Wat is het Verschil Tussen Wi-Fi Direct en Normale Wifi?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

De toekomst van wifi onder de loep genomen.

Wat is het Verschil Tussen Wi-Fi Direct en Normale Wifi?

Wi-Fi Direct klinkt misschien als hetzelfde als 'normale' wifi, maar dat klopt niet helemaal. Wat is Wi-Fi Direct dan wél? Een vervolg op wifi zoals we het kennen? Een zijtak ervan die apparaten als wifi-printers gebruiken, en meer niet? Bovendien: hoe verschilt het van het gebruikelijke wifi?

Dat en meer lees je hier. Laten we meteen met de belangrijkste vraag beginnen: wat is Wi-Fi Direct?

Wat is Wi-Fi Direct?​

Wi-Fi Direct is een technologie die apparaten rechtstreeks met elkaar laat verbinden zonder tussenkomst van een centrale router. In tegenstelling tot normale wifi, waarbij apparaten via een router met het internet verbinden, stelt Wi-Fi Direct ze in staat om directe peer-to-peer verbindingen te maken, wat ideaal is voor snelle bestandsoverdracht en directe communicatie.

De basis van wifi: communicatie via een router

Tijd voor een geheugenverfrissertje: hoe werkt wifi precies? Wifi is het draadloze internet dat we thuis, op het werk of een openbare plek gebruiken. In plaats van een kabel, gebruik wifi gebruik radiogolven om gegevens via de lucht te sturen.

Om een wifinetwerk op te zetten heb je een modem, router en access point nodig. De meeste routers bevatten tegenwoordig een access point, en veel zelfs ook een modem. Vooral de routers van je internetproviders bevatten alle drie soorten technologie.

Veel mensen halen deze drie termen door elkaar. Ik leg je kort uit wat ze inhouden:

  • Een modem vangt het internetsignaal van je internetprovider op en vertaalt dit naar een signaal dat je apparaten begrijpen. Veel internetproviders leveren tegenwoordig een router en modem in Ă©Ă©n.
  • Een router zet een lokaal netwerk op, en wijst aan alle verbonden apparaten een IP-adres toe. Ben je op zoek naar een nieuwe router? We zochten al eerder naar de beste router voor je. Ook vonden we de beste gaming-router en beste mesh-router, voor een extra groot netwerk!
  • Een access point zet het binnenkomende internetsignaal om in een draadloos signaal (wifi) en zendt dit uit.

Kortom: de kans is groot dat jij Ă©Ă©n kastje hebt dat zowel een modem, router en access point is.

Het begin van het wifi-tijdperk voert ons terug naar 1985, maar pas in 1999 verscheen de eerste laptop met wifi. De komst van de beste smartphone bracht het gebruik van wifi in een stroomversnelling.

Vooral op het gebied van snelheid ontwikkelt WiFi zich voortdurend door. Zo kwam ook Wi-Fi Direct tot stand.

landschap en hand met briefje met wifi-logo

De werking van Wi-Fi Direct: connectie zonder router

Je kunt Wi-Fi Direct als een soort tweede generatie wifi. Het maakt gebruik van dezelfde protocollen waar 'normale' wifi gebruik van maakt. Het verschil is dat de communicatie tussen de apparaten nu rechtstreeks plaatsvindt en niet door tussenkomst van een router en modem.

Om een internetverbinding via Wi-Fi Direct in stand te stellen, is een access point nodig. Dit is normaal gesproken de router. Bij Wi-Fi Direct werkt een van de apparaten als het access point en verbindt het andere apparaat daar direct mee. Je kunt zo twee of meer apparaten met elkaar laten verbinden.

Steeds meer apparaten zijn compatibel met Wi-Fi Direct, en dan vooral laptops, tablets en smartphones. Ook printers zijn een voorbeeld waar Wi-Fi Direct goed van pas komt. De kans is groot dat je op dit moment al een apparaat in huis hebt die Wi-Fi Direct ondersteunt. Het bereik van Wi-Fi Direct is hetzelfde als met reguliere wifi: dit loopt op tot 200 meter!

Hoe maakt Wi-Fi Direct een directe verbinding zonder een router?

Wi-Fi Direct stelt Ă©Ă©n apparaat in staat om als een 'toegangspunt' te fungeren, waardoor andere apparaten direct kunnen verbinden zonder een centrale router. Dit betekent dat je direct bestanden, video's en andere gegevens kunt delen, zelfs als er geen wifi-netwerk beschikbaar is.

Wat kun je met Wi-Fi Direct?

Wi-Fi Direct is voor verschillende zaken te gebruiken, waaronder:

  • Je deelt er vliegensvlug (grote) bestanden mee.
  • Je stuurt razendsnel printopdrachten naar printers die Wi-Fi Direct ondersteunen.
  • Je gebruikt het om je smartphone of laptop op een monitor te kunnen zien.
  • Je streamt er audio of video mee.
Wi-Fi Direct geeft je geen toegang tot het internet

Een belangrijk detail om te onthouden: Wi-Fi Direct biedt geen internettoegang. Wanneer je verbonden bent met de printer via Wi-Fi Direct, kun je niet tegelijkertijd op internet surfen. Het is puur een directe verbinding tussen je apparaat en de printer. Dus, terwijl je bijvoorbeeld printopdrachten kunt sturen, blijf je offline qua internettoegang.

Hoe snel draagt Wi-Fi Direct gegevens over?

Wi-Fi Direct kan gegevens overdragen met snelheden tot 250 Mbps, afhankelijk van de de verbonden apparaten en omgevingsfactoren. Ook de gebruikte frequentiebanden doen ertoe: Wi-Fi Direct werkt op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-frequentiebanden.

Het apparaat waarmee je verbindt kiest automatisch de beste band voor de verbinding, maar ik raad je aan om de 5GHz-band te gebruiken als beide apparaten deze ondersteunen voor een snellere en stabielere verbinding

Implementatie van Wi-Fi Direct in Android- en Apple-smartphones

De Samsung Galaxy S uit 2010 was een van de eerste smartphones met de Wi-Fi Direct-functionaliteit. Tegenwoordig heeft nagenoeg elke smartphone met Android 4.0 of hoger Wi-Fi Direct. Hiervoor ga je naar Instellingen > Wi-Fi > Meer instellingen > Wi-Fi Direct.

Apple geeft een eigen invulling aan Wi-Fi Direct. Zo is het mogelijk om direct bestanden te delen via AirDrop, maar dit kan alleen tussen iOS-apparaten.1Apple (n.d.) 'AirDrop gebruiken op de iPhone of iPad' AirDrop maakt bovendien zowel gebruik van Bluetooth als wifi.

Huis met op de voorgrond een hand met een iphone

Voordelen Wi-Fi Direct: snelheid en bereik

Wi-Fi Direct is snel, heeft een groot bereik en stelt je in staat om grote bestanden te sturen. Je deelt met Wi-Fi Direct altijd en overal bestanden, ook als er geen wifi-netwerk aanwezig is. Vereiste is wel dat de apparaten waartussen je de bestanden deelt allemaal Wi-Fi Direct moeten ondersteunen!

Ik heb in mijn tests geprobeerd dit te omzeilen, maar ik kan je nu al zeggen dat daar geen haalbare manier voor is. Of alle verbonden apparaten zijn compatibel en kunnen gebruik maken van Wi-Fi Direct, of je moet naar een andere verbindingsmethode uitwijken.

Nadelen van Wi-Fi Direct: veiligheidsoverwegingen

Dat klinkt natuurlijk allemaal goed, maar kleven er ook nadelen aan Wi-Fi Direct? Helaas wel. Een aantal veiligheidsrisico's hoort helaas bij het gebruik van Wi-Fi Direct. Een Wi-Fi Direct-verbinding is soms kwetsbaar en daardoor gevoelig zijn voor hackers.

Dit ligt overigens niet per se aan Wi-Fi Direct zelf, maar aan het feit dat hardwarefabrikanten niet genoeg doen op het gebied van beveiliging.

Er is een aantal manieren om je tegen de beveiligingsrisico's van Wi-Fi Direct beschermen:

  • Vermijd het gebruik van Wi-Fi Direct in publieke ruimtes
  • Maak alleen gebruik van nieuwere Wi-Fi Direct-verbindingen, omdat die meer veiligheidsopties hebben
  • Stel een goed wachtwoord in om de verbinding te beveiligen
  • Wees voorzichtig met het overdragen van gevoelige informatie
twee mensen met een telefoon in hun hand

Conclusie

Ik hoop dat het verschil tussen de wifi die je thuis of op werk gebruikt en Wi-Fi Direct nu duidelijk is!

Nog Ă©Ă©n keer in het kort: normale wifi is een lokaal netwerk waarbij een modem, router en access point tussen jou en een ander verbonden apparaat, of tussen jou en de rest van het internet staan; Wi-Fi Direct is een lokaal netwerk tussen jou en een ander apparaat, zonder tussenkomst van een modem, router ren access point.

Als je nog vragen hebt, horen we dat graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen