Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Laat je Chromecast schitteren met een reset en begin opnieuw met streamen zonder verlies van enige pret!

Zo Reset Je Razendsnel een Chromecast

Ontdek de kracht van eenvoud met Chromecast: jouw sleutel tot moeiteloos streamen van video en audio naar je TV. Maar wat als je Chromecast niet naar behoren werkt? Geen zorgen, een simpele handeling zoals je Cromecast resetten kan vaak wonderen doen.

En er zijn meer redenen waarom het slim is om je Chromecast af en toe terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

In dit artikel onthul ik niet alleen waarom een Chromecast-reset zo effectief is, maar ook hoe je dit snel en efficiënt kunt doen. Blijf lezen en maak je Chromecast-ervaring soepeler dan ooit! 👇

Hoe reset je een Chromecast?

Om je Chromecast te resetten, houd je de knop op het apparaat ingedrukt totdat het LED-lampje begint te knipperen. Dit duurt ongeveer 25 seconden. Laat de knop los zodra het lampje stopt met knipperen en je Chromecast start automatisch opnieuw op en keert terug naar de fabrieksinstellingen. Als dat niet werkt, zijn er nog andere manieren.

Google Chromecast: wat is het en hoe werkt het?

De Chromecast is een uitvinding uit de koker van Google, en wat voor één. Het kleine zwarte apparaatje veroverde binnen enkele maanden na zijn release in 2013 de markt.

Wat is er nu zo bijzonder aan de Chromecast? Als je aan mij vraagt: een hele hoop! Ik kan me peroonlijk geen leven zonder Chromecast meer voorstellen. Je tovert er elke ‘domme’ televisie mee om tot een smart tv. Het is namelijk een HDMI-dongle waarmee je een wifiverbinding toevoegt aan een televisie.

Met Google Chromecast stream je moeiteloos content (zoals video's, muziek en foto's) vanaf je telefoon, tablet of laptop naar elke tv met een HDMI-poort – zelfs als de tv geen ingebouwde wifi-antenne heeft. Dit proces is vaak sneller dan via een smart-tv. Voorwaarde is dat het bronapparaat waarmee je streamt en de Chromecast met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn.

Chromecast ondersteunt ook live televisie kijken en het terugkijken van gemiste programma's. Een ander groot voordeel is dat je op een ander apparaat kunt controleren of je de juiste content hebt geselecteerd voordat je deze naar je televisie streamt. Zo biedt Chromecast een gebruiksvriendelijke en efficiënte streamingervaring

Welnu, de nieuwste Chromecast met Google TV heeft helemaal geen extra bronapparaat nodig. Hierop staat een besturingssysteem (Google TV), waarop je apps installeert. Je hoeft niet meer vanaf een extern apparaat te streamen: je doet dit direct vanaf de dongle, met de bijbehorende afstandsbediening. Dat maakt een 'domme tv' pas écht smart.

Situaties waarin een Chromecast-reset nodig is

Voordat we aan de slag gaan, is het handig om eerst even duidelijk te krijgen wanneer het Chromecast resetten verstandig is:

 • Als je de Chromecast op een ander adres wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of het apparaatje van eigenaar gaat veranderen of is veranderd.
 • Als je een nieuw netwerk hebt, zoals nieuwe router of modem of bij gewijzigde Wi-Fi-instellingen.
 • Als de Chromecast niet meer zichtbaar is.
 • Als je – alleen bij het gebruiken van je Chromecast – last van probelemen, zoals slecht beeld, geen beeld of geluid, of vertraging in de video.
 • Als je een ander hardnekkig probleem ervaart, is het resetten van je Chromecast altijd het proberen waard.

Houd er rekening mee dat je de Chromecast helemaal opnieuw moet instellen nadat je hem reset. Waak er daarom voor om het apparaatje te resetten als het niet écht nodig is. Ervaar je bijvoorbeeld een probleem met je Chromecast, zie het resetten dan als de allerlaatste oplossing.

Benodigdheden voor het resetten van je Chromecast

Voor dit stappenplan heb je geen gekke dingen nodig. Je Chromecast dient in de televisie aangesloten te zitten en eventueel moet je je smartphone met de Google Home-app paraat hebben, afhankelijk van hoe je wilt resetten. 📱

Er zijn namelijk twee verschillende twee manieren om een Chromecast te resetten: via de app en via de dongle zelf. Ik doe ze allebei uit de doeken. Als je voor de manier via het apparaat kiest, hangt de exacte werkwijze af van welke generatie Chromecast je hebt. Het is daarom essentieel dat je dit vooraf checkt!

Chromecast resetten via de Google Home-app

Wil je de Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen zetten, dan doe je dit eenvoudig via de Google Home-app.

Let wel op: deze manier van resetten van je Chromecast werkt alleen als je nog met hetzelfde wifi-netwerk kunt verbinden. Is dat niet het geval omdat je gebruikmaakt van een nieuw wifi-netwerk, voer dan de andere manieren van resetten uit: via het apparaat zelf. Hoe je dat doet, leg ik je verderop uit!

scherm van smartphone met apps

Stap 1: Open de Google Home-app

Zoek op je smartphone naar de Google Home-app en open hem.

Stap 2: Selecteer je apparaat

Zodra je de app opent, zie je in het eerste scherm je apparaat staan. Tik hierop.

Stap 3: Zoek de juiste instelling

Tik op het Instellingen-symbool (het tandwiel) en vervolgens op de drie puntjes bovenin, wat staat voor 'meer opties'. Kies hier voor Fabrieksinstellingen terugzetten. Een melding verschijnt met de vraag of je het zeker weet, hier tik je op Resetten. Voilà, je reset begint. Zo simpel is het! 🎉

Wat als de reset via de Home-app niet werkt?

Soms wil het resetten via de app niet werken. Je krijgt dan bijvoorbeeld een pop-up bij het resetten waardoor je niet verder kan. Zo ervaarde ook Pac-Sam (op Reddit) dit:

Ik krijg steeds een pop-up wanneer ik mijn Chromecast reset. Wanneer ik op 'Ga naar instellingen' tik, flitst het en gaat het terug naar het beginscherm van de app. Casten werkt niet op Chromecast

In zulke gevallen is er ook nog een fysieke reset mogelijk. Hoe je dat doet, lees je in de komende stappen.

Chromecast resetten via de dongle

Kun je niet via de app resetten: geen zorgen. Via de dongle zelf reset je hem ook vliegensvlug. Hoe je precies reset, hangt af van welke Chromecast je hebt.

Resetinstructies voor Chromecast eerste generatie

De eerste generatie Chromecast is niet meer in de winkel te koop, maar mogelijk heb je nog wel zo'n ouder exemplaar in huis en is resetten noodzakelijk. Volg de onderstaande stappen om dit via de dongle te doen.

Stap 1: Zorg dat je Chromecast is aangesloten op de televisie

Check of je Chromecast correct is aangesloten op je televisie. Zo niet, sluit hem dan aan. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de dongle is aangesloten).

Stap 2: Houd de knop ingedrukt

Houd de knop op de Chromecast minstens 25 seconden ingedrukt. Als het goed is, kleurt het lampje rood.

Stap 3: Laat de knop los

Laat de knop los als het ledlampje wit begint te knipperen en je televisiescherm niets meer laat zien. Na het opnieuw opstarten is je Chromecast gereset.

televisie op een kast in een kamer

Hoe reset je de Chromecast generatie 2, 3 en Ultra?

Heb je een Chromecast van de tweede of derde generatie of een Chromecast Ultra? Dan reset je op een andere wijze. Dit geldt ook voor een Chromecast Audio: met dit apparaat, dat niet meer verkrijgbaar is, maak je van traditionele speakers wifi-speakers.

Lees hier hoe het resetten voor deze modellen in zijn werk gaat. Open de Google Home app, houd de tegel van je apparaat vast, tik op 'Instellingen' en vervolgens op 'Meer'. Hier kies je voor 'Terugzetten op fabrieksinstellingen'. Werkt dit niet? Volg dan de stappen hieronder voor een fysieke reset.

Stap 1: Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de televisie

Controleer of je Chromecast correct is aangesloten op de televisie, anders sluit je hem aan. Ga naar het betreffende HDMI-kanaal.

Stap 2: Houd de knop aan de zijkant ingedrukt

Houd de resetknop aan de zijkant van de Chromecast ingedrukt. Het ledlampje moet nu oranje knipperen.

Stap 3: Laat de knop los

Begint het ledlampje wit te knipperen? Dan mag je hem loslaten. De Chromecast wordt automatisch opnieuw opgestart en hij is gereset.

Resetten van Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is de allernieuwste toevoeging aan de Chromecast-familie. Dit apparaatje zag in Nederland in 2022 het levenslicht en onderscheidt zich van andere modellen met een afstandsbediening en het kunnen afspelen van 4K. Dat laatste kan de Chromecast Ultra ook, maar die heeft geen afstandsbediening en is bovendien nauwelijks meer verkrijgbaar.

Terug naar de hamvraag: hoe reset je deze Chromecast Ga direct naar 'Instellingen' in je profiel, kies 'Systeem', selecteer 'Over' en druk op 'Terugzetten op fabrieksinstellingen'. Werkt dit niet? Voer dan een fysieke reset uit. 👇

Stap 1: Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de televisie

Ook hier controleer je eerst of de Chromecast correct is aangesloten op de televisie. Zo niet: sluit hem aan. Ga naar het juiste HDMI-kanaal.

Stap 2: Houd de knop aan de achterkant ingedrukt

Houd de resetknop aan de achterkant van de Chromecast ingedrukt. Het ledlampje moet nu geel knipperen.

Stap 3: Laat de knop los

Laat de knop los als het ledlampje wit begint te knipperen. Daarna wordt je Chromecast gereset.

Stappen na het resetten van je Chromecast

Na het Chromecast resetten is je apparaatje weer zo als nieuw. Je moet dan opnieuw de Chromecast installeren. Ook moet je weer je Chromecast verbinden met het wifi-netwerk.

In de links naar de artikelen gaan we uitgebreid in op het installeren en verbinden met het wifi-netwerk, maar hieronder vind je de stappen in het kort. Het maakt daarbij niet uit welke generatie of type Chromecast je hebt.

 1. Zorg dat de dongle is aangesloten op de HDMI- en usb-poort van je televisie.
 2. Ga naar het HDMI-kanaal waarop Chromecast is aangesloten.
 3. Zorg dat je apparaat is verbonden met het wifi-netwerk waaraan je de Chromecast wilt koppelen.
 4. Open de Google Home-app.
 5. Volg de stappen in de app. Zie je geen stappen voor het instellen van de Chromecast? Tik dan linksbovenin het startscherm van Google Home-app op Toevoegen > Apparaat instellen > Nieuw apparaat.
 6. Na het het volgen van de stappen ben je klaar.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Mogelijk loop je tegen wat vragen aan. Hopelijk beantwoord ik die hier.

Hoe controleer ik of mijn Chromecast correct is aangesloten via HDMI?

Controleer of je Chromecast goed is aangesloten door de HDMI-connector stevig in de HDMI-poort van je TV te steken. Zorg ervoor dat je TV op de juiste HDMI-ingang is ingesteld. Als het Chromecast-startscherm verschijnt, is de verbinding correct. Geen beeld? Probeer een andere HDMI-poort of controleer de stroomvoorziening van je Chromecast.

Is mijn oudere smartphone of tablet compatibel met de Google Home-app voor het resetten van mijn Chromecast?

De Google Home-app is compatibel met de meeste smartphones en tablets. Voor Android-apparaten heb je minimaal Android 6.0 nodig, en voor Apple-apparaten iOS 12.0 of hoger. Controleer de versie van je besturingssysteem en update indien nodig om de app te gebruiken voor het resetten van je Chromecast.

Zijn er specifieke onderhoudsinstructies die ik moet volgen voor mijn Chromecast?

Houd de omgeving stofvrij en zorg voor goede ventilatie rondom het apparaat om oververhitting te voorkomen. Vermijd direct zonlicht en vocht. Zorg dat de software altijd up-to-date is voor optimale prestaties en veiligheid. Fysiek schoonmaken is zelden nodig, maar als het moet, gebruik dan een droge, zachte doek.

Conclusie

Je las het: een Chromecast resetten is allesbehalve lastig. Ik hoop dat eventuele problemen nu volledig zijn verdwenen of dat je Chromecast helemaal klaar is voor gebruik in een nieuw huis. Is het niet gelukt? Stuur dan vooral een bericht! ✉️

Was dit artikel behulpzaam?