Wat Is Het Verschil Tussen Wi-Fi Direct En Normale Wifi?

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Wifi zonder router en modem: het kan echt.

Wat Is Het Verschil Tussen Wi-Fi Direct En Normale Wifi?

Ooit gehoord van Wi-Fi Direct? Misschien heb je het wel eens zien staan in de productomschrijvingen van bijvoorbeeld wifi-printers, maar er verder niet echt bij stilgestaan. Het is niet hetzelfde als 'normale' wifi. Hoe de twee precies van elkaar verschillen, lees je hieronder!

In het kort: wat is Wi-Fi Direct?​

Simpel gezegd is er bij Wi-Fi Direct sprake van een rechtstreekse internetverbinding tussen twee apparaten. In tegenstelling tot bij normale WiFi, is een router en modem overbodig.

Het is te vergelijken met Bluetooth, maar dan vele malen sneller. Wi-Fi Direct is maar liefst zo'n tien keer sneller dan Bluetooth 5.0, en haast twintig keer sneller dan Bluetooth 4.0. Ook is het bereik van Wi-Fi Direct groter en verzend je er veel meer informatie mee.

Hoe wifi normaal gesproken werkt

Tijd voor een geheugenverfrissertje: hoe werkt wifi precies? Wifi is het draadloze internet dat we thuis, op het werk of een openbare plek gebruiken. In plaats van een kabel, gebruik wifi gebruik radiogolven om gegevens via de lucht te sturen.

Om een wifinetwerk op te zetten heb je een modem, router en access point nodig. De meeste routers bevatten tegenwoordig een access point, en veel zelfs ook een modem. Vooral de routers van je internetproviders bevatten alle drie soorten technologie.

Veel mensen halen deze drie termen door elkaar. Ik leg je kort uit wat ze inhouden:

  • Een modem vangt het internetsignaal van je internetprovider op en vertaalt dit naar een signaal dat je apparaten begrijpen. Veel internetproviders leveren tegenwoordig een router en modem in één.
  • Een router zet een lokaal netwerk op, en wijst aan alle verbonden apparaten een IP-adres toe. Ben je op zoek naar een nieuwe router? We zochten al eerder naar de beste router voor je. Ook vonden we de beste gaming router en beste mesh router, voor een extra groot netwerk!
  • Een access point zet het binnenkomende internetsignaal om in een draadloos signaal (wifi) en zendt dit uit.

Kortom: de kans is groot dat jij één kastje hebt dat zowel een modem, router en access point is.

Het begin van het wifi-tijdperk voert ons terug naar 1985, maar pas in 1999 verscheen de eerste laptop met wifi. De komst van de smartphone bracht het gebruik van wifi in een stroomversnelling.

Vooral op het gebied van snelheid ontwikkelt WiFi zich voortdurend door. Zo kwam ook Wi-Fi Direct tot stand.

landschap en hand met briefje met wifi-logo

Hoe Wi-Fi Direct werkt

Wi-Fi Direct is een creatie van de Wi-Fi Alliance. De WiFi Alliance zag het levenslicht in 1999 en is de eigenaar van handelsmerk Wi-Fi.

Je kunt Wi-Fi Direct als een soort tweede generatie wifi. Het maakt gebruik van dezelfde technologie. Het verschil is dat de communicatie tussen de apparaten nu rechtstreeks plaatsvindt en niet door tussenkomst van een router en modem.

Om een internetverbinding in stand te stellen, is een access point nodig. Dit is normaal gesproken de router. Bij Wi-Fi Direct werkt een van de apparaten als het access point en verbindt het andere apparaat daar direct mee. Je kunt twee apparaten met elkaar laten verbinden, maar ook meer.

Er zijn steeds meer apparaten compatibel met Wi-Fi Direct, vooral laptops, tablets en smartphones. Ook printers zijn een voorbeeld waar Wi-Fi Direct goed van pas komt. De kans is groot dat je op dit moment al een apparaat in huis hebt die Wi-Fi Direct ondersteunt.

Het bereik van Wi-Fi Direct is hetzelfde als met reguliere wifi: dit kan oplopen tot 200 meter!

Wat kun je met Wi-Fi Direct?

Wi-Fi Direct is voor verschillende zaken te gebruiken, waaronder:

  • Je deelt er vliegensvlug (grote) bestanden mee.
  • Je stuurt razendsnel printopdrachten naar printers die Wi-Fi Direct ondersteunen.
  • Je gebruikt het om je smartphone of laptop op een monitor te kunnen zien.
  • Je streamt er audio of video mee.

Hoe passen Android en Apple Wi-Fi Direct toe op smartphones?

De Samsung Galaxy S uit 2010 was een van de eerste smartphones met de Wi-Fi Direct-functionaliteit. Tegenwoordig heeft nagenoeg elke smartphone met Android 4.0 of hoger Wi-Fi Direct. Hiervoor ga je naar Instellingen > Wi-Fi > Meer instellingen > Wi-Fi direct.

Apple geeft een eigen invulling aan Wi-Fi Direct. Zo is het mogelijk om direct bestanden te delen via AirDrop, maar dit kan alleen tussen iOS-apparaten. AirDrop maakt bovendien zowel gebruik van Bluetooth als wifi.

Huis met op de voorgrond een hand met een iphone

Voordelen Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct is snel, heeft een groot bereik en stelt je in staat om grote bestanden te sturen. Je deelt met Wi-Fi Direct altijd en overal bestanden, ook als er geen wifinetwerk aanwezig is.

Vereiste is wel dat de apparaten waartussen je de bestanden deelt Wi-Fi Direct moeten ondersteunen!

Nadelen van Wi-Fi Direct

Dat klinkt natuurlijk allemaal goed, maar kleven er ook nadelen aan Wi-Fi Direct? Helaas wel. Een aantal veiligheidsrisico's hoort helaas bij het gebruik van Wi-Fi Direct. Een Wi-Fi Direct-verbinding is soms kwetsbaar en daardoor gevoelig zijn voor hackers.

Dit ligt overigens niet per se aan Wi-Fi Direct zelf, maar aan het feit dat hardwarefabrikanten niet genoeg doen op het gebied van beveiliging.

Er is een aantal manieren om je tegen de beveiligingsrisico's van Wi-Fi Direct beschermen:

  • Vermijd het gebruik van Wi-Fi Direct in publieke ruimtes
  • Maak alleen gebruik van nieuwere Wi-Fi Direct-verbindingen, omdat die meer veiligheidsopties hebben
  • Wees voorzichtig met het overdragen van gevoelige informatie

De toekomst van Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct bewijst momenteel zijn waarde al. Zo is het voor het direct delen van bestanden een betere optie dan Bluetooth.

Wi-Fi Direct staat echter nog enigszins in de kinderschoenen. De verwachting is dat het fenomeen zich in de toekomst nog verder ontwikkelt en men het breder kan toepassen.

twee mensen met een telefoon in hun hand

Conclusie

Ik hoop dat het verschil tussen de wifi die je thuis of op werk gebruikt en Wi-Fi Direct nu duidelijk is!

Nog één keer in het kort: normale wifi is een lokaal netwerk waarbij een modem, router en access point tussen jou en een ander verbonden apparaat, of tussen jou en de rest van het internet staan; Wi-Fi Direct is een lokaal netwerk tussen jou en een ander apparaat, zonder tussenkomst van een modem, router ren access point.

Als je nog vragen hebt, horen we dat graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?