Chromecast Verbinden met Wifi doe je zo

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Het is geen raketwetenschap... toch?

Chromecast Verbinden met Wifi doe je zo

Heb je eindelijk je felbegeerde Chromecast in handen? Dan is de volgende stap het instellen hiervan. In dit proces verbind je je Chromecast met wifi. Ik help je ervoor te zorgen dat dit je in één keer goed gaat.

We snappen de frustratie van een mislukte verbinding terwijl je staat te popelen om je nieuwe gadget uit te proberen namelijk maar al te goed. Zet je thinking hat op en laten we beginnen van je tv een smart tv te maken! 🎩

Heb je helemaal geen zin om een Chromecast te installeren en wil je het ultieme gemak? Koop dan een smart tv. Hieronder vind je de drie beste smart tv's van nu!

Samsung UE43AU7172

Samsung UE43AU7172
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
HDMI: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LG 32LQ63006LA (2022)

LG 32LQ63006LA (2022)
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: Full HD
HDR: Ja
HDMI: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

LG OLED55C16LA (2021)

LG OLED55C16LA (2021)
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
HDMI: 4
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Simpel gezegd natuurlijk: een nieuwe tv kopen. Niet iedereen heeft het budget voor een nieuwe tv en wanneer je tv nog goed werkt, is het eigenlijk zonde van je geld om een nieuwe te kopen. In plaats van een smart-tv te kopen, koop je simpelweg een Chromecast waarmee je je oude tv omtovert in een smart-tv! Lees hieronder hoe je dit doet.

Persoon die een Chromecast aansluit

Dit heb je nodig

Om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen, zorg je ervoor dat je een paar dingen van tevoren bij de hand hebt:

 • Je Chromecast
 • Je smartphone
 • Een stabiele wifi-verbinding
 • Een tv met een HDMI-verbinding
 • Stroom voor je Chromecast (kan via usb-kabel uit de tv gehaald worden)
 • Een kleine dosis geduld

Je Chromecast verbinden met wifi

Wellicht heb je ons voorgaande artikel over hoe je een Chromecast installeert ook al bekeken. Hierin bespreken we in een bredere zin de wifi-verbinding van en met de Chromecast. Je kunt in dat artikel ook over alle andere stappen van het installatieproces lezen en hoe je uiteindelijk kunt casten.

In dit artikel ga ik het echter exclusief hebben over de wifi-verbinding – en dan niet alleen over de eerste keer dat je de verbinding maakt, maar ook het opnieuw instellen hiervan en mogelijke fouten die kunnen optreden.

De eerste keer je Chromecast instellen

Dit proces is in feite heel simpel. Als je de onderstaande lijst stap voor stapt volgt, zou je vervolgens moeten kunnen casten.

Google Home Configuratie
 • Open eerst de Google Home app (Android/iOS) en tik in het hoofdscherm op Toevoegen.
 • Tik op Apparaat instellen > Nieuw apparaat in huis instellen.
 • Kies het gewenste huis(houden) en ga door.
 • Zoek naar de gewenste Chromecast in de lijst van gevonden apparaten en selecteer deze.
 • Nu maakt de Chromecast verbinding. Er verschijnt hierbij een code op je tv en op je smartphone/tablet. Als deze overeenkomen, tik je op Ja en kun je verder gaan.
 • Als er geen code verschijnt, probeer dan wat dichter bij de Chromecast te gaan staan en tik op Opnieuw proberen > Zoeken naar apparaten.
 • Als je deze stap doorlopen hebt, zoekt de Chromecast naar wifi-netwerken. Selecteer het gewenste netwerk en druk op Volgende. Let wel: dit netwerk moet overeenkomen met het netwerk waarmee je smartphone/tablet is verbonden!
 • Staat je netwerk er niet tussen? Tik dan op Ander wifi-netwerk. Hierbij moet je je wachtwoord handmatig invullen. Bij een netwerk dat wel in de lijst stond, kun je het wachtwoord laten 'ophalen' van je smartphone/tablet, waarna deze automatisch wordt ingevuld. Indien je het handmatig invult, moet je naderhand op Verbinden drukken.
 • Afsluitend zal er gevraagd worden in welke ruimte de Chromecast zich bevindt, zoals een woonkamer of slaapkamer. De Chromecast krijgt hierna bijvoorbeeld de naam “Woonkamer tv”. Na dit te hebben ingevuld, ben je klaar om te casten

Nog geen Chromecast in huis? Hieronder vind je de drie beste van nu!

Google Chromecast V3

Google Chromecast V3
Introductiejaar: 2021
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Google Chromecast met Google TV

Google Chromecast met Google TV
Introductiejaar: 2020
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Google Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra
Introductiejaar: 2020
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Wifi-netwerk opnieuw instellen

Je Chromecast blijft vanaf nu altijd automatisch verbonden met het gekozen wifi-netwerk, tenzij je dit zelf via de Google Home app verandert. Hoe je dat doet, lees je hieronder:

 • Open je Google Home app en selecteer de Chromecast (bijvoorbeeld “Woonkamer tv”) waarvan je het wifi-netwerk wilt veranderen.
 • Druk op het tandwiel-icoontje rechtsboven, en tik bij de wifi-instellingen “Netwerk vergeten” aan.
 • Hierna kun je door de bovenstaande stappen te volgen een nieuw wifi-netwerk instellen.
Losse Google Chromecast

Problemen met de verbinding?

Wat nou als je niet kunt casten door een slechte verbinding? Het kan je overkomen dat de verbinding vaak wegvalt of je videobeelden haperen. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor is het verplaatsen van je Chromecast – en wel naar een plekje dichter in de buurt van je router.

Dat is echter niet altijd even praktisch! Daarom heb ik nog enkele andere tips voor het geval je Chromecast niet optimaal functioneert. 👇

Hardware oplossingen

Je kunt je Chromecast dichterbij je router plaatsen zonder de inrichting van je kamer helemaal aan te passen met behulp van een HDMI-verlengkabel. Dit dient in principe als een verlengsnoer voor je Chromecast: je verbinding wordt verbeterd doordat de Chromecast zelf dichterbij de router staat en via een verlengde HDMI-kabel aan je tv is verbonden.

Je kunt alvorens een HDMI-verlengkabel te kopen ook eens proberen je Chromecast niet achter de TV te laten hangen. Dit draagt namelijk ook bij aan een geblokkeerd wifi-signaal. Probeer je Chromecast dus eens aan de zijkant van je TV te hangen – of idealiter zelfs ervóór te plaatsen. Werkt dit niet? Dan is zo’n HDMI-verlengkabel je volgende optie.

Software oplossingen

Soms is een slechte verbinding ook het resultaat van een softwarematige tekortkoming. In zo’n geval is het goed mogelijk dat Google al bezig is aan een oplossing voor het probleem welke via een update verholpen kan worden. Het is het dus zeker waard om via de Google Home app eerst je firmware versie even te checken:

 • Open de app en tik op Apparaten.
 • Selecteer vervolgens je Chromecast.
 • Scroll naar de apparaatkaart en open deze.
 • Tik vervolgens in de rechterbovenhoek op het apparaatkaartmenu.
 • Tik op Instellingen en scrol totdat je de Firmware versie van Cast ziet staan – en vergelijk deze met met de meest recente firmware versie.
 • Komt de firmware versie niet overeen met de laatste versie? Dan kun je de automatische update proberen “aan te sporen.” Dit doe je door rechtsbovenin op de drie puntjes te tikken, en vervolgens Opnieuw opstarten te selecteren. Daarna zou hij tijdens het opstarten de laatste update moeten downloaden.

Tenslotte kun je de tool van Google raadplegen. Allerlei problemen kennen verschillende oorzaken, dus er is een goede kans dat je hier een passende oplossing zult vinden.

Conclusie

Je Chromecast verbinden met wifi is zoals je ziet niet altijd even makkelijk! Ik hoop je geholpen te hebben met deze tips – en als je nog vragen of andere tips hebt, laat die dan hieronder achter!

Was dit artikel behulpzaam?