Stap voor Stap de Omvormer van je Zonnepanelen Dimensioneren

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Juist dimensioneren: de sleutel tot zonnepaneelrendement en duurzaamheid!

Stap voor Stap de Omvormer van je Zonnepanelen Dimensioneren

Laat me raden: je bent van plan om zonnepanelen te installeren of misschien heb je ze al? Goede keuze! Nu denk je waarschijnlijk, hoe moet ik de omvormer van mijn zonnepanelen dimensioneren? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die met deze vraag worstelt.

Ik weet uit ervaring dat het correct dimensioneren van de omvormer essentieel is voor de prestaties en efficiëntie van je zonne-energiesysteem. Als je de omvormer onjuist dimensioneert, loop je het risico om energie te verspillen of niet het maximale uit je panelen te halen.

In dit artikel neem ik je mee door het hele proces van het dimensioneren van een omvormer. Pak een kop koffie en lees verder om alles te leren over omvormer zonnepanelen dimensioneren! 👍

Belangrijke punten:

  • Het correct dimensioneren van je omvormer is cruciaal voor de efficiëntie van je zonne-energiesysteem en het maximaliseren van de opbrengst van je zonnepanelen.
  • Onderdimensionering en overdimensionering van je omvormer hebben beide hun voor- en nadelen, afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften.
  • Het kiezen van de juiste omvormer betekent rekening houden met het huidige en toekomstige piekvermogen van je zonnepanelen en de efficiëntie van de omvormer.

Begin met de basis van het dimensioneren

Het dimensioneren van een omvormer is het proces van het vinden van de juiste balans tussen de capaciteit van de omvormer en het vermogen van je zonnepanelen.

Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonne-energiesysteem. Je zonnepanelen produceren de gelijkstroom die de omvormer omzet in wisselstroom die bruikbaar is in huis.1Kennisplatform (n.d.). 'Wat is het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning?'

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, waaronder string-omvormers, micro-omvormers en power optimizers. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen. ⤵️

  • String-omvormers zijn kosteneffectief, maar gevoeliger voor schaduw.
  • Micro-omvormers bieden individuele paneelmonitoring en prestatieoptimalisatie.
  • Power optimizers vormen een compromis tussen kosten en functies.
  • Er zijn ook off grid-omvormers voor degenen die onafhankelijk van het net willen zijn!

Bij het dimensioneren van de omvormer is het verder essentieel om te zorgen dat de omvormercapaciteit voldoende is om de gelijkstroom van je zonnepanelen om te zetten in bruikbare wisselstroom, maar zonder overbelasting. Overbelasting is een van de voornaamste redenen waarom een omvormer van zonnepanelen heet wordt.

Een te kleine omvormer (overdimensionering) zal niet alle opgewekte energie kunnen benutten, terwijl een te grote omvormer (onderdimendionering) inefficiënt is en mogelijk zelfs tot schade aan je systeem leidt.

Close-up van zonnepanelen met daarop wat waterdruppels

De capaciteit van je zonnepanelensysteem bepalen

Het dimensioneren van je zonnepanelensysteem begint met het berekenen van het piekvermogen van je panelen. Dit is het maximale vermogen dat je panelen kunnen produceren onder ideale omstandigheden.2Zonneplan (n.d.). 'Wattpiek zonnepanelen'

Je bepaalt het totale vermogen van je zonnepanelensysteem door het piekvermogen van elk paneel op te tellen. Maar let op: er zijn factoren die het vermogen van je systeem mogelijk beïnvloeden, zoals de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek en de hoeveelheid schaduw.3Zelfstroom (n.d.). Deze 7 factoren bepalen de opbrengst van je zonnepanelen'

Het piekvermogen van je zonnepanelen berekenen

Het berekenen van het piekvermogen van je zonnepanelen is vrij eenvoudig. Je moet het maximale vermogen van elk paneel (meestal uitgedrukt in watt) optellen.

Een voorbeeld: als je 10 panelen hebt die elk een maximaal vermogen van 300 watt hebben, dan is het totale piekvermogen van je systeem 3000 watt of 3 kWp (kilowattpiek).

Wil je weten hoe je je zonnepanelen op een omvormer aansluit? Klik op de link voor een stapsgewijze handleiding.

Man berekent op een laptop het piekvermogen van zijn zonnepanelen

De impact van onderdimensionering van je omvormer

Onderdimensionering van je omvormer betekent dat je een omvormer kiest die een grotere capaciteit heeft dan je zonnepanelen.

Onderdimensionering van je omvormer betekent dat de capaciteit van je omvormer groter is dan het totale piekvermogen van je zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen om stroom op te wekken ligt onder de capaciteit van je omvormer om deze stroom om te zetten.

Dit is nuttig als je van plan bent in de toekomst meer panelen toe te voegen. Maar er is een keerzijde. Een te grote omvormer is mogelijk minder efficiënt bij lage lichtniveaus, wat betekent dat je op bewolkte dagen minder energie opwekt.

Waarom zou je je omvormer (niet) onderdimensioneren?

Sommige mensen kiezen hun omvormer te onderdimensioneren om zich voor te bereiden op toekomstige uitbreidingen van hun zonne-energiesysteem.

Het lijkt misschien een slimme zet om nu een grotere omvormer te kopen, maar houd er rekening mee dat een overgedimensioneerde omvormer ook zijn nadelen heeft. Zo is die al snel minder efficiënt bij lage lichtniveaus, waardoor je op bewolkte dagen minder energie opwekt.

Dit komt doordat omvormers het efficiëntst werken wanneer ze dicht bij hun maximale capaciteit opereren. Als de omvormer constant onderbelast is, vooral op dagen met weinig zonlicht, leidt dit tot een lager rendement en een verlies van opgewekte energie.

Bovendien bestaat het risico van overbelasting van je zonnepanelen wanneer je een te grote omvormer gebruikt. Hoewel de omvormer meer vermogen verwerkt, leveren de zonnepanelen dit niet constant. Dit verkort uiteindelijk de levensduur van de zonnepanelen.

Ook kost een grote omvormer al snel meer, zowel in aanschaf als in onderhoud. De juiste balans tussen de omvormer en het aantal zonnepanelen is daarom essentieel. Wil je meer weten over hoeveel zonnepanelen je op een omvormer aansluit? Kijk dan hier voor meer informatie.

Het effect van overdimensionering van je omvormer

Overdimensioneren is wanneer je een omvormer gebruikt met een te kleine capaciteit voor een groter zonnesysteem.

Overdimensionering van je omvormer betekent dat de capaciteit van je omvormer kleiner is dan het totale piekvermogen van je zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen om stroom op te wekken ligt boven de capaciteit van je omvormer om deze stoom om te zetten.

Het doel hiervan is om over een jaar genomen meer zonne-energie op te wekken. Het kan voordelig zijn als je probeert om het meeste uit je zonnepanelen te halen, vooral op bewolkte dagen. Het leidt daarentegen ook tot een inefficiënt gebruik van de omvormer op zonnige dagen.

Waarom zou je je omvormer (niet) overdimensioneren?

Sommige mensen kiezen ervoor hun omvormer te overdimensioneren. Maar waarom doen ze dat? Het idee is om de efficiëntie van de zonnepanelen te verhogen, vooral op minder zonnige dagen.

Een kleinere omvormer start eerder op en gaat later uit dan een grote omvormer. Hij wekt eerder en later op de dag energie op – ook op bewolkte dagen.

Bovendien geldt ook voor kleine omvormers dat ze beter werken als ze in de buurt komen van hun maximumcapaciteit. Dit bereik je eerder met een 'te' kleine omvormer, waardoor deze in feite efficiënter is.

Dit klinkt goed, maar er kleven ook nadelen aan. Een ondergedimensioneerde omvormer leidt tot een verlies van zonne-energie. Op zeer zonnige dagen bereikt de omvormer zijn maximum eerder. Omdat je omvormer de overvloed aan zonne-energie niet aankan, gaat de overtollige energie verloren.

Dat betekent minder stroom voor je huis en minder besparingen op je energierekening. Wil je meer te weten komen over omvormers en zonnepanelen? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Huis met zonnepanelen op het dak

Veelgestelde vragen over de omvormer van zonnepanelen dimensioneren

Ik begrijp dat het dimensioneren van omvormers voor zonnepanelen misschien nog vragen meebrengt. Daarom beantwoord ik hier enkele veelgestelde vragen die je mogelijk hebt! 🤔

Wat gebeurt er als mijn omvormer te klein is?

Als je omvormer te klein is, kan deze de opgewekte zonne-energie niet volledig omzetten in bruikbare stroom. Dit betekent dat je uiteindelijk minder energie dan mogelijk uit je zonnepanelen haalt.

Wat gebeurt er als mijn omvormer te groot is?

Een te grote omvormer leidt dit mogelijk tot een inefficiënt systeem. Je betaalt dan meer voor de omvormer, maar haalt er niet het maximale rendement uit.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van hoe belangrijk het is om je omvormer correct te dimensioneren. Het lijkt misschien een complex proces, maar met de juiste kennis en een beetje oefening, vind je het perfecte evenwicht.

Het belangrijkste is dat je je zonne-energiesysteem op een manier ontwerpt die voldoet aan je behoeften en eisen. Onthoud: als het gaat om zonne-energie, is er geen one-size-fits-all-oplossing. Elk huis is anders, en elk zonne-energiesysteem is anders.

Maar één ding is zeker, door je omvormer correct te dimensioneren, zorg je dat je zoveel mogelijk energie haalt uit elke zonnestraal die je zonnepanelen raken. Hopelijk weet je nu voldoende, voel je anders vrij om je vraag te stellen via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen