4 Tips om Zorgeloos je Website te Hosten

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Meer heb je niet nodig om te beginnen!

4 Tips om Zorgeloos je Website te Hosten

Je kunt niet zonder webhosting als je een website hebt, maar als websitebeheer en tech in het algemeen je niet helemaal ligt, wordt het al snel een bron van stress. Precies om die reden heb ik vier basistips voor je op een rijtje gezet om met zo min mogelijk stress aan de gang te gaan met webhosting.

Bij Wifiwijs komen we vaak in aanraking met webhosting. Op basis van die ervaringen geef ik je de onderstaande tactieken mee. ⤵️

Besteed je hosting uit

Voor de hand liggend, maar ik wil toch het nut van het uitbesteden van webhosting benadrukken. Een goed voorbeeld hiervan is managed WordPress-hosting als je je site middels WordPress hebt opgezet. Bij zo’n hosting-pakket neemt de provider alles – maar dan ook alles – omtrent het managen van je site uit handen.

Denk hierbij aan de data-opslag, testomgevingen, e-mailadressen, installatie en bijwerking van plug-ins en thema's, SSL-certificaten, en eventueel zelfs uptime- en prestatie-monitoring. Als je dit als onervaren site-eigenaar helemaal zelf moet doen van begin af aan, is deze lijst aan elementen al snel een overweldigende stortvloed aan verantwoordelijkheid waar je misschien nog niet klaar voor bent.

Als je je site niet via WordPress opzet, zijn er alsnog genoeg andere hostingproviders en -diensten die zich niet enkel op WordPress richten. Veel hiervan bieden een soortgelijke opzet, maar spitsen zich niet toe op WordPress.

Kies voor een betrouwbare provider

Zijn de voordelen van het uit handen geven van webhosting je duidelijk? Dan is het tijd om een provider te kiezen – en wel eentje die betrouwbaar is. Er zijn talloze webhosting-bedrijven op de markt, maar ze bieden niet allemaal dezelfde kwaliteit van dienstverlening.

Zoek daarom ten eerste naar een provider met een sterke reputatie en positieve klantbeoordelingen. Controleer ook hun uptime (idealiter 99,99%), garanties, snelheid (idealiter onder de 400 ms, en niet boven de 800 ms), en klantenservicemogelijkheden.

Een betrouwbare provider geeft je de nodige gemoedsrust – mits de aangegeven details in orde zijn – en staat klaar om eventuele problemen snel en efficiënt op te lossen.

een groep mensen werkt aan hun laptops aan een grote tafel

Maak regelmatig back-ups

Regelmatig back-ups maken is een essentieel onderdeel van een zorgeloze webhosting. Door een back-up te maken van je websitegegevens, bescherm je jezelf tegen onverwachte problemen, zoals dataverlies door een website-crash of een aanval vanuit een hacker of andere kwaadwillende.

Veel webhosting-providers bieden automatische back-updiensten aan, wat het kiesproces opdat vlak aanzienlijk vergemakkelijkt. Het is echter altijd een goed idee om ook zelf een back-up aan te houden als extra voorzorgsmaatregel, bijvoorbeeld op een goede NAS-server. Zo voorkom je dat eventuele problemen bij de hostingdienst – in het ergste geval – je back-up verpesten.

Zorg voor een veilige website

Een veilige website is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je bezoekers. Implementeer sterke beveiligingsmaatregelen om je site te beschermen tegen bedreigingen als malware, phishing, en DDoS-aanvallen.

Maatregelen die jij of een goede provider hiervoor neemt, omvatten onder andere regelmatige bijwerking van plug-ins en dergelijke, sterke en wisselende wachtwoorden, gebruik van SSL-certificaten en HTTPS, web application firewalls (WAF's), en multi-factor-authenticatie.1INTUIT mailchimp (n.d.). 'Website Security 101: How to Secure Your Website'

De lijst gaat nog wel even door, maar deze opties omvatten de magere basis van elementen die je Ă©cht op orde moet hebben om je website te beveiligen.

Conclusie

Samenvattend vermijd je een boel kopzorgen door vier dingen te doen: je webhosting uitbesteden, een betrouwbare hostingprovider kiezen, regelmatige back-ups maken en je website goed beveiligen.

Neem je die vier tips in acht, dan zie je in no-time dat het hosten van een website niet langer een bron van stress is, maar juist een moeiteloze taak wordt!

Heb jij nog tips – of misschien zelfs vragen? Laat het ons hieronder vooral even weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen