Slimme beveiliging > Smarthome
ANNKE Crater Pro-Review – Klasse in de Lage Prijsklasse
Ben je op zoek naar een slimme binnencamera voor het bewaken van je huis of kantoor, en dan het liefst zonder een gat in je beurs te slaan? Dat snap ik wel, als iemand die zelf veel muziekinstrumenten in zijn appartement heeft staan. In deze ANNKE Crater Pro-review kom je erachter of dit de camera is die je zoekt!
Inhoudsopgave
- Dingen om te overwegen, voordat je een beveiligingscamera koopt
- Het prijskaartje: waar voor je geld
- Functies: doet ie 't of doet ie 't niet?
- Aansluiting: feel the connection
- Besturing: apptastisch
- ANNKE Crater Pro ervaringen
- ANNKE Crater Pro review – conclusie
- ANNKE Crater Pro-alternatieven
- #1 Eufy Indoor Cam
- #2 BS Producten Huisdiercamera
- #3 Reolink E1 Pro
De ANNKE Crater Pro is een draadloze beveiligingscamera die gebruikmaakt van verscheidene cameratechnologieën en een ingebouwde tweerichtingsaudiofunctie, waarmee je je eigendommen dag en nacht bewaakt.
De zeer betaalbare ANNKE Crater Pro is bedoeld voor gebruik indoor (binnenshuis) en compatibel met Amazon Alexa. Met behulp van de gratis app stuur je de camera aan, stel je extra functies als bewegings- en geluidsdetectie in en heb je realtime zicht op je woning of kantoor.
ANNKE belooft een professionele beveiligingsoplossing in huis of op het bedrijf. Dit moet gebeuren dankzij een ongeëvenaarde beeldkwaliteit, een eenvoudige installatie en een slimme bediening. Laten we kijken of de Crater Pro deze belofte nakomt.
ANNKE is een bedrijf uit Hongkong dat gespecialiseerd is in het leveren van hoogwaardige en betaalbare beveiligingsoplossingen voor zakelijk en particulier gebruik. Sinds zijn oprichting in 2014 heeft ANNKE meer dan 5 miljoen klanten wereldwijd geholpen om hun eigendommen te beveiligen. Ze bieden dan ook meerdere soorten beveiligingscamera’s en systemen aan, waaronder IP-camera’s, wifi/PoE-camera’s en DVR-camera’s.
Wat we goed vinden:
- Verrassend goedkoop
- Zeer uitgebreid in te stellen
- Gemakkelijk foto's en video's exporteren
- Realtime feed op afstand
Wat we minder goed vinden:
- Kleine input lag bij het besturen van de camera via de app
- Geen mogelijkheid om zelf cloudopslagdienst te kiezen
- Ondersteunt enkel Amazon Alexa
Dingen om te overwegen, voordat je een beveiligingscamera koopt
Voor ik je ga vertellen wat ik van de ANNKE Crater Pro vind, geef ik je eerst wat tips, zodat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een beveiligingscamera. Een IP-beveiligingscamera is een simpele manier om je huis of bedrijf te beveiligen zonder de tussenkomst van een groot security bedrijf.
Via je smartphone, tablet of pc heb je realtime-verbinding met de camera en heb je te allen tijde de mogelijkheid om te controleren of alles goed gaat met je waardevolle spullen.
Voordat je er eentje aanschaft, moet je wel wat keuzes maken. Zet je de camera buiten of binnen neer? Voor buitengebruik moet de camera waterbestendig zijn en is een lamp of een nachtzichtfunctie heel handig. Staat je camera binnen, dan moet je er eentje hebben die een groothoeklens heeft, voor een goede dekking van de ruimte.1Camerashop24 (n.d.). 'Plaatsen van een beveiligingscamera'
Een andere belangrijke keuze is tussen een draadloze of bekabelde (bedrade) camera. Wil je geen gedoe met het trekken kabels of ben je nog niet zeker over de plaatsing van de camera, dan is een draadloze misschien wel handig. Echter, een bedrade camera biedt een stabielere en snellere verbinding. Batterijduur is dan ook geen extra zorg aan je kop.
De resolutie van de camera is ook essentieel. Je wilt niet dat je bewakingsbeelden blokkerig ogen mocht je die tegenvaller hebben dat er wel bij je wordt ingebroken. Voertuigen en personen moeten dan wel herkenbaar zijn.
Andere overwegingen zijn extra functies zoals gezichtsherkenning of bewegingsdetectie, waarbij de camera je een pushbericht stuurt zodra de camera beweging ziet. Of misschien wil je de camera bedienen met behulp van Alexa, Google Home of Apple HomeKit. Wellicht schrik je graag indringers af met een sirene of met je eigen stem dankzij een ingebouwde speaker.
In ieder geval heb je opties genoeg. Maak het zo gek als je zelf wilt, maar bedenk wel dat meer opties vaak ook meer geld kosten. Bedenk daarom van tevoren wat je aan zo'n camera wilt spenderen.
Een IP-camera is in ieder geval ideaal voor mensen die een gevoel van veiligheid en zekerheid halen uit het in de gaten kunnen houden van hun spullen. Als je dit realtime vanaf je smartphone wilt bekijken, lees dan vooral verder. Zie je het toch niet helemaal zitten om zo'n online camera in je huis te plaatsen, overweeg dan een alarmsysteem zonder abonnement.
Zo'n systeem werkt via wifi of een simkaart en stuurt je een melding op je smartphone als er een alarm wordt geactiveerd. Er zijn verschillende soorten, variërend van slimme systemen die je koppelt aan andere slimme apparaten, zoals verlichting, rookmelders of spraakassistenten tot eenvoudigere apparatuur met alleen de basisfuncties.
Wat in dat opzicht de opties zijn van de Crater Pro, krijg je nu van me te horen. 👂
Het prijskaartje: waar voor je geld
Wat meteen opvalt aan de ANNKE Crater Pro is de lage prijs. Voor € 45 à € 55 heb je er al eentje in huis. Er zijn wel meer camera's in deze prijsklasse, maar die hebben in veel gevallen minder functies of een slechtere camerasensor dan de camera van ANNKE.
Dat gezegd hebbende, de betaalbaarheid van deze camera merk je wel. Het systeem voelt goedkoop aan en is qua functionaliteit ook niet top of the line. Maar dat mag je bij zo'n prijs ook niet verwachten.
Desalniettemin, doet het wat het moet doen. Voor de lage prijs krijg je de camera, een stroomkabel, een plaatje voor eventuele montage aan de muur en de handleiding.
Voor opslag moet je zelf een SD-kaart van maximaal 128 GB aanschaffen of een abonnement afsluiten bij de cloudopslag van AWS. Helaas kan dat niet met een cloudservice naar keuze, maar dat is dan ook te verwachten voor de lage prijs.
Functies: doet ie 't of doet ie 't niet?
De camera werkt naar behoren. Zoals gezegd mag je haast niets verwachten voor de prijs die je betaalt, maar hij stijgt boven zichzelf uit!
Met de bijbehorende app stel je de camera niet alleen in, maar bestuur je de camera op afstand en draai je hem tot 360 graden van links naar rechts, en 60 graden van boven naar onder. Ook stel je bewegings- en geluidsdetectie in, bekijk je de beelden realtime en praat je zelfs op afstand vanuit de camera.
Ik vond dat de 4MP-camera voor scherp beeld zorgde – op een fraaie resolutie van 2560 × 1440 pixels. Helaas ging de beeldkwaliteit wel achteruit toen het begon te schemeren. Het was nog te licht voor de nachtmodus, maar te donker voor de reguliere modus en daar wist de camera geen raad mee.
De nachtmodus is wel een fijne toevoeging. Zo houd je ook in het donker goed zicht op je waardevolle spullen. Dat is handig als je bijvoorbeeld 's nachts geluid hoort beneden en toch eerst even wilt checken wat er gaande is voor je zelf naar beneden gaat om te kijken.
Wat ik verrassend goed vond werken, waren de bewegings- en geluidsdetectiefuncties. In de app stel je hiervoor de zone in die in de gaten gehouden moet worden, hoe gevoelig de camera moet zijn, of de camera het object moet volgen en of je een melding wilt krijgen of een opname wilt starten, en of een alarm moet klinken.
Met de beperkte hoeveelheid opslag tot je beschikking moet je de camera efficiënt gebruiken en dan is het heel fijn als de camera alleen opneemt als er daadwerkelijk iets gebeurt. Het bespaart je niet alleen opslag, maar ook eindeloos zoeken door statisch beeld wanneer je wat terug wilt vinden.
En als je dan een melding krijgt van een indringer, dan komt de tweerichtingsaudio goed van pas. Dankzij de ingebouwde microfoon en luidspreker laat je de ongewenste persoon weten dat ze zijn gespot en dat de politie in aantocht is. Dan zijn ze snel genoeg weer weg!
Aansluiting: feel the connection
Het opzetten van de ANNKE Crater Pro is erg makkelijk met de app, maar vereist een beetje geduld. De eerste paar keer wilde de camera niet verbinden met de wifi. Wanneer dit eenmaal gebeurd is, is hij direct bruikbaar.
Een leuk extraatje is de dual-band-wifi. Hierdoor werkt de camera op de 2,4GHz-band, maar ook op 5 GHz. Hierdoor kun je kiezen voor een snelle en stabiele verbinding met 5 GHz of een verbinding met groter bereik met 2,4 GHz. Dat gaf me wat meer vrijheid om te kijken waar ik de camera het beste kon neerzetten, zonder een instabiele verbinding te riskeren.
De app begeleidt je door het installatieproces heen, dus iedereen met een smartphone kan deze camera aansluiten en gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je netwerk bepaalde instellingen open moet hebben staan voor het maken van de verbinding.
Dit wordt ook aangegeven in het proces, zodat je weet welke instellingen je eventueel moet aanpassen en hoe.
Let er wel op dat de camera niet op batterijen loopt, dus zorg dat je de camera dicht bij een stroompunt plaatst, of wees bereid om een verlengkabel te trekken. Verder worden een installatieplaatje en schroeven meegeleverd, zodat je hem aan de muur kunt bevestigen mocht je hem niet kwijt kunnen op een bureau, plank of kast.
Besturing: apptastisch
Via de MyANNKE-app (voor iOS en Android) is het mogelijk de camera naar wens in te stellen. Dat niet alleen, maar de beelden in realtime bekijken kan ook.
Door te swipen en te knijpen zoals je gewend bent van de besturing van je smartphone, draai je de camera alle kanten op en zoom je in. Dit levert jammer genoeg wel wat input lag op, waardoor je soms achter de feiten aan loopt.
Input lag staat voor het verschijnsel waarbij je op een knop drukt, en er een merkbare vertraging zit tussen die druk op de knop en hetgeen wat dat commando moet opleveren. Druk je op de linker pijl om de camera naar links te bewegen, en duurt het een seconde of twee voor je dit op je scherm terugziet? Dan heb je last van input lag.
Via de app is ook het opslaan en delen van opnames gemakkelijk een eitje. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld aangifte wilt doen van vandalisme of inbraak. Of als je toevallig hebt gezien dat je vader op een hilarische manier op z'n gat ging en het op Dumpert wilt zetten. Net wat je belangrijker vindt. 😜
Het is bovendien mogelijk om de Crater Pro te verbinden met andere smarthome apparaten. Het grote nadeel is dat dit alleen kan via Amazon Alexa. Google Home en Apple HomeKit worden (nog?) niet ondersteund. Dat vond ik zelf als Googlegebruiker erg jammer.
ANNKE Crater Pro ervaringen
Ook andere mensen hebben op internet hun mening gegeven over deze kleine, goedkope beveiligingscamera. Hier een kleine selectie.
ANNKE Crater Pro review – conclusie
Deze beveiligingscamera van ANNKE is ideaal voor mensen met een klein budget en toch een oogje in het zeil willen houden wanneer het gaat om dierbare bezittingen. Voor een uiterst goedkope camera werkt het naar behoren en heeft het flink wat vooruitstrevende functies.
Het is heel handig om dingen als bewegings- en geluidsdetectie erop te hebben, omdat je dan niet constant hoeft te kijken of op te nemen. De goede resolutie en nachtmodus zijn ook heel fijn voor een duidelijk beeld, ook wanneer de zon niet schijnt.
De besturing via de app werkt ook prettig en intuïtief, het is alleen jammer dat er een beetje vertraging in het draaien en tilten van de camera zit. Daardoor is het mogelijk dat je soms de actie misloopt.
Het is ook jammer dat je niet zelf een clouddienst kunt uitkiezen voor het opslaan van de camerabeelden als je geen SD-kaart van maximaal 128 GB wilt gebruiken. Dat heb ik als vrij beperkend ervaren.
Over het algemeen ben ik positief verrast over deze camera. Het is zeker niet de beste die verkrijgbaar is, maar voor een lage prijs heb je simpelweg een degelijke beveiligingscamera in huis die doet wat het moet doen.
Ik wil je tot slot ontzettend bedanken voor het lezen van mijn ANNKE Crater Pro-review. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten door het feedbackformulier onderaan de pagina in te vullen.
Ben je toch benieuwd of er betere alternatieven zijn voor de ANNKE Crater Pro? Lees dan hieronder nog even verder, daar bespreek ik drie alternatieven in het kort.
ANNKE Crater Pro-alternatieven
#1 Eufy Indoor Cam
Deze camera heeft een vergelijkbaar ontwerp als de ANNKE Crater Pro, maar biedt een hogere resolutie van 2K.
Hij heeft ook kunstmatige intelligentie om mensen, huisdieren en baby’s te herkennen en te volgen. 👀 Het ondersteunt meer spraakassistenten dan de ANNKE, waaronder Alexa en Google Assistant.
Ook is de Eufy daardoor duurder dan de ANNKE Crater Pro, dus het is jammer dat ook dit model geen SD-kaartsleuf heeft. De prijs van deze camera varieert tussen de € 54 en € 79.
Voor mensen die wat meer te besteden hebben en graag wat scherper beeld hebben is dit een goede optie.
#2 BS Producten Huisdiercamera
Deze camera is een van de goedkoopste op de markt, maar heeft nog steeds veel functies. Hij draait 360 graden en kantelt 110 graden, en overlegt daarbij een 1080p-resolutie.
Hij heeft ook nachtzicht, tweerichtingsaudio, bewegings- en geluidsdetectie en opties tot cloudopslag of opslag op een SD-Kaart.
Het werkt net als de ANNKE Crater Pro alleen met Alexa. De prijs van deze camera is ongeveer € 40 en komt qua functionaliteit erg overeen met de Crater Pro, alleen is dit model meer gefocust op mensen die hun huisdier in de gaten willen houden.
Mocht je dus minder waarde hechten aan de beeldkwaliteit en een klein budget hebben, is dit het overwegen waard.
#3 Reolink E1 Pro
Deze camera is een wat duurdere optie die een oerdegelijke beeldkwaliteit biedt. Het heeft een resolutie van 2560 × 1440 en draait 355 graden en kantelt 50 graden.
Het heeft ook nachtzicht, tweerichtingsaudio, bewegingsdetectie en SD-kaartsleuf. Het ondersteunt helaas maar maximaal een SD-kaart van 64 GB. Daarentegen werkt het met Alexa én Google Assistant.
Het nadeel is dat het geen cloudopslag heeft, en ook geen kunstmatige intelligentie, maar wél Google Assistent-ondersteuning. De prijs van deze camera komt daarmee tussen de € 80 en de € 90 te liggen.
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1