Dé Junda-Review – WordPress-Wijsheid in Één Pakket

Robbert van Tol

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

23 min. leestijd

Dé Junda-Review – WordPress-Wijsheid in Één Pakket

In de zee van hostingbedrijven is het hard zwemmen wil je opvallen. Onze hoofdrolspeler in dit artikel is één van die vissen die naar eigen zeggen hét bedrijf is die als geen ander de hosting van je WordPress-website verzorgt. Deze claim gaan we in deze Junda-review eens even flink uittesten!

Als we ze mogen geloven blinken ze met hun WordPress-hosting uit in websitebeveiliging en klantenservice. Ook pronken ze met de belofte van betaalbare, uitgebreide pakketten die dankzij LiteSpeed, QUIC.cloud CDN en NVMe SSD-opslag vliegensvlug laden.

Door de focus op de hosting van WordPress-websites met een 100 dagen geld-terug-garantie valt Junda ongetwijfeld op tussen alle andere grote vissen. Deze garantie belooft in ieder geval een groot vertrouwen in hun eigen product, dus laten we eens zien of dat vertrouwen terecht is.

Hoe hebben we Junda getest?

Naast dat ik informatie van Junda heb gekregen via e-mail, livechat en hun website, heb ik deze beloftes natuurlijk op de proef gesteld. Hoe ik dat heb gedaan en wat ik precies heb getest, ga ik je nu vertellen:

 • De stabiliteit van de servers met UptimeRobot
 • Het gebruiksgemak door middel van het opzetten van een simpele WordPress-website
 • De laadcapiciteit op twee manieren:
  • TTFB (time to first byte) en algemene laadsnelheid via de Duitse Firefox testbank van WebPageTest (5 Mbps kabelverbinding met een vertraging van 28 ms)
  • Gemiddelde laadtijd en stabiliteit via een loadtest van Loader met 16.000 virtuele bezoekers verdeeld over 1 minuut.
 • De klantvriendelijkheid met het stellen van inhoudelijke vragen via livechat en e-mail op verschillende niveaus van complexiteit als mystery shopper.

Onze criteria

Voor een goede beoordeling heb je een maatstaf nodig. Op basis van externe bronnen en wat ik zelf gedegen acht, heb ik een lijst met minimumcriteria opgesteld die een hostingprovider moet bieden voor een beginnende WordPress-gebruiker. In de tabel hieronder staan ze weergegeven en vergelijk ik meteen het starterspakket van Junda.

Wifiwijs-criteriumMinimumJunda
Prijs€ 5 per maand€ 1 per maand (actieprijs bij driejarig contract),
€ 2 per maand (reguliere prijs) ✅
Processorkernen11Salman Ravoof, Kinsta (2023). 'The Ideal WordPress PHP and Server Requirements'1 ✅
RAM512 MB2Yourhosting (2022). 'Hoeveel CPU Cores en RAM heb ik nodig'1 GB ✅
Time to first byte600 ms3Elegant Themes (2021). 'Time to First Byte (TTFB): What It Is & How to Optimize Your Website for It'207 ms* ✅
Laadtijd op desktop3 seconden4SEO Design Chicago (n.d.). 'Good Average Page Load Time'2,3 seconden* ✅
Dataverkeer5 GB5BetterStudio (2019). 'How much disk space and bandwidth does WordPress need?'Onbeperkt ✅
Opslag1 GB SATA SSD5 GB NVMe SSD ✅
Databases1 (MySQL 5.7/MariaDB 10.3) 6WordPress (n.d.). 'Requirements'Onbeperkt (MySQL 8 ✅)
PHP-versie7.48.1/8.2 ✅
Websites per pakket11 ✅
E-mailadressen50Onbeperkt ✅
Subdomeinen1Onbeperkt ✅
BesturingssysteemLinuxLinux ✅
WordPress ToolkitGratisGratis ✅
DomeinregistratieJa (minstens .nl voor € 5 per jaar)Ja (1900+ extensies, .nl voor € 3,76 per jaar) ✅
BeveiligingGratis SSL-certificaat, spamfilter en automatische beveiligingsupdatesGratis SSL-certificaat, SpamAssassin, automatische beveiligingsupdates via WordPress Toolkit ✅
Back-upsAutomatisch dagelijks, tot 7 dagen bewaardAutomatisch dagelijks, tot 2 dagen bewaard ✅
Geldteruggarantie30 dagen100 dagen ✅
Hostingpakket tussentijds wijzigenOp ieder momentUpgraden op ieder moment, downgraden bij eerstvolgende contractverlenging ❌
KlantenserviceTelefoonservice, livechat en e-mail (online binnen 1 dag antwoord, correcte informatie en vriendelijk)Livechat en e-mail (antwoord binnen 12 uur, niet altijd correcte informatie, maar snel gecorrigeerd, uiterst vriendelijk) ✅
Geen telefoonservice ❌
Begeleidende documentatieJa (knowledge base of startersgids)Nee ❌
*gemeten binnen het grootste pakket van Junda, dus met beschikking tot 6 CPU cores en 6 GB RAM

Niet veel tijd? Dit zijn mijn bevindingen!

Onze score: 9,3

Het logo van hostingprovider Junda.

Na uitvoerige tests en onderzoek heb ik bevonden dat Junda een solide hostingprovider is voor je WordPress-website. Dankzij de snelle NVMe-SSD-opslag, QUIC.cloud CDN en meegeleverde LiteSpeed Cache plugin laadt je website netjes binnen de gewenste 3 seconden, ondanks dat de pagina 61 MB groot was.

Ook de loadtest van Loader.io leverde nette resultaten. De laadsnelheid werd weinig beïnvloed ondanks dat er ruim 260 virtuele bezoekers per seconde bij de gehoste website aanklopten. Samen met een gemeten uptime van 99,9% via UptimeRobot gaf dit me het gevoel dat de servers van Junda robuust en stabiel genoeg zijn.

Met daarnaast voldoende opslagruimte per pakket krijg je voor een geringe prijs echt waar voor je geld, helemaal als je nagaat dat je onbeperkte e-mailadressen, subdomeinen en databases kunt aanmaken en er geen maat staat op je dataverkeer. Het enige wat je daarbij tegenhoudt, is de hoeveelheid opslag die je hebt gekozen.

Dankzij de inbegrepen WordPress Toolkit en SpamAssassin houd je je website met gemak veilig. Mocht er wel wat gebeuren, dan heb je altijd nog je automatische back-ups van JetBackup 5 om op terug te vallen.

Het enige nadeel hieraan is dat Junda ze maar kort bewaard – 2 dagen in het kleinste pakket en 2 weken in het grootste pakket. Hier is een workaround voor als je zelf de back-ups download en opslaat, maar dat is toch extra moeite wat bij concurrentie beter wordt opgepakt.

Qua klantenservice springt Junda er echt uit. Ook al hebben ze geen hotline en is de chat alleen binnen kantooruren bereikbaar, bieden ze snel en vriendelijk antwoord via e-mail en livechat. Met de gratis verhuisservice en de 100 dagen geldteruggarantie daarbovenop, staat het buiten kijf dat ze de klant goed behandelen.

Het enige wat voor mij echt mist, is begeleidende documentatie voor de beginnende WordPress gebruiker. Dat is in mijn optiek nog een groot gemis, die de dienst echt af zou maken. Voor de rest is Junda echt een hostingtopper als je het mij vraagt!

Bezoek Junda →

Over Junda

Junda is een hostingbedrijf uit Nederland die is gespecialiseerd in WordPress-websites. Ze bieden verscheidene pakketten aan op dit gebied met elk een ruim aanbod aan resources.

Ze willen graag de beste WordPress-hostingprovider zijn. Hiervoor ontwikkelen ze constant hun producten door, zodat hun klanten het beste krijgen tegen een zo laag mogelijke prijs. 

Daarnaast pronken ze met hun aanbod van meer dan 1900 domeinextensies en een hoog niveau van beveiliging. Verder spreken ze met veel trots over hun klantenservice. Via e-mail en livechat proberen ze snel en deskundig hulp te bieden aan iedereen die dat nodig heeft.

Dat aanlokkelijke geheel is afgetopt met een gratis verhuisservice, waarmee ze je bestaande domein probleemloos naar hun servers verhuizen.

Als dit allemaal klopt zijn ze goed op weg naar de titel van beste WordPress-host! In deze review komen we erachter hoe groot die kans daadwerkelijk is. Zijn de claims terecht? En is hun hosting geschikt voor jouw nieuwe of bestaande WordPress-website?

Wat we goed vinden:

 • Veel waar voor je geld
 • Vriendelijke, snelle en behulpzame klantenservice
 • 100 dagen geldteruggarantie
 • Gratis verhuisservice

Wat we minder goed vinden:

 • Geen geavanceerder aanbod (VPS, dedicated, cloud)
 • Geen telefoonservice
 • Geen eigen online knowledge base
 • Relatief korte bewaartijd van back-ups
Bekijk Junda →

Dingen om te overwegen, voordat je een hostingabonnement kiest

Laten we beginnen bij wat een hostingbedrijf eigenlijk doet. Een hostingprovider biedt via verschillende abonnementen ruimte aan op haar online servers. Deze ruimte is bruikbaar voor webmail, cloud opslag, maar over het algemeen worden hier websites op geparkeerd. Zo hoef je zelf geen grote serverkasten in huis te halen en te onderhouden. Dat scheelt weer.

Dat is het basisprincipe van elke hostingprovider, maar niet het enige wat ze doen. Vaak gaat een plekje op hun server gepaard met extra service die je ondersteunt bij het onderhouden van je website. De mate van ondersteuning is afhankelijk bij welk bedrijf je zit en welk abonnement je kiest.

Elk hostingpakket heeft een bepaalde hoeveelheid resources (beschikbare opslag, dataverkeer, e-mailadressen en subdomeinen). Veel diensten bieden ook de registratie van domeinnamen op verscheidene extensies aan. Verder vullen ze dit aan met extraatjes die de beveiliging en laadsnelheid van je website verbeteren (zoals gratis SSL-certificaten en plug-ins).

Opslag vs. dataverkeer

Opslag is de ruimte die je website gebruikt op de server. Dataverkeer is de data die je website verstuurt en ontvangt van de bezoekers. Vergelijk het met een huis en een oprijlaan. De opslag is de grootte van je huis. Hoe groter het is, hoe meer spullen je kwijt kunt; het dataverkeer is de breedte van de oprijlaan. Een bredere oprijlaan staat meer auto's tegelijkertijd toe.

Sommige hostingproviders bieden onbeperkte opslag en dataverkeer aan, maar dit is niet altijd waar. Kijk daarom goed naar de kwaliteit en de voorwaarden van de hostingprovider.

Een andere goede graadmeter is het back-upbeleid van het bedrijf. Je wilt een oplossing wanneer je website naar de gallemiezen is door een foutgelopen update of hack wanneer je terugkomt van je welverdiende vakantie. 😱

Kijk bovendien goed naar de regelmaat waarmee back-ups gemaakt worden en hoelang ze bewaard blijven. Dit varieert van een paar dagen tot een paar maanden.

Verder is het ook handig dat je weet welk besturingssysteem op de server staat geïnstalleerd, Linux of Windows? Linux kom je het meeste tegen, omdat servers met deze OS goedkoper, flexibeler en stabieler zijn. Wil je echter Microsoftapplicaties als Exchange en SharePoint gebruiken, dan heb je Windows servers nodig of minstens een emulator op je Linux-server.7Jack Wallen, Min Shin, ZDNET (2023) 'How to run a Windows app on Linux with Wine'

Heb je totaal geen verstand van het onderhouden van een website of geen tijd om je daarmee bezig te houden? Dan is het ook mogelijk dat je dat voor je laat doen door het hostingbedrijf. Zoek dan een managed pakket. Je hebt geen omkijken meer naar updates en beveiliging, terwijl je zelf lekker bezig bent met het ontwerp en de inhoud van de website.

Tot slot is het prijsplaatje niet geheel onbelangrijk. Hoeveel betaal je per maand voor het abonnement? Zijn er actieprijzen? Zo ja, wat zijn de voorwaarden? Is het mogelijk dat je tussentijds je pakket wijzigt of opzegt? Gaat dat per direct in of wordt dat bij de volgende contractverlenging pas geregeld? En de grote vraag: wat voor geldteruggarantie bieden ze?

Iemand die op zijn laptop sites van hostingproviders vergelijkt.

We gaan in de rest van dit artikel ontdekken hoe de vlag er wat dit allemaal betreft bij hangt bij Junda. Ik wil wel alvast aanstippen dat Junda puur gefocust is op shared hosting, waarbij je site de server deelt met andere sites, en dan vooral op WordPress-hosting.

Elk pakket krijgt een vooraf bepaald aantal resources tot zijn beschikking. Mede door dit en het gebruik van LiteSpeed-caching zou het naar eigen zeggen niet moeten aanvoelen als een traditioneel shared-hostingpakket.

Ben je specifiek op zoek naar andere vormen waarbij je de server niet hoeft te delen, zoals VPS, cloudhosting of dedicated hosting? Raad ik aan dat je elders je heil zoekt.

Daarnaast is het voor beginnende WordPress-gebruikers nog een beste sprong in het diepe. Junda biedt namelijk vooralsnog geen eigen knowledge base of WordPress startersgids. Hierdoor raak je misschien wat overweldigd wanneer je cPanel voor de eerste keer opent. Echter, er zwerven genoeg tutorials online, zoals deze video's van cPanel zelf.

1. Abonnementen en prijzen

Nu is het eindelijk tijd dat we diep in het aanbod van Junda gaan duiken. We beginnen uiteraard met welke verschillende pakketten je voor het kiezen hebt, wat ze kosten en wat Junda levert voor die prijs. Laten we beginnen!

Algemene voorwaarden

De pakketten van Junda beginnen bij een maandprijs van € 1,-. Dit loopt op tot € 6,- per maand. Let wel: dit zijn de prijzen met de 50% korting die je alleen krijgt voor het eerste driejarige contract. Een eenjarig contract en alle verlengingen na het eerste driejarige contract vallen niet onder deze actieprijs.

Houd er overigens rekening mee dat de aangegeven prijzen in dit artikel en op hun website exclusief btw zijn. Dit staat jammer genoeg niet heel duidelijk aangegeven op de site van Junda zelf. Ergens helemaal rechts onderaan lees je dit pas.

Daarnaast zijn domeinen niet inbegrepen bij de pakketten. Deze moet je los registreren en betalen. Gelukkig heb je al voor € 3,76 per jaar een .nl domein te pakken. Dat is gelijk ook het goedkoopste top level domain die ze aanbieden. De rest van de 1900+ extensies is afhankelijk van het domein een tikkeltje duurder of heel veel duurder.

Iets wat direct getuigt van vertrouwen in hun eigen product is de 100-dagen-geld-terug-garantie. Dit kom je verder in de markt maar zelden tegen. Dit is een van de dingen die Junda laat opvallen tussen de rest.

Een verbaasde kat.

Wat ik wat minder vond, is dat een abonnement tussentijds wijzigen alleen mogelijk is wanneer je een groter pakket wilt. Wil je je pakket downgraden of tussentijds opzeggen, dan gebeurt dat pas aan het einde van het lopende contract. Neem je bijvoorbeeld een abonnement van drie jaar, dan zit je daaraan vast, behalve als je wilt opschalen.

Abonnementen

Er is voor iedereen die interesse heeft in shared hosting wel een passend pakket te vinden!

WP Simple – € 1 per maand*

Het goedkoopste en kleinste pakket wat Junda aanbiedt heet WP Simple. Voor de actieprijs van € 1 per maand (reguliere prijs: € 2 per maand) krijg je een opslagruimte van 5 GB tot je beschikking. Je website draait dan op een enkele CPU-kern en een werkgeheugen van 1 GB. Junda bewaart je automatische back-ups twee dagen lang.

Zoals de naam van dit pakket weggeeft, is het bedoeld voor simpele websites. Een kleine blog werkt hier met gemak op. Probeer hier niet een grote, drukbezochte webshop op te bouwen, want dan raak je al snel aan de limieten van je opslag en werkgeheugen. Dat verlaagt de snelheid van je website aanzienlijk en dat wilt niemand.

WP Basic – € 2 per maand*

Voor een eurootje extra in de kortingsactie (reguliere prijs: € 4 per maand) krijg je van Junda al genoeg ruimte voor een startende webshop. Je krijgt een 50 GB NVMe SSD toegewezen, evenals de dubbele hoeveelheid rekenkracht (twee processorkernen) en 2 GB RAM. Automatische back-ups worden voor een WP Basic site 4 dagen in bewaard.

Dit is ruim voldoende om de informatiepagina van je bedrijf of een kleine internetwinkel op te laten runnen. 🛍️ Er is ook genoeg ruimte om meerdere mailboxen aan te kunnen en klantengegevens op te slaan.

Wat is NVMe SSD?

NVMe SSD-opslag is een snelle en compacte opslag die gebruikmaakt van de NVMe-standaard. Dat is een communicatiestandaard voor SSD’s die de PCIe-bus gebruikt. Die aansluiting heeft een hogere bandbreedte, waardoor dit type opslag overdrachtssnelheden tot 7500 MB/s bereikt.8Alexander Gillis, TechTarget (n.d.). 'NVMe (non-volatile memory express)'

Het is daarom geschikt voor toepassingen die hoge prestaties en een snelle reactietijd vereisen, maar ook duurder en verbruikt meer energie dan SATA SSD’s.

WP Plus – € 4 per maand*

Zwem je in het online verkeer op je website? Dan heb je meer aan dit pakket. Geniet van 100 GB opslag op een NVMe-SSD, vier processorkernen en 4 GB aan werkgeheugen! Dit pakket is voor het serieuze werk bedoeld. Bij dit pakket maakt het ook niet uit of je even een midweekje weggaat, want je automatische back-ups van een week geleden zijn nog beschikbaar.

Springt je beginnende webshop van hiervoor ondertussen uit zijn voegen en moet je links en rechts om je heen grijpen voor personeel? Dan heb je eenmaal meer ruimte voor al die verschillende producten, die duizenden klantgegevens en dat constante mailverkeer. Met dit pakket van € 4 per maand (reguliere prijs: € 8 per maand) kom je al een heel eind.

WP Advanced – € 6 per maand*

Tot slot: het monsterpakket. Dit pakket heb ik mogen testen en ik moet zeggen dat je goed je best moet doen om die 150 GB opslag vol te krijgen. Om laadtijd hoef je je niet druk te maken met wel zes CPU-kernen en 6 GB werkgeheugen tot je beschikking. Voor € 6 per maand (reguliere prijs: € 12 per maand) bewaren ze ook nog eens 14 dagen lang je back-ups.

Dit pakket raad ik aan voor bedrijven die een snelgroeiende webshop hebben of over het algemeen een hele grote website kwijt moeten op WordPress. Grote hoeveelheden klantengegevens, veel verschillende afbeeldingen en producten, dit pakket trekt dat wel.

* Over de actieprijzen

Alle prijzen aangegeven in de kopjes vallen onder de 50% kortingsactie van Junda. Deze is alleen geldig voor het initiële driejarige contract. In elk ander geval zijn de reguliere prijzen van toepassing.


2. Functies

Nu we hebben gekeken naar wat voor verschillende abonnementen Junda aanbiedt, vertel ik je graag wat ze nog verder aan interessante extraatjes meeleveren.

Hosting types

Junda biedt op dit moment alleen shared hosting en WordPress-hosting aan. Ze willen zich zo de beste leverancier van WordPress-hosting maken door middel van specialisatie. Ze sluiten echter niet uit dat ze in de toekomst ook nog naar andere hostingtypes gaan kijken.

Wat me – zoals gezegd – tegenviel, was het gebrek aan documentatie en startersgidsen. Ze mikken er zelf op om WordPress toegankelijk te maken voor iedereen, maar je wordt na het kiezen van een pakket in het diepe gegooid en je moet vooralsnog zelf uitvinden hoe alles werkt met online tutorials.

Iemand die geen raad weet met het WordPress dashboard.

Nu zwerven daar genoeg van rond op het internet. Echter, vanuit hun belofte had ik minstens een kleine startersgids verwacht. Ze zijn op het moment van schrijven naar eigen zeggen in ieder geval bezig met het opzetten van een knowledge base, dus ik hoop voor nieuwe WordPress-gebruikers dat die er snel komt.

E-maildomeinen

Bij alle pakketten biedt Junda een onbeperkt aantal e-mailadressen aan. Maak het dus zo gek als je zelf wilt. De enige beperking waar je wel rekening mee moet houden, is de hoeveelheid opslag die je in je pakket hebt gekregen. Het moet niet gebeuren dat je er maar lustig op los mailt en vervolgens je niets meer kwijt kunt op je website.

Wil je wel een webmailaccount zonder @hotmail of @gmail erachteraan, maar nog geen bijbehorende website? In dat geval biedt Junda ook nog een selectie aan e-mail-only-pakketten aan. Qua eigenschappen en kosten zijn die exact hetzelfde als de hostingpakketten. Het is eigenlijk ook hetzelfde als een hostingpakket.

Dit betekent dat je alsnog de ruimte hebt voor het publiceren van een website, mocht je die later toch nog nodig hebben. Weet je zeker dat je écht alleen een e-mailaccount wilt en geen website nodig hebt, raad ik je aan ergens anders te kijken. Bij Junda betaal je in dat geval voor dingen die je niet nodig hebt.

Dataverkeer

Op hun website adverteert Junda met onbeperkt dataverkeer voor elk pakket. Ze zijn niet de enige hostingprovider die dit belooft. Het wordt dan ook vaak gezien als een marketingpraatje die klanten binnen moet halen.

Zo helaas ook bij Junda, maar aan die 'helaas' kan ik ook wat geruststellingen vastpinnen. Zelf hingen ze geen nummer aan de hoeveelheid dataverkeer dit inhield, maar ze verzekerden me ervan dat het meer dan genoeg moet zijn om niet tegen beperkingen aan te lopen.

In hun algemene voorwaarden vond ik dat Junda een maximum mag stellen aan de hoeveelheid dataverkeer. Verder staat dat ze niet aansprakelijk zijn voor enige gevolgen van een afgesproken datalimiet.9Junda (n.d.). 'Algemene voorwaarden Junda'

Ze zijn dus wel aansprakelijk in het geval van een niet afgesproken limiet in dataverkeer. Dit zegt me dat ze er zelf op vertrouwen dat het in de regel geen problemen oplevert.

Ergens anders staat: "De limieten zijn door de werking van de systemen gewaarborgd en kunnen niet worden overschreden, tenzij er sprake is van een hack of een fout." Dit wilt zeggen dat je echt rare fratsen moet uithalen om tot de limieten van het dataverkeer te komen. Ik denk dat je je daarom geen zorgen hoeft te maken hierover.

Een druk kruispunt waar al het verkeer perfect langs elkaar loopt.

WordPress Toolkit

Je leven wordt nog eens een stuk makkelijker gemaakt dankzij de toevoeging van WordPress Toolkit. Met deze overzichtelijke interface installeer je niet alleen gemakkelijk WordPress en de nodige plug-ins, je regelt ook nog eens alle updates van je thema's, plug-ins en je beveiliging ermee. Met smart updates gebeurt dat bovendien automatisch.10ServersAustralia (2021) 'Wordpress Toolkit with cPanel'

Daarnaast biedt het een snelle poort naar je WordPress-dashboard en je website. Heb je wat onderhoud te plegen? Zet je website dan met één klik in onderhoudsmodus. Gebruik anders de kloonoptie en maak een aparte staging-pagina.

Test daar nieuwe plug-ins en designs zonder dat je website offline gaat – en zonder dat iemand kan zien dat je achter de schermen nieuwigheidjes aan het testen bent. Junda geeft je onbeperkte subdomeinen, dus waarom niet? 🤷‍♂️

Als je geen zin hebt in een FTP-programma op je computer, heb je via de WordPress Toolkit toegang tot je database via online FTP. Download elk bestand in je directory die je wilt en upload het weer terug, nadat de nodige aanpassingen zijn gemaakt. Ultieme controle over je website!

FTP?

FTP, of file transfer protocol, is een standaard netwerkprotocol dat dient om bestandsoverdracht van de ene host naar de ander te coördineren via een TCP-netwerk (transmission control protocol), zoals het internet!

Junda is zeker niet de enige provider die WordPress Toolkit meelevert, maar het is in mijn optiek een pluspunt dat ze het wel doen. Daarom wilde ik het toch even benoemen.

Verhuisservice

Ben je al in het bezit van een WordPress-website en niet tevreden over je huidige provider? Dan is overstappen al snel een hele klus. Je moet maar hopen en er zelf voor zorgen dat alles goed gaat tijdens zo'n verhuizing.

Wat is het dan heerlijk om het uit handen te geven met de garantie dat het goed komt. Nu is Junda niet de enige provider die een verhuisservice aanbiedt, maar als het voor iedereen gratis is, vind ik dat noemenswaardig.

Ze garanderen dataoverdracht van al je bestanden en e-mails zonder dat er gegevens verloren gaan. Het beste van alles is dat het allemaal gebeurt zonder downtime. Op geen enkel moment hoef je bang te zijn dat je bezoekers je content moeten missen!


3. Snelheid en prestaties

Heel leuk, al die service en extraatjes. Daar heb je alleen niets aan als je website zo traag is als een trekschuit of als je website onbedoeld offline is om welke reden dan ook. Dus hoe goed presteert de webhosting van Junda op dat vlak?

Uptime

Een belangrijke indicator van het prestatieniveau van een webhosting is hoe vaak en voor hoelang de servers eruit liggen. Op 26 mei (2023) heb ik via UptimeRobot enkele monitoren ingeschakeld die de uptime van de website op verschillende manieren in de gaten houden.

Op het moment van schrijven is sindsdien de website eenmalig voor 9 minuten offline geweest. Dit is vrij lang, maar gelukkig een eenmalig incident. Uiteindelijk brengt dat de uptime naar een gemiddelde van 99,9% over de korte test. Dit is gelijk aan de industriestandaard, dus wat dat betreft scoort Junda goed.

Een screenshot van het UptimeRobot dashboard van het testpakket van Junda.

Ik heb hier nog wel één ding op aan te merken: op de website van Junda zelf staat een uptime van 100% aangegeven op hun Statuspagina. Die vind je onder het menu-item Over Junda. Het bijzondere is dat dit ook een monitor van UptimeRobot is.

Het is mogelijk dat die 9 minuten van mijn testpakket zo minimaal was over de gehele meting van het Junda serverpark, dat het geen effect toont op de totale uitslag. Echter, zou het dan alsnog neer moeten komen op 99,99999...%.

Waar dat verschil in meting dan in zit, is me wat dat betreft niet helemaal duidelijk. Ik gok dat afronding achter de komma uiteindelijk tot die 100% heeft geleid, maar 100% (😉) nauwkeurig is dat dus niet.

Snelheid

Op de snelheid van Junda heb ik weinig aan te merken. Het voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. Als eerste stresstest uploadde ik een map met 23 GB aan JPEG-foto's van 10 à 15 MB per stuk. Dit ging redelijk snel.

Hierna heb ik een tiental van die foto's toegevoegd aan de homepagina samen met een video die ik heb geüpload. De zware pagina laadde uitzonderlijk snel. Uiteraard zie je wel dat de foto's wat tijd nodig hebben, maar dit gebeurt alsnog in minder dan twee seconden. De video was direct afspeelbaar. Wat mij betreft een dikke, vette plus.

Daarna heb ik de website onderworpen aan een aantal load-tests. Bij de zwaarste daarvan moest de website omgaan met 16.000 virtuele bezoekers tegelijkertijd voor een minuut lang. Hier kwam een gemiddelde response time van 11,6 seconden en een 2,5% error rate uit.

Dit is in normale omstandigheden buitensporig traag en foutgevoelig, maar in het geval van deze website en de grote hoeveelheid verkeer is dit vergeeflijk. De pagina die geladen moet worden is vrij zwaar en daarnaast zijn dit extreme bezoekersaantallen.

In minder extreme drukke omstandigheden (165 bezoekers per seconde) blijft de error rate netjes op 0,0% en een gemiddelde response time van 188 ms. Dat is in dit soort omstandigheden een zeer degelijke laadsnelheid.

De resultaten van een loadtest op de testwebsite met 8.000 virtuele bezoekers verdeeld over een minuut.

Hierna testte ik het webpakket nog verder met behulp van de Site Performance Test van WebPageTest. Deze tool test naast totale laadsnelheid ook hoe zwaar de pagina is, de time to first byte (TTFB), hoe lang het duurt voor eerste pixels verschijnen en de eerste tekst en afbeeldingen worden geladen.

TTFB is de tijd die nodig is om de eerste byte van data van de server te ontvangen in de browser nadat een verzoek is gedaan. Een lage TTFB waarde resulteert in een betere gebruikerservaring. TTFB bestaat uit drie fasen:

 • Verzoek naar de server de tijd die nodig is om het verzoek van de browser naar de server te sturen. Dit wordt beïnvloed door factoren, zoals de DNS-lookup-tijd, de netwerkvertraging en de internetsnelheid van de gebruiker.
 • Serververwerking – de benodigde tijd voor het verwerken van het verzoek op de server en het genereren van een reactie. Factoren als de database-oproepen, de externe scripts, de caching en de optimalisatie van de code of het thema hebben hier invloed op.
 • Reactie naar de cliënt – de tijd waarin de reactie van de server naar de browser wordt gestuurd. De netwerksnelheid van de server en de gebruiker zijn hier bepalend in.

Ik heb de resultaten van deze test vergeleken met een geoptimaliseerde website, namelijk de homepagina van Wifiwijs. Ik was op zoek naar een TTFB van 200 ms à 600 ms en een algemene laadtijd van niet meer dan 3 seconden. En dat kreeg ik!

De website testresultaten van de homepagina van Wifiwijs en twee varianten van de gehoste website bij Junda.

Zoals je ziet, is er weinig verschil qua TTFB per website en zitten ze allemaal netjes rond de 200 ms. Voor de rest zit er ook weinig verschil tussen de websites qua eerste pixels en eerste beeldelementen. De laadtijd bij de website van Junda is daarentegen wel wat langer, maar dat is te verklaren als je kijkt naar de verschillen in zwaarte van de pagina's.

Voor een pagina van 61 MB is een laadtijd van net boven de 3 seconden ontzettend netjes. De snelheid is onder andere te danken aan de NVMe-SSD-opslag die zich in de servers bevinden. Dit wordt ondersteund door de meegeleverde LiteSpeed Cache-plug-in.

De lage TTFB is te danken aan QUIC.cloud CDN. Dit speciaal voor WordPress ontworpen content delivery network zorgt dat niet alleen de statische content (afbeeldingen, video's en CSS) snel voorhanden is, maar ook nog eens de dynamische content (contextuele pop-ups en webpagina's op basis van locatie).

Hierbij moet wel worden gezegd dat de servers van QUIC.cloud meer geconcentreerd zijn in Europa. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, zijn ze in de Amerika's en in Azië wat dunner bezaaid. Dit kan betekenen dat de TTFB op die plekken wat hoger uitvalt.

Alle locaties waar QUIC.cloud servers zich bevinden op de wereld.

Houd bij al deze informatie wel in het achterhoofd dat ik het zwaarste pakket tot mijn beschikking heb gekregen voor de test. Dit houdt in dat de draagkracht van de website verdeeld wordt over zes CPU-kernen en 6 GB aan RAM.

Veiligheid

Net als alle andere hostingdiensten, is het een doel voor Junda om de websites van haar clientèle veilig te houden. Het is geen verrassing dat er om die reden een gratis SSL-certificaat meegeleverd wordt. Dat mag simpelweg niet missen bij een hostingpakket tegenwoordig.

Verder houd je via de WordPress Toolkit gemakkelijk zicht op de beveiliging van je websites. Wanneer er updates nodig zijn op dat gebied, geeft het dashboard je een waarschuwing. Met een paar klikken heb je de boel zo weer dichtgetimmerd.

Mocht er iets fout gaan met een update of ondanks al die bescherming je site worden gehackt, zijn back-ups je laatste redmiddel. In het meegeleverde cPanel (waar ik zo verder op in ga) zit al een back-up-service ingebakken. Dit was alleen nog niet genoeg voor Junda. Nee, ze geven bij ieder pakket ook nog eens de JetBackup-5-software mee.

Dit veelzijdige softwarepakket is een veel uitgebreidere back-up service dan die van cPanel zelf. Het laat je toe om het maken van back-ups helemaal naar je eigen hand te zetten. Je hoeft het niet eens zelf te installeren of in te stellen. Junda zet het al voor je klaar om dagelijks een back-up te verzorgen.

Echter, vind ik dat de bewaartijd van de automatische back-ups summier is in vergelijking met de concurrentie. Hier valt wel omheen te werken door zelf back-ups te downloaden en op te slaan. Dit is alleen wel iets wat je goed moet bijhouden en extra werk oplevert, en is daarmee een verbeterpunt als je het mij vraagt.

Tot slot wordt je mailbox overzichtelijk gehouden dankzij het meegeleverde SpamAssassin. Het is wel belangrijk dat je deze zelf goed instelt, en daar is wel wat inzicht voor nodig. Doordat Junda vooralsnog zelf geen knowledge base aanbiedt, moet je hiervoor zelf googelen naar documentatie. Het fijne is wel dat SpamAssassin open source en dus heel flexibel is.


4. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Het laatste punt dat ik ga behandelen is de gebruiks- en klantvriendelijkheid van Junda. Wat je tot je beschikking hebt en hoe goed dat allemaal werkt, doet er allemaal niet toe. Niet als je moeite hebt met het bedienen ervan en je niet goed ondersteund wordt door de experts van je hostingprovider. Dus hoe zit dat bij Junda?

Control panel

Bij je WordPress pakket krijg je automatisch toegang tot de cPanel interface. Dit is een veelgebruikte control panel onder hostingproviders, waarmee je achter de schermen je webdomein beheert.

De menustructuur van de cPanel webinterface op een laptop.

Via het overzichtelijke menu stel je alles in wat je ook maar in zou willen stellen. Zelfs de verdeling van het menu bepaal je helemaal zelf!

Ben je een beginner? Dan is het wel een hoop om te verwerken op eerste aanblik. Gelukkig heeft cPanel ondersteunende documentatie voor alles wat je in het controlepaneel tegenkomt. Voor een introductie raad ik aan dat je hun YouTubekanaal er bij pakt.

Dankzij de toevoeging van Wordpress Toolkit kom je als beginner al gemakkelijk een heel eind met het opzetten van je eigen website. Via cPanel heb je met één klik WordPress Toolkit voor je neus en ga je onverhinderd aan de slag.

Ondersteunde besturingssystemen

Alle servers die Junda rijk is draaien allemaal op Linux. Dit is bij vele andere hostingproviders ook het geval. Geef ze eens ongelijk – waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Linux is een open source besturingssysteem, waardoor het inzetbaar is voor vele verschillende doeleinden en door de gebruikers constant ontwikkeld wordt.

Dit betekent ook dat het minder bugs bevat, beter beveiligd blijft en stukken goedkoper is dan een gelicenseerde OS als Windows. Het gebruik van Linux stelt Junda in staat het systeem naar eigen inzicht in te richten en de prijs van hun product laag te houden.

Het heeft echter wel een keerzijde: Windows applicaties werken niet altijd even goed op servers met Linux. In sommige gevallen doen ze het überhaupt niet, in andere gevallen wel, maar met een workaround. Wine is een veelgebruikte emulator voor het afspelen van Windows-applicaties op Linux-pc's, maar niet op servers, omdat het tot prestatieverlies leidt.

Ben je dus van plan SharePoint, Exchange of Office 365 te gaan gebruiken? Dat kan nog wel op Linux, maar nichesoftware wordt misschien een probleem. Het alternatief is dat je kiest voor een hostingprovider die Windowsservers aanbiedt. Houd er dan rekening mee dat dit op minder plekken wordt aangeboden en vaak meer per maand kost. 💸

Klantvriendelijkheid

We zijn al bij het laatste punt van deze review aangekomen, de klantvriendelijkheid. Als het aan Junda ligt, is dit alles behalve het minste punt. Junda profileert zich als een echte kampioen in support en vriendelijkheid naar de klant.

Na uitvoerige tests kan ik bevestigen dat dit grotendeels het geval is. De gesprekken via de chat en e-mail met Junda vond ik zeer prettig en behulpzaam. Ze reageerden snel en de informele sfeer beviel me enorm.

Enkele screenshots van chatgesprekken met de klantenservice van Junda.

Het gebeurde hier en daar wel een paar keer dat me foutieve informatie werd gegeven, maar dit werd intern nagevraagd en vervolgens netjes gecorrigeerd vergezeld door een nette verontschuldiging. Weten ze het antwoord niet meteen, sturen ze de kwestie intern door en krijg je snel antwoord via e-mail.

Ik had daarnaast een issue met de chatfunctie. Ik kreeg het niet aan de praat op mijn laptop. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat een plug-in (Malwarebytes Browser Guard) dit tegenhield. Overkomelijk probleem, maar wel iets wat je net moet weten.

Een groot voordeel is verder dat de chatgeschiedenis opgeslagen blijft. Zo vind je recente gesprekken makkelijk terug als je even vergeten bent wat het antwoord op je vraag ook alweer was, en is terugverwijzen naar iets wat je eerder hebt besproken een eitje.

Een vrij groot minpunt vond ik echter het gebrek aan een telefoonservice. Ondanks dat de chat snel beantwoord wordt, is het soms toch fijn om iemand direct aan de lijn te hebben. Daarnaast is de chat niet 24/7 bemand. Ze zijn doordeweeks van 9 tot 5 bereikbaar en in het weekend tussen 11 uur 's ochtends en 4 uur 's middags.

Ze zijn dan wel bereikbaar tijdens kantooruren, maar in de 24-uurseconomie die steeds meer gestalte krijgt, zegt dat ook niet meer alles. Ik ben het in mijn onderzoek overigens ook weinig tegengekomen bij andere Nederlandse hostingproviders. Ben je iemand die zakendoet in andere tijdzones en onregelmatige werktijden aanhoudt, dan is dit wel een aandachtspunt.


Ervaringen met Junda

Ik heb het internet afgezocht naar reviewwebsites om te kijken hoe andere mensen de diensten en service van Junda ervaren hebben, en ze scoren overweldigend goed. Ik heb nergens een beoordeling lager dan vier uit vijf sterren gezien. Hieronder een kleine greep van klantreviews.

Een review van Bert over Junda op Trustpilot.
Een recensie van L Dijkstra over Junda op Hostingvergelijker.
Een recensie van Robbie over Junda op Trustpilot.
Een recensie over Junda van Renata Mulder op Hostingvergelijker.
Een recensie over Junda van Luca Meijer op Trustpilot

Junda-review – conclusie

Dan zijn we aan het einde gekomen van deze review van Junda, en op basis daarvan zie ik ze als een serieuze speler in de markt van WordPress-hosting. Hun pakketten zijn uitzonderlijk goedkoop als je kijkt naar wat je allemaal aan resources tot je beschikking krijgt. Zelfs met het kleinste pakket lukt het je om een snelle, stabiele en soepel lopende blog op te zetten.

Een ding waar Junda in vergelijking met directe concurrentie echt minder op presteert, is de bewaartijd van de back-ups. In het beste geval word je automatische back-up slechts voor veertien dagen bewaard en in het ergste geval maar twee dagen.

Dat ze als één van de weinige hostingproviders een geldteruggarantie van 100 dagen bieden, spreekt daarentegen boekdelen over de kwaliteit van hun producten.

Denk desalniettemin goed na welk pakket je wilt. Een tussentijdse upgrade is mogelijk, alleen downgraden zit er niet in. Daarvoor moet je wachten tot de eerstvolgende contractverlenging, voordat de wijziging is doorgevoerd.

Het feit dat ze geen 24/7 hotline hebben voor support is nog wel een gemis, maar alleen voor gebruikers die buiten reguliere kantooruren werken. Voor de rest is de chatfunctie op hun website een prima plaatsvervanger.

Hun klantenservice is met recht hun paradepaardje. Je ontvangt via e-mail of chat snel deskundige hulp met een glimlach. Wat dat aangaat zijn ze echt een voorbeeld voor hoe klantenservice hoort te zijn, als je het mij vraagt. Als ze dit verder aanvullen met begeleidende documentatie voor de beginnende website-eigenaar, is er bijna niets op ze aan te merken. ✨

Ik wil je ontzettend bedanken voor het lezen van mijn Junda-review. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je opmerkingen of vragen hebben, vul dan vooral het feedbackformulier onderaan de pagina in. Ben je enthousiast geworden over Junda en wil je zelf kijken naar hun aanbod? Klik dan op de knop hier direct onder en see for yourself.

Check bij Junda →

Junda-alternatieven

Junda is natuurlijk niet de enige die WordPress-hosting aanbiedt. Ik heb ook wat onderzoek gedaan naar eventuele alternatieve providers voor het geval Junda toch niet helemaal aansluit bij wat je zoekt in een hostingleverancier.

#1 Vimexx

Volgens mijn onderzoek de geduchtste concurrent van Junda.

Het logo van Vimexx

Naast een breder aanbod van hostingsvormen, krijg je van Vimexx in verhouding meer resources voor je geld. Domeinregistratie is ook nog eens goedkoper – wat mooi uitkomt, want je mag net zoveel websites in je hostingpakket parkeren als je wilt. Bij Junda is dat niet zo.

Vimexx geeft je het DirectAdmin-controlepaneel. Mocht je daarin vastlopen, hebben ze een eigen forum voor verdere informatie beschikbaar.

Net als bij Junda mag je bij Vimexx op ieder moment upgraden. Echter, Vimexx maakt hier het verschil door ook op ieder moment een downgrade toe te staan.

Desalniettemin heeft een pakket van Vimexx ook zijn nadelen. Op elk pakket zit bijvoorbeeld een beperking op hoeveel e-mails je mag verzenden.

Verder beheer je WordPress via command line en niet via de overzichtelijke WordPress Toolkit, ondersteunt de dienst geen HTTP/3 en bieden ze slechts 30-dagen-geld-terug-garantie.

Check bij Vimexx →

#2 Versio

Ook Versio biedt meer opties in de vorm van VPS en een sitebuilder voor de beginnende websitebouwer.

Het logo van Versio

Je betaalt alleen meer geld voor minder resources bij ze. De actieprijzen zijn daarnaast maar een maand van kracht.

De goedkoopste pakketten zijn ook nog eens beperkt qua dataverkeer en het aantal ondersteunde e-mailadressen. Ook betaal je bij die pakketten voor de verhuisservice die bij Vimexx en Junda gratis is.

Daarvoor krijg je een langere bewaartijd van je back-ups en meerdere websites per pakket voor terug. De domeinregistratie is daarnaast voor de eerste vijf domeinen een stuk goedkoper.

Ook al zijn de kleinere pakketten beperkt, Versio biedt wel een knowledge base en een blog voor het geval je ergens mee zit. Dat heeft Junda niet. Evenals een telefoonservice.

Voor grote websitebouwers is het wat meer geschikt. In het duurste pakket is bijna alles onbeperkt, dus maak je het zo gek als je wilt. Je krijgt er ook nog eens drie SSL-certificaten bij.

Is het toch iets teveel van het goede? Dan is downgraden op aanvraag mogelijk. Dat is al wat flexibeler dan bij Junda. Echter, krijg je wel maar 30-dagen-gel-terug-garantie.

Check bij Versio →

#3 Cloud86

De nummer 1 uit ons artikel over de beste webhosting. Ze bieden vergelijkbare pakketten aan, maar voor een hogere prijs. Je krijgt voor die hogere prijs in vergelijking met Junda minder resources terug, zoals minder opslag voor je geld.

cloud86 logo

Dataverkeer wordt beperkt in het goedkoopste pakket en je betaalt bij dat pakket ook nog eens voor de verhuisservice. Cloud86 staat daarentegen wél meerdere websites per pakket toe, wat bij Junda niet mogelijk is. Domeinregistratie is daarentegen wel een stuk duurder.

Cloud86 beschikt daarnaast ook over een telefoonservice, maar hun reactie per e-mail is aanzienlijk trager en ze bieden maar 30-dagen-geld-terug-garantie.

Voor een WordPress-website is Cloud86 niet de beste plek in mijn optiek. Ze zijn meer gericht op grote websites en de meer ervaren gebruiker!

Check bij Cloud86 →

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen