Wat is Joomla precies en Waarom Zou Je het Moeten Gebruiken?

Robbert van Tol

Geschreven door:

6 min. leestijd

Wat is Joomla precies en Waarom Zou Je het Moeten Gebruiken?

Het digitale landschap zit vol met allerlei contentmanagementsystemen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Maar welke van deze systemen is de juiste keuze voor jou? WordPress kent iedereen, maar er zijn er meer, waaronder Joomla. Maar wat is Joomla precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Joomla is een krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijk platform. Het is de kameleon onder de contentmanagementsystemen (CMS), in staat om zich aan te passen aan verschillende soorten websites en online applicaties. Van eenvoudige blogs tot complexe bedrijfswebsites, Joomla doet het allemaal!

Belangrijkste punten:

  • Joomla is een krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (CMS) dat geschikt is voor zowel beginners als voor ervaren webontwikkelaars.
  • Joomla biedt een scala aan functies en voordelen, waaronder een gebruiksvriendelijke interface, een breed scala aan extensies en de mogelijkheid om een online winkel op te zetten met de Virtuemart-extensie.
  • In vergelijking met andere CMS-systemen, zoals WordPress en Drupal, biedt Joomla een unieke mix van flexibiliteit en gebruiksgemak.

Een diepe duik in Joomla: functies en voordelen

Joomla, een van de populairste contentmanagementsystemen (CMS) ter wereld. Maar wat is Joomla precies? In essentie is Joomla een gratis, open-sourceplatform dat je helpt bij het bouwen van websites en online applicaties. Het systeem biedt vele functies en voordelen wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars.

Met Joomla maak en beheer je snel een website. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke interface en een schat aan extensies om je website aan te passen aan je behoeften.

Joomla's robuuste functies ondersteunt alles, van eenvoudige blogs tot complexe bedrijfswebsites. Zelfs een online winkel opzetten valt onder de mogelijkheden dankzij de Virtuemart-extensie!️ Joomla is ook nog eens compatibel met een breed aanbod aan hostingpakketten.

Joomla versus andere CMS: WordPress en Drupal vergeleken

Wat gebeurt er als we Joomla naast zijn grootste concurrenten leggen: WordPress en Drupal? Hoewel alle drie de systemen hun eigen sterke punten hebben, biedt Joomla een unieke mix van flexibiliteit en gebruiksgemak.

 JoomlaWordPressDrupal
Vriendelijkheid voor beginners
Flexibiliteit
Veiligheid
Extensies en templates

In tegenstelling tot WordPress, de optie die veel mensen vaak zien als beginnersvriendelijker, biedt Joomla meer geavanceerde functionaliteiten zonder dat dit ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid. Zo bevat het meer ingebouwde talen en heeft het een ingebouwde optie voor het overschrijven van sjablonen.1Luísa De Lumbrerars, Mundo Joomla (2023). 'La batalla de los CMS: Drupal vs Joomla vs WordPress vs Magento'

Bovendien is Joomla veiliger dan WordPress en biedt het meer extensies dan Drupal. Dat is zeker iets om in gedachten te houden als je gaat overwegen welk CMS het beste bij je past.

Hoe werkt Joomla? Een stap-voor-stapuitleg

Het opzetten van een Joomlawebsite is verrassend eenvoudig. Eerst kies je een template die het uiterlijk van je website bepaalt. Vervolgens maak je menu's en kaders die de structuur van je site bepalen.

Joomla's extensies en template-frameworks bieden extra functionaliteit en ontwerpmogelijkheden voor het verbeteren van je website. Met behulp van extensies voeg je bijvoorbeeld een fotoalbum, een forum of een online winkel aan je site toe.

Template-frameworks geven je meer controle over het ontwerp van je site. Joomla heeft bijvoorbeeld die ingebakken functie waarmee je templates overschrijft. Dit is vooral handig als je een unieke look wilt creëren die niet mogelijk is met standaardtemplates. De mensen die je website bezoeken weet niet wat ze overkomt nadat ze je URL invullen in hun browser. 🤩

Nog één keer ter samenvatting: Joomla is een krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijke CMS dat zowel beginners als ervaren webontwikkelaars helpt bij het bouwen van geweldige websites.

1. De basis: het menu en kaders

De eerste stap nadat je een template hebt gekozen is het opzetten van een menu en kaders. Het menu is de ruggengraat van je website; het vormt de navigatiestructuur. Kies voor 'Menu's' in het Joomla-beheerpaneel en maak een nieuw menu-item aan. Kies een titel, selecteer het type menu-item en vul de vereiste velden in. Zo eenvoudig als wat!

Kaders zijn een soort van 'containers' voor inhoud of modules. Het zijn plekken waarin je modules plaatst, zoals een navigatiemenu, een zoekveld of zelfs een weerwidget. Ga naar 'Uitbreidingen', kies 'Modules' en maak een nieuwe module aan, en voilà, je hebt een kader.

2. Maak kennis met Joomla-extensies en template-frameworks

Joomla-extensies zijn uitbreidingen voor je Joomla-website die extra functionaliteiten toevoegen. Je komt ze tegen in allerlei vormen, zoals componenten, modules, plug-ins en templates.

Een template-framework daarentegen is een soort sjabloon die de basis vormt van je webpagina. Vervolgens is het aan jou om er met de nodige details wat moois van te maken. Zie het als een blanco canvas waarop je je eigen meesterwerk gaat schilderen. Een paar populaire template frameworks zijn Helix Ultimate en T3 Framework.

Iemand die bezig is met het bouwen van een website op een laptop.

3. Ontdek de mogelijkheden van Virtuemart voor je Joomla-webshop

Als je een webshop wilt opzetten met Joomla, dan is Virtuemart je beste vriend. Virtuemart is een e-commerce-extensie voor Joomla. Het biedt een scala aan functies, zoals productbeheer, voorraadbeheer, klantenbeheer en nog veel meer (hé, dat rijmt!). Het is een krachtige tool die je webshop naar een hoger niveau tilt.

De beste gratis Joomla-templates die je website verfraaien

Er zijn talloze gratis Joomla templates beschikbaar die je website een professionele uitstraling te geven. Enkele van de beste zijn Astroid, Helix Ultimate en JD Seattle. Deze templates zijn responsief, SEO-vriendelijk en heel flexibel.

Als je dit combineert met goede teksten, een SSL-certificaat en geoptimaliseerde afbeeldingen, staat je website binnen de kortste keren bovenaan in de Google-ranking.

Zo’n mooie website maak je met TemplateMonster

Als je echt indruk wilt maken met je Joomla-website, dan is TemplateMonster je rots in de branding. Het is een online marktplaats waar je prachtige Joomla-templates vindt.

Of je nu op zoek bent naar een zakelijk ontwerp, een portfolio template of iets voor je persoonlijke blog, TemplateMonster heeft het allemaal. En het mooiste is: je past de meeste templates naar eigen smaak aan. Succes gegarandeerd!

Hoe vind je het juiste hostingpakket voor je Joomla website?

Het kiezen van het juiste hostingpakket voor je Joomla website is heel belangrijk. Let allereerst op de prestaties. Je wilt een snelle website, anders kost het je bezoekers en eventueel klanten. Daarom is het belangrijk dat je een hostingpakket kiest met voldoende opslagruimte en bandbreedte.

Daarnaast moet je rekening houden met de technische ondersteuning. Je wilt immers niet vastlopen met een probleem en zonder hulp komen te zitten. Heeft de provider een hotline, 24/7-e-mailsupport, tutorials?

Kijk tot slot naar de prijs. Goedkoop is niet altijd beter, maar het is ook niet nodig om de hoofdprijs te betalen. Een goede balans tussen prijs en kwaliteit is cruciaal. Als je op zoek bent naar een uitstekende webhosting voor je Joomla website, dan zijn er genoeg opties beschikbaar. Doe je onderzoek en kies verstandig.

Blijf up-to-date: de laatste nieuwtjes en versie-updates van Joomla

Het is belangrijk dat je je Joomla site up-to-date houdt. Er komen regelmatig nieuwe versies en updates uit die nieuwe functies en verbeteringen bevatten. Je vindt deze informatie op de officiële Joomla-website, op forums en in nieuwsbrieven.

Tip: abonneer je op de Joomla-nieuwsbrief om het laatste nieuws direct in je inbox te ontvangen als je hier direct van op de hoogte gebracht wilt worden!

Waar vind je de Joomla extensions directory?

De Joomla extensions directory is een goudmijn voor elke Joomla-gebruiker. Het is de plek waar je duizenden gratis en betaalde extensies vindt om je website te verbeteren. Je vindt de extensions directory op de officiële Joomla-website. Neem de tijd om door de directory te bladeren en je vindt geheid iets wat perfect bij je website past.

Conclusie

Joomla, een naam die vaak valt in de wereld van CMS'en, en nu snap je waarom! We hebben ontdekt wat Joomla is, hoe het werkt en waarom het de moeite waard is om te overwegen.

We hebben gezien dat het flexibiliteit, kracht en gebruiksgemak biedt, of je nu een beginner bent of een ervaren webontwikkelaar. De creatieve webbouwer heeft aan Joomla een bouwset vol met mogelijkheden en potentieel. Maar, zoals bij elke tool, is het belangrijk om te bedenken of Joomla past bij je specifieke behoeften en vaardigheden.

Is Joomla de juiste keuze? Die beslissing is aan jou. Maar ik hoop dat ik je inzicht heb gegeven in de vele mogelijkheden en voordelen van Joomla. Welke keuze je ook maakt, succes met je digitale avonturen!

Voor meer informatieve artikelen over bijvoorbeeld wat een DNS is, of wat een VPN inhoudt, nodig ik je vooral uit om verder te lezen op onze site!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen