Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Voordat je het weet is hij weer als nieuw.

Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Met een Chromecast stream je op eenvoudige wijze video en audio naar je televisie. Als je problemen met dit handige apparaatje ervaart, zou het zomaar kunnen dat die als sneeuw voor de zon verdwijnen als je hem simpelweg reset. Er zijn bovendien meer redenen waarom het handig is om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen.

Gelukkig is dit klusje binnen luttele minuten geklaard! Ik leg je in dit artikel uit waar Chromecast resetten goed voor is en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Waneer resetten?

Voordat we aan de slag gaan, is het handig om eerst even duidelijk te krijgen wanneer het verstandig is om te resetten:

  • Als je de Chromecast op een ander adres wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of het apparaatje van eigenaar gaat veranderen of is veranderd.
  • Als je een nieuwe router of modem hebt.
  • Als de Chromecast niet meer zichtbaar is.
  • Als je – alleen bij het gebruiken van je Chromecast – last van slecht beeld hebt.
  • Als je een ander hardnekkig probleem ervaart, is het resetten van je Chromecast altijd het proberen waard.

Houd er rekening mee dat je de Chromecast helemaal opnieuw moet instellen nadat je hem reset. Doe het dus niet als het niet nodig is.

Dit heb je nodig

Voor dit stappenplan heb je geen gekke dingen nodig. Je Chromecast dient in de televisie aangesloten te zitten en eventueel moet je je smartphone met de Google Home-app paraat hebben, afhankelijk van hoe je wilt resetten. 📱

Er zijn namelijk twee verschillende twee manieren om een Chromecast te resetten: via de app en via de dongle zelf. Ik doe ze allebei uit de doeken. Als je voor de manier via het apparaat kiest, hangt de exacte werkwijze af van welke generatie Chromecast je hebt. Het is daarom essentieel dat je dit vooraf checkt!

Via de Google Home-app

Let op: deze manieren van resetten werkt alleen als je nog met hetzelfde wifi-netwerk kunt verbinden. Is dat niet het geval, voer dan de andere manieren van resetten uit: via het apparaat zelf. Hoe je dat doet, leg ik je verderop uit!

scherm van smartphone met apps

Stap 1: Open de Google Home-app

Zoek op je smartphone naar de Google Home-app en open hem.

Stap 2: Selecteer je apparaat

Zodra je de app opent, zie je in het eerste scherm je apparaat staan. Tik hierop.

Stap 3: Zoek de juiste instelling

Tik op het Instellingen-symbool (het tandwiel) en vervolgens op de drie puntjes bovenin, wat staat voor 'meer opties\. Kies hier voor Fabrieksinstellingen terugzetten. Een melding verschijnt met de vraag of je het zeker weet, hier tik je op Resetten. Voilà, je reset begint. Zo simpel is het! 🎉

Via de dongle

Chromecast eerste generatie

De eerste generatie Chromecast is niet meer in de winkel te koop, maar mogelijk heb je nog wel zo'n ouder exemplaar in huis. Volg de onderstaande stappen om hem via de dongle te resetten.

Stap 1: Zorg dat je Chromecast is aangesloten op de televisie

Check of je Chromecast correct is aangesloten op je televisie. Zo niet, sluit hem dan aan. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de dongle is aangesloten).

Stap 2: Houd de knop ingedrukt

Houd de knop op de Chromecast minstens 25 seconden ingedrukt. Als het goed is, kleurt het lampje rood.

Stap 3: Laat de knop los

Laat de knop los als het ledlampje wit begint te knipperen en je televisiescherm niets meer laat zien. Na het opnieuw opstarten is je Chromecast gereset.

televisie op een kast in een kamer

Chromecast tweede of derde generatie of Chromecast Ultra

De nieuwere Chromecasts reset je op een andere wijze. Lees hieronder hoe!

Stap 1: Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de televisie

Controleer of je Chromecast is aangesloten op de televisie, anders sluit je hem aan. Ga naar het betreffende HDMI-kanaal.

Stap 2: Houd de knop ingedrukt

Houd de knop op de Chromecast ingedrukt. Het ledlampje moet nu oranje knipperen.

Stap 3: Laat de knop los

Begint het ledlampje wit te knipperen? Dan mag je hem loslaten. De Chromecast wordt automatisch opnieuw opgestart en hij is gereset.

Na het resetten

Na het resetten is je apparaatje weer als nieuw en moet je opnieuw de Chromecast installeren. Je moet dan bijvoorbeeld ook weer je Chromecast verbinden met het wifi-netwerk.

Conclusie

Je las het: een Chromecast resetten is allesbehalve lastig. Ik hoop dat eventuele problemen nu volledig zijn verdwenen of dat je Chromecast helemaal klaar is voor gebruik in een nieuw huis. Is het niet gelukt? Stuur dan vooral een bericht!

Was dit artikel behulpzaam?