Je Laptop start Niet op? Geen Paniek!
Je drukt op de aan/uitknop van je laptop en … hij start niet op. Er zijn weinig zaken zo frustrerend als dat. 😤 Je hoeft je gelukkig niet direct neer te leggen bij het idee dat je laptop een vroegtijdige dood is gestorven. Hieronder toon ik je enkele manieren om te achterhalen wat er mis is en hoe het te herstellen.
Als je laptop niet opstart, kan dit te wijten zijn aan meerder oorzaken zoals een defecte voeding, defecte hardware of een slecht werkend scherm. In sommige gevallen kun je het probleem zelf oplossen door vervangende onderdelen te bestellen.
Indien je laptop verouderd is en het probleem een duur hardwareprobleem is, dan is het misschien het moment om een nieuwe goede laptop te kopen. Hieronder vind je alvast een lijstje met de drie beste laptops.
Laten we daarentegen eerst even kijken welke eerste reddingsacties je kunt ondernemen!
#1 Sluit de stroomkabel aan
Hoewel het misschien voor de hand ligt, kan het aansluiten van de netstroomadapter het probleem oplossen als je laptop alleen op de batterij werkt. Zorg ervoor dat het snoer van de adapter aan beide uiteinden goed is aangesloten. Als de laptop werkt met de adapter aangesloten, is je batterij leeg of defect.
#2 Controleer je adapter en voedingspoort
Sommige wisselstroomadapters hebben een pin in het uiteinde van de adapter dat in de laptop steekt. Onderzoek de adapter en controleer of er een gebogen of gebroken pin is. Als dat het geval is, krijgt de laptop geen stroom van de wisselstroomadapter. Om het probleem te verhelpen, dien je de adapter te vervangen.
Sommige laptops hebben zelf ook een pin in de voedingspoort die helpt een solide verbinding met de adapter te maken. Als de pin gebogen of gebroken is, krijgt je laptop ook in dit geval geen stroom. Om het probleem te verhelpen, moet je de voedingspoort van je laptop repareren of vervangen.
Afhankelijk van het type laptop, kan deze oplossing echter een volledige vervanging van het moederbord vereisen. Dat is in veel gevallen een enorm prijzige onderneming. 💰
#3 Pas op voor oververhitting
De meeste processoren van laptops hebben een interne thermische beveiliging die de computer uitschakelt wanneer de processor een kritieke temperatuur bereikt. De laptop start pas weer op als het systeem is afgekoeld.
Als je de laptop op een bed, kussen of ander zacht oppervlak gebruikt, controleer dan of de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn en of de warme lucht goed wordt afgevoerd.
Een laptop die niet goed ventileert, heeft misschien een defecte ventilator die moet worden vervangen. Als je laptop heet aanvoelt, laat hem dan volledig afkoelen voordat je hem weer inschakelt. Een laptop die pas aangaat nadat hij is afgekoeld, heeft waarschijnlijk een oververhittingsprobleem.
#4 Verwijder alle aangesloten apparaten
Als je een SD-kaart of usb-stick in je laptop hebt laten zitten, kan dit een reden zijn waarom je laptop niet opstart. Hij kan vastlopen omdat de BIOS probeert op te starten vanaf een van deze verwisselbare opslagapparaten. Verwijder dus alle usb-stations en andere apparaten.
BIOS
BIOS, of basic input/output system, is het belangrijkste opstartprogramma van je pc en is de ingebouwde kernprocessorsoftware die verantwoordelijk is voor het opstarten van je systeem. De BIOS, dat meestal in de computer is ingebouwd als een chip op het moederbord, dient als een katalysator voor de functionaliteit van de pc.
Ook als je een docking station gebruikt, koppel je dit los en sluit je het netsnoer rechtstreeks op je laptop aan. Probeer vervolgens de laptop aan te zetten.
#5 Verwijder de batterij en sluit hem opnieuw aan
Je laptop kan zich ook in een stroomtoestand bevinden die verhindert dat hij opstart. Koppel de stroomkabel los en verwijder vervolgens de batterij uit de laptop.
Laat beide minstens een minuut losgekoppeld zijn van de laptop. Plaats vervolgens de batterij terug in de laptop, sluit de voedingskabel aan, en probeer je laptop aan te zetten.
Let op!
Veel nieuwe laptops, zoals MacBooks, zijn zo ontworpen dat je de batterij niet kunt verwijderen. Indien je laptop geen verwijderbare batterij heeft, ga dan naar de volgende stap.
#6 Ontdoe je laptop van elektriciteit
Soms zorgt een elektrische restlading ervoor dat je laptop niet aangaat. Door de volgende stappen uit te voeren, ontdoe je je laptop effectief van alle elektriciteit en begin je opnieuw, wat er vaak toe leidt dat hij wel opstart.
- Koppel de netstroomadapter los en verwijder de batterij (indien mogelijk).
- Houd de aan/uit-knop gedurende dertig seconden ingedrukt om alle resterende stroom uit de laptop te halen.
- Zonder de batterij terug te plaatsen, steekt je je adapter terug in de laptop. Indien de batterij van je laptop niet verwijderbaar is, sluit je toch de adapter aan.
- Druk op de aan/uit knop om je laptop aan te zetten en controleer of deze correct opstart.
- Als de laptop aangaat, sluit je de laptop normaal af.
- Plaats nu (indien van toepassing) de batterij terug in je laptop.
- Zet je laptop opnieuw aan en controleer of hij correct opstart.
Start hij niet correct op na deze stappen? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe accu.
#7 Problemen met het scherm achterhalen
Als de aan/uit-knop brandt en je hoort ventilatoren of andere geluiden, maar er wordt geen beeld weergegeven, doe dan de lichten uit om te zien of er überhaupt iets met het scherm gebeurt.
Als er een zeer zwak beeld is zodra de lichten uit zijn, is de omvormer van het scherm defect en moet je deze vervangen.
Een andere mogelijkheid is dat de helderheidsknop kapot is. Als je laptop opstart maar er is helemaal geen beeld te zien, ook niet als je het licht uitdoet, is het lcd-paneel wellicht kapot.
Het is niet onmogelijk om een kapot scherm te repareren, maar als je laptop een oud model is, is het misschien verstandiger om je hele laptop te vervangen.
#8 Controleer de hardware
Als je laptop na het doorlopen van de bovenstaande stappen nog steeds niet opstart, is er waarschijnlijk sprake van een hardwarestoring. Het meest waarschijnlijke defecte onderdeel is het moederbord of de processor.
De hardware in je laptop, zoals je harde schijf, laat het soms na bepaalde tijd afweten. Hiervoor is vaak geen eenvoudige oplossing te vinden.
Als je een klikkend geluid hoort of de schijf draait en vervolgens uitschakelt, dan is dit een teken dat je harde schijf zijn einddatum heeft bereikt. Als defecte hardware de boosdoener is, is reparatie of vervanging noodzakelijk.
In dit geval is het slim om een externe harde schijf te hebben, zodat je een back-up kunt maken van al je belangrijke bestanden. Hieronder vind je alvast de beste harde schijven van nu op een rij.
LBEC Externe Harde Schijf 2 Terabyte SSD Opslag 2
LBEC Externe Harde Schijf 2 Terabyte SSD Opslag 4
Western Digital Elements Portable zwart
Conclusie
Als je merkt dat je laptop niet aan wilt gaan, panikeer dan niet direct! Het is misschien een probleem met de voeding dat je kunt oplossen. Zelfs als het een gecompliceerder probleem is, zijn er manieren om het probleem te achterhalen en te beoordelen. In sommige gevallen is reparatie, vervanging of een nieuwe laptop echter de enige oplossing.
Hopelijk heb je in dit artikel een antwoord gevonden op je vraag "Waarom start mijn laptop niet op?", en, nog beter, weet je hoe je je probleem moet oplossen!