Zo Gebruik je een Chromecast op een Pc

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Je pc als multimediacenter.

Zo Gebruik je een Chromecast op een Pc

Ik werk zelf op een laptop en dat is hartstikke handig, maar als ik met meerdere programma's werk merk ik dat het kleine scherm niet ideaal is. Daarom zocht ik naar de oplossing en stuitte ik op de Chromecast. Maar er restte nog één vraag: “Hoe gebruik je een Chromecast op een pc?”

Om ervoor te zorgen dat je straks je Chromecast op je pc gebruikt, neem ik alle stappen met je door in dit artikel: van het installeren van de Chromecast tot het casten via je pc! 👇

Waarom casten (via je pc)?

Met een Google Chromecast cast je niet alleen content van streamingdiensten zoals Netflix en YouTube, maar deel je ook het scherm van je tablet, telefoon of pc. Dit maakt het misschien wel de beste mediaspeler die er is.

Casten naar een Chromecast is handig omdat:

 • Je de content bekijkt op een groter scherm.
 • Je gemakkelijk muziek via de tv afspeelt en het geluid van de tv is doorgaans beter dan dat van een smartphone, tablet of pc.
 • Met een smartphone, tablet of pc heb je meestal toegang tot meer streamingdiensten dan een met een smart tv.
 • Het makkelijk is voor anderen om mee te kijken. Handig als je anderen iets aan de hand van een document uitlegt of vakantiefoto’s laat zien!

Maar wat voor meerwaarde heeft het om te casten via je pc in plaats van via je telefoon of tablet vraag je je misschien af. Naast de hiervoor genoemde voordelen heeft het casten via je laptop vooral als voordeel dat het werken en studeren op je pc makkelijker maakt.

Tv-scherm in wandkast verbonden met een laptop met beide hetzelfde scherm

Zo is het mogelijk om je pc-scherm te casten naar de tv en er een draadloos toetsenbord en muis aan te koppelen, zodat je je pc aan de kant kan zetten en op het grotere scherm van je tv werkt.

Ook kun je een specifiek tabblad casten zodat je dit blijft zien op de tv terwijl je in een ander programma op je pc werkt. Hierdoor is het niet nodig om het tabblad telkens te openen.

Daarnaast heeft een pc programma’s die niet op een smartphone of tablet staan, en als je die content wil casten moet dit wel via de pc. 😅

Dit heb je nodig

Voordat je begint met het koppelen van je pc aan een Google Chromecast.

 • Een Google Chromecast met zijn bijgeleverde stroomkabel
 • Een display-apparaat (meestal een tv) met tenminste één vrije HDMI-aansluiting
 • Een laptop of een desktop-pc
 • De Google Chrome-webbrowser
 • De Google Home app
 • Een Google-account
 • Een goede wifi-verbinding (vooraf internet vergelijken met het wat je behaalt bij een ander abonnement is een goed idee!)

De Chromecast klaar maken voor het eerste gebruik

Voordat je een apparaat koppelt aan de Chromecast, moet je de Chromecast eerst instellen. In de onderstaande stappen neem ik met je door hoe je dit doet.

Stap 1: De Chromecast aansluiten

Een aangesloten Chromecast

De Chromecast wordt geleverd met een stroomkabel. Deze heeft aan de ene kant een micro usb-aansluiting en aan de andere kant een usb-a-aansluiting met een oplaadblok.

Stop het oplaadblok in een stopcontact of haal het blok eraf en stop de usb a-aansluiting in de tv als deze een usb-aansluiting heeft. De micro-usb stop je in de Chromecast.

Vervolgens stop je de HDMI-kabel die aan de Chromecast vastzit in de vrije HDMI-poort van de tv. En nu zit de eerste stap erop! 😄

Stap 2: De Google Home app installeren

Voordat je de Chromecast kan gebruiken, moet je deze eerst instellen. Dit doe je via de Google Home app. Deze installeer je in de Google Play Store of in de Apple App Store en is er (officieel) alleen voor smartphones en tablets. Wanneer je geen van beide hebt, is het een optie om die van iemand anders te gebruiken.

Google Home app op een pc

De Google Home app is gemaakt voor iOS- en Android-apparaten. Officieel is het niet mogelijk om de app op een pc te installeren. Dat is ontzettend balen als je geen smartphone hebt en er geen kunt gebruiken van een ander. Maar niet getreurd, met een omweg en wat meer moeite is het tóch mogelijk!

Om de app te installeren op je pc heb je een iOS- of Android-emulator nodig. Zo'n emulator zorgt ervoor dat je de iOS- of Android-applicaties op je pc kunt gebruiken. 

Ik raad het je overigens niet aan, omdat ik de werking en veiligheid hiervan niet kan garanderen. 

Stap 3: De Google Home app configureren

Dit is de lastigste stap, maar ook de meest essentiële. En je weet wat ze zeggen: "Een goed begin is het halve werk". 😉

 • Open de Google Home app en klik op de volgende opties: toevoegen > apparaat instellen > nieuwe apparaten instellen.
Google Home app met het scherm om een apparaat in te stellen
 • Kies het Google-account om te koppelen. Hierna vraagt de app om enkele machtigen. Accepteer ze voor optimaal gebruik.
 • De app scant nu naar de smart-apparaten in de omgeving, waaronder je Chromecast. Als de app je Chromecast niet vindt, druk dan op 'Apparaat staat er niet bij'. De app helpt je dan verder. Wanneer deze is gevonden klik je op 'Volgende'.
 • Vervolgens verschijnt er een code op het scherm van de tv. Zie je geen code? Controleer dan de aansluiting en ga dichter bij de tv staan. Wanneer de code verschijnt, druk dan op 'Ja' in de app.
 • Er volgen weer een aantal machtigingen om het apparaat te verbeteren. In sommige gevallen vraagt de app om een regio te selecteren. Als dit het geval is, doe dit dan en druk hierna op ‘Doorgaan’. Anders druk je direct op 'Doorgaan'.
 • Hierna volgt de ruimte-selectie. Hier kies je uit een van de standaard ruimtes, zoals de woonkamer, of maak je zelf een ruimte aan. Zo bewaar je het overzicht als je meerdere smart-apparaten hebt. Hierna selecteer je het wifi-netwerk en druk je op 'Verbinden'.
 • De laatste stappen zijn nu nog het linken van je Chromecast aan je Google-account en het eventueel afsluiten van een e-mail-abonnement.
 • Daarna verschijnt er een overzichtsscherm waarin je alles ziet wat je hebt ingesteld en een video over het casten vanuit de smartphone of tablet. Deze video legt niet uit hoe je cast via je pc. Dat doe ik in de volgende stappen wel!

De Chromecast pc-setup

Stap 1: Google Chrome-webbrowser installeren

Sla deze stap over als je de Google Chrome-webbrowser al hebt. De Chrome-webbrowser staat standaard op Windows, maar op bijvoorbeeld MacBooks moet je deze eerst installeren.

Stap 2: Google Chrome openen om te casten

Zorg ervoor dat je pc via waar je cast, verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als de Chromecast.

Rechtsboven in de browser zie je drie verticale puntjes. Klik hierop en klik vervolgens op 'casten'. De browser scant nu voor beschikbare apparaten op het netwerk.

Homepagina van een website geopend in de Chrome browser. Het menu rechts bovenin de browser is geopend en de optie casten is geselecteerd

Stap 3: De cast-opties

Voordat je de juiste Chromecast selecteert, heb je drie cast-opties wanneer je op 'Bronnen' klikt. 👇

 • Tabblad casten: hiermee cast je enkel het tabblad dat openstaat op het moment dat je het casten begint. Dit is handig wanneer je met meerdere tabbladen en programma’s werkt en op de televisie een specifiek tabblad open wil laten staan.
 • Desktop casten: hiermee cast je je hele scherm naar de Chromecast. De tv geeft dan het complete scherm van je pc weer. Dit is vooral handig als je mensen laat meekijken met wat je doet of om de tv als tijdelijke vervanger van je scherm te gebruiken.
 • Bestand casten: hiermee cast je een enkel bestand, zoals een document of video. Na het selecteren van deze optie, kies je het bestand dat je wil casten.

Na het kiezen van de gewenste optie, selecteer je de Chromecast en that’s it! Wanneer je geen van deze opties selecteert voordat je de juiste Chromecast kiest, dan cast je standaard het huidige tabblad. 

Tijdens het casten zie je een blauw cast-icoontje bij het tabblad wat je cast of elders op het scherm bij de andere opties. Zo weet je dat er nog een koppeling is met de tv.

Casten van streamingdiensten

Voor het casten van streamingdiensten zijn de bovenstaande opties minder geschikt. Een betere optie is om gebruik te maken van de ingebouwde cast-functie. Deze vind je doorgaans in de hoek van de video die je afspeelt. 

Conclusie

Na het doornemen van alle stappen in dit artikel heb je hopelijk een duidelijk antwoord op de vraag hoe je een Chromecast op de pc gebruikt.

Na het instellen van je Chromecast zijn de laatste stappen een fluitje van een cent, maar je moet maar net even weten hoe en dat weet je nu als het goed is. Is dit toch niet het geval? Voel je dan vrij om hieronder een bericht achter te laten! 😊

Was dit artikel behulpzaam?