Je Laptop Aansluiten op de Tv: Zo Doe Je Dat!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Draadloos of met kabel, het kan allemaal.

Je Laptop Aansluiten op de Tv: Zo Doe Je Dat!

Als je je verveelt of ergert aan het kleine scherm van je laptop, kun je je laptop aansluiten op de tv en deze als tweede monitor gebruiken. Is het niet geweldig om achterover te kunnen leunen en terwijl te surfen op het web, pc-games te spelen of video's te streamen van apps die niet beschikbaar zijn op je tv? 💯

Je sofa gebruiken als bureaustoel kan op termijn wel zorgen voor rug- en nekpijn, maar voor de meeste zaken is een laptop-tv-verbinding erg prettig. Het beste is dat het goedkoop (of gratis) is, afhankelijk van de apparatuur die je al hebt.

Dupliceren vs. uitbreiden

Laptop op koffietafel met gedpupliceerd scherm op tv erachter

Dupliceren betekent dat je dezelfde inhoud zowel op het scherm van je laptop als op de tv weergeeft.

Dit komt vaker voor en is over het algemeen eenvoudiger dan schermuitbreiding, waarbij je op beide schermen verschillende inhoud ziet.

De tv wordt dan een uitbreiding van het scherm van je laptop.

Uitbreiden is handig als je wilt multitasken, zoals een YouTube-video bekijken op de tv terwijl je op je laptop aan een presentatie werkt.

Verschillende manieren om je laptop op je tv aan te sluiten

In deze gids laat ik je zien hoe je je laptop op de tv aansluit, zodat je Netflix, vakantiefoto's en andere inhoud op het grote scherm kunt bekijken.

Er zijn nogal wat manieren om dit te doen, maar hieronder vind je de eenvoudigste en meeste gebruikte methodes. De juiste manier voor jou hangt af van de in- en uitgangen van je tv en laptop.

#1 Met een HDMI-kabel

Dit is de eenvoudigste en gemakkelijkste manier om je laptop op een tv aan te sluiten. Alles wat je nodig hebt om de klus te klaren is een HDMI-kabel. Een HDMI-kabel kan zowel audio als video met hoge resolutie aan, dus het is geweldig voor het streamen van je favoriete programma's.

Laptop met detailbeeld van de ingangen

Om dit te laten werken, moeten zowel je laptop als je tv een HDMI-poort hebben. Als ze niet te oud zijn, is de kans groot dat ze dat beiden aan boord hebben. De verbinding maak je als volgt:

 1. Zet beide apparaten aan
 2. Steek een uiteinde van de HDMI-kabel in je laptop
 3. Steek het andere uiteinde van de HDMI-kabel in je tv, lettende op welke HDMI-uitgang precies je gebruikt
 4. Selecteer vervolgens de juiste HDMI-ingang op je tv met behulp van de afstandsbediening en je kunt aan de slag!

Houd er rekening mee dat sommige laptops een mini-HDMI-poort hebben, waardoor je een Mini-HDMI-naar-HDMI-verloopstekker nodig hebt. MacBooks hebben tegenwoordig alleen maar usb-c-poorten, waarvoor je een HDMI-naar-usb-c-kabel nodig hebt.

De verbinding tussen de twee apparaten zou automatisch tot stand moeten komen. Maar als dat niet het geval is, ga dan naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm en selecteer tv. Je kunt hier ook de resolutie aanpassen, zodat die overeenkomt met die van je tv.

Onder Meerdere beeldschermen kies je of je het beeldscherm wilt uitbreiden, dupliceren, of enkel wilt weergeven op de laptop of op het tv scherm.

Indien je een MacBook hebt, breidt het beeld van je laptop standaard uit naar de tv. Ga via het tandwiel naar Systeem Instellingen > Beeldschermen. Kies bij het tabje Rangschikken of je je scherm wilt uitbreiden of dupliceren.

#2 Met een VGA-kabel

Als je een oudere laptop en tv hebt, vind je waarschijnlijk op beide een VGA-poort vinden. Om de verbinding tot stand te brengen heb je een VGA-kabel nodig. VGA is niet zo goed als HDMI, vanwege de lagere resolutie videokwaliteit die het biedt.

Het gaat ook alleen om het videosignaal, wat betekent dat je een aparte kabel nodig hebt om het geluid te verwerken. Breng de verbinding zo tot stand:

 1. Zet je tv en laptop aan
 2. Sluit ze vervolgens aan met een VGA-kabel en een 3,5 mm audiokabel
 3. Druk dan op de knop Input op je afstandsbediening (kan ook Source of AV heten) en selecteer de PC of RGB-input uit de lijst. Dat is alles wat je moet doen!

PC of RGB 

Een ingangspoort op je televisie met het label PC of RGB, wordt gebruikt om een videosignaal van een computer te ontvangen. Op deze poort kun je een VGA-kabel aansluiten.

De verbinding tussen de twee apparaten zou automatisch tot stand moeten komen. Maar als dat niet het geval is, volg dan dezelfde stappen als in #1 vermeld.

#3 Via usb-c

Elke goede laptop heeft tegenwoordig een usb-c-poort. Hiermee kun je je laptop rechtstreeks op je tv aansluiten met usb-c-naar-usb-c-kabel, maar uiteraard alleen als de tv ook een usb-c-poort heeft, zoals de beste oled-tv. Sluit de twee apparaten op elkaar aan en selecteer de juiste ingang op de tv.

Usb-c naar HDMI adapter

De tweede optie is om een usb-c-naar-HDMI-adapter te kopen. Steek de usb-c-kabel in je laptop en een HDMI-kabel in je tv.

Steek vervolgens het andere uiteinde van de HDMI-kabel in de adapter om de twee apparaten met elkaar te verbinden. Om het proces te voltooien, selecteer je de HDMI-ingang op je tv.

In het kort gaat het verbindingsproces dus als volgt:

 1. Verbind de twee apparaten met een usb-c-kabel of via een usb-c-naar-HDMI-adapter
 2. Zet de tv en de laptop aan
 3. Selecteer de juiste ingang op de tv met de afstandsbediening, afhankelijk van de kabel die je hebt gebruikt

#4 Via een Chromecast

Als je geen last wilt hebben van vervelende kabels, sluit dan je laptop draadloos aan op de tv. Daarvoor heb je wel een mediastreamingapparaat nodig, zoals de Google Chromecast.

Een Android-televisie kan ook, aangezien deze een Chromecast ingebouwd heeft. In de uitleg hieronder nemen we de Chromecast als voorbeeld. De Chromecast installeren vergt een beetje tijd, maar als het eenmaal gelukt is, kun je beginnen.

Zodra alles is ingesteld, kun je Chrome-tabbladen, video's en bestanden die lokaal op je laptop zijn opgeslagen of je bureaublad naar de tv casten. Dat gaat als volgt:

 1. Start de Chrome-browser op je laptop, klik op het menupictogram (drie verticale stippen) in de rechterbovenhoek en selecteer de optie Cast.
 2. Selecteer vervolgens de inhoud die je wilt casten via het vervolgkeuzemenu Bronnen
 3. Klik op de Chromecast waarnaar je de inhoud wilt casten (als je er meer dan één hebt).

Wat als mijn laptop en tv verschillende poorten hebben?

Indien je laptop alleen een HDMI-poort heeft en je tv een oude VGA-poort, heb je een HDMI-naar-VGA-converter nodig om de verbinding te maken. Zodra je de converter hebt, is het proces heel eenvoudig.

HDMI naar VGA converter
 1. Sluit de HDMI-kabel aan op je laptop en de VGA-kabel op je tv
 2. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de VGA-kabel aan op de converter om de twee apparaten met elkaar te verbinden.
 3. De laatste stap is het selecteren van de pc- of RGB-ingang op je tv met de afstandsbediening

De verbinding tussen de twee apparaten zou automatisch tot stand moeten komen. Maar als dat niet het geval is, zijn de stappen identiek aan onze #1. Ga naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm en selecteer tv. Pas de resolutie naar wens aan, zodat die overeenkomt met die van je tv.

Onder Meerdere beeldschermen kies je of je het beeldscherm wilt uitbreiden, dupliceren, of enkel wilt weergeven op de laptop of op het tv scherm.

Op een MacBook breidt het beeld van je laptop standaard uit naar de tv. Ga via het tandwiel naar Systeem Instellingen > Beeldschermen. Kies bij het tabje Rangschikken of je je scherm wilt uitbreiden of dupliceren.

Tips voor instellingen

Het scherm van je tv en dat van je laptop hebben waarschijnlijk verschillende resoluties. In theorie is dit geen probleem, maar als tekst moeilijk leesbaar is of het beeld er over het algemeen slecht uitziet, zorg er dan voor dat de uitvoer van je laptop overeenkomt met de resolutie van je tv.

Dit is gemakkelijk te doen op Windows via Instellingen > Systeem > Beeldscherm en op een MacBook via het Tandwiel > Systeem Instellingen > Beeldschermen. Als je ook audio wilt versturen, schakel je dit in door ofwel op de luidsprekerknop rechtsonder te klikken in Windows, of in Systeemvoorkeuren op je MacBook.

Afstandsbediening van een smart tv

Zorg er ook voor dat je de overscan van je tv uitschakelt. Dit kan automatisch zijn uitgeschakeld, maar als de randen van je bureaublad worden afgesneden, ga dan naar de beeldinstellingen van je tv en schakel overscan uit.

Als je gamet, kijk dan of je tv een gamemodus heeft. Dit helpt om inputvertraging (de vertraging tussen het indrukken van een knop en het verschijnen van die actie op het scherm) te verminderen.

In de beeldinstellingen van je tv stel je ook de scherpte bij, alsook het contrast, de helderheid en de kleurweergave. De standaardinstellingen van de tv zijn niet per se de beste, dus pas ze gerust naar wens aan!

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je vraag, "Hoe sluit ik mijn laptop op de tv aan?", beantwoordt. Je hebt inmiddels door dat er meerdere mogelijkheden zijn, zowel bekabeld als volledig draadloos!

Een HDMI-kabel kan zowel audio als video met hoge resolutie aan, dus dat is de beste optie voor het streamen van je favoriete games of programma's op je tv. 🔌

Bedankt voor je tijd en laat zeker weten welke optie jij verkiest!

Was dit artikel behulpzaam?