veranderen van gebruikersrechten en safety-plug-ins installeren die je helpen je bestaande veiligheid te verbeteren.

Een goede webhostdienst maakt ook regelmatig back-ups van je site. Je hoeft ze misschien nooit te gebruiken, maar als je site gehackt wordt, herstel je deze met enkele muiskliks of een belletje naar een vorige versie van je site.

Vormen van webhosting

Er zijn echter verschillende vormen van webhosting en niet elke stijl zal geschikt zijn voor je website. Het is belangrijk om de verschillende types goed te begrijpen, vooraleer we in detail naar de vijf beste hostingproviders gaan kijken!

Gedeelde (shared) hosting

Gedeelde hosting is de populairste vorm van hosting en waarschijnlijk de beste pasvorm voor de meeste website-eigenaren. Een van de grootste voordelen van gedeelde hosting is dat het goedkoop is.

De reden dat het zo betaalbaar is, is dat je een server deelt met honderden tot duizenden andere sites. Dus in plaats van te betalen voor een geheel eigen server, betaal je slechts voor een klein stukje server. De prestaties van je site zijn wel afhankelijk van de belasting van alle andere sites op de host.

Shared hosting is wel zeer eenvoudig te gebruiken, vooral omdat het is gericht op beginners, en heel eenvoudig in te stellen.1Lysanne Hopman (2021) 'Ontdek alles over shared webhosting'

VPS-hosting

Virtual private server of VPS-hosting is het minimale webhosting niveau dat je wilt als je serieus bent over het creëren van een online aanwezigheid voor je bedrijf. Vergeleken met shared hosting, geeft VPS-hosting je website extra server-resources om mee te werken, omdat er minder websites op de server staan.

Dit verbetert de prestaties van je site over de hele linie. Plus, je hebt de mogelijkheid om je server resources te schalen, omhoog of omlaag, als je dat nodig acht. Als je voor een VPS-host kiest, ben je idealiter al vertrouwd met basisonderhoud en -beheer van servers.

Tenminste, tenzij je beoogde provider ook managed VPS aanbiedt. Met een 'normale' VPS ben je zelf verantwoordelijk voor de installatie van software, het monitoren van de toestand van de server en het oplossen van eventuele problemen. Bij managed VPS neemt een team van specialisten die verantwoordelijkheden van je over, en dat neemt werk uit handen. 🔧

Dedicated hosting

Als je de prestaties niet wilt delen met andere sites, overweeg dan dedicated hosting, een fysieke 'doos' die men aan jou verhuurt. Dat is hetzelfde als een server achter je bureau, maar dan in het datacenter van een serviceprovider. Doordat je je eigen server huurt, zijn de kosten van dedicated hosting natuurlijk veel hoger dan van shared hosting.

Maar: een hele server volledig voor jezelf biedt ook ongelooflijke niveaus van prestaties en opslag. Je hebt de mogelijkheid om de server volledig aan te passen, zodat je het meeste uit jouw specifieke website haalt.

Dedicated-server-hosting is niet zinvol voor de meeste website-eigenaren, enkel als je te maken krijgt met enorme volumes websiteverkeer.

Cloud-hosting

Cloud-hosting gebruikt virtuele hardware. De hele hostingomgeving 'woont' in de cloud. Ze draaien meestal op de grote openbare clouds, zoals Amazon Web Services of Microsoft Azure.

Deze relatief nieuwe stijl van hosting is enorm gegroeid in populariteit voor een paar redenen. Om te beginnen is het kostenefficiënt. Met cloud-hosting betaal je alleen voor de server die je daadwerkelijk gebruikt. Dus als je verkeer varieert van maand tot maand, betaal je niet voor een hoog niveau van server-resources als je er geen gebruik van maakt.

Het overlegt ook een ongelooflijke betrouwbaarheid. Als een cloud-server-cluster niet goed functioneert, verplaatst de host je site naar een andere server op het netwerk. Cloud-hosting biedt daarmee de ultieme flexibiliteit en kosteneffectiviteit én ongeëvenaarde prestaties.

Reseller-hosting

Als je zelf aan de slag wilt met webhosting, maar je wilt je niet bezighouden met infrastructurele zaken, kijk dan naar reseller-hostingpakketten.

Dit is een vorm van webhosting waarbij je als accounteigenaar de mogelijkheid hebt om je toegewezen harde schijfruimte en bandbreedte te gebruiken om websites te hosten namens derden. De reseller koopt de diensten van de host in het groot en verkoopt ze dan aan klanten, eventueel met winst.

Webdesigners en ontwikkelaars kunnen reseller-hosting gebruiken om een bron van terugkerende inkomsten te creëren. Reseller-hosting is ook een goede optie voor bedrijven die meerdere cPanels nodig hebben.2wpbeginner (n.d.) 'What is: cPanel' Dit is veel kosteneffectiever en gemakkelijker te beheren dan het kopen van meerdere hosting accounts.

cPanel

cPanel is een online grafische interface op basis van Linux die men gebruikt als controlepaneel om website- en serverbeheer te vereenvoudigen. Met cPanel publiceer je websites, beheer je domeinen, organiseer je webbestanden, maak je e-mailaccounts aan en meer.

WordPress-hosting

Het laatste type hosting dat je tegenkomt is WordPress-hosting. Het is precies zoals het klinkt: hosting voor WordPress-websites. De meest voorkomende vorm van WordPress-hosting, is WordPress-managed-hosting.

Hiermee krijg je een serveromgeving die 100% geoptimaliseerd is voor WordPress. Dit heeft als voordeel dat het veiliger is en je helpt de beste prestaties uit je site te halen, zonder dat je zelf technische onderhoudstaken hoeft uit te voeren.

Met deze dienst huur je in feite een team van WordPress-experts in om je server te beheren, en je te helpen de best mogelijke prestaties te verkrijgen. Als je site draait op WordPress en je zelf in de beginnersfase zit, dan is investeren in deze stijl van hosting een geweldig idee.

Webhost iconen

De beste webhosting, gedetailleerd.


VPS-hosting: Ja
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Nee
WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

Cloud86 is een populair (en Nederlands!) hosting-bedrijf, en is sinds 2003 actief.

cloud86 logo

Ze bieden diensten aks shared, WordPress-, (Managed) VPS-, en reseller-hosting op hun site, en dat al vanaf € 1,95 per maand. Daarnaast hark je tussen de 10% tot maar liefst 58% korting binnen, afhankelijk van welk pakket je kiest en de lengte van het contract.

Je ziet misschien al dat dedicated hosting niet onder de bovengenoemde opties valt, maar in Cloud86's eigen woorden:

Cloud86:

"met [hun] VPS-opties krijg je alle voordelen van dedicated servers, zonder je druk te maken om de juiste hardware, een plek in een datacenter en andere randzaken."

Een groot gemis is dit dan ook niet per definitie, vooral niet als je je bedenkt dat dedicated servers gemiddeld duurder zijn dan deze virtuele tegenhangers.

Cloud86 is dan ook geliefd voor de fantastische prestaties en snelheid die ze overleggen met hun diensten. Ze hebben daarbij geoptimaliseerde WordPress-, Joomla- en Dupral-servers, en servers die geschikt zijn voor WooCommerce, een bekend open source e-commerce-platform.

Als ik het over functies heb, kan ik niet anders dan opmerken dat Cloud86 oplossingen biedt met veel functies en een uitstekende snelheidsoptimalisatie voor zo'n beetje ieder type gebruiker.

Cloud86 is niet alleen bliksemsnel, maar ook betrouwbaar. Ze komen bijzonder dicht bij de industriestandaard voor uptime (99,99%, de four nines). Het afgelopen jaar hebben ze de een gemiddelde van 99,98% uptime bereikt. Zo heeft een kennis van me die al dik twee jaar klant is bij Cloud86 slechts één keer een melding ontvangen dat de servers onbereikbaar waren. 🤯

Ze behoren ook tot de bedrijven die uitstekende beveiligingsmogelijkheden bieden, om te beginnen met een gratis SSL-certificaat, antispam en antivirus, en DDoS-bescherming. Ook krijg je toegang tot het Plesk dashboard, waarmee je zelf wanneer dan ook een dagelijkse back-up kunt terugzetten.

DDoS

DDoS staat voor distributed denial of service en is een methode waarbij cybercriminelen een netwerk overspoelen met zoveel kwaadaardig verkeer, dat het niet meer kan functioneren of communiceren zoals het normaal zou doen. Dit zorgt dat het normale verkeer van de site tot stilstand komt.

De meeste hosts bieden een 30-dagen 'geld terug garantie', zo ook Cloud86. Daarnaast kun je bij deze dienst korte contracten vanaf één maand afnemen en je contract op ieder moment opzeggen, zonder poespas.

Verder biedt Cloud86 24/7 ondersteuning via e-mail en telefoon. Een optie voor live chat of een trackbare ticket waren prettig geweest. Daarentegen, als je belt, heb je binnen een minuut iemand aan de telefoon. Ze hebben ook een uitgebreide kennisbank als je liever zelf een antwoord zoekt of iets nieuws wilt leren.

Een nadeel van deze dienst is dat ze geen gratis domeinnaam aanbieden bij een hun plannen. Dit is uitzonderlijk, aangezien de meeste webhostdiensten een gratis domeinnaam aanbieden (in ieder geval voor het eerste jaar).

Wat we goed vinden:

  • Uitstekende beveiligingsmogelijkheden
  • Op elk moment geldteruggarantie
  • Geweldige snelheidsoptimalisatie
  • Gemiddelde van 99,98% up-time

Wat we minder goed vinden:

  • Geen gratis domeinnaam

VPS-hosting: Ja
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Nee
WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

Hostinger is een veelzijdige webhost die uitstekende uptime en klantenservice biedt, evenals een mix van traditionele en cloud-gebaseerde dienst. Hostinger garandeert 99,99% uptime en deze resultaten behalen ze ook.

hostinger logo

Hostinger heeft veel verschillende plannen, zoals shared, WordPress- en cloud-hosting. Ze gebruiken een Nederlandse interface voor hun diensten, aangezien een van hun servers zich in Amsterdam bevindt.

Bij Hostinger kun je niet terecht voor dedicated hosting, maar ze bieden wel drie shared-hosting-plannen in de webhosting categorie, genaamd 'Single', 'Premium' en 'Business'. De eerste is voor een enkele website, de tweede heeft enkele premium-functies, en de laatste richt zich op bedrijven.

Alle drie de plannen geven je een gratis SSL-certificaat en een managed WordPress-oplossing. Andere noemenswaardige zaken zijn hun beschermde servers voor de verdediging tegen spam en de 24/7/365-support. 💬

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website authentiseert en een versleutelde verbinding mogelijk maakt. SSL staat voor secure sockets layer, een beveiligingsprotocol dat een versleutelde verbinding tot stand brengt tussen een webserver en een webbrowser.

Het Premium-shared-hosting-plan is niet voor beginners. Het is gericht op mensen die meerdere websites hebben of die middelmatig verkeer hebben.

Voor WordPress biedt Hostinger vier verschillende WordPress-hosting-plannen. Behalve het extreem simpele single WordPress-plan, hebben de andere plannen leuke functies en een bevredigende hoeveelheid resources voor de prijs.

Het WordPress Starter Plan is de populairste optie en voor een goede reden. Het heeft een redelijk lage prijs die bijna altijd van 80% korting geniet als je je aanmeldt, maar het bevat veel geweldige functies. Deze functies zijn veel beter dan de functies die horen bij het goedkoopste plan voor een enkele site.

Wat we goed vinden:

  • Kwalitatieve, goedkope plannen
  • Behulpzame klantenservice
  • Uitstekende uptime: de heilige graal van 99,99%

Wat we minder goed vinden:

  • Ontbreekt aan dedicated hosting

VPS-hosting: Nee
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Nee
WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Nee
24/7 support: Nee

Het logo van hostingprovider Junda.

Een absolute geweldenaar waar het aankomt op WordPress hosting. Ze bieden goedgevulde pakketten aan tegen een zeer betaalbare prijs. Geen wonder dat we een eigen recensie hebben geschreven over hun diensten!

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het hosten van WordPress-websites met het doel om op die manier de beste aanbieder daarin te worden. Ze staan achter het standpunt dat WordPress aanhoudt: iedereen moet in staat zijn een website op te zetten.

Dankzij de lage prijzen is dat binnen handbereik (zeker met de 50% korting bij het eerste driejarig contract). Voor het kleinste pakket ben je € 2 per maand kwijt (€ 1 in de actieprijs), terwijl je voor het duurste € 12 per maand lichter wordt. Bij sommige providers begint het pas bij die prijzen.

Dit betekent niet dat de resources karig toebedeeld worden. Allerminst! Bij het goedkoopste pakket geniet je al van snelle 5 GB NVMe SSD-opslag, 1 GB RAM en onbeperkt(e) dataverkeer, e-mailadressen, databases en subdomeinen –eer dan genoeg om een startende WordPress-website draaiende te houden.

De laadtijd van je website wordt verder ondersteund door de inclusie van een QUIC.cloud CDN en de LiteSpeed Cache plug-in. Dit resulteert in een hele nette time to first byte van rond de 250 ms en een laadtijd van 3 seconden of sneller (afhankelijk van hoe zwaar de pagina is). Het is niet alleen snel, maar ook stabiel met een uptime van 99,998%.

Voor die prijs krijg je er geen gratis domein bij. Erg druk hoef je je daar niet om te maken, want Junda biedt een selectie van 1900+ verschillende extensies en een .nl domein kost slechts € 3,76 per jaar.

Je krijgt toegang tot het cPanel-dashboard en de WordPress Toolkit. Hiermee houd je gemakkelijk alles bij. Van je webmail tot je databases en van thema's en plug-ins tot beveiligingsupdates. Daarbovenop houdt het gratis SSL-certificaat je bezoeker veillig.

Waar Junda écht in uitblinkt, is haar klantenservice. Ook al is deze niet 24/7 beschikbaar en hebben ze geen telefoonservice, via de livechat en e-mail worden je vragen razendsnel en met de grootste vriendelijkheid voor je behandelt.

Gekoppeld met de gratis verhuisservice waarmee ze zonder downtime je bestaande website migreren naar hun eigen servers, ben je als klant de koning te rijk. Als ze het dan vervolgens nog aftoppen met een geldteruggarantie van 100 dagen(!), gaan je oren bijna klapperen. 👂

Een minpuntje is wel dat je tussentijds wel je pakket kan upgraden, maar met de downgrade moet wachten tot de eerstvolgende contractverlenging. Je kunt dus beter kleiner beginnen en opschalen mocht dat nodig zijn.

Het back-upbeleid is daarnaast nog wat summier. Bij het kleinste pakket worden automatische back-ups slechts twee dagen bewaard en in het duurste pakket twee weken. De JetBackup 5 service mag wat mij betreft nog wel wat uitgebreider.

Ook mist er nog begeleidende documentatie als een WordPress-startersgids of een knowledge base. De beginnende WordPress gebruiker wordt daarmee best in het diepe gegooid. Naar eigen zeggen zit het eraan te komen, dus de tijd zal het leren.

Voor de rest is Junda met stip de beste aanbieder van WordPress-hosting op dit moment. Ze bieden per pakket ruim voldoende voor een goedwerkende WordPress website voor een schijntje.

Wat we goed vinden:

  • Goede WordPress-plannen
  • Uitstekende klantenservice
  • Betrouwbare uptime

Wat we minder goed vinden:

  • Geen andere hostingvormen
  • Karig back-upbeleid

VPS-hosting: Nee
Shared hosting: Ja
Dedicated hosting: Nee
WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

SiteGround positioneert zich als een hosting provider voor nieuwelingen en vooral voor kleine bedrijven. SiteGround's diensten – van de functies tot de ondersteuningsmiddelen – zijn ontworpen voor eenmanszaken en bedrijven die niet veel ontwerptijd of geavanceerde webvaardigheden hebben.  

SiteGround logo

Elk SiteGround-plan heeft een relatief hoge maandelijkse prijs, maar je kunt de kosten drukken door gebruik te maken van introductie-aanbiedingen en jaarlijkse aanmeldingen. Als je geïnteresseerd bent in goedkope webhosting, ga dan voor één van SiteGrounds shared hosting-pakketten.

Het StartUp-plan omvat één website, 10 GB opslagruimte, netwerkverkeer dat geschikt is voor ongeveer 10.000 bezoekers per maand, een gratis SSL-certificaat voor één jaar, dagelijkse gegevensback-ups, onbeperkte e-mailadressen en managed WordPresspakketten.

SiteGround heeft geen dedicated hosting en ook geen VPS-hosting meer, maar wel cloud-hosting. Het op Linux gebaseerde platform – dat resources van meerdere servers betrekt – is ontworpen om automatisch mee te groeien met pieken in het verkeer, zodat je site niet offline geraakt door een gebrek aan vermogen.

Net als veel van zijn concurrenten, biedt SiteGround ook WordPress-hosting. In feite houdt SiteGround toezicht op je installatie met geoptimaliseerde managed-WordPress-hosting. Een dienst die je website verbeterde beveiliging, geautomatiseerde dagelijkse back-ups, en automatische content management systeemupdates biedt.

Ze bieden ook WordPress Starter, een eenvoudig te gebruiken content managementsysteem dat een selectie van gratis thema's en plug-ins heeft. Het is ontworpen om je persoonlijke of zakelijke website zo snel mogelijk online te krijgen.

SiteGround biedt niet langer een gratis domeinnaam, maar het biedt aanzienlijke kortingen voor registratie. Je hebt ook de keuze tussen een contract van een, twee of drie jaar.

Het bedrijf gebruikt Weebly als websitebouwer. Weebly laat je toe om aantrekkelijke webpagina's te maken, zonder dat je er weken tijd voor opoffert. In Weebly is het eenvoudig om tekst, afbeeldingen en video's toe te voegen aan een webpagina.

Ook op het vlak van beveiligingsopties zit je goed bij SiteGround, want ze bieden de SG Site Scanner om je te laten weten of je site wordt aangevallen, antispam tools en hotlink-bescherming. Het scant alle links op je homepage om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn.

SiteGround zegt dat haar belangrijkste focus op de klantenservice ligt en het toont in de vele knowledgebase artikelen en tutorials van de dienst. Klantenondersteuning is beschikbaar via een ticket-gebaseerd systeem, live chat en 24/7 telefonische ondersteuning. Ze bieden ook een zeer betrouwbare uptime, namelijk 99,9%.

Check SiteGround hier →

Wat we goed vinden:

  • Prima uptime-percentages
  • Maandelijkse en jaarlijkse hostingpakketten
  • Gratis SSL-certificaat bij alle plannen

Wat we minder goed vinden:

  • Biedt geen dedicated- en VPS-hosting

VPS-hosting: Nee
Shared hosting: Nee
Dedicated hosting: Nee
WordPress-hosting: Ja
Cloud-hosting: Ja
24/7 support: Ja

Cloudways houdt zich helemaal niet bezig met de traditionele shared-, dedicated- en VPS-hosting-plannen. In plaats daarvan bieden ze verschillende cloud-hosting pakketten aan.

cloudways logo

Cloudways is een van de weinige bedrijven die een goed evenwicht biedt tussen betaalbaarheid en geweldige functionaliteit als het gaat om cloud-gebaseerde managed WordPress-hosting.

Het bedrijf is een beheerde (managed) hosting provider, zodat je je niet de hele tijd zorgen hoeft te maken over je website. Ze zorgen ervoor dat pagina's snel laden en dat je site goed presteert.

Wat je ook nodig hebt voor je WordPress-site, Cloudways doet het voor je. Denk aan zaken als SSL-installatie, back-ups en andere taken die lastig zijn voor niet-zo-ervaren gebruikers.

Hun pakketten koop je met een fantastische set functies en je schaalt je hosting plan naarmate je website groeit. Hun infrastructuur is geoptimaliseerd voor snelheid, prestaties en veiligheid.

Persoon voegt een eenvoudige auteursbox toe aan zijn WordPress website

Op het gebied van beveiliging beschermen de technici van Cloudways je website tegen aanvallen door regelmatig besturingssysteem- en firmware-upgrades uit te voeren. Daarnaast biedt Cloudways gratis SSL-certificaten, wat je als essentiële gegevensbescherming moet beschouwen als je van plan bent producten te verkopen.

Cloudways biedt 24/7 klantenservice, dus je kunt de klok rond iemand bereiken. Als je met een persoon wilt spreken, moet je wel een beetje moeite doen: je dient eerst een formulier in te vullen om een telefoon- of Skypegesprek aan te vragen.

Helaas biedt Cloudways geen domeinregistratie aan, dus je moet je domein aan een andere verkoper toevertrouwen. Ook het e-mailaanbod van de dienst is een ander minder voordelig punt, aangezien de plannen van Cloudways geen e-mailaccounts bevatten. In plaats daarvan verwacht Cloudways dat je per e-mailadres een klein bedrag betaalt per maand.

Het terugbetalingsbeleid van Cloudways is niet de typische 30-, 60-, of 90-dagen geldteruggarantie die je bij de meeste andere webhosts vindt. In plaats daarvan is er een gratis proefperiode van drie dagen.

Wat we goed vinden:

  • Zeer gemakkelijk op te zetten
  • Uitstekende uptime
  • 24/7 klantenservice

Wat we minder goed vinden:

  • Geen domeinregistratie mogelijk
  • E-mailadres kost extra

Koopgids

Nu je weet wat een webhosting service is, leg ik je nog even uit waar je op moet letten bij je onderzoek naar goede webhosting diensten. 🧐

Stel prioriteiten

We hebben allemaal verschillende prioriteiten. Misschien is de prijs jouw belangrijkste beslissende factor, terwijl een andere persoon meer belang hecht aan klantenservice, snelheid of betrouwbaarheid.

Als je begint met je eerste website of blog, ga dan voor shared of cloud-hosting. Zodra je site groeit, kun je upgraden naar een VPS-provider of een dedicated- of een betere shared-hosting provider. Wanneer je zoekt naar een goede webhosting voor je website, kom je de volgende belangrijkste punten tegen:

Maandelijkse prijs

Laat je niet misleiden door de lage maandelijkse prijzen die webhosting bedrijven gebruiken om hun diensten op de markt te brengen. Ze willen je verleiden door het laagst mogelijke bedrag aan te prijzen, maar meestal is de prijs die je ziet een inleidend aanbod of komt met een minimumcontract van drie jaar. Bezint dus eer ge begint!

Maandelijkse bandbreedte

Veel webhostingdiensten bieden onbeperkte bandbreedte aan, wetende dat de meeste sites nooit meer dan een paar gigabyte verbruiken.

Bandbreedte is de hoeveelheid data die de server gebruikt om je webpagina's aan mensen op het internet aan te bieden. Houd in je achterhoofd dat elke actie op je site bandbreedte verbruikt. Je gebruikt meer bandbreedte als je:

  • Grote afbeeldingen in je berichten gebruikt
  • Video's op je eigen pagina's opslaat in plaats van op YouTube of Vimeo
  • Mensen toestaat om pdf's, bestanden of software te downloaden

De bandbreedte is dus afhankelijk van de grootte van je webpagina, maar ook van het aantal bezoekers van je website en het aantal pagina's dat zij bezoeken. Voor een gemiddelde paginagrootte van 50 KB, 20.000 bezoekers per maand, en 5 pagina's per bezoeker, heeft je website ongeveer 5000 MB, of 5 GB, aan bandbreedte per maand nodig.

Laptop waarop Internetverkeer te zien is

Toegewezen schijfruimte

De toegewezen schijfruimte verwijst naar de hoeveelheid ruimte die je hebt voor alle bestanden van je website. Het bedrag aangeboden door hosting bedrijven varieert sterk, afhankelijk van het type van de dienst die je koopt.

Een WordPress-site, met inbegrip van thema's, plug-ins, database en geüploade bestanden, maakt gebruik van ongeveer 1 GB van de ruimte. Je hebt zeker niet zo'n hoeveelheid nodig als je net begint.

Naarmate je site groeit, heb je meer schijfruimte nodig. Dit is eenvoudig toe te voegen aan je account. Zoek naar de upgrade-optie in het beheergebied of neem contact op met het ondersteuningsteam van het hosting bedrijf. Er is geen onderbreking van je site, dus je hoeft je geen zorgen te maken over downtime.

Domein-specifiek e-mailadres

Als je ook per mail zo professioneel mogelijk wilt overkomen, dan heb je een e-mailadres nodig dat bij je domeinnaam past. Als je domein bijvoorbeeld 'ikbouwwebsites.nl' is, dan wil je bijvoorbeeld het e-mailadres '[email protected]'. Je wilt niet je privé-e-mailadres gebruiken om klanten te bereiken, of een gmail-adres, zoals '[email protected]'.

Wanneer je gebruikmaakt van een kwaliteitsvolle webhost, heb je de mogelijkheid om zo een domeinspecifiek e-mailadres te maken. Sommige hosts beperken je tot één, terwijl anderen je toelaten om een onbeperkt aantal domeinspecifieke e-mailadressen te creëren. Dit stelt je in staat om professioneel te communiceren via je website.

Gmail in beeld

Gratis domeinnaam

Dit is een verleidingstactiek van webhosting diensten om je over te halen je aan te melden, maar het is de moeite waard om er je voordeel mee te doen als je je eerste website opzet.

Tijdens het setup-proces krijg je de mogelijkheid om een nieuw domein te registreren of een die je al bezit te gebruiken. De meeste hosting bedrijven zullen een .com- of een .net-domein registreren, maar slechts enkele registreren landspecifieke domeinen, zoals .nl of .be.

24/7 technische ondersteuning

Als klantenondersteuning belangrijk voor je is, wil je die misschien uitproberen voordat je beslist met welk hosting bedrijf je in zee gaat.

De meeste bieden een online chatfaciliteit die je kunt gebruiken voordat je klant wordt. Ga naar de website, zoek naar de chatfunctie (als die er is ) en stel een paar vragen.

Nog een indicatie van hoe goed de ondersteuning is, is hoelang het duurt voor de helpdesk op je berichtjes of mails antwoordt.

Back-ups

Als je site iets overkomt, moet je zeker weten dat je site goed beveiligd is. Daarom is het verstandig om bij je potentiële hosting bedrijf te vragen naar hun back-up en herstelbeleid. Enkele vragen die je kunt stellen:

  • Hoe vaak maken jullie een back-up van mijn site? (Per uur/per dag/per week)
  • Wat is de procedure als ik mijn site wil herstellen?
  • Hoe lang duurt het om een herstel uit te voeren?
  • Hoeveel kost het?

Als je liever meer controle hebt over je back-ups en je gebruikt WordPress, gebruik dan een plugin gebruiken, zoals BackUpBuddy.

Websitebouwer in beeld

Geldteruggarantie

De meeste webhosting bedrijven hebben een terugbetalingsbeleid. Dit verhoogt hun verkoop, omdat mensen meer geneigd zijn om de dienst te proberen als ze weten dat ze kunnen annuleren en een terugbetaling krijgen als het niet voor hen geschikt is.

De meeste webhosting bedrijven bieden een 30-dagen geldteruggarantie, maar sommige gaan zo ver als 45 of 90 dagen.

Uptime

Als je probeert om de juiste hostingdienst te vinden, ben je waarschijnlijk de term 'uptime' al tegengekomen. De term verwijst naar hoe lang je website online blijft zonder onderbreking gedurende een bepaalde periode. Het is duidelijk dat hoe hoger het getal is, hoe gelukkiger je zult zijn.

De meeste hostingbedrijven hebben een clausule in het hostingcontract waarin ze het percentage van de tijd dat je site online zal zijn specificeren. Voor de meeste hosting-bedrijven is dat 99,98% of zelfs 99,99%. Die laatste staat bekend als de four nines and is de industriestandaard.

Dat kleine percentage van de tijd dat je site offline is, komt doorgaans door zaken zoals serverreparaties, updates en onderhoud.

Lees de kleine lettertjes van het contract om uit te vinden hoe ze je eventueel kunnen compenseren als ze hun eigen uptime-doel niet halen.

Om de uptime van je website bij te houden, kun je gebruikmaken van een dienst van derden zoals Uptime Robot. Deze gratis dienst controleert je website elke vijf minuten en stuurt je een melding als je website niet beschikbaar is.

Ga voor een open source contentmanagementsysteem

De meeste hosts zijn vrij goed, maar tijden veranderen. Veranderingen in het beheer, overnames en technologische verschuivingen kunnen je webhostingplannen veranderen. Zorg dat je site niet is vergrendeld bij een host.

Ga idealiter voor open source contentmanagementsysteem. Veel mensen gebruiken WordPress; die draait op zo ongeveer alles. Zorg voor regelmatige updates en back-ups van je site, zodat je altijd toegang hebt tot de gegevens, media en structuur van je site.

Het enige wat je hoeft te doen om van webhost te veranderen, is je back-up op de servers van een andere provider laden en je domeinnaam naar die provider verwijzen. Zorg er ook altijd voor dat je zelf eigenaar bent van je domeinnaam. Dat is ook belangrijk om te kunnen veranderen van provider en dan ben je eigenaar van alle verdiende SEO-voordelen.

Wordpress websitebuilder

De beste webhostingdiensten

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Cloud86Plannen voor ieder budget9,1Bekijk hem hier
HostingerSnelheid en prestaties9,1Bekijk hem hier
JundaWordPress websites8,5Bekijk hem hier
SiteGroundShared, cloud- en WordPress-hosting8,3Bekijk hem hier
CloudwaysCloud-hosting7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🤔 Moet ik letten op hoeveel RAM ik neem bij webhosting?

Een van de belangrijkste componenten van elk hostingpakket is RAM (random access memory). Het is een vorm van geheugen die tijdelijke gegevens bewaart wanneer je site meerdere processen tegelijk uitvoert. Hoe meer processen er tegelijk lopen, hoe meer RAM dit in beslag neemt.

Je kunt een kleine website draaien met slechts 256 MB RAM, maar als je WordPress installeert, wil je tenminste 512 MB RAM voor je basissite als je verzekerd wilt zijn van goede prestaties.

❓ Wat is managed vs. unmanaged hosting?

Managed hosting maakt gebruik van een dedicated server op een externe locatie, wat betekent dat de server(s) uitsluitend beschikbaar zijn voor jouw bedrijf.

Het belangrijkste verschil met unmanaged hosting is de middelen en ondersteuning die je krijgt via een managed hosting provider. Op een unmanaged dedicated server is de webhost niet verantwoordelijk voor het onderhoud ervan, noch voor beveiligingslekken.

🌐 Wat doet een webhosting-provider?

Wanneer een webhosting provider ruimte op een webserver toewijst aan een website om zijn bestanden op te slaan, hosten ze een website. Ze maken de bestanden waaruit een website bestaat (code, afbeeldingen, enzovoort) beschikbaar om online te bekijken. De belangrijkste soorten hosting zijn shared-, dedicated-, VPS-, cloud- en reseller-hosting.

Conclusie

Naast het belangrijkste voordeel dat een goede webhosting dienst je website op het internet plaatst, biedt het nog een heleboel andere voordelen, zoals je hierboven hebt ontdekt.

Houd in gedachten dat het type hosting afgestemd moet zijn op je huidige websitebehoeften. Je kunt altijd overschakelen op een ander pakket of je hosting upgraden na verloop van tijd!

Hopelijk heeft dit artikel je vooruit geholpen in je zoektocht naar een goed webhosting bedrijf voor jouw behoeften! Zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om hieronder een berichtje achter te laten! 🙋‍♂️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen