Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Voordat je het weet is hij weer als nieuw.

Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Met een Chromecast stream je op eenvoudige wijze video en audio naar je televisie. Als je problemen met dit handige apparaatje ervaart, zou het zomaar kunnen dat die als sneeuw voor de zon verdwijnen als je hem simpelweg reset. Er zijn bovendien meer redenen waarom het handig is om een Chromecast terug naar fabrieksinstellingen te zetten.

Gelukkig is dit klusje binnen luttele minuten geklaard! Ik leg je in dit artikel uit waar Chromecast resetten goed voor is en hoe dit precies in zijn werk gaat. 👇

Wat is een Google Chromecast?

De Chromecast is een uitvinding uit de koker van Google, en wat voor één. Het kleine zwarte apparaatje veroverde binnen enkele maanden na zijn release in 2013 de markt.

Wat is er nu zo bijzonder aan de Chromecast? Je tovert er elke ‘domme’ televisie mee om tot een smart tv. Het is namelijk een HDMI-dongle waarmee je een wifiverbinding toevoegt aan een televisie.

Hierdoor stream je media als video's, muziek en foto's vanaf je laptop, pc, tablet of smartphone naar elke tv met een HDMI-poort – zelfs als de tv geen ingebouwde wifi-antenne heeft. Voorwaarde is dat het bronapparaat waarmee je streamt en de Chromecast met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn.

Welnu, de nieuwste Chromecast met Google TV heeft helemaal geen extra bronapparaat nodig. Hierop staat een besturingssysteem (Google TV), waarop je apps installeert. Je hoeft niet meer vanaf een extern apparaat te streamen: je doet dit direct vanaf de dongle, met de bijbehorende afstandsbediening. Dat maakt een 'domme tv' pas écht smart.

Wanneer moet je een Chromecast resetten?

Voordat we aan de slag gaan, is het handig om eerst even duidelijk te krijgen wanneer het Chromecast resetten verstandig is:

 • Als je de Chromecast op een ander adres wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of het apparaatje van eigenaar gaat veranderen of is veranderd.
 • Als je een nieuwe router of modem hebt.
 • Als de Chromecast niet meer zichtbaar is.
 • Als je – alleen bij het gebruiken van je Chromecast – last van slecht beeld hebt.
 • Als je een ander hardnekkig probleem ervaart, is het resetten van je Chromecast altijd het proberen waard.

Houd er rekening mee dat je de Chromecast helemaal opnieuw moet instellen nadat je hem reset. Waak er daarom voor om het apparaatje te resetten als het niet écht nodig is. Ervaar je bijvoorbeeld een probleem met je Chromecast, zie het resetten dan als de allerlaatste oplossing.

Dit heb je nodig

Voor dit stappenplan heb je geen gekke dingen nodig. Je Chromecast dient in de televisie aangesloten te zitten en eventueel moet je je smartphone met de Google Home-app paraat hebben, afhankelijk van hoe je wilt resetten. 📱

Er zijn namelijk twee verschillende twee manieren om een Chromecast te resetten: via de app en via de dongle zelf. Ik doe ze allebei uit de doeken. Als je voor de manier via het apparaat kiest, hangt de exacte werkwijze af van welke generatie Chromecast je hebt. Het is daarom essentieel dat je dit vooraf checkt!

Via de Google Home-app

Wil je de Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen zetten, dan doe je dit eenvoudig via de Google Home-app.

Let wel op: deze manier van resetten van je Chromecast werkt alleen als je nog met hetzelfde wifi-netwerk kunt verbinden. Is dat niet het geval omdat je gebruikmaakt van een nieuw wifi-netwerk, voer dan de andere manieren van resetten uit: via het apparaat zelf. Hoe je dat doet, leg ik je verderop uit!

scherm van smartphone met apps

Stap 1: Open de Google Home-app

Zoek op je smartphone naar de Google Home-app en open hem.

Stap 2: Selecteer je apparaat

Zodra je de app opent, zie je in het eerste scherm je apparaat staan. Tik hierop.

Stap 3: Zoek de juiste instelling

Tik op het Instellingen-symbool (het tandwiel) en vervolgens op de drie puntjes bovenin, wat staat voor 'meer opties'. Kies hier voor Fabrieksinstellingen terugzetten. Een melding verschijnt met de vraag of je het zeker weet, hier tik je op Resetten. Voilà, je reset begint. Zo simpel is het! 🎉

Via de dongle

Kun je niet via de app resetten: geen zorgen. Via de dongle zelf reset je hem ook vliegensvlug. Hoe je precies reset, hangt af van welke Chromecast je hebt.

Chromecast eerste generatie

De eerste generatie Chromecast is niet meer in de winkel te koop, maar mogelijk heb je nog wel zo'n ouder exemplaar in huis en is resetten noodzakelijk. Volg de onderstaande stappen om dit via de dongle te doen.

Stap 1: Zorg dat je Chromecast is aangesloten op de televisie

Check of je Chromecast correct is aangesloten op je televisie. Zo niet, sluit hem dan aan. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de dongle is aangesloten).

Stap 2: Houd de knop ingedrukt

Houd de knop op de Chromecast minstens 25 seconden ingedrukt. Als het goed is, kleurt het lampje rood.

Stap 3: Laat de knop los

Laat de knop los als het ledlampje wit begint te knipperen en je televisiescherm niets meer laat zien. Na het opnieuw opstarten is je Chromecast gereset.

televisie op een kast in een kamer

De tweede en derde generatie en Chromecast Ultra

Heb je een Chromecast van de tweede of derde generatie of een Chromecast Ultra? Dan reset je op een andere wijze. Dit geldt ook voor een Chromecast Audio: met dit apparaat, dat niet meer verkrijgbaar is, maak je van traditionele speakers wifi-speakers.

Lees hieronder hoe het resetten voor deze modellen in zijn werk gaat.

Stap 1: Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de televisie

Controleer of je Chromecast correct is aangesloten op de televisie, anders sluit je hem aan. Ga naar het betreffende HDMI-kanaal.

Stap 2: Houd de knop aan de zijkant ingedrukt

Houd de resetknop aan de zijkant van de Chromecast ingedrukt. Het ledlampje moet nu oranje knipperen.

Stap 3: Laat de knop los

Begint het ledlampje wit te knipperen? Dan mag je hem loslaten. De Chromecast wordt automatisch opnieuw opgestart en hij is gereset.

Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is de allernieuwste toevoeging aan de Chromecast-familie. Dit apparaatje zag in Nederland in 2022 het levenslicht en onderscheidt zich van andere modellen met een afstandsbediening en het kunnen afspelen van 4K. Dat laatste kan de Chromecast Ultra ook, maar die heeft geen afstandsbediening en is bovendien nauwelijks meer verkrijgbaar.

Terug naar de hamvraag: hoe reset je deze Chromecast?

Stap 1: Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de televisie

Ook hier controleer je eerst of de Chromecast correct is aangesloten op de televisie. Zo niet: sluit hem aan. Ga naar het juiste HDMI-kanaal.

Stap 2: Houd de knop aan de achterkant ingedrukt

Houd de resetknop aan de achterkant van de Chromecast ingedrukt. Het ledlampje moet nu geel knipperen.

Stap 3: Laat de knop los

Laat de knop los als het ledlampje wit begint te knipperen. Daarna wordt je Chromecast gereset.

Na het resetten

Na het Chromecast resetten is je apparaatje weer zo als nieuw. Je moet dan opnieuw de Chromecast installeren. Ook moet je weer je Chromecast verbinden met het wifi-netwerk.

In de links naar de artikelen gaan we uitgebreid in op het installeren en verbinden met het wifi-netwerk, maar hieronder vind je de stappen in het kort. Het maakt daarbij niet uit welke generatie of type Chromecast je hebt.

 1. Zorg dat de dongle is aangesloten op de HDMI- en usb-poort van je televisie.
 2. Ga naar het HDMI-kanaal waarop Chromecast is aangesloten.
 3. Zorg dat je apparaat is verbonden met het wifi-netwerk waaraan je de Chromecast wilt koppelen.
 4. Open de Google Home-app.
 5. Volg de stappen in de app. Zie je geen stappen voor het instellen van de Chromecast? Tik dan linksbovenin het startscherm van Google Home-app op Toevoegen > Apparaat instellen > Nieuw apparaat.
 6. Na het het volgen van de stappen ben je klaar.

Conclusie

Je las het: een Chromecast resetten is allesbehalve lastig. Ik hoop dat eventuele problemen nu volledig zijn verdwenen of dat je Chromecast helemaal klaar is voor gebruik in een nieuw huis. Is het niet gelukt? Stuur dan vooral een bericht! ✉️

Was dit artikel behulpzaam?