Netflix Kijken Zonder Smart Tv Doe Je Zo

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Netflix Kijken Zonder Smart Tv Doe Je Zo

Als je het mij vraagt, is Netflix helemaal top! Ik ben een fervent liefhebber van een filmavond en een échte 'ik-zit-op-de-bank-en-kijk-tv'-genieter. Ik heb alleen een grote hekel aan reclames. Gelukkig is daar bij Netflix geen sprake van. Maar ik bezit geen smart tv – hoe kan ik dan Netflix kijken zonder smart tv?

Dat leek in eerste instantie een probleem. Netflix is een app, maar ik heb geen smart tv (dus ik kan geen apps op mijn tv downloaden). Toch neem ik geen genoegen met een kleiner scherm: ik wil juist graag Netflix kijken op mijn tv. Maar waar een probleem is, is een oplossing. In dit geval zijn er zelfs een hele hoop oplossingen!

Die beschrijf ik hier allemaal, zodat je niet verder hoeft te zoeken naar oplossingen of je portemonnee opentrekt voor een nieuwe tv. Dat doe ik graag voor je als mede Netflix-fan en niet-smart-tv-eigenaar. 😉

Hoe werkt Netflix?

Netflix is een zogenaamde streamingsdienst. Een Netflix-abonnement maakt het mogelijk om wanneer je maar wenst films en series zonder reclame te kijken.

Om gebruik te maken van Netflix heb je een goede internetsnelheid en een apparaat met een internetverbinding waarop Netflix te downloaden is nodig. Denk aan een laptop, een smartphone of een smart tv.

Een film of serie op een tv kijken, wint het over het algemeen van kijken op andere apparaten. Zeg nou zelf, welke tv het ook is: een qled-tv of oled-tv, een 85 inch of 65 inch tv, een oude of nieuwe, en van Samsung of LG – iets kijken op tv kijken is vaak fijner, al is het alleen maar vanwege het grotere scherm dan dat je op je laptop of een gemiddeld bureau vindt.

Maar enkel smart tv's beschikken over een internetverbinding. Op een normale tv is het downloaden van de Netflix-app niet mogelijk. Maar maak je nog geen zorgen: je hoeft geen smart tv aan te schaffen om Netflix op tv te kijken. Hier zijn (kleine) omwegen voor.

Het is een kwestie van je oude tv smart maken, of in ieder geval 'smarter'. Hierdoor geniet je straks van Netflix op een tv die daar in eerste instantie niet voor gemaakt was. Alle manieren om dat te doen, vind je hier! 🥳

Close-up van een Google Chromecast voor een tv-scherm

Netflix kijken via een Chromecast

Een makkelijke en populaire optie om Netflix te kijken op een tv is via een Chromecast. Het is een kwestie van de Chromecast installeren en vervolgens te streamen naar de Chromecast via een pc, smartphone of tablet. Dat doe je zo:

 • Verbind de Chromecast met de tv via de bijgeleverde HDMI-kabel.
 • Open de Google Home app op je smartphone of tablet en log in met een Google-account.
 • Tik op het plusteken of op 'Toevoegen'.
 • Tik op 'Apparaat instellen' > 'Nieuw apparaat in huis instellen'.
 • Maak een huishouden aan of kies het gewenste bestaande huishouden, en ga door.
 • Selecteer je nieuwe Chromecast in de lijst.
 • Nu moet je de Chromebook verbinden met wifi. Hierna verschijnt er een code op je tv. Klik op 'Ja' als deze overeenkomt met die in je app.

Open de Netflix-app op je smartphone of tablet en klik rechtsbovenin op het cast-icoontje wanneer je een serie of film opstart.

Nadat dit proces voltooid is, is het mogelijk om Netflix te streamen naar je Chromecast om zo Netflix te kijken op je tv. Het is hierbij belangrijk dat het apparaat vanaf waar je streamt met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden als je Chromecast.

Of gebruik de Chromecast via je pc. Open de Netflix in de Google Chrome-browser op je pc, klik op de drie puntjes bovenin en kies voor 'Casten'. Selecteer je Chromecast en kies de gewenste cast-optie onder 'Bronnen'.

Heb je een Chromecast met Google TV te pakken? Dan hoef je niet eens te casten: je kunt de streaming-apps direct op de Chromecast zelf installeren, en vanaf een aparte afstandsbediening bedienen.

Bovenaanzicht van een Apple TV op een houten ondergrond

Netflix kijken via een Apple TV

Ook een Apple TV is een handige oplossing om Netflix te kijken op een niet-smart-tv. Dit doe door de Apple TV te verbinden met je tv via een HDMI-kabel. Je krijgt gelijk het installatie-menu te zien zodra je de Apple TV inschakelt. Dit doe je door de stappen op het scherm te volgen. 🐾

Hierna is het enkel nog een kwestie van het downloaden van de Netflix-app op de Apple TV:

 • Selecteer de App Store op het startscherm van de Apple TV.
 • Zoek naar de Netflix-app en klik op downloaden.
 • Zodra de installatie voltooid is, ga je naar het startscherm en navigeer je naar de app.
 • Log in en that's it!

Netflix kijken via een Android box of Android stick

Een Android box is soortgelijk aan een Apple TV. Een Android stick is hetzelfde als een Android box, maar dan in de vorm van een stick die je rechtstreeks in de tv steekt, in plaats van een box die je via een kabel met een tv verbindt.

Er zijn meerdere Android boxen en sticks verkrijgbaar, allen met dezelfde functie: ze toveren een reguliere tv om in een smart tv met Android TV als besturingssysteem. Na het instellen is het een kwestie van de Netflix-app downloaden en inloggen. Hoe je dit doet, verschilt per Android box of stick. Ik raad je vooral aan de specifieke gebruiksaanwijzing door te nemen!

Netflix Kijken via je PlayStation of Xbox

Heb je een PlayStation 3, 4 of 5 of heb je een Xbox 360, One of Series, en een tv? Dan heb ik goed nieuws: je hebt alles wat je nodig hebt om Netflix op je tv te kijken.

Nou ja, bijna alles: de console dient verbonden te zijn met het internet. Hierna is het een kwestie van de stappen volgen. 👇

Via de PlayStation

Heb je een PlayStation 3, 4, of 5? Voer dan onderstaande stappen uit.

 • PlayStation 3: ga dan vanaf het startscherm naar 'TV-/videodiensten'.
 • PlayStation 4: ga naar 'TV en video' vanaf het startscherm.
 • PlayStation 5: Navigeer vanaf het startscherm van je PlayStation naar 'Media'. Klik hier op 'Alle Apps' en ga naar 'Video- en muziek-apps'.

Voor allen geldt dat je hierna op de Netflix-app tikt en inlogt. Dat is alles.

Via de Xbox

Heb je een Xbox 360, One of Series? Dan vind je de juiste stappen hier.

 • Xbox 360: selecteer bovenaan de optie 'Apps. Kies hier voor 'Browse apps'. Zoek naar Netflix en klik op downloaden.
 • Xbox One, One S en One X: open de Microsoft Store en zoek naar Netflix. Download hier de app.
 • Xbox Series X en Series S: Kies voor 'Store' op het startscherm en navigeer naar 'Apps' . Zoek hier naar Netflix en druk op downloaden.

Hierna is het enkel nog een kwestie van inloggen!

Netflix kijken via je een decoder (van je tv-provider)

Tv-providers bieden je doorgaans meer dan alleen hun eigen diensten; veel tv-providers bieden je de mogelijkheid om via hen Netflix te kijken. Dat kan dan via de decoder van je provider.

Close-up van een Ziggo-decoder met op de achtergrond een tv waar Netflix op staat

Voordat je denkt 'Wat is een decoder?': dit is het kastje waarmee je digitale televisie kijkt. Meestal zit dit bij je tv-abonnement inbegrepen.

Hoe je via een decoder Netflix kijkt, hangt af van je decoder en tv-provider. Er bestaan drie manieren: de Ziggo-manier, de KPN-manier en via andere decoders.

Heb je geen KPN of Ziggo, maar een andere tv-provider? Test de onderstaande manieren alsnog uit. Als je provider de mogelijkheid biedt, is het op een van deze manieren.

Let op!

Heb je een andere tv-provider dan Ziggo of KPN en werkt zowel de Ziggo- als de KPN-manier niet? Dan is het mogelijk dat de decoder van je tv-provider de Netflix-app niet ondersteunt. 

De Ziggo-methode

Heb je Ziggo? Netflix is enkel te gebruiken op de Mediabox XL, Horizon box en Mediabox Next. Heb je geen decoder, of een oudere decoder van Ziggo? Dan is het geen optie om Netflix te kijken via de decoder.

Op de hierboven genoemde decoders van Ziggo staat de Netflix-app vrijwel altijd standaard geïnstalleerd. Er is zelfs een vaste zender voor. Ga naar kanaal 150 op je tv (ook als je geen Ziggo hebt), log in en voilà! 👌

Close-up van een afstandsbediening van Ziggo

Staat er geen Netflix op kanaal 150? Dan dien je de app mogelijk nog te downloaden of op een andere manier te openen:

 • Zet de tv en de decoder aan.
 • Druk op de homeknop, menuknop, of het huisje op de afstandsbediening.
 • Selecteer hier 'TV apps' of 'Apps'.
 • Navigeer hier naar de Netflix-app.
 • Log in en geniet van een serie of film op Netflix

De volgende keren (op een enkele keer na) logt Netflix automatisch in wanneer je de app opent.

De KPN-manier

KPN biedt al jarenlang ondersteuning voor Netflix op hun decoders. Grote kans dat je Netflix vindt door naar kanaal 200 te gaan. Ook als je geen KPN hebt, raad ik je aan om te controleren of Netflix hier opent. Als hier inderdaad Netflix op staat, is het enkel nog een kwestie van inloggen.

Opent Netflix niet op kanaal 200? Dan is er mogelijk een omweggetje nodig:

 • Zet de tv en de decoder aan.
 • Druk op de menuknop.
 • Navigeer naar 'Apps op tv'.
 • Selecteer hier de Netflix-app en log in.

Dit is alles! Heb je KPN, maar werkt dit niet? Dan kan een belletje naar KPN geen kwaad – grote kans dat er simpelweg ergens wat fout gaat of dat je een behoorlijk oude decoder bezit.

Is er sprake van een andere provider en werkt zowel deze manier als de Ziggo-manier niet? Bekijk dan de andere opties in dit artikel.

Via andere decoders

De meeste mensen kijken digitale televisie via de decoder die ze krijgen van hun tv-provider. Het is ook mogelijk om zelf een decoder aan te schaffen.

De mogelijkheden wat betreft het downloaden van apps, hangt af van het besturingssysteem van de decoder, maar een goede decoder biedt de mogelijkheid om Netflix te downloaden.

Hoe je dit precies doet, verschilt per decoder. Doorgaans voer je soortgelijke stappen uit als die ik hierboven beschrijf, maar de exacte beschrijving staat in de handleiding.

Moeder en zoon stoppen een dvd in een blu-rayspeler

Netflix kijken via een blu-rayspeler

Hoewel blu-rayspelers misschien niet meer van deze tijd lijken te zijn, klopt dat niet helemaal. Zo beschikt de beste blu-rayspeler over allerlei moderne toefjes, waaronder de mogelijkheid om Netflix te kijken.

Vaak staat de app er samen met YouTube standaard op en is het niet mogelijk om andere apps te downloaden. Houd hier rekening mee.

Netflix kijken via een laptop of computer en een kabel

Wanneer je een laptop, of een desktop met monitor hebt, is het mogelijk om hierop Netflix te kijken. Maar mogelijk voldoet dit niet aan je wensen, omdat je niet de beste monitor hebt, een mini-laptop met een te klein scherm hebt, of simpelweg liever op je tv kijkt.

Gelukkig is het mogelijk om via je laptop of een desktop Netflix op de tv te kijken. Het enige wat je nog nodig hebt, is een kabel. Zo kun je je desktop of laptop aansluiten op de tv.

Aansluitingen van een tv

In veel gevallen in het mogelijk om je pc met een HDMI-kabel met je tv te verbinden, desnoods met behulp van een adapter. Een verbinding via HDMI is een goede optie, gezien dit zowel beeld als geluid overdraagt.

Heeft je tv en/of pc een VGA-poort? Dan is het ook mogelijk om ze via een VGA-kabel (en een adapter) te verbinden. VGA levert enkel beeld. Als je graag ook het geluid van je pc via je tv of aparte speakers wilt afspelen, heb je een aparte 3,5mm-audiokabel nodig.

Tegenwoordig zie je het bijna nooit meer, maar in uitzonderlijke gevallen heeft een tv enkel composiet- of component-aansluitingen.

Als je je pc hiermee wens te verbinden, heeft je pc een HDMI-aansluiting nodig. In dat geval is het een optie om gebruik te maken van een converter die het HDMI-signaal van je pc omzet naar een composiet- of componentsignaal.

Na het verbinden van de pc met je tv, is het een kwestie van de juiste instellingen selecteren (het kopiëren van je scherm of de tv gebruiken als tweede scherm) op je pc. Hierna open je Netflix in de browser, log je in en ben je klaar om te Netflixen. 👍

Netflix kijken via een smartphone of tablet en een kabel

Net als dat het mogelijk is om een pc aan te sluiten op je tv met een kabel, is het mogelijk om een smartphone of tablet met je tv te verbinden via een kabel. Dit werkt vrijwel hetzelfde als hoe je een pc aansluit: je verbindt de twee apparaten met een kabel en dat is dat.

Close-up van een lightningkabel bij de poort van een iPhone

Let er hierbij op dat je een kabel kiest die geschikt is voor het kopiëren van je smartphone- of tabletscherm naar je tv en dat die de juiste aansluitingen heeft.

Houd er ook rekening mee dat het enkel mogelijk is om je scherm te kopiëren, het is daarom geen optie om op deze manier Netflix te kijken en tegelijkertijd iets anders te doen op je smartphone of tablet. 😅

Overige opties

Ik kan me niet voorstellen dat er hierboven geen goede optie tussen staat. Is dit wel zo? Dan heb je nog twee opties om netflix te kijken: of je neemt genoegen met het kijken van Netflix op een ander apparaat (smartphone, tablet of tv), of je schaft een smart tv aan.

Netflix kijken zonder internet

Eerder gaf ik aan dat je om Netflix op tv te kijken een goede internetsnelheid en een apparaat met een internetverbinding nodig hebt. En hoewel dat zo goed als altijd klopt, is er een kleine uitzondering.

Als je besluit Netflix te kijken via je smartphone of tablet en deze te verbinden met je tv via een kabel, is het mogelijk om Netflix te kijken zonder internet. Hiervoor dien je de film of serie die je van plan bent om te kijken, vooraf te downloaden wanneer je nog wel een internetverbinding hebt.

Conclusie

Je reguliere tv is ook al hartstikke smart; hij heeft alleen net wat vaker een helpende hand nodig. Netflix kijken zonder een smart tv is niet moeilijk. Sterker nog: er zijn vele manieren voor, je dient alleen te weten hoe en hopelijk weet je dat nu.

Heb je nog vragen of een opmerking? Laat het dan vooral weten via het feedbackformulier onderaan deze pagina. Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?