Chromecast Verbinden met Wifi Doe Je Zo

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Oeverloos streamplezier zonder gedoe.

Chromecast Verbinden met Wifi Doe Je Zo

Zoek je een naadloze streamingervaring met je nieuwe Chromecast? Het geheim zit in een stabiele wifi-verbinding. Maar wist je dat een Chromecast maar één verbinding tegelijkertijd aankan? Die moet dus wel meteen goed zijn ingesteld. Vandaar dat je hier het antwoord vindt op de vraag: hoe kun je een Chromecast verbinden met wifi?

Ik snap de frustratie van een mislukte verbinding terwijl je staat te popelen om je nieuwe gadget uit te proberen maar al te goed. Laten we het antwoord eerst in het kort bekijken:

Hoe verbind je een Chromecast met wifi?

Om een Chromecast met wifi te verbinden, open je de Google Home-app op je smartphone of tablet. Zorg dat je apparaat op hetzelfde wifi-netwerk zit als je Chromecast. Volg vervolgens de instructies in de app om je Chromecast succesvol met het netwerk te verbinden.

Maar misschien zoek je een uitgebreider antwoord, of een oplossing voor problemen die je bent tegengekomen. Ik heb tijdens het uitstippelen van dit stappenplan problemen nagebootst en ze gaandeweg opgelost, alsook de standaardroute voor de installatie voor je uitgestippeld. Zet je thinking hat op en laten we van je tv een smart tv maken! 🎩

Een chromecast in de HDMI-poort van een tv

Benodigdheden voor het verbinden van je Chromecast met wifi

Om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen, zorg je ervoor dat je een paar dingen van tevoren bij de hand hebt:

 • Je Chromecast
 • Je smartphone of een computer (als je je computerscherm cast)
 • Een stabiele wifi-verbinding
 • Een tv met een HDMI-verbinding
 • Stroom voor je Chromecast (kan via usb-kabel uit de tv gehaald worden)
 • Een kleine dosis geduld

Je Chromecast verbinden met wifi

Wellicht heb je ons voorgaande artikel over hoe je een Chromecast installeert ook al bekeken. Hierin bespreken we in een bredere zin de wifi-verbinding van en met de Chromecast. Je kunt in dat artikel ook over alle andere stappen van het installatieproces lezen en hoe je uiteindelijk kunt casten.

In dit artikel ga ik het echter exclusief hebben over de wifi-verbinding – en dan niet alleen over de eerste keer dat je de verbinding maakt, maar ook het opnieuw instellen hiervan en mogelijke fouten die kunnen optreden.

Je Chromecast kan één wifi-verbinding onthouden

Chromecast-apparaten hebben een belangrijke eigenschap: ze kunnen slechts één wifi-netwerk tegelijk onthouden. Dit betekent dat als je je Chromecast wilt verbinden met een ander netwerk, deze eerst het huidige netwerk moet vergeten.

Dit is vooral essentieel om te weten als je met een ander netwerk wilt verbinden (zoals een andere frequentieband op een apart netwerk, of een gastnetwerk).

De eerste keer je Chromecast instellen

Dit proces is in feite heel simpel. Als je de onderstaande lijst stap voor stapt volgt, zou je vervolgens moeten kunnen casten.

Google Home Configuratie
 • Open eerst de Google Home app (Android/iOS) en tik in het hoofdscherm op Toevoegen.
 • Tik op Apparaat instellen > Nieuw apparaat in huis instellen.
 • Kies het gewenste huis(houden) en ga door.
 • Zoek naar de gewenste Chromecast in de lijst van gevonden apparaten en selecteer deze.
 • Nu maakt de Chromecast verbinding. Er verschijnt hierbij een code op je tv en op je smartphone/tablet. Als deze overeenkomen, tik je op Ja en kun je verder gaan.
 • Als er geen code verschijnt, probeer dan wat dichter bij de Chromecast te gaan staan en tik op Opnieuw proberen > Zoeken naar apparaten.
 • Als je deze stap doorlopen hebt, zoekt de Chromecast naar wifi-netwerken. Selecteer het gewenste netwerk en druk op Volgende. Let wel: dit netwerk moet overeenkomen met het netwerk waarmee je smartphone/tablet is verbonden!
 • Staat je netwerk er niet tussen? Tik dan op Ander wifi-netwerk. Hierbij moet je je wachtwoord handmatig invullen. Bij een netwerk dat wel in de lijst stond, kun je het wachtwoord laten 'ophalen' van je smartphone/tablet, waarna deze automatisch wordt ingevuld. Indien je het handmatig invult, moet je naderhand op Verbinden drukken.
 • Afsluitend zal er gevraagd worden in welke ruimte de Chromecast zich bevindt, zoals een woonkamer of slaapkamer. De Chromecast krijgt hierna bijvoorbeeld de naam “Woonkamer tv”. Na dit te hebben ingevuld, ben je klaar om te casten

Nog geen Chromecast in huis? Hieronder vind je de drie beste van nu!

streaming device

streaming device

array ( )

Amazon Fire TV Cube

Amazon Fire TV Cube

array ( )

Chromecast with Google TV (4K)

Chromecast with Google TV (4K)
Introductiejaar: 2022
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Stream content van: Kijk, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Spotify, YouTube, ZiggoGo
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0B928CDMT', 'price' => 39.99, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

Wifi-netwerk van je Chromecast opnieuw instellen

Wanneer je je wifi-netwerk wijzigt en je Chromecast is niet verbonden met een netwerk, is het noodzakelijk om je Cromecast te resetten en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit proces zorgt dat alle eerdere instellingen worden gewist en je Chromecast klaar is om opnieuw te worden ingesteld.

Volg de onderstaande stappen zorgvuldig en zorg dat je Chromecast dicht bij je router is tijdens het opnieuw instellen om een stabiele verbinding te garanderen.

 1. Houd de knop ingedrukt. Aan de zijkant van je Chromecast zit een kleine knop. Houd deze knop ingedrukt totdat het led-lampje begint te knipperen en je tv-scherm zwart wordt.
 2. Wacht op het opstartscherm. Laat de knop los zodra je het Chromecast-opstartscherm op je tv ziet.
 3. Verbind opnieuw met je netwerk. Open de Google Home-app op je smartphone of tablet en volg de instructies om je Chromecast opnieuw te verbinden met je wifi-netwerk.
 4. Voltooi de installatie. Volg de aanwijzingen in de app om de set-up te voltooien en je Chromecast opnieuw in te stellen.

Problemen met de verbinding tussen je Chromecast en je wifi-netwerk?

Wat nou als je niet kunt casten door een slechte verbinding? Het kan je overkomen dat de verbinding vaak wegvalt of je videobeelden haperen. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor is het verplaatsen van je Chromecast – en wel naar een plekje dichter in de buurt van je router.

Dat is echter niet altijd even praktisch! Daarom heb ik nog enkele andere tips voor het geval je Chromecast niet optimaal functioneert. 👇

Hardwarematige tips voor een betere Chromecast-verbinding

Je kunt je Chromecast dichter bij je router plaatsen zonder de inrichting van je kamer helemaal aan te passen met behulp van een HDMI-verlengkabel. Dit dient in principe als een verlengsnoer voor je Chromecast: je verbinding wordt verbeterd doordat de Chromecast zelf dichter bij de router staat en via een verlengde HDMI-kabel aan je tv is verbonden.

Je kunt alvorens een HDMI-verlengkabel te kopen ook eens proberen je Chromecast niet achter de tv te laten hangen. Dit draagt ook bij aan een geblokkeerd wifi-signaal. Probeer je Chromecast dus aan de zijkant van je tv te hangen – of idealiter zelfs ervóór te plaatsen. Werkt dit niet? Dan is zo’n HDMI-verlengkabel je volgende optie.

Softwarematige oplossingen voor Chromecast verbindingsproblemen

Soms is een slechte verbinding ook het resultaat van een softwarematige tekortkoming. In zo’n geval is het goed mogelijk dat Google al bezig is aan een oplossing voor het probleem welke via een update verholpen kan worden. Het is het dus zeker waard om via de Google Home-app eerst je firmwareversie even te checken:

 1. Open de app en tik op Apparaten.
 2. Selecteer vervolgens je Chromecast.
 3. Scroll naar de apparaatkaart en open deze.
 4. Tik vervolgens in de rechterbovenhoek op het apparaatkaartmenu.
 5. Tik op Instellingen en scrol totdat je de Firmware versie van Cast ziet staan – en vergelijk deze met de recentste firmwareversie.1Chromecast Help, Google (2023). 'Firmwareversies en release-opmerkingen voor Chromecast'
 6. Komt de firmware versie niet overeen met de laatste versie? Dan kun je de automatische update proberen 'aan te sporen.' Dit doe je door rechtsbovenin op de drie puntjes te tikken, en vervolgens Opnieuw opstarten te selecteren. Daarna zou hij tijdens het opstarten de laatste update moeten downloaden.

MAC address filtering: hoe hiermee om te gaan

Sommige routers eisen dat je het MAC address (MAC-adres) invoert van ieder apparaat dat zich wilt verbinden aan het wifi-netwerk, zo ook je Chromecast. Gelukkig kun je dit omzeilen door naar de configuratiepagina van je router te gaan:

 1. Open een webbrowser en voer het IP-adres van je router in, meestal iets als 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
 2. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in. Als je deze niet hebt gewijzigd, zijn de standaardgegevens vaak 'admin' voor zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord.
 3. Zoek in het hoofdmenu of onder het tabblad Draadloze instellingen naar een optie genaamd MAC-filtering, MAC-adresfilter of iets vergelijkbaars.
 4. Als MAC-filtering is ingeschakeld, schakel deze optie dan uit. Er is misschien een keuzerondje of selectievakje dat je moet deselecteren, of een dropdown-menu waar je 'Uitschakelen' of 'Deactiveren' moet selecteren.
 5. Klik op de knop Opslaan, Wijzigingen toepassen of een vergelijkbare knop om je instellingen op te slaan.
 6. Het is een goed idee om je router te herstarten na het wijzigen van deze instellingen. Dit zorgt dat alle wijzigingen correct worden toegepast.

Je kunt ook de MAC-adres van je Chromecast achterhalen en die alsnog invoeren, als je liever niet met de instellingen van je routers aan de haal gaat. Voor de Chromecast zonder Google TV, gebeurt dit als volgt.

 • Tijdens het instellen:
  • Tik rechtsboven in het scherm Verbinding maken met wifi op Meer (drie verticale puntjes).
  • Tik op MAC-adres weergeven.
 • Nadat je de Chromecast hebt geïnstalleerd:
  • Tik op het apparaattegeltje in de Google Home-app.
  • Druk rechtsbovenin op Instellingen > Apparaatgegevens.
  • Vind het MAC-adres bij Technische informatie.

Heb je een Chromecast mét Google TV, dan is het nog simpeler om het MAC-adres te achterhalen.

 1. Zet de Chromecast aan (alsook je tv zelf).
 2. Ga rechtsbovenin naar Instellingen > Systeem > Over > Status > MAC-adres.

Veelgestelde vragen over het verbinden van je Chromecast met wifi

Zo nu en dan komen er vragen langs die hun eigen plekje verdienen, gevolgd door een gedetailleerd antwoord. Bij deze!

Hoe kan ik het model van mijn Chromecast achterhalen?

Je identificeert het model van je Chromecast eenvoudig door naar de Google Home-app op je smartphone of tablet te gaan. Daar, onder 'Apparaten', staat de naam en het model van je Chromecast duidelijk vermeld. Zorg dat het apparaat met de app erop verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als je Chromecast voor nauwkeurige informatie.

Hoe kan ik de verbindingsstatus van mijn Chromecast controleren?

Om de verbindingsstatus van je Chromecast te controleren, open je de Google Home-app. Kijk onder het tabblad 'Apparaten' en zoek naar je Chromecast. Hier zie je een icoon dat de verbindingsstatus aangeeft.

Als het icoon groen is, betekent dit dat je Chromecast succesvol is verbonden met het wifi-netwerk. Als je Chromecast niet succesvol is verbonden, zie je in de Google Home-app een grijs icoon met een doorsneden wifi-symbool of een uitroepteken.

Welk beveiligingstype van wifi ondersteunt mijn Chromecast?

Je Chromecast ondersteunt meerdere wifi-beveiligingstypen, waaronder WPA2, WPA en WEP. Ik raad je echter aan om WPA2 te gebruiken, omdat dit momenteel de veiligste optie is. Vermijd het gebruik van WEP, aangezien het verouderd en minder veilig is in vergelijking met WPA2.

Conclusie

Je Chromecast verbinden met wifi is, zoals je ziet, niet altijd even makkelijk! Daarom horen we bij Wifiwijs graag of dit artikel je op weg heeft geholpen.

Vergeet vooral niet dat je Chromecast maar met één netwerk tegelijkertijd verbonden kan zijn, en dat je de Google Home-app te allen tijde bij de hand moet hebben.

Laat ons via het onderstaande formulier nog even weten of het je is gelukt, en of je nog eventuele vragen hebt voor ons!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen