Vind de Beste Websitemaker voor Jouw Unieke Website

Pepita

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

20 min. leestijd

Een fluitje van een cent!

Vind de Beste Websitemaker voor Jouw Unieke Website

Wie ooit een website heeft gemaakt, weet: het is een serieuze klus. Maar wil je vandaag de dag je product of dienst in de kijker zetten, dan is die website onmisbaar. Het is je online visitekaartje, prikkelt interesse, en zet mensen aan tot een aankoop of andere actie. Om met zo min mogelijk gedoe zo'n site in elkaar te zetten, is de beste websitemaker een must.

Wat zijn de beste websitemakers van 2024?

 1. Wix – Dé beste websitemaker voor all-roundgebruik.
 2. Squarespace – Hier moet je voor de allerbeste templates zijn.
 3. Webflow – Voor de beste professionele site-ontwikkeling, zonder code.
 4. Carrd – De beste budgetwebsitemaker, zonder poespas.
 5. Weebly – De beste websitemaker voor e-commerce.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

De beste websitemakers, gedetailleerd.


Geschikt voor: Bloggers, ondernemers en kleine bedrijven
Gebruiksvriendelijk: Ja
Ontwerpflexibiliteit: Ja
Prijs: Gratis; € 10 p/m; € 20 p/m; € 29 p/m; € 149 p/m
Klantenservice: 24/7

Wix logo, in het zwart

Functionaliteiten

Wix biedt een uitgebreide reeks functies voor websitebouw. Het heeft een robuuste e-commerce-toolset, inclusief opties voor digitale downloads en abonnementen.

Wix's AI-gestuurde ontwerptools, waaronder Wix ADI, vereenvoudigen het proces van het bouwen van een website verder.

Voor degenen die echter meer controle willen, biedt Wix Code geavanceerde mogelijkheden, zoals database-integratie en dynamische pagina's. Wix Fitness, Wix Turbo en Ascend by Wix zijn extra functies die het toepassingsbereik van Wix nog verder verbreden, wat het daadwerkelijk tot de beste all-roundoptie maakt.

Gebruiksgemak

Wix is ontworpen voor gebruiksgemak, en dat is precies de reden waarom ik hem op #1 heb gezet. Je krijgt toegang tot een gebruiksvriendelijke drag-and-drop-interface die geen kennis over codering of FTP (file transfer protocols) vereist. De basiseditor is daarmee intuïtief en gebruikersvriendelijk, waardoor je snel elementen toevoegt en aanpast.

Het aanmaken van een account is bovendien net zo eenvoudig. Maak je account aan, en je kunt direct beginnen met het bouwen van je site! 🔧

Ontwerpflexibiliteit

Wix biedt honderden sjablonen, maar eenmaal gekozen, kun je niet van sjabloon wisselen zonder een nieuwe site te maken. Dat is wat mij betreft een nadeel voor degenen onder ons die graag hun site zo nu en dan stevig willen aanpassen.

Ja, je kunt individuele elementen vervangen en verslepen, maar als je minder op 'detailniveau' en meer op algeheel niveau een grote verandering wilt doorbrengen, weet dan dat hele templates niet omwisselbaar zijn.

De Editor X-interface biedt meer ontwerpflexibiliteit en responsieve sjablonen, en is qua gebruikservaring beter vergelijkbaar met Adobe Photoshop dan met een traditionele websitemaker. Wix's ontwerpmogelijkheden zijn uitgebreid, met aanpassingsopties voor bijna elk element van je website.

SEO, snelheid en prestaties

Wix-websites hebben een goede uptime; de site ging niet eens één keer offline tijdens de testperiode, wat essentieel is voor SEO en gebruikerservaring. Wix Turbo verbetert de laadsnelheden van de site daarnaast als je voor deze functie kiest, wat bijdraagt aan betere prestaties en gebruiksvriendelijkheid voor de websitebezoekers.

Voor geavanceerde SEO-functies en analyses, kun je externe apps, waaronder Google Analytics, ook nog eens naadloos integreren. Zo houd je nauwkeuriger in de gaten hoeveel bezoekers je site trekt, waar ze vandaan komen, waar op je site ze het langste blijven hangen, enzovoorts.

Nóg handiger was het geweest als deze opties al meegeleverd werden met de hele suite aan hulpmiddelen van Wix zelf, maar tegelijkertijd vind ik het zelf maar een klein aandachtspunt als ik naar het hele plaatje kijk.

Prijs

Wix biedt een gratis versie, maar voor professionele functies, zoals een aangepaste url, geen branding en e-commerce-mogelijkheden, moet je uitwijken naar een van de betaalde abonnementen. Deze variëren van € 10 tot € 149 per maand, afhankelijk van de behoeften en de grootte van je project.

Klantenservice en ondersteuning

Wix biedt uitgebreide klantenondersteuning, inclusief een helpcentrum, support tickets en 24/7 telefonische terugbelopties. Let wel: 24/7 ondersteuning is alleen toegankelijk in het Engels; Nederlandse ondersteuning vind je enkel op werkdagen tussen 7 en 16 uur.

Desalniettemin is het prettig dat de 24/7 ondersteuning beschikbaar is voor zowel gratis als betaalde accounts, wat een groot pluspunt is voor gebruikers op alle niveaus. ✨

Wat we goed vinden:

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Uitgebreide e-commerce-tools
 • AI-gestuurde ontwerptools
 • Goede klantenservice en ondersteuning
 • Gratis versie beschikbaar
 • Betrouwbare uptime en prestaties

Wat we minder goed vinden:

 • Beperkingen in sjabloonwisseling
 • Geavanceerde SEO-functies vereisen externe apps

Geschikt voor: Mensen die een weelde aan mooie templates willen
Gebruiksvriendelijk: Ja, na een leercurve
Ontwerpflexibiliteit: Ja
Prijs: Gratis trial; jaarabonnementen voor € 11 p/m p/j of € 15 p/m; € 17 p/m p/j € 24 p/m; € 24 p/m p/j € 28 p/m; € 36 p/m p/j of € 42 p/m
Klantenservice: 24/7

Het logo van Squarespace in het zwart.

Functionaliteiten

Met Squarespace maak je professionele websites, online winkels, portfolio's of blogs maken. Het biedt daarvoor veel functies voor e-commerce (verkoop van diensten, producten of abonnementen, en voorraadbeheer) en marketing (e-mailcampagnes, SEO, analyse), en zelfs een gratis SSL-certificaat bij ieder abonnement, wat de veiligheid van je pagina garandeert.1Jeffrey Vocell, HubSpot (2022). 'A Beginner's Guide to SSL: What It is & Why It Makes Your Website More Secure'

Het is niet moeilijk om je website aantrekkelijk te maken. Squarespace biedt prachtige aanpasbare sjablonen. Ook liggen er al structuren klaar die speciaal ontworpen zijn voor specifieke website-onderdelen, zoals 'contact', 'over', 'blog', 'portfolio'. Dat neemt je een boel werk uit handen!

De uitstraling van de website is echt de kracht van Squarespace. Zodra je de sjablonen inlaadt denk je gelijk: zo'n website wil ik ook! Squarespace focust dan ook erg op het visuele aspect. Daarom is het handig om, als je zo'n sjabloon echt goed wilt gebruiken, te zorgen dat je flink wat beeldmateriaal hebt om de pagina te personaliseren.

Gebruiksgemak

Squarespace heeft veel opties, dus dat is in het begin wat overweldigend. Ik moest ook even wennen aan de navigatie. Knoppen in het hoofdmenu werken niet consistent: de ene knop opent een submenu in de menubalk, en de andere opent een compleet nieuw venster.

Zodra je een aanpassing op je site doorvoert, moet je de editor uitgaan om weer bij het algemene menu te komen. Omdat Squarespace zijn interface minimalistisch heeft gehouden, kon ik die optie niet bepaald snel vinden. De interface ziet er dus mooi uit, maar het duurt even voordat je doorhebt welke functie waar zit.

Zodra je eenmaal doorhebt hoe de editor en de menu's werken, is het prettig in gebruik. Of je nu afbeeldingen wilt bewerken, SEO wilt optimaliseren of een blog wilt starten, Squarespace heeft ingebouwde tools die het proces vereenvoudigen.

Alle Squarespace-sjablonen zijn responsief, wat betekent dat ze automatisch worden aangepast aan elk apparaat, of het nu een desktop, tablet of smartphone is. Dit zorgt dat bezoekers altijd een prettige ervaring op je site hebben, ongeacht welk apparaat ze gebruiken.

Ontwerpflexibiliteit

Squarespace staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke en intuïtieve drag-and-drop interface. Je kunt elementen over de webpagina heen slepen om ze precies zo te positioneren als jij wilt.

Squarespace geeft je veel mogelijkheden om je design later aan te passen. De basisfuncties zijn vaak makkelijk bereikbaar, en ik verwacht dat de meeste mensen daar genoeg aan hebben. Voor meer ontwerpmogelijkheden kun je vaak doorklikken in een menu om volledige aanpassingsvrijheid te krijgen.

Zo wilde ik bijvoorbeeld de hoeken van een blok ronder maken. Als ik daarop klikte, gaf Squarespace me eerst vier mogelijkheden, (recht, rond, en twee ertussenin). Klikte ik iets verder, dan kon ik echt precies de graden van de hoek bepalen.

Wat ik een minder prettige ontwikkeling vindt, is dat Squarespace vanaf versie 7.1 je niet meer toestaat om sjablonen te wisselen, terwijl ik dat juist prettig vond aan 7.0 een eerdere versies. 😞

SEO, snelheid en prestaties

Het beste resultaat in termen van uptime zou 100% zijn, hoewel de uptime waar ik meestal naar op zoek ben ergens boven de 99,90% ligt. Squarespace's behaalde 99,96% voor een testsite is een behoorlijk goed resultaat.

Ook de responstijd is goed in orde. De site voelde niet traag aan om door te navigeren en was over het algemeen erg snel en responsief.

Prijs

Squarespace begint vanaf € 11,- per maand als je per jaar betaalt (of € 15,- als je per losse maand betaalt). Wil je meer functies op het gebied van website-analyse of e-commerce, dan heb je een duurder plan nodig.

Squarespace heeft geen gratis versie om de website te maken en uit te proberen. Na de proefperiode van 14 dagen moet je gaan betalen. Studenten krijgen 50% korting op hun eerste jaarabonnement.

Klantenservice en ondersteuning

Squarespace heeft een helpcenter met uitgebreide ondersteuning en gidsen. Ze adverteren met een 24/7 customer support voor alle abonnementen, hoewel dit wel exclusief in het Engels gebeurt. Ook is er een community forum waar je tips kunt uitwisselen – die vond ik zelf heel handig tijdens mijn zoektocht naar bepaalde opties die ik niet direct kon vinden!

Wat we goed vinden:

 • Ontzettend uitgebreide bewerkingsopties
 • Diepgaande e-commerce mogelijkheden
 • Gratis SSL-certificaat
 • Uitstekende klantenondersteuning

Wat we minder goed vinden:

 • Stevige leercurve
 • Geen gratis abonnement aanwezig
 • Sjablonen verwisselen gaat niet meer

Geschikt voor: Bloggers, e-commerce, portfolio's, microsites en bedrijfssites
Gebruiksvriendelijk: Ja
Ontwerpflexibiliteit: Ja
Prijs: Gratis versie, zonder eigen domeinnaam; $14 p/m p/j of $18 p/m; $23 p/m p/j of $29 p/m; $39 p/m p/j of $49 p/m voor algemene gebruikers; $29 p/m p/j of $42 p/m; $74 p/m p/j of $84 p/m; $212 p/m p/j of $235 p/m voor e-commerce
Klantenservice: Op werkdagen, 15 uur tot 03 uur

Webflow logo, letters in het blauw.

Functionaliteiten

e intuïtieve editor biedt controle over je site en vele opties, wat geweldig is als je ervaring hebt met het bouwen van websites. Als beginner kan het scala aan opties overweldigend aanvoelen, dus je kunt in eerste instantie worstelen met de leercurve.

Wijk in dat geval uit naar de uitgebreide bibliotheek met videotutorials van Webflow University, direct toegankelijk in de ontwerpwerkruimte, een goede uitweg. Ik vond deze bronnen zelf heel nuttig als gids voor het navigeren door de interface.

Er zijn geen complexe dashboards of een rommelige, losgekoppelde CMS (content-managementsystemen) – alleen je site en de inhoud die je op je pagina wijzigt. Ik vond het bewerken op de pagina vrij intuïtief en je kunt verschillende panelen openen om dynamische inhoud, formulieren, paginainstellingen en je Editor-account te beheren in de Editor-werkbalk.

De editor maakte het voor mij bovendien gemakkelijk om elke pagina van mijn site te optimaliseren voor zoekmachines met meta-beschrijvingen, Open Graph-instellingen, URL's en meer. Je hebt geen plug-in nodig om de SEO-instellingen van je site te beheren en bij te werken. Het is fijn om deze mogelijkheid native op het platform te hebben, gezien de beperkingen van plug-ins elders.

Gebruiksgemak

Webflow's interface is niet een typische drag-and-drop builder. Het vereist enige kennis van HTML en CSS, wat een leercurve met zich meebrengt.

Hoewel ik zelf aardig wat heb geëxperimenteerd met sites bewerken en basiscoderen, ben ik niet bepaald een professionele websiteontwikkelaar. Maar ik zal proberen zo open en informatief mogelijk te zijn voor alle soorten gebruikers hier.

En eerlijk gezegd, ik vond Webflow vrij gemakkelijk te gebruiken. Het is niet zo eenvoudig als veel andere websitebouwers, zoals Wix, dus het zal ook jou wat tijd kosten om de boel onder de knie te krijgen als je hier nog geen ervaring mee hebt.

Desalniettemin: met een behulpzame tutorial en lessen van de Webflow University, had ik vrijwel geen problemen. Webflow heeft het vermogen om gemakkelijk te gebruiken te zijn: voor zowel beginners, websitebouwprofessionals als iedereen daartussenin – zolang je er wat tijd in wilt steken.

Ontwerpflexibiliteit

Met de Webflow Designer kun je de structuur, het uiterlijk en het gevoel van je site bouwen en ontwerpen, en inhoud, animaties, interacties en aangepaste code toevoegen. Op deze manier kun je een volledig functionerende website, prototype, landingspagina of presentatie creëren met schone, semantische, webklare code.

De Designer is een online app/gehost programma, dus ik vond het gemakkelijk om in mijn browser te ontwerpen en direct de resultaten te zien. Bovendien is het sneller om updates en verbeteringen door te voeren en samen te werken met je teamgenoten of klanten bij het bewerken van de site.

Webflow biedt meer dan 100 gratis of premium sjablonen, die je kunt aanpassen zonder codering. Responsieve sjablonen zijn ideaal voor persoonlijk of zakelijk gebruik, variërend van een enkele pagina tot complexe multi-pagina sites om je websiteproces te versnellen.

Naast de gratis sjablonen vond ik een enorme, steeds groeiende selectie van betaalde sjablonen. Er is een aantal geweldige ontwerpen voor het Webflow-platform en de sjabloonopties die te koop zijn, bestrijken een breed scala aan categorieën, ontwerpesthetiek, kleurenpaletten en functionaliteit. Zeker de moeite waard om deze opties te verkennen als ontwerp niet je sterkste punt is en je budget het toelaat.

SEO, snelheid en prestaties

Wat betreft marketing en SEO biedt Webflow zowel de tools als de flexibiliteit die je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig een automatisch gegenereerde sitemap in- of uitschakelen met één klik. Ook is het mogelijk om een globale canonieke URL in te stellen en Google Analytics te verbinden in de algemene instellingen, en dat zijn slechts een paar voorbeelden.

Wat betreft analytics: in tegenstelling tot veel andere tools, heeft Webflow geen eigen analytics-optie. Het platform moedigt in plaats daarvan het gebruik van Google Analytics aan. Om Google Analytics in te stellen, hoef je alleen maar een account aan te maken en je Google Analytics-ID in te voeren in de instellingensectie van Webflow.

Qua snelheid en uptime ben ik ook dik tevreden over Webflow: gedurende de tests waarbij de site elke 15 minuten figuurlijk aan de mouw werd getrokken, was deze steevast beschikbaar. Ook merkte ik geen irritante vertragingen in het functioneren ervan, dus je kunt erop vertrouwen dat je met Webflow een snelle, stabiele site opzet!

Prijs

Webflow's prijsstructuur is complex, met drie sets plannen: 'Site'-plannen, 'E-commerce'-plannen en 'Werkruimte'-plannen. De 'Site'- en 'E-commerce'-plannen variëren van $14 tot $235 per maand, terwijl de 'Werkruimte'-plannen gericht zijn op professionele webdesigners en -bureaus, met prijzen variërend van $0 tot aangepaste prijzen.

Klantenservice en ondersteuning

Webflow biedt uitgebreide ondersteuningsbronnen, waaronder de 'Webflow University' met videohandleidingen en artikelen. Er is ook een actieve community en een forum waar gebruikers en Webflow-medewerkers vragen beantwoorden. Zoek je 24/7 ondersteuning van klantenservice? Dan kun je beter ergens anders kijken, want dat biedt Webflow niet.

Wat we goed vinden:

 • Uitgebreide ontwerpflexibiliteit
 • Hoge kwaliteit en aanpasbare sjablonen
 • Webflow University is bijzonder handig
 • Aardig wat opties voor SEO-optimalisatie aanwezig

Wat we minder goed vinden:

 • De structuur van de abonnementen is ingewikkeld
 • Dit platform vergt enige tijdsinvestering vanwege de leercurve
 • Geen 24/7 klantenservice

Geschikt voor: Mensen die snel een simpele site op willen zetten
Gebruiksvriendelijk: Ja
Ontwerpflexibiliteit: Beperkt
Prijs: Gratis versie, zonder eigen domeinnaam; $9 p/j; $19 p/j; $49 p/j
Klantenservice: Ticket-systeem; niet 24/7

Het logo van Carrd.co. Links een icon, blauw met twee documenten afgebeeld. Rechts in zwarte blokletters de naam 'Carrd'.

Functionaliteiten

Je kunt je aanmelden voor een gratis proefperiode en direct beginnen met het testen van alle functies die Carrd te bieden heeft. Kies een van de sjablonen en begin – je hoeft zelfs geen e-mailadres achter te laten. Dit is wat mij betreft een van de aantrekkelijkste aspecten van het platform!

Hier krijg je in ieder geval toegang, ongeacht het type abonnement dat je afsluit:

 • Meerdere sites
 • Verwijderde Carrd-branding
 • Hoogwaardige afbeeldingen, grote afbeeldingen en grote video's
 • Professionele sjablonen
 • Videohosting
 • Geanimeerde diavoorstellingen
 • Favicons
 • Aangepaste afbeeldingen bij het delen van je site op sociale media
 • Overdracht van site-eigendom aan een andere Carrd-klant

Daaraan kleven wel enkele nadelen: er zijn niet echt veel opties toegespitst op e-commerce, wat Carrd niet tot de beste keuze maakt voor degenen die van plan zijn een webshop te openen. Bovendien ben je beperkt tot één grote pagina, gescheiden door 'segmenten'. Ik vind dit zelf prima voor mijn doeleinden (online visitekaartjes, onder andere), maar wederom: voor webshops of bedrijfspagina's is het niet de beste keuze.

Gebruiksgemak

Carrd scoort uitstekend op gebruiksgemak, en ik spreek als iemand die meerdere pagina's op Carrd heeft gebouwd. De gebruikersinterface is helder en eenvoudig. Alles is duidelijk gelabeld en er wordt geen ingewikkeld jargon gebruikt dat de gemiddelde persoon niet zou begrijpen.

Tekst bewerken is gemakkelijk, net als het toevoegen en verplaatsen van inhoudsblokken en knoppen. Wanneer je begint met bouwen, is er een zeer eenvoudige instructie-overlay die je alle basisprincipes leert. Meer rechter voor zijn raap dan dit wordt het niet.

Ontwerpflexibiliteit

Wat betreft sjablonen, er is niet alleen een groot aantal om uit te kiezen, maar ook de aangeboden stijlen hebben me onder de indruk gebracht. Of je nu een landingspagina wilt maken, een feedbackformulier, of een visitekaartje-achtige website wilt ontwerpen, Carrd biedt je de mogelijkheden.

Naast het ontwerpen van je lay-out zoals je wilt, kun je ook de inhoud animeren, wat je site net dat beetje extra glans en levendigheid geeft. Dit is een geweldige manier om de aandacht te vestigen op de belangrijkste call-to-action op je pagina en om de algehele ervaring gedenkwaardig te maken.

Carrd biedt een uitgebreide bibliotheek met iconen die je als knoppen op je site kunt integreren. De lijst bevat meer dan 100 opties, variërend van de gebruikelijke, zoals Facebook, Instagram, telefoon en e-mail, tot uniekere keuzes, waaronder Bitcoin, Canva en zelfs de mogelijkheid om te linken naar een pdf-document.

SEO, snelheid en prestaties

Carrd biedt geen ingebouwde analysefunctionaliteit, waarmee je je publiek beter kunt begrijpen. Je kunt wél verbinding maken met Google Analytics. Het addertje onder het gras is dat je Google Analytics zelf moet instellen als je meer inzicht in je bezoekers wilt.

Goed, daar is Carrd om heel eerlijk te zijn ook niet echt op gericht. Het is bedoeld voor simpele sites, zonder veel poespas. Ook zo'n site hoort echter niet ver af te wijken van de norm omtrent uptime, en gelukkig zit het in dat opzicht helemaal goed: dit komt neer op 99,99%!

Prijs

De abonnementen van Carrd zijn lekker overzichtelijk: je hebt een gratis abonnement, maar ook Pro Lite voor $9 per jaar; Pro Standard voor $19 per jaar en Pro Plus voor $49. Niet meer, niet minder – daar kan Webflow een voorbeeld aan nemen!

Klantenservice en ondersteuning

De klantenservice is op zich in orde, maar niet heel uitgebreid. Je krijgt geen toegang tot 24/7 klantenondersteuning of livechat – al je tickets worden via mail afgehandeld. Meestal krijg je daar binnen 24 uur een antwoord op.

Daarnaast is er wel nog een soort knowledge base te vinden die je op weg helpt. Net als de rest van Carrds interface, is ook deze makkelijk te navigeren en de documentatie makkelijk te begrijpen – ook als dit de eerste site is die je opzet!

Wat we goed vinden:

 • Uitermate gebruiksvriendelijk
 • Zeer vriendelijk geprijsd
 • Erg snel op te zetten

Wat we minder goed vinden:

 • Beperkte ontwerpvrijheid
 • Weinig e-commerce-opties

Geschikt voor: Individuen en kleine bedrijven
Gebruiksvriendelijk: Ja
Ontwerpflexibiliteit: Ja
Prijs: Gratis versie, zonder eigen domeinnaam; € 14 p/m p/j of € 18 p/m; € 25 p/m p/j of € 32 p/m
Klantenservice: Dagelijks tussen 13 uur en 01 uur Nederlandse tijd

Het logo van weebly, witte letters met een blauwe rand.

Weebly is een populaire website- en webhostingdienst uit de Verenigde Staten. De homepage van weebly is niet heel sprankelend en bevatte toen ik hem opende zelfs een visuele bug. Wel staat alle informatie overzichtelijk en weet je precies wat je moet doen om een website te maken.

Ook Weebly laat je direct een account aanmaken. Daarna kom je op een dashboard met alle relevante informatie overzichtelijk in de menubalk.

Functionaliteiten

Weebly biedt betalende accountgebruikers uitgebreide e-commerce tools om Winkel- en Productpagina's toe te voegen. Je kunt producten importeren van Etsy, Shopify of een CSV-bestand. Betalingen accepteren lukt ook via verschillende methoden, afhankelijk van je exacte abonnement.

Weebly biedt daarnaast voorraadbeheer en meldingen voor verlaten winkelwagentjes, maar rekent, in tegenstelling tot Squarespace en Wix, een transactievergoeding van 2,9% (plus $0,30 per transactie). De winkelbouwer bevat alle verwachte elementen, waaronder een winkelwagen, verkoopprijzen, facturen, kortingsbonnen, enzovoorts.

Je plakt daarnaast in no-time AdSense-advertenties op je Weebly-pagina's plakken voor een extra inkomstenstroom. Een geïntegreerde setup-functie maakt het eenvoudig om Weebly voor je AdSense-account te autoriseren of een nieuw account aan te maken.

Weebly bevat ook een geïntegreerde nieuwsbrief-emailfunctie voor betaalde accounts, genaamd Promote, waar sitebezoekers zich op kunnen abonneren.

Gebruiksgemak

Weebly's bloginterface is net zo eenvoudig als de rest van zijn sitebouwer. Je kunt elk element uit de zijbalk in je blogpost slepen (net als bij Squarespace, maar anders dan bij Wix), maar Weebly is hier een beetje omslachtig. Er zijn geen standaard blogsjablonen, dus je moet elke keer tekst, afbeeldingen of galerijen slepen wanneer je ze wilt gebruiken.

Ontwerpflexibiliteit

Weebly's sjablonen zien er goed uit en zijn modern. Je kunt thema's wisselen zonder je site vanaf nul te hoeven herbouwen. De themacustomisatie-opties zijn echter beperkt. Zo mist Weebly een functie om siteveranderingen ongedaan mee te maken, bijvoorbeeld na het toevoegen van elementen of het wijzigen van het thema. Ofwel: denk goed na voor je een verandering doorvoert!

Verder biedt Weebly toegang tot een App Center met meer dan 350 widgets om aan je site toe te voegen. ✨ Een nadeel van Weebly is dat het geen online opslag biedt voor je site-afbeeldingen en -video's, zodat je ze opnieuw kunt gebruiken.

De aanpassingsmogelijkheden van de thema's zijn verder ook ietwat beperkt. Je kunt de tekst in bepaalde secties aanpassen – je kunt het lettertype, de kleur, de tussenruimte en de grootte van elk teksttype aanpassen - en over het algemeen kun je kiezen uit een aantal beperkte kleuropties.

Bij de meeste sitemakers, waaronder Squarespace, kun je ook het kleurenpalet van het webdesignsjabloon aanpassen. De gunstige kant van deze beperkingen is dat je op elk moment van thema kunt veranderen, zonder dat je de site helemaal opnieuw hoeft op te bouwen!

Al met al is de flexibiliteit minder dan van de top 3 waar je hierboven over hebt gelezen – maar dat is ook niet zo gek. Dit is een van de goedkopere opties, dat maakt dat je op bepaalde handigheden moet inleveren.

SEO, snelheid en prestaties

Website-uptime is een van de belangrijkste aspecten van een hostingdienst. Weebly bleek opmerkelijk stabiel; het ging niet één keer offline in de testperiode van twee weken.

Alle Weebly-sites zijn verder uitgerust met een sitemap, SEO-vriendelijke HTML-opmaak, meta-beschrijvingen en andere SEO-basics. De geavanceerdere SEO-tool is al helemaal ideaal voor kleine online-bedrijven, omdat het je in staat stelt te zoeken en te zien waar anderen naar zoeken, zodat je je kunt richten op specifieke trefwoordzoekopdrachten en doelgroepen.

Echter, Weebly scoort laag op het gebied van site-snelheid, met een serverreactietijd van 1,4 seconden, waarbij de laagst gemeten indexeertijd 3,3 seconden bedraagt. Bij dit soort tijden wordt een site merkbaar traag. Sinds de introductie van Google's Core Web Vitals is laadtijd belangrijker dan ooit, dus dit is een merkbaar nadeel in mijn optiek.

Prijs

Je begint met het bouwen van je Weebly-site voor de lage prijs van je e-mailadres en wachtwoord. Weebly heeft een gratis tier, in tegenstelling tot Squarespace. De gratis optie heeft enkele beperkingen, zoals 500 MB opslag, een Weebly-gebaseerde domeinnaam, Square-advertenties en een maximale bestandsgrootte van 10 MB.

Voor $10 per maand verwijdert het Persoonlijke account de Weebly-branding en laat je een aangepaste domeinnaam verbinden, digitale goederen verkopen en een verzendcalculator gebruiken. Het Professionele account van $12 per maand voegt onbeperkte opslag, een gratis domeinnaam, site-zoekfunctie, wachtwoordbescherming voor maximaal 100 siteleden en verbeterde site-statistieken toe.

Met een Performance-account van $26 per maand kun je onbeperkt producten verkopen, betalingen via PayPal ontvangen, gebruikers laten reageren op producten, verzendlabels afdrukken en toegang krijgen tot prioriteitsondersteuning.

Klantenservice en ondersteuning

Weebly biedt een volledige kennisbank online chat- en e-mailondersteuning in het Engels, van 13 uur tot 01 uur, dagelijks. Helaas duurde het 30 minuten, voordat een vertegenwoordiger reageerde op een vraag tussen de werktijden van tussen de 13 uur en 01 uur 's nachts (Nederlandse tijd). Nu snap ik ook waarom ze op de eerste plaats een chatbot inzetten. 😅

Wat we goed vinden:

 • Aantrekkelijke, responsieve ontwerpthema's
 • Volledige e-commerce opties
 • Mogelijkheid om thema's te wisselen zonder site te herbouwen
 • Uitstekende uptime
 • Gratis versie beschikbaar

Wat we minder goed vinden:

 • Beperkte themacustomisatie
 • Geen herbruikbare fotopslag
 • Geen interface-brede ongedaan-maak-functie
 • Trage klantenservice in de test

Hoe kies je een goede websitemaker?

Je hebt misschien al een idee over wat belangrijk is bij het kiezen van een websitemaker, maar ik leg je desalniettemin uit wat de belangrijkste factoren zijn om te overwegen.

Functionaliteiten

Als je overweegt een website te bouwen, is het essentieel om te begrijpen welke functionaliteiten een websitebouwer minimaal moet bieden om de moeite waard te zijn. Laten we dit stap voor stap bekijken.

Essentiële Functionaliteiten van een Websitebouwer:

 1. Gebruiksvriendelijke interface. Je hebt een intuïtieve drag-and-drop-interface nodig die het gemakkelijk maakt om elementen, zoals tekstvakken en afbeeldingen, toe te voegen en te verplaatsen.
 2. Responsieve sjablonen. De website moet er goed uitzien op alle apparaten, van desktops tot smartphones. Dit vereist sjablonen die zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten.
 3. SEO-optimalisatie. Basis-SEO-tools zijn noodzakelijk om te zorgen dat je website vindbaar is in zoekmachines. Dit omvat het kunnen instellen van meta-titels en -beschrijvingen.
 4. Hosting en domeinbeheer. Een betrouwbare hosting is cruciaal voor de snelheid en toegankelijkheid van je website. Ook moet je eenvoudig een domeinnaam kunnen koppelen of aankopen, idealiter via de website van de websitemaker.
 5. Basis e-commerce-functionaliteiten. Als je producten of diensten wilt verkopen, zijn e-commercetools, zoals een winkelwagentje en betalingsintegraties, onmisbaar.

Optionele functionaliteiten:

 1. Geavanceerde SEO-tools. Voor diepere optimalisatie zijn geavanceerde SEO-functies, zoals sitemap-generatie en gedetailleerde analytics, ontzettend handig. Sommige websitemakers geven je daarbij de optie om tools van derden, zoals Google Analytics, te integreren in het dashboard van je website. Zo hoef je niet via een omweg hiernaartoe te navigeren om je SEO te kunnen analyseren.
 2. Meertalige ondersteuning. Als je een internationaal publiek wilt bereiken, is de mogelijkheid om je website in meerdere talen aan te bieden waardevol.
 3. Integratie met sociale media. Integraties met platforms als Facebook en Instagram versterken je online aanwezigheid.
 4. E-mailmarketing integraties. Tools voor e-mailmarketing stellen je in staat om nieuwsbrieven te versturen en leads te genereren.
 5. Aangepaste code-invoeging. Voor meer technisch onderlegde gebruikers biedt de mogelijkheid om aangepaste HTML/CSS/JavaScript toe te voegen, extra flexibiliteit.

Door deze essentiële en optionele functionaliteiten in overweging te nemen, kun je een websitebouwer kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en doelen. Onthoud dat de beste websitebouwer voor jou degene is die aan jouw unieke eisen voldoet.

Gebruiksgemak

Wanneer je een websitebouwer kiest, speelt gebruiksvriendelijkheid een cruciale rol. Gebruiksvriendelijkheid in websitebouwers wordt gekenmerkt door een intuïtieve interface, waarbij je zonder veel technische kennis snel aan de slag kunt.

Denk hierbij aan een duidelijke drag-and-drop-functionaliteit, waarbij je losse elementen gemakkelijk kunt verplaatsen en plaatsen. Een logisch georganiseerd dashboard, waar je snel vindt wat je nodig hebt, draagt ook bij aan de gebruiksvriendelijkheid.

Aan de andere kant: als een websitebouwer een overweldigende hoeveelheid opties en complexe menu's heeft, brengt dit de gebruiksvriendelijkheid in gevaar. Te veel jargon of technische termen kunnen ook afschrikken, vooral voor beginners. Een gebrek aan duidelijke instructies of ondersteuning frustreert daarnaast ook, en vertraagt en het bouwproces.

In essentie, voor een gebruiksvriendelijke ervaring, moet een websitebouwer een balans vinden tussen geavanceerde functionaliteiten en een toegankelijke, eenvoudige bediening. Dit betekent dat je zonder uren van studie of training een professioneel ogende website opzet en beheert. 💪

Ontwerpflexibiliteit

We willen niet dat onze site er precies zo uitziet als alle andere sites op het internet, daarom wil je een template een beetje kunnen aanpassen. Hoe makkelijk is dit? Kun je makkelijk je eigen draai ergens aan geven of later wat anders maken?

SEO, snelheid en prestaties

Bij het kiezen van een websitebouwer zijn SEO, snelheid en prestaties sleutelfactoren die je moet overwegen. SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is cruciaal voor de zichtbaarheid van je website.

Websitebouwers die sterke SEO-functies bieden, zoals sitemap-generatie, gemakkelijke toegang tot meta-titels en -beschrijvingen, en de mogelijkheid om alt-teksten voor afbeeldingen in te stellen, helpen je site hoger te scoren in zoekmachineresultaten.

De snelheid van een website is een andere belangrijke factor. Een snelle laadtijd, sowieso onder de 3 seconden, maar het liefst onder de 1 seconde, is wenselijk voor een goede gebruikerservaring en SEO.

Je kunt de snelheid van een websitebouwer bepalen door te kijken naar de laadtijd van de pagina's die ermee zijn gemaakt. Tools zoals Google PageSpeed Insights helpen hierbij.

Prestaties van een websitebouwer omvatten ook aspecten als uptime (de tijd dat je website operationeel en toegankelijk is; idealiter boven de 99,90%), en responsiviteit op verschillende apparaten.

Hosting en domeinbeheer

In de wereld van websitebouwers is hosting en domeinbeheer een cruciaal onderdeel. Niet alle websitebouwers bieden hosting en domeinbeheer aan, en nog minder bieden gratis domeinen.

Als een websitebouwer deze diensten niet aanbiedt, moet je zelf op zoek gaan naar een hostingprovider (en onderzoek doen naar wat voor hosting je nodig hebt, zoals VPS-hosting), en een domeinnaam registreren. Eventueel een goede e-mail-hosting vinden hoort hier ook bij. Dit vereist allemaal extra onderzoek en technische kennis, zoals het begrijpen van serverprestaties, uptime-garanties en de specifieke eisen van domeinregistratie.

Voor iemand die weinig technische kennis heeft of tijd wil besparen, is het kiezen voor een websitebouwer die hosting en domeinbeheer aanbiedt, zeker de moeite en kosten waard.

Deze websitebouwers nemen de complexiteit van het opzetten en beheren van een server en domein uit handen, wat een soepelere en minder tijdrovende ervaring biedt. Bovendien zorgen ze vaak voor geïntegreerde beveiliging en ondersteuning, wat cruciaal is voor het onderhouden van een betrouwbare en veilige website!

Integratiemogelijkheden met derden

Bij het kiezen van een websitebouwer is de mogelijkheid tot integratie met externe tools essentieel, afhankelijk van het doel van je website.

Als je bijvoorbeeld een webshop wilt opzetten, is integratie met goede webshop-software cruciaal. Dit stelt je in staat om een naadloze winkelervaring te bieden, met functies als voorraadbeheer, betalingsverwerking en klantbeheer.

Voor websites gericht op marketing en klantenbinding is integratie met een e-mail-marketing-softwaretool onmisbaar. Hiermee kun je eenvoudig nieuwsbrieven versturen, klantgegevens beheren en gerichte marketingcampagnes uitvoeren.

Andere belangrijke integraties zijn: sociale media voor het vergroten van je bereik en interactie met je publiek, analytics tools voor het meten van websiteprestaties en gebruikersgedrag, en CRM-systemen (customer relationship management) om klantbeheer en sales tracking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.2Cameron Hashemi-Pour en Wesley Chai, TechTarget (n.d.). 'CRM (customer relationship management)'

Prijs

Bij het beoordelen van de prijs-kwaliteitverhouding van websitebouwers, is het belangrijk om te kijken naar wat je krijgt voor je geld.

Een 'goede' prijs-kwaliteitverhouding betekent dat je toegang hebt tot essentiële functies, zoals responsieve sjablonen, betrouwbare hosting, en klantenservice, zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven. Het gaat erom dat de kosten in verhouding staan tot de geboden functionaliteiten en ondersteuning.

Gratis plannen kunnen aantrekkelijk lijken, vooral voor beginners of kleine projecten. Echter, voor websites die bedoeld zijn voor grote doelgroepen, zijn ze meestal niet duurzaam.

Gratis plannen bevatten vaak beperkingen, zoals beperkte opslagruimte, bandbreedte, en gebrek aan geavanceerde SEO-tools, en geen eigen domein zonder de branding van de websitebouwer. Bovendien kunnen ze advertenties van de websitebouwer bevatten, wat niet ideaal is voor een professionele uitstraling.

Een ander nadeel van gratis plannen is dat ze vaak geen toegang bieden tot premiumklantenservice of e-commerce-functies. Dit vormt al snel een belemmering voor de groei en uitbreiding van je website.

Klantenservice en ondersteuning

Bij het kiezen van een websitebouwer is de kwaliteit van de klantenservice een belangrijk aspect om op te letten. Goede klantenservice kenmerkt zich door enkele essentiële eigenschappen.

Ten eerste is 24/7 beschikbaarheid cruciaal, vooral als je werkt aan projecten met strakke deadlines. Je wilt immers niet vastlopen buiten kantooruren zonder ondersteuning. Een snelle livechat-functie is ook een groot voordeel, omdat het directe hulp biedt bij problemen of vragen.

Een uitgebreide kennisbank is een ander teken van uitstekende klantenservice. Het stelt je in staat om snel antwoorden te vinden op veelgestelde vragen en zelf problemen op te lossen zonder te hoeven wachten op een reactie. Dit is vooral handig voor veelvoorkomende vragen of kleine technische problemen. 🔧

Aan de andere kant zijn er enkele ongewenste kenmerken in de klantenservice van websitebouwers. Langzame reactietijden zijn ontzettend frustrerend, vooral als je snel een oplossing nodig hebt. Ook een gebrek aan deskundigheid of onduidelijke antwoorden van de klantenservice kan het proces vertragen.

Een ander belangrijk punt is de taal van de klantenservice. Klantenservices die Nederlands spreken in plaats van alleen Engels, zijn een groot voordeel voor Nederlandstalige gebruikers. Dit maakt de communicatie soepeler en zorgt dat je je vragen en problemen duidelijk kunt uitleggen, ook als Engels niet je sterkste punt is.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste websitemaker?

De Consumentenbond heeft nog geen websitemakers getest en de resultaten daarvan gedeeld. Als daar verandering in komt, dan delen we dat hier met je!

Wat is volgens Tweakers de beste websitemaker?

Wat Tweakers de beste websitemaker vindt, is nog niet bekend. Komt daar verandering in, dan delen we dat hier met je!

Wat is volgens TechRadar de beste websitemaker?

Volgens TechRadar is Wix de beste websitemaker in zijn productgroep. Wix onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke gebruiksgemak, uitgebreide aanpasbaarheid en een breed scala aan functies.

Met Wix creëer je moeiteloos een professionele en visueel aantrekkelijke website, ongeacht je technische vaardigheden. Dit maakt Wix een topkeuze voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars.       

Veelgestelde vragen over websitemakers van onze lezers

Dit onderdeel is toegewijd aan al jullie vragen en opmerkingen, maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Zin om daar wat aan te doen? Stuur ons dan je je gedachten via het formulier hieronder; dan behandelen we hier je ingezonden vraag zodra we dit artikel updaten.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen