Hoe verbind je je Chromecast met WiFi?

Google Chromecast verbinden met WiFi

Laatst geüpdatet op:

Heb je eindelijk je felbegeerde Chromecast in handen gekregen? Dan is de volgende stap het instellen hiervan. In dit proces zul je je Chromecast verbinden met WiFi – en wij gaan je helpen ervoor te zorgen dat dit je in één keer lukt.

We snappen de frustratie van een mislukte verbinding terwijl je staat te popelen om je nieuwe gadget uit te proberen namelijk maar al te goed. Zet je thinking hat op en laten we beginnen!

Chromecast in TV

Je Chromecast verbinden met WiFi

Wellicht heb je ons voorgaande artikel over hoe je een Chromecast moet installeren ook al bekeken. Hierin bespreken we in een algemenere zin de WiFi-verbinding van en met de Chromecast. Je kunt in dat artikel ook over alle andere stappen van het installatieproces lezen en hoe je uiteindelijk kunt casten.

In dit artikel gaan we het echter exclusief hebben over de WiFi-verbinding – en dan niet alleen over de eerste keer dat je de verbinding maakt, maar ook het opnieuw instellen hiervan en mogelijke fouten die kunnen optreden.

De eerste keer je Chromecast verbinden met WiFi

Google Home configuratie

Dit proces is in feite heel simpel. Als je de onderstaande lijst stap voor stapt volgt, zou je vervolgens moeten kunnen casten.

 • Open eerst de Google Home app (Android/iOS) en tik in het hoofdscherm op "toevoegen."
 • Tik op "apparaat instellen" en vervolgens op "nieuw apparaat in huis instellen."
 • Kies het gewenste huis(houden) en ga door.
 • Zoek naar de gewenste Chromecast in de lijst van gevonden apparaten en selecteer deze.
 • Nu zal de Chromecast verbinding gaan maken. Er verschijnt hierbij een code op je nieuwe Smart TV en op je smartphone/tablet. Als deze overeenkomen, tik je op "ja" en kun je verder gaan. Als er geen code verschijnt, probeer dan wat dichter bij de Chromecast te gaan staan en tik op "Opnieuw proberen" en "Zoeken naar apparaten."
 • Als je deze stap doorlopen hebt, gaat de Chromecast op zoek naar WiFi-netwerken. Selecteer het gewenste netwerk en druk op "volgende." Let wel: dit netwerk moet overeenkomen met het netwerk waarmee je smartphone/tablet is verbonden.
 • Staat je netwerk er niet tussen? Tik dan op "ander WiFi-netwerk." Hierbij moet je je wachtwoord handmatig invullen. Bij een netwerk dat wel in de lijst stond, kun je het wachtwoord laten "ophalen" van je smartphone/tablet, waarna deze automatisch wordt ingevuld. Indien je het handmatig invult, moet je naderhand op "verbinden" drukken.
 • Afsluitend zal er gevraagd worden in welke ruimte de Chromecast zich bevindt, zoals een woonkamer of slaapkamer. De Chromecast zal hierna bijvoorbeeld de naam "Woonkamer TV" krijgen. Na dit te hebben ingevuld, ben je klaar om te casten!

Je WiFi-netwerk opnieuw instellen

Je Chromecast zal vanaf nu altijd automatisch verbonden blijven met het gekozen WiFi-netwerk – tenzij je dit zelf via de Google Home app verandert. Hoe je dat doet, lees je hieronder:

 • Open je Google Home app en selecteer de Chromecast (bijvoorbeeld "Woonkamer TV") waarvan je het WiFi netwerk wilt veranderen.
 • Druk op het tandwiel-icoontje rechts bovenin, en tik bij de WiFi-instellingen "Netwerk vergeten" aan.
 • Hierna kun je door de bovenstaande stappen te volgen een nieuw WiFi-netwerk instellen.
Google Chromecast los

Problemen met de verbinding?

Maar wat nou als je niet kunt casten door een slechte verbinding? Het kan je natuurlijk overkomen dat de verbinding vaak wegvalt of je videobeelden haperen. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor is het verplaatsen van je Chromecast – en wel naar een plekje dichter in de buurt van je router.

Maar goed, dat is niet altijd even praktisch! Daarom hebben we nog enkele andere tips voor het geval je Chromecast niet optimaal functioneert.

Hardware oplossingen

Je kunt je Chromecast dichterbij je router plaatsen zonder de inrichting van je kamer helemaal aan te passen met behulp van een HDMI verlengkabel. Dit dient in principe als een verlengsnoer voor je Chromecast: je verbinding wordt verbeterd doordat de Chromecast zelf dichterbij de router staat, en het beeld wordt simpelweg via en verlengde kabel naar je TV gezonden.

Je kunt alvorens een HDMI verlengkabel te kopen ook eens proberen je Chromecast niet achter de TV te laten hangen. Dit kan namelijk ook bijdragen aan een geblokkeerd WiFi-signaal. Probeer je Chromecast dus eens aan de zijkant van je TV te hangen – of idealiter zelfs ervóór te plaatsen. Werkt dit niet? Dan is zo'n HDMI verlengkabel je volgende optie.

Software oplossingen

Soms is een slechte verbinding ook het resultaat van een softwarematige tekortkoming. In zo'n geval is het goed mogelijk dat Google al bezig is aan een oplossing voor het probleem welke via een update verholpen kan worden. Het is het dus zeker waard om via de Google Home app eerst je firmware versie even te checken:

 • Open de app en tik op "apparaten."
 • Selecteer vervolgens je Chromecast.
 • Scroll naar de apparaatkaart en open deze.
 • Tik vervolgens in de rechter bovenhoek op het apparaatkaartmenu.
 • Tik op "instellingen" en scrol totdat je de "Firmware versie van Cast" ziet staan – en vergelijk deze met met de meest recente firmware versie.
 • Komt de firmware versie niet overeen met de laatste versie? Dan kun je de automatische update proberen "aan te sporen." Dit doe je door rechts bovenin op de drie puntjes te tikken, en vervolgens "opnieuw opstarten" te selecteren. Daarna zou hij tijdens het opstarten de laatste update moeten downloaden.

Ten slotte kun je de tool van Google raadplegen. Allerlei problemen kennen verschillende oorzaken, dus er is een goede kans dat je hier een passende oplossing zult vinden. 

Conclusie


Je Chromecast verbinden met WiFi is dus niet altijd even makkelijk. We hopen je geholpen te hebben met onze tips – en als je nog vragen of andere tips hebt, laat die dan hieronder achter!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *