Breng Herinneringen van Vroeger tot Leven met de Beste Diascanner

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Pak je oude dia's maar alvast erbij!

Breng Herinneringen van Vroeger tot Leven met de Beste Diascanner

Tijdens het analoge tijdperk waren filmrollen dé standaard. Tegenwoordig is de wereld in bijna alle opzichten gedigitaliseerd. Velen hebben nog dozen vol met oude dia's op zolder staan, en wat zou het zonde zijn als deze herinneringen wegkwijnen. Met de beste diascanner digitaliseer je eenvoudig oude dia's en stel je ze voor altijd veilig!

In deze koopgids leer je over de belangrijkste specificaties die je voorbereiden op je aankoop. Check hieronder gelijk de top drie beste diascanners! 👍

Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart

Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart
Gewicht: 730 g
Bekijk op Bol.com

ION Pics 3 dia-film-fotoscanner 14 zwart

ION Pics 3 dia-film-fotoscanner 14 zwart
Bekijk op Bol.com

BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart

BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart
Gewicht: 1 kg
Bekijk op Bol.com

Diascanner koopgids: hoe maak je de beste koop?

Elke diascanner werkt in de basis volgens hetzelfde principe. Een lichtbron in de scanner belicht een dia en een sensor vangt dit licht op. Bij de betere scanners werkt dit proces verfijnder en pikt de scanner meer details op van het origineel.

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen, gaan over je doelstelling. Hoeveel dia's scan je in? Gaat het om eenmalig gebruik? Welk type dia scan je in en bewaar je ze slechts op je computer om af en toe eens te bekijken, of gebruik je het voor serieuze doeleinden?

Filmformaat

Het filmformaat duidt op de breedte van de filmrol en duidt men in millimeters aan. Het gangbaarste formaat is 35 mm film, ook wel kleinbeeldfilm. Veel scanners ondersteunen dit formaat en bij goedkope scanners is het in de meeste gevallen de enige mogelijkheid.

Niet elke diascanner ondersteunt middenformaat, zoals 120 mm film. Je vindt dit doorgaans terug bij duurdere modellen die meerdere formaten ondersteunen. 🎞️

Verschillende type filmrollen en filmformaten

Resolutie

Vergeet megapixels. De resolutie met het scannen van dia's geeft men aan via het aantal dots per inch (dpi). Hoe meer puntjes (dots) per inch, hoe scherper de foto. ‘1000 dpi’ staat voor 1000 puntjes per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe langer het scanproces duurt. Diascanners variëren van 100 dpi tot wel 16000 dpi!

Hoeveel dpi heb je nodig? Voor het scannen en afdrukken van dia's raadt men een resolutie van 3000 tot 4800 dpi aan. Voor het digitaliseren van dia's is 2400 dpi doorgaans voldoende, en voor het delen op bijvoorbeeld social media is 1200 dpi een goede keuze.

Is een hogere resolutie niet beter? Niet per sé! Een te hoge resolutie kan tot ruis en korreligheid leiden, vooral bij dia's met een slechte belichting of focus. Kies je resolutie op maat, zo luidt het advies! ☝️

Let wel op: goedkope diascanner's pronken vaak met een waanzinnige dpi-waardes. In werkelijkheid verhogen deze de resolutie van de dia's in veel gevallen kunstmatig door middel van interpolatie, een techniek die ironisch genoeg meestal slechtere afbeeldingen produceert dan het origineel.

💡 Wat is interpolatie?

Interpolatie is een techniek om met behulp van software het aantal pixels kunstmatig te verhogen. Door de aangrenzende pixels te vergelijken vult interpolatie de 'gaten' op, wat het aantal pixels verhoogd.

Kleurdiepte

De kleurdiepte lees je af aan de bitdiepte. Hoe hoger het aantal bits, hoe meer kleuren. Een hogere bitdiepte levert een genuanceerder beeld met vloeiendere overgangen op. Een 32 bit foto levert maar liefst 16.777215 kleuren!

Het klinkt bijna als de resolutie van een afbeelding, maar dat is het niet. De kleurdiepte duidt aan hoeveel kleuren beschikbaar zijn per pixel. Een hogere bitdiepte betekent meer kleuren en een verfijndere kleurweergave.

Een zwart-witfoto beschikt bijvoorbeeld over een bitdiepte van 1, omdat enkel de kleuren zwart en wit aanwezig zijn.

Stof- en krasreductie

Duurdere diascanners beschikken over software die stofjes en krassen digitaal wegpoetsen. Krassen, vingerafdrukken en andere vuiligheid zijn vaak onvermijdbaar bij dia's door hun gevoeligheid. Aangezien het schoonmaken van je dia's met een doekje of föhn af te raden valt, is aanvullende software een prettige ondersteuning.

Naast dat het je oude dia's opfleurt, scheelt het ook tijd bij de nabewerking met programma's als Adobe Photoshop, omdat de software van de scanner deze taak al op zich heeft genomen.

Snelheid

De snelheid van het scannen van dia's is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de resolutie, het bestandstype van de scans en softwarecorrecties zoals stof- en krasreductie. Meer digitale verwerking betekent een langere scantijd.

De snelheid is doorgaans af te lezen aan het aantal dpi dat de scanner per seconde verwerkt. Als je dozenvol dia's op zolder hebt liggen is een diascanner met hoge snelheid een aanrader, tenzij je ondertussen even koffie zet en geen haast hebt. ☕

Dmax

Dmax verwijst naar de optische dichtheid en detail dat een scanner kan oppikken in de dunnere delen van een film. Bij positieven zijn dit de hooglichten en bij negatieven de schaduwen. Hoe hoger de Dmax-waarde, hoe hoger het dynamisch bereik door het aantal weergegeven details in zwarte en witte tinten.

Deze waarde ligt tussen tussen 0.0 en 4.0. De meeste flatbedscanners beschikken over een Dmax van 2.4 en professionele scanners hebben een waarde van 2.8 of hoger.

Een analoge camera met verschillende soorten filmrollen

Het type diascanner

Hoewel geen duidelijke scheiding bestaat tussen soorten diascanners, verschillen ze drastisch naarmate de prijs stijgt.

In het goedkoopste segment vind je veelal gebruiksvriendelijke scanners. Ze beschikken meestal over weinig aanvullende opties en leveren kwaliteit in in ruil voor gemak. In veel gevallen ondersteunen ze enkel 35 mm film en is geen tussenkomst van een computer nodig. 🖥️

Een trede hoger in het rijk der diascanners levert geavanceerdere soft- en hardware. Dit leidt tot een hogere Dmax-waarde, stof- en krasreductie, hogere resolutie, betere kleurdiepte en ga zo maar door.

Een populaire variant is de flatbedscanner. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor het scannen van foto's en documenten, maar tegenwoordig ook voor dia's met een speciale houder.

De crème de la crème diascanners bieden een breed scala aan functies, superieure kwaliteit en grote diamagazijnen. Vaak zijn deze scanners onwijs snel en kun je een groot aantal dia's in het magazijn kwijt – ideaal voor wie alles uit zijn dia's wil halen voor bijvoorbeeld professionele doeleinden.

De 5 beste diascanners onder elkaar

1. Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart

1. Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart
Gewicht: 730 g

2. ION Pics 3 dia-film-fotoscanner 14 zwart

3. BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart

3. BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart
Gewicht: 1 kg

4. Rollei 3in1foto-/diafilm-scanner - 6,1 cm zwart

4. Rollei 3in1foto-/diafilm-scanner - 6,1 cm zwart
Gewicht: 1551 g

5. Reflecta Scanner Combo Album Scan wit

5. Reflecta Scanner Combo Album Scan wit
Gewicht: 1881 g

Veelgestelde vragen over diascanners

🖼️ Welke soorten diascanners zijn er?

Filmscanners zijn professionele scanners voor negatieven en losse dia's, maar vallen binnen het duurste segment. Vlakbedscanners zijn bedoeld voor documenten en foto's, maar kunnen met speciale houders prima een reeks dia's inscannen.

Sinds kort bestaan goedkope scanners, speciaal voor dia's en negatieven. Deze zijn eenvoudig te gebruiken en vergen in de meeste gevallen geen tussenkomst van een computer.

❓Hoe werkt een diascanner?

Een diascanner werkt in de basis door een dia te belichten met een lichtbron. Een sensor vangt het licht op, waardoor een digitale afbeelding wordt gemaakt.

🖥️ Wat is een diascanner?

Een diascanner is een handig apparaat waarmee je dia’s omzet in digitale vorm. Het grootste voordeel is dat je de dia's hierdoor relatief veilig opbergt op de computer of geheugenkaart, terwijl de kwaliteit bewaard blijft.

Welke diascanner moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste diascanner. Zo maak jij de beste keuze!

Gewicht
1Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart730 g
2ION Pics 3 dia-film-fotoscanner 14 zwart730 g
3BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart1 kg
4Rollei 3in1foto-/diafilm-scanner - 6,1 cm zwart1551 g
5Reflecta Scanner Combo Album Scan wit1881 g

Silvercrest Negatiefscanner/Diascanner - Fotos en zwart

Gewicht: 730 g

ION Pics 3 dia-film-fotoscanner 14 zwart

Gewicht: 730 g

BluGo Diascanner Negatiefscanner Negatieven Scanner zwart

Gewicht: 1 kg

Rollei 3in1foto-/diafilm-scanner - 6,1 cm zwart

Gewicht: 1551 g

Reflecta Scanner Combo Album Scan wit

Gewicht: 1881 g

Conclusie

Ik hoop dat je een stuk wijzer bent na het lezen van deze koopgids over de beste diascanner. Voordat je definitief je keuze maakt, check hieronder nog even de top vijf en dan wens ik je veel succes met je aankoop! 👍

Was dit artikel behulpzaam?