De Beste AA-batterijen Gaan Lang Mee
Nog steeds de meest verkochte batterijen.
Ingebouwde oplaadbare batterijen zijn steeds vaker de norm bij moderne elektronische apparaten, maar er zijn nog heel wat toestellen die de beste AA-batterijen nodig hebben om goed te functioneren.
Kinderspeelgoed, tv-afstandsbedieningen, spelcomputers, wandklokken, wekkers, nachtlampjes, horloges en een heleboel andere huishoudelijke apparaten draaien nog steeds op traditionele batterijen.
Weten wat de beste AA-batterijen zijn, bespaart je tijd en geld. In dit artikel vind je onze top 5 AA-batterijen en een koopgids die je helpt de beste keuze te maken! 🔋
Empty products count or some error API!De beste AA-batterijen koopgids: hoe maak je de beste koop?
Of je nu op zoek bent naar de beste oplaadbare AA-batterijen of gewoon een paar wegwerpbatterijen nodig hebt voor noodgevallen, je wilt natuurlijk batterijen kopen die betaalbaar zijn, een hoge capaciteit hebben, en – in het geval van oplaadbare batterijen – hun lading gedurende een lange periode behouden.
Hieronder vind je de belangrijkste types en kenmerken van AA-batterijen, die je helpen bij je aankoop van de batterijen die je nodig hebt!
Batterijtypes
Zinkkoolstof AA-batterijen
Dit was vroeger dé batterij bij uitstek voor algemeen gebruik, maar alkalinebatterijen zijn nu zo goedkoop dat je ze niet vaak meer ziet. Zinkkoolstof AA-batterijen zijn goedkoop als je ze in bulk koopt en zijn prima voor toestellen met een laag verbruik, zoals een afstandsbediening, maar ze raken snel leeg in apparaten die meer verbruiken.
Alkaline AA-batterijen
AA-alkalinebatterijen zijn tegenwoordig het standaardtype dat op allerlei plaatsen ongelooflijk veel wordt verkocht, en ze zijn bruikbaar in vrijwel elk apparaat met een relatief laag vermogen.
Wandklokken, draadloze telefoons, kleinere zaklampen, tv-afstandsbedieningen, spelletjes en speelgoed, en diverse soorten draagbare audiovisuele technologieën vertrouwen allemaal op alkaline AA-batterijen.
Voor de overgrote meerderheid van deze producten klaren alkalinebatterijen de klus op een goedkope en doeltreffende manier. Het belangrijkste voordeel van een standaard, niet-oplaadbare AA-alkalinebatterij is dat ze onmiddellijk beschikbaar is, zeer rendabel op korte termijn, en geschikt voor een brede waaier van toestellen.
Een zekere mate van lekkage is na verloop van tijd onvermijdelijk bij alkalinebatterijen, aangezien ze langzaam en in kleine stapjes zelf ontladen.
Let op met lekkende alkalinebatterijen
Alkalinebatterijen kunnen kaliumhydroxide lekken, een bijtende stof die irritatie van de luchtwegen, ogen en de huid veroorzaakt.Â
Zorg er daarom voor dat er geen krassen op de batterijen komen. Als de batterij beschadigd is, is er een grotere kans op kortsluiting, hogere, mogelijk gevaarlijke temperaturen en lekkage. Je vergroot de kans hierop ook als je losse batterijen in je (hand)tas stopt.
Bewaar ze veilig in een geschikte houder; dan is de kans op beschadiging en lekkage veel kleiner.Â
Als je regelmatig AA-batterij gevoede apparaten gebruikt en merkt dat je de cellen vrij vaak moet vervangen, dan bieden alkalines je waarschijnlijk niet het beste waar voor je geld. Oplaadbare AA-batterijen zijn in dit geval het overwegen waard!
Lithium AA-batterijen
Er zijn twee types lithiumbatterijen: de niet-oplaadbare lithiumbatterij en de oplaadbare lithium-ion-batterij. De laatste, meestal afgekort als "Li-ion", vind je in mobiele telefoons, laptops, drones, en andere apparaten met een hoog energieverbruik.
De Li-ion-cellen combineren lithium met andere verbindingen en komen bijna altijd voor in aanzienlijk andere vormfactoren (vaak groot, plat en rechthoekig) dan de vertrouwde grootte en vorm van AA-batterijen.
Li-ion-batterijen werken bij aanzienlijk hogere voltages dan de meeste AA-batterijtypes en mogen nooit in een oplader worden geplaatst die bedoeld is voor AA-type NiMH- of alkalinebatterijen.
Een standaard AA-lithium (niet-ion) batterij is daarentegen helemaal niet bedoeld om te worden opgeladen. In plaats daarvan biedt de zuivere lithiumchemie in AA-formaat een bijzonder krachtig celtype met een zeer lange levensduur.
Lithium AA-batterijen zijn een goede keuze voor robuuster kortetermijngebruik in apparatuur met hoog verbruik, zoals digitale camera's, of zelfs nog beter, in apparaten met laag verbruik die gedurende zeer lange perioden zijn ingeschakeld.
Ze zijn bijvoorbeeld ideaal in rookmelders, waar het gemiddelde stroomverbruik zeer laag is en waar stabiliteit op lange termijn essentieel is. AA-lithiumcellen hebben een houdbaarheid van maximaal 9 jaar, en ze kunnen veel langer meegaan dan de meeste andere AA-types in de juiste soorten apparaten.
Wat belangrijk is voor de gezondheid van je waardevolle elektronica, is dat lithium AA-batterijen na verloop van tijd niet lekken, in tegenstelling tot veel goedkopere soorten.
Oplaadbare batterijen
Oplaadbare AA-batterijen vind je tegenwoordig op bijna evenveel plaatsen als niet-oplaadbare varianten. Hoewel ook andere chemische types beschikbaar zijn, is NiMH vrijwel zeker de meest voorkomende variant van de beste oplaadbare batterijen die je vandaag tegenkomt.
Op de lange termijn zijn oplaadbare AA-batterijen moeilijk te overtreffen, want ze gaan lang mee en zijn kosteffectief.
Je koopt oplaadbare AA-batterijen in veelvouden van twee of vier, met of zonder een goede batterijlader. Je kunt ook gaan voor een oplaadbaar AA-batterijpakket, waarbij ze meerdere identieke oplaadbare AA-cellen combineren om één grotere batterij te vormen.
Gangbare configuraties zijn 4, 5, 6, 12 of 24 AA-batterijen die in serie, parallel of in een combinatie van beide worden gemonteerd. Het voordeel van oplaadbare AA-batterijpakketten is dat ze zich gedragen als een enkele cel.
Voor apparaten die meerdere batterijen nodig hebben, is dit veel handiger dan elke afzonderlijke cel één voor één te verwijderen wanneer je ze moet opladen of vervangen.
Het combineren van losse of niet-identieke oplaadbare AA-batterijen, vooral van verschillende leeftijden, in één apparaat kan leiden tot vermogens- of stabiliteitsproblemen. Daarom zijn batterijpakketten over het algemeen een betere optie.
Spanning
De meest voorkomende en algemeen verkrijgbare versies van AA-batterijen hebben een nominale spanning van 1,5 volt, waaronder alkaline- en zinkkoolstofbatterijen. De gemiddelde operationele spanning van de batterij, is de nominale spanning.
De spanning kan echter veel hoger zijn als de batterij wordt opgeladen en kan veel lager zijn als de batterij bijna volledig ontladen is. Op volle capaciteit bereikt een AA-batterij 1,65 volt.
AA-batterijen beginnen dus met 1,5 volt aan energie, maar de spanning daalt naarmate je de batterijen opgebruikt. Zodra de batterijen onder 1,35 volt komen, lijken écht op te zijn, ook al hebben ze nog genoeg energie over om bijvoorbeeld in een wandklok nog even (soms zelfs tot een jaar) voort te leven.
Oplaadbare batterijen, zoals een NiMH AA-batterijen, hebben een nominale spanning van 1,2 volt, maar volledig opgeladen bereiken ook zij rond de 1,65 volt.
De risico's van AA-batterijen
Hoewel het zeer zelden voorkomt dat AA-batterijen ontploffen bij normaal dagelijks gebruik, zijn breuken of zelfs kleine explosies niet onmogelijk.
Wanneer je een AA-alkalinebatterij in een circuit plaatst, vindt er in de cel een chemische reactie plaats waarbij kleine hoeveelheden waterstofgas worden geproduceerd.
Het feit dat dit gas onder druk in een verzegelde metalen kamer wordt gegenereerd, betekent echter dat er problemen kunnen ontstaan als een product niet goed werkt, of als de batterijen in een situatie worden geplaatst die ze niet aankunnen.
In de meeste gevallen scheurt een AA-batterij alleen als je hem in de verkeerde richting plaatst, blootstelt aan hoge bedrijfs- of opslagtemperaturen, mengt met andere batterijen van het verkeerde type of met zeer verschillende capaciteiten/laadniveaus, of als je een batterij probeert op te laden die daar niet voor ontworpen is.
Een van de meest voorkomende oorzaken van lekken of scheuren bij alkaline AA-batterijen is het plaatsen van een nieuwe batterij naast een sterk ontladen batterij. In zeldzame gevallen leidt dit tot het omkeren van de polariteit van de ontladen cel, wat al snel voor problemen zorgt.
Bij de meeste AA-batterijen betekent exploderen meestal een luide 'plof', waarbij er bijtende stoffen vrijkomen. Wanneer alkaline-, NiMH- en zelfs lithium AA-batterijen scheuren, komen de kracht en de hitte van de explosie echter bij langer na niet in de buurt van die van een explosief li-ion defect.
Maar het blijft potentieel gevaarlijk en belangrijk om de oorzaken te onderzoeken en, wanneer dat veilig kan, contact op te nemen met de fabrikant of leverancier.
Als je ooit wordt geconfronteerd met een lekkende, gescheurde of ontplofte alkaline AA-batterij, was dan zorgvuldig alle sporen van het uitgeworpen materiaal van je huid af. Als je eenmaal voor jezelf hebt gezorgd, is het belangrijk al het gelekte materiaal grondig te verwijderen van alle oppervlakten.
De 5 beste AA-batterijen onder elkaar
Veelgestelde vragen over AA-batterijen
Zijn AA-batterijen toegestaan in het vliegtuig?
Batterijen met droge cellen, waaronder alkaline-, lithium- en oplaadbare NiMH AA-batterijen, zijn toegestaan in de handbagage (zowel in apparaten als als reservebatterijen), met uitzondering van lithium AA-batterijen. Contacteer de luchtvaartmaatschappij voor advies over reserve oplaadbare Li-ion-batterijen.
Het wordt echter over het algemeen afgeraden om reservebatterijen in je ingecheckte bagage te stoppen als je dat kunt vermijden. Als je toch reservebatterijen vervoert, pak ze dan in een beschermend plastic etui in of afzonderlijke in plastic zakken, of dek op zijn minst de contactpunten met tape af.
Neem nooit losse batterijen mee in tassen met andere metalen voorwerpen (zoals munten, paperclips, ritssluitingen, enzovoorts), want dat kan kortsluiting veroorzaken en gevaarlijk heet worden.
Hoe bewaar je AA-batterijen?
Veel AA-batterijen hebben tegenwoordig een indrukwekkend lange houdbaarheid. De optimale houdbaarheid van de meeste AA-cellen hangt echter af van de juiste verzorging en opslag. Bewaar ze in ieder geval koel en droog en zorg dat ze geen contact maken met andere metalen voorwerpen om kortsluiting te vermijden!
Bewaar ze indien mogelijk ook in hun oorspronkelijke verpakking tot ze klaar zijn voor gebruik. Dit helpt niet alleen ongebruikte batterijen te beschermen, maar onderscheidt ze ook van oudere of gedeeltelijk leeggelopen batterijen.
Gebruik een plastic opbergdoos voor je batterijen of afzonderlijke plastic zakken. Bewaar oplaadbare batterijen nooit in een oplader en probeer nooit een batterij op te laden die daar niet voor bedoeld is.
Verlopen batterijen als je ze niet gebruikt?
De meeste ongebruikte alkalinebatterijen gaan tussen vijf en tien jaar mee, terwijl NiMH-batterijen een houdbaarheid van drie tot vijf jaar hebben als je ze niet gebruikt. De grootste bedreiging voor het in goede staat houden van batterijen tijdens opslag zijn omgevingsfactoren.
Welke AA-batterijen moet ik kopen?
Dat hangt er vanaf voor welk apparaat je batterijen zoekt en of je oplaadbare of wegwerpbatterijen zoekt. Hieronder vind je een handige tabel met – naar mijn inzicht – enkele belangrijke specificaties van AA-batterijen. Zo kun jij de beste keus maken.
Conclusie
Er zijn zoals je ziet verschillende factoren om in overweging te nemen bij je keuze van AA-batterijen. Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het kopen van de beste AA-batterijen is dat ze ofwel oplaadbaar of niet-oplaadbaar zijn en dat alkalinebatterijen de zinkkoolstofbatterijen vandaag de dag overtreffen in kwaliteit.
Koop waar mogelijk oplaadbare batterijen, want deze gebruik je meer dan 1000 keer en kunnen zonder kosten worden gerecycled! Gooi je gebruikte of lege batterijen niet in de vuilnisbak, maar breng ze naar een inleverpunt in je buurt.
Hieronder vind je nog eens onze top 5. Bedankt voor het lezen en hopelijk heb je in dit artikel gevonden wat je zocht!