De Beste AA-batterijen Gaan Lang Mee

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Kom erachter wat de beste AA batterijen zijn

De Beste AA-batterijen Gaan Lang Mee

Ingebouwde oplaadbare batterijen zijn steeds vaker de norm bij moderne elektronische apparaten, maar er zijn nog heel wat toestellen die de beste AA-batterijen nodig hebben om goed te functioneren.

Kinderspeelgoed, tv-afstandsbedieningen, spelcomputers, wandklokken, wekkers, nachtlampjes, horloges en een heleboel andere huishoudelijke apparaten draaien nog steeds op traditionele batterijen.

Weten wat de beste AA-batterijen zijn, bespaart je tijd en geld. In dit artikel vind je onze top 5 AA-batterijen en een koopgids die je helpt de beste keuze te maken! 🔋

De beste AA-batterijen koopgids: hoe maak je de beste koop?

Of je nu op zoek bent naar de beste oplaadbare AA-batterijen of gewoon een paar wegwerpbatterijen nodig hebt voor noodgevallen, je wilt natuurlijk batterijen kopen die betaalbaar zijn, een hoge capaciteit hebben, en – in het geval van oplaadbare batterijen – hun lading gedurende een lange periode behouden.

Hieronder vind je de belangrijkste types en kenmerken van AA-batterijen, die je helpen bij je aankoop van de batterijen die je nodig hebt!

Batterijtypes

Zinkkoolstof AA-batterijen

Dit was vroeger dé batterij bij uitstek voor algemeen gebruik, maar alkalinebatterijen zijn nu zo goedkoop dat je ze niet vaak meer ziet. Zinkkoolstof AA-batterijen zijn goedkoop als je ze in bulk koopt en zijn prima voor toestellen met een laag verbruik, zoals een afstandsbediening, maar ze raken snel leeg in apparaten die meer verbruiken.

Alkaline AA-batterijen

AA-alkalinebatterijen zijn tegenwoordig het standaardtype dat op allerlei plaatsen ongelooflijk veel wordt verkocht, en ze zijn bruikbaar in vrijwel elk apparaat met een relatief laag vermogen.

Wandklokken, draadloze telefoons, kleinere zaklampen, tv-afstandsbedieningen, spelletjes en speelgoed, en diverse soorten draagbare audiovisuele technologieën vertrouwen allemaal op alkaline AA-batterijen.

Wandklok in beeld

Voor de overgrote meerderheid van deze producten klaren alkalinebatterijen de klus op een goedkope en doeltreffende manier. Het belangrijkste voordeel van een standaard, niet-oplaadbare AA-alkalinebatterij is dat ze onmiddellijk beschikbaar is, zeer rendabel op korte termijn, en geschikt voor een brede waaier van toestellen.

Een zekere mate van lekkage is na verloop van tijd onvermijdelijk bij alkalinebatterijen, aangezien ze langzaam en in kleine stapjes zelf ontladen.

Let op met lekkende alkalinebatterijen

Alkalinebatterijen kunnen kaliumhydroxide lekken, een bijtende stof die irritatie van de luchtwegen, ogen en de huid veroorzaakt. 

Zorg er daarom voor dat er geen krassen op de batterijen komen. Als de batterij beschadigd is, is er een grotere kans op kortsluiting, hogere, mogelijk gevaarlijke temperaturen en lekkage. Je vergroot de kans hierop ook als je losse batterijen in je (hand)tas stopt.

Bewaar ze veilig in een geschikte houder; dan is de kans op beschadiging en lekkage veel kleiner. 

Als je regelmatig AA-batterij gevoede apparaten gebruikt en merkt dat je de cellen vrij vaak moet vervangen, dan bieden alkalines je waarschijnlijk niet het beste waar voor je geld. Oplaadbare AA-batterijen zijn in dit geval het overwegen waard!

Lithium AA-batterijen

Er zijn twee types lithiumbatterijen: de niet-oplaadbare lithiumbatterij en de oplaadbare lithium-ion-batterij. De laatste, meestal afgekort als "Li-ion", vind je in mobiele telefoons, laptops, drones, en andere apparaten met een hoog energieverbruik.

De Li-ion-cellen combineren lithium met andere verbindingen en komen bijna altijd voor in aanzienlijk andere vormfactoren (vaak groot, plat en rechthoekig) dan de vertrouwde grootte en vorm van AA-batterijen.

Li-ion-batterijen werken bij aanzienlijk hogere voltages dan de meeste AA-batterijtypes en mogen nooit in een oplader worden geplaatst die bedoeld is voor AA-type NiMH- of alkalinebatterijen.

Een standaard AA-lithium (niet-ion) batterij is daarentegen helemaal niet bedoeld om te worden opgeladen. In plaats daarvan biedt de zuivere lithiumchemie in AA-formaat een bijzonder krachtig celtype met een zeer lange levensduur.

Lithium AA-batterijen zijn een goede keuze voor robuuster kortetermijngebruik in apparatuur met hoog verbruik, zoals digitale camera's, of zelfs nog beter, in apparaten met laag verbruik die gedurende zeer lange perioden zijn ingeschakeld.

Ze zijn bijvoorbeeld ideaal in rookmelders, waar het gemiddelde stroomverbruik zeer laag is en waar stabiliteit op lange termijn essentieel is. AA-lithiumcellen hebben een houdbaarheid van maximaal 9 jaar, en ze kunnen veel langer meegaan dan de meeste andere AA-types in de juiste soorten apparaten.

Wat belangrijk is voor de gezondheid van je waardevolle elektronica, is dat lithium AA-batterijen na verloop van tijd niet lekken, in tegenstelling tot veel goedkopere soorten.

Batterijen opgelicht in een donker beeld

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare AA-batterijen vind je tegenwoordig op bijna evenveel plaatsen als niet-oplaadbare varianten. Hoewel ook andere chemische types beschikbaar zijn, is NiMH vrijwel zeker de meest voorkomende variant van de beste oplaadbare batterijen die je vandaag tegenkomt.

Op de lange termijn zijn oplaadbare AA-batterijen moeilijk te overtreffen, want ze gaan lang mee en zijn kosteffectief.

Je koopt oplaadbare AA-batterijen in veelvouden van twee of vier, met of zonder een goede batterijlader. Je kunt ook gaan voor een oplaadbaar AA-batterijpakket, waarbij ze meerdere identieke oplaadbare AA-cellen combineren om één grotere batterij te vormen.

Gangbare configuraties zijn 4, 5, 6, 12 of 24 AA-batterijen die in serie, parallel of in een combinatie van beide worden gemonteerd. Het voordeel van oplaadbare AA-batterijpakketten is dat ze zich gedragen als een enkele cel.

Voor apparaten die meerdere batterijen nodig hebben, is dit veel handiger dan elke afzonderlijke cel één voor één te verwijderen wanneer je ze moet opladen of vervangen.

Het combineren van losse of niet-identieke oplaadbare AA-batterijen, vooral van verschillende leeftijden, in één apparaat kan leiden tot vermogens- of stabiliteitsproblemen. Daarom zijn batterijpakketten over het algemeen een betere optie.

Spanning

De meest voorkomende en algemeen verkrijgbare versies van AA-batterijen hebben een nominale spanning van 1,5 volt, waaronder alkaline- en zinkkoolstofbatterijen. De gemiddelde operationele spanning van de batterij, is de nominale spanning.

De spanning kan echter veel hoger zijn als de batterij wordt opgeladen en kan veel lager zijn als de batterij bijna volledig ontladen is. Op volle capaciteit bereikt een AA-batterij 1,65 volt.

AA-batterijen beginnen dus met 1,5 volt aan energie, maar de spanning daalt naarmate je de batterijen opgebruikt. Zodra de batterijen onder 1,35 volt komen, lijken écht op te zijn, ook al hebben ze nog genoeg energie over om bijvoorbeeld in een wandklok nog even (soms zelfs tot een jaar) voort te leven.

Oplaadbare batterijen, zoals een NiMH AA-batterijen, hebben een nominale spanning van 1,2 volt, maar volledig opgeladen bereiken ook zij rond de 1,65 volt.

De risico's van AA-batterijen

Hoewel het zeer zelden voorkomt dat AA-batterijen ontploffen bij normaal dagelijks gebruik, zijn breuken of zelfs kleine explosies niet onmogelijk.

Wanneer je een AA-alkalinebatterij in een circuit plaatst, vindt er in de cel een chemische reactie plaats waarbij kleine hoeveelheden waterstofgas worden geproduceerd.

Het feit dat dit gas onder druk in een verzegelde metalen kamer wordt gegenereerd, betekent echter dat er problemen kunnen ontstaan als een product niet goed werkt, of als de batterijen in een situatie worden geplaatst die ze niet aankunnen.

In de meeste gevallen scheurt een AA-batterij alleen als je hem in de verkeerde richting plaatst, blootstelt aan hoge bedrijfs- of opslagtemperaturen, mengt met andere batterijen van het verkeerde type of met zeer verschillende capaciteiten/laadniveaus, of als je een batterij probeert op te laden die daar niet voor ontworpen is.

gebruikte AA-batterijen van verschillende afmetingen

Een van de meest voorkomende oorzaken van lekken of scheuren bij alkaline AA-batterijen is het plaatsen van een nieuwe batterij naast een sterk ontladen batterij. In zeldzame gevallen leidt dit tot het omkeren van de polariteit van de ontladen cel, wat al snel voor problemen zorgt.

Bij de meeste AA-batterijen betekent exploderen meestal een luide 'plof', waarbij er bijtende stoffen vrijkomen. Wanneer alkaline-, NiMH- en zelfs lithium AA-batterijen scheuren, komen de kracht en de hitte van de explosie echter bij langer na niet in de buurt van die van een explosief li-ion defect.

Maar het blijft potentieel gevaarlijk en belangrijk om de oorzaken te onderzoeken en, wanneer dat veilig kan, contact op te nemen met de fabrikant of leverancier.

Als je ooit wordt geconfronteerd met een lekkende, gescheurde of ontplofte alkaline AA-batterij, was dan zorgvuldig alle sporen van het uitgeworpen materiaal van je huid af. Als je eenmaal voor jezelf hebt gezorgd, is het belangrijk al het gelekte materiaal grondig te verwijderen van alle oppervlakten.

De 5 beste AA-batterijen onder elkaar

1. EBL NiMH AA 2,800 mAh

Als ik op zoek ben naar oplaadbare batterijen, dan zijn de EBL NiMH AA 2,800 mAh batterijen absoluut een topkeuze. Met een indrukwekkende capaciteit, een betrouwbare prestatie en een lange levensduur, voldoen ze aan al mijn eisen. Ze zijn zelfs aanbevolen door gerenommeerde bronnen, waaronder de New York Times' Wirecutter en Reviewed's editors.

Deze EBL batterijen hebben een stevige capaciteit van 2,800 mAh, wat betekent dat ze langdurig gebruikt kunnen worden in allerlei apparaten. Of het nu gaat om high-drain elektronica of dagelijkse gadgets, deze batterijen leveren consistent vermogen en gaan lang mee.

In vergelijking met andere merken zoals Energizer en AmazonBasics, blijven de EBL batterijen sterk presteren, vooral in situaties waar betrouwbare prestaties en langdurig gebruik nodig zijn. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat het gebruik van oplaadbare batterijen in noodsituaties wordt afgeraden vanwege hun kortere levensduur in vergelijking met wegwerpbatterijen.

Met hun indrukwekkende vermogen en oplaadkwaliteit, zijn de EBL NiMH AA 2,800 mAh batterijen een betrouwbare keuze voor allerlei apparaten. Of het nu gaat om draagbare speakers, zaklampen of speelgoed, deze batterijen bieden consistente prestaties en een lange levensduur. 🌟

Voordelen EBL NiMH AA 2,800 mAh
 • Indrukwekkende capaciteit van 2.800 mAh voor langdurig gebruik en betrouwbare prestaties.
 • Aanbevolen door gerenommeerde bronnen zoals de New York Times' Wirecutter en de editors van Reviewed, waardoor ze hun status als topkeuze versterken.
 • Levert consistente kracht en duurzaamheid, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala van toepassingen.
Nadelen EBL NiMH AA 2,800 mAh
 • Voorzichtigheid is geboden door Popular Mechanics bij het gebruik van oplaadbare batterijen in noodsituaties of beveiligingsapparaten vanwege hun kortere levensduur in vergelijking met wegwerpbatterijen.

2. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: Tenergy Premium Pro NiMH AA/AAA

2. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: Tenergy Premium Pro NiMH AA/AAA

Belangrijke specificaties:

Zoek je een notebook die snel gebruiksklaar is, en geschikt voor jouw drukke bestaan? De HP Pavilion HP Pavilion DV6-6105SD is ideaal om alles, van foto's tot financiën, te beheren en ziet er cool uit. De HP Pavilion DV6-6105SD is uitgerust met een AMD quad-core A6-3410MX 1.6 GHz processor, 4GB DDR3 RAM werkgeheugen, 500GB harde schijf en 15.6 inch scherm.<br /><br /><h3>Jouw leven, jouw plezier. Nu kun je alles doen wat je wilt!</h3><br />De snelste processor met de nieuwste technologie van AMD om alles te delen, op te slaan en uit te wisselen. Alles wat je nodig heeft, dankzij een 500GB grote vaste schijf en hoogwaardige video.<br /><br /><h3>Een filmavond bij jou thuis? Geen probleem.</h3><br />Een schitterend HD-scherm voor de nieuwste video's en grafische toepassingen en een helder geluid – plus HP Beats Audio met vier luidsprekers op geselecteerde modellen met metallic finish. En met de webcam en HP TruVision zie je er onder elke belichting goed uit.<br /><br /><h3>Houd het cool met een trendy ontwerp en de nieuwste, snelste technologie.</h3><br />HP CoolSense technologie bespaart energie, want de notebook schakelt automatisch over naar een koelere gebruiksmodus wanneer je hem niet op jouw bureau gebruikt. Vergeet je steeds jouw wachtwoorden? Op de versie met metallic finish zijn die altijd onder handbereik met HP SimplePass.<br /><br /><h3>Het is simpel om het groots aan te pakken.</h3><br />Alles wat je wilt! De nieuwste quad-core processoren en hoogwaardige video zijn stijlvol ondergebracht in een trendy behuizing met een prettig eiland-stijl toetsenbord – plus exclusieve Beats Audio met vier luidsprekers op de versie met metallic finish.<br /><br /><h3>Kenmerken van de HP Pavilion DV6-6105SD</h3><br /><ul><br /><li>15.6 inch 1366 x 768 pixels breedbeeldscherm</li><br /><li>AMD quad-core A6-3410MX 1.6 GHz processor</li><br /><li>4GB DDR3 RAM werkgeheugen</li><br /><li>500GB harde schijf</li><br /><li>AMD Radeon HD 6755G2 Dual GPU (1 GB DDR5 gereserveerd)</li><br /><li>Inclusief legitieme Windows 7 Home Premium 64</li></ul><br />Deze notebook/netbook is voorzien van een standaard Nederlandse QWERTY-toetsenbordindeling.

3. Energizer Recharge Universal

3. Energizer Recharge Universal

Belangrijke specificaties:

Accu/batterij code: AAA
Aantal stuks in verpakking: 4 stuk(s)
Oplaadbaar: Ja
Accu/batterij technologie: NiMH

De Energizer Recharge Universal AA-batterijen bundel is een betrouwbare en milieuvriendelijke stroomoplossing voor diverse apparaten. Deze bundel bevat 8 voorgeladen 2300 mAh NiMH AA-batterijen en een oplader die tegelijkertijd 2 of 4 AA of AAA-batterijen kan opladen. De batterijen behouden hun lading tot 12 maanden en zijn gemaakt van 4% gerecycled materiaal, wat duurzaamheid benadrukt. De oplader, met zijn Charge Status Indicator systeem en overlaadbeveiliging, kan de batterijen volledig opladen in slechts 4 uur, waardoor efficiëntie en veiligheid tijdens gebruik worden gewaarborgd. Met een prijs van $47,60 biedt deze bundel uitzonderlijke waarde en praktisch gebruik, in lijn met de innovatie en kwaliteit van Energizer, die meer dan een eeuw beslaat.

"Ik ben echt onder de indruk van de Energizer oplaadbare AA-batterijen. Het feit dat ze tot 12 maanden hun lading behouden is een grote plus, vooral voor apparaten die niet vaak worden gebruikt."

Deze aanbieding concurreert in een sterke markt, waar de focus ligt op levensduur, prestaties en oplaadkwaliteit. De Energizer bundel valt op door zijn toewijding aan duurzaamheid en kosteneffectiviteit, en spreekt gebruikers aan die zowel betrouwbaarheid als milieubewustzijn zoeken. In vergelijking met andere gerenommeerde merken zoals Tenergy, Panasonic eneloop en Duracell, presenteert de Energizer Recharge Universal AA-batterijen bundel een overtuigende optie, vooral voor degenen die eco-vriendelijke kenmerken en langetermijnkostenbesparingen prioriteren.

"Ik vind de Energizer oplaadbare AA-batterijen een geweldige investering. De veiligheidsfuncties van de oplader om overladen te voorkomen zijn echt indrukwekkend en bieden gemoedsrust tijdens gebruik."

Ook de veelzijdigheid van het product is opmerkelijk. Het artikel van Reviewed benadrukt de flexibiliteit van oplaadbare A's voor gebruik in apparaten die C- en D-cellen vereisen met de juiste adapters, wat de aanpasbaarheid van de Energizer bundel voor verschillende gadgets onderstreept en de waarde ervan verder versterkt. Het is echter belangrijk om op te merken dat het gebruik van oplaadbare batterijen in nood- of beveiligingsapparaten voorzichtigheid vereist, zoals benadrukt in het artikel van Popular Mechanics, wat een overweging is voor mogelijke beperkingen.

Tot slot biedt de Energizer Recharge Universal AA-batterijen bundel een overtuigende combinatie van duurzaamheid, prestaties en kostenefficiëntie. De toewijding aan milieubewustzijn, in combinatie met een gebruiksvriendelijk oplaadsysteem en langdurige ladingbehoud, verstevigt zijn positie als een topkeuze in de oplaadbare batterijruimte. Hoewel het misschien niet op alle fronten de absolute beste is, maken zijn gebalanceerde kenmerken het tot een opvallende keuze voor milieubewuste consumenten en degenen die betrouwbare, langdurige stroomoplossingen zoeken.

Voordelen Energizer Recharge Universal
 • Behoudt lading tot 12 maanden
 • Gemaakt van 4% gerecycled materiaal
 • Oplader kan 2 of 4 AA of AAA-batterijen tegelijk opladen
Nadelen Energizer Recharge Universal
 • Waarschuwing voor het gebruik van oplaadbare batterijen in noodsituaties of beveiligingsapparaten

4. Uitstekende kostenefficiëntie: AmazonBasics Rechargeable

Ik ben enthousiast over de AmazonBasics oplaadbare AA-batterijen! Met een capaciteit van 2000 mAh en de mogelijkheid om tot 1000 keer op te laden, verliezen ze nauwelijks energie. En het beste van alles? Ze zijn al voorgeladen, dus meteen klaar voor gebruik! Met een lage zelfontlading behouden ze tot 80% capaciteit gedurende wel 2 jaar. En met een levensduur van 5 jaar zijn ze perfect voor afstandsbedieningen, zaklampen en klokken. Geen wonder dat ze 4,5 van de 5 sterren hebben gekregen van meer dan 135.000 beoordelingen op Amazon!

Volgens trustedreviews.com zijn deze AmazonBasics oplaadbare AA-batterijen met 2400 mAh de "beste budgetoptie met geweldige waarde en hoge capaciteit." Ze bieden betrouwbare kracht voor verschillende apparaten, zonder de bank te breken. Het zijn echt de beste keuze voor dagelijks gebruik.

In vergelijking met andere merken, zoals GP ReCyko Pro en Ansmann Digital, worden de AmazonBasics oplaadbare AA-batterijen geprezen om hun hoge capaciteit en waarde. Ze zijn misschien niet gespecialiseerd, maar ze bieden wel veel waar voor je geld en zijn geschikt voor verschillende behoeften.

Wat deze batterijen echt onderscheidt, is hun indrukwekkende levensduur van wel 5 jaar. Ze behouden tot 80% capaciteit gedurende 2 jaar, wat betekent dat ze lang meegaan. Hun prestaties, levensduur en klanttevredenheid maken ze een topkeuze in de categorie oplaadbare AA-batterijen.

Voordelen AmazonBasics Rechargeable
 • Hoge capaciteit van 2000 mAh
Nadelen AmazonBasics Rechargeable
 • Gebrek aan gespecialiseerde functies voor krachtige apparaten

5. Optimale C- en D-celconversieadapters: Panasonic Eneloop C & D

5. Optimale C- en D-celconversieadapters: Panasonic Eneloop C & D

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de Panasonic Eneloop AA oplaadbare batterijen vanwege hun uitzonderlijke levensduur en stabiele capaciteit. Ze kunnen maar liefst 2100 oplaadcycli doorstaan en behouden zelfs na 10 jaar nog 70% van hun kracht, waardoor ze een betrouwbare keuze zijn voor langdurig gebruik. Bovendien behouden ze hun lading voor lange periodes, wat hen ideaal maakt voor alledaagse huishoudelijke toepassingen. Voor meer veeleisende toepassingen is hun capaciteit van 1900mAh mogelijk niet voldoende, zoals ook benadrukt wordt in een recensie. Desondanks zijn de Eneloop AA-batterijen een uitstekende keuze voor algemeen huishoudelijk gebruik.

De Eneloop Spacers, waaronder de C- en D-formaat spacers, bieden een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing om AA-batterijen om te zetten naar C- of D-formaat, waardoor ze geschikt zijn voor diverse elektronische apparaten in huis, zoals zaklampen. De duurzame constructie van deze spacers zorgt voor effectiviteit en een lange levensduur. Hoewel sommige gebruikers ze wat omvangrijk vinden, worden ze toch aanbevolen vanwege hun praktisch nut en prestaties, waardoor ze een waardevolle accessoire zijn voor het voeden van een breed scala aan apparaten.

Bovendien benadrukt een artikel in Wired de bredere voordelen van het gebruik van oplaadbare batterijen voor huishoudelijke apparaten, met nadruk op kostenbesparingen, milieueffecten en het gemak in vergelijking met wegwerpalternatieven. De auteur raadt aan om over te stappen op oplaadbare batterijen voor apparaten zoals afstandsbedieningen, speelgoed en gamecontrollers, waarbij de veelzijdigheid en waarde van oplaadbare opties in verschillende situaties worden benadrukt.

In de AA-batterijenmarkt onderscheidt de Panasonic Eneloop zich door zijn indrukwekkende levensduur, stabiele capaciteit en vermogen om een lading gedurende lange periodes te behouden. Desondanks staat het tegenover concurrenten met een hogere capaciteit die wellicht geschikter zijn voor energieverslindende apparaten. Gebruikers met apparaten die meer vermogen vereisen, kunnen batterijen met een hogere mAh-beoordeling overwegen. Desondanks blinken de Eneloop AA-batterijen uit in het bieden van een betrouwbare en langdurige stroomoplossing voor algemeen huishoudelijk gebruik, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor het voeden van alledaagse apparaten.

Al met al bieden de Panasonic Eneloop AA oplaadbare batterijen uitzonderlijke levensduur en stabiele capaciteit, waardoor ze een ideale keuze zijn voor algemeen huishoudelijk gebruik. Met hun vermogen om meer dan 2100 oplaadcycli te doorstaan en stroom gedurende lange periodes te behouden, bieden ze een betrouwbare en langdurige stroomoplossing voor diverse apparaten. Voor meer energieverslindende toepassingen moeten gebruikers echter wellicht kijken naar alternatieven met hogere capaciteiten. Desondanks blijven de Eneloop AA-batterijen een toonaangevende keuze voor iedereen die betrouwbare en langdurige stroom zoekt voor alledaagse apparaten.

Voordelen Panasonic Eneloop C & D
 • Exceptionele levensduur en stabiele capaciteit
 • Doorstaat meer dan 2100 laadcycli
 • Behoudt vermogen gedurende lange perioden
Nadelen Panasonic Eneloop C & D
 • Beoordeelde capaciteit van 1900mAh is mogelijk niet voldoende voor meer veeleisende apparaten
 • Eneloop Spacers kunnen iets omvangrijk zijn

Veelgestelde vragen over AA-batterijen

Zijn AA-batterijen toegestaan in het vliegtuig?

Batterijen met droge cellen, waaronder alkaline-, lithium- en oplaadbare NiMH AA-batterijen, zijn toegestaan in de handbagage (zowel in apparaten als als reservebatterijen), met uitzondering van lithium AA-batterijen. Contacteer de luchtvaartmaatschappij voor advies over reserve oplaadbare Li-ion-batterijen.

Het wordt echter over het algemeen afgeraden om reservebatterijen in je ingecheckte bagage te stoppen als je dat kunt vermijden. Als je toch reservebatterijen vervoert, pak ze dan in een beschermend plastic etui in of afzonderlijke in plastic zakken, of dek op zijn minst de contactpunten met tape af.

Neem nooit losse batterijen mee in tassen met andere metalen voorwerpen (zoals munten, paperclips, ritssluitingen, enzovoorts), want dat kan kortsluiting veroorzaken en gevaarlijk heet worden.

Hoe bewaar je AA-batterijen?

Veel AA-batterijen hebben tegenwoordig een indrukwekkend lange houdbaarheid. De optimale houdbaarheid van de meeste AA-cellen hangt echter af van de juiste verzorging en opslag. Bewaar ze in ieder geval koel en droog en zorg dat ze geen contact maken met andere metalen voorwerpen om kortsluiting te vermijden!

Bewaar ze indien mogelijk ook in hun oorspronkelijke verpakking tot ze klaar zijn voor gebruik. Dit helpt niet alleen ongebruikte batterijen te beschermen, maar onderscheidt ze ook van oudere of gedeeltelijk leeggelopen batterijen.

Gebruik een plastic opbergdoos voor je batterijen of afzonderlijke plastic zakken. Bewaar oplaadbare batterijen nooit in een oplader en probeer nooit een batterij op te laden die daar niet voor bedoeld is.

Verlopen batterijen als je ze niet gebruikt?

De meeste ongebruikte alkalinebatterijen gaan tussen vijf en tien jaar mee, terwijl NiMH-batterijen een houdbaarheid van drie tot vijf jaar hebben als je ze niet gebruikt. De grootste bedreiging voor het in goede staat houden van batterijen tijdens opslag zijn omgevingsfactoren.

Welke AA-batterijen moet ik kopen?

Dat hangt er vanaf voor welk apparaat je batterijen zoekt en of je oplaadbare of wegwerpbatterijen zoekt. Hieronder vind je een handige tabel met – naar mijn inzicht – enkele belangrijke specificaties van AA-batterijen. Zo kun jij de beste keus maken.

 EBL NiMH AA 2,800 mAhTenergy Premium Pro NiMH AA/AAAEnergizer Recharge UniversalAmazonBasics RechargeablePanasonic Eneloop C & D
Spanning
Accu/batterij codeAAA
Aantal stuks in verpakking4 stuk(s)
OplaadbaarJa
Batterijcapaciteit in mAh
Accu/batterij technologieNiMH

Conclusie

Er zijn zoals je ziet verschillende factoren om in overweging te nemen bij je keuze van AA-batterijen. Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het kopen van de beste AA-batterijen is dat ze ofwel oplaadbaar of niet-oplaadbaar zijn en dat alkalinebatterijen de zinkkoolstofbatterijen vandaag de dag overtreffen in kwaliteit.

Koop waar mogelijk oplaadbare batterijen, want deze gebruik je meer dan 1000 keer en kunnen zonder kosten worden gerecycled! Gooi je gebruikte of lege batterijen niet in de vuilnisbak, maar breng ze naar een inleverpunt in je buurt.

Hieronder vind je nog eens onze top 5. Bedankt voor het lezen en hopelijk heb je in dit artikel gevonden wat je zocht!

Was dit artikel behulpzaam?