In de Wolken met de Beste Cloud-Opslag

Daan Daniels

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

Dat scheelt wéér een externe opslag.

In de Wolken met de Beste Cloud-Opslag

Oké, laten we eerlijk zijn: wie heeft er tegenwoordig geen gigantische berg digitale spullen die je ergens moet opslaan? Van vakantiefoto's tot belangrijke werkbestanden: we hebben allemaal een plek nodig om die dingen veilig en toegankelijk te bewaren. En daar komt de held van ons verhaal binnen – de beste cloud opslag! 

Wat zijn de beste cloudopslagdiensten van 2024?

Dit zijn de top 5 beste cloudopslagdiensten op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

 1. Google Drive / Google One – De beste allround cloudopslag voor iedereen!
 2. pCloud – De beste cloudopslag voor zakelijke gebruikers.
 3. NordLocker – De veiligste cloudopslag op de markt.
 4. Dropbox – De gebruiksvriendelijkste cloudopslag.
 5. Degoo – De voordeligste cloudopslag van dit moment.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

De beste cloud opslag, gedetailleerd.


Maximale uploadgrootte: 5 TB
Maximale opslagruimte: Tot 30 TB
Gratis opslagruimte: Eerste 15 GB
Prijzen: Personal 15 GB (gratis); Basis 100 GB (€ 1,99 p/m of € 19,99 p/j); standaard 200 GB (€ 2,99 p/m of € 29,99 p/j); Premium 2 TB (€ 9,99 p/m of € 99,99 p/j); Premium 5 TB (€ 24,99 p/m of € 249,99 p/j); meer is mogelijk op aanvraag.
Aantal apparaten: Onbeperkt
Compatibiliteit: Windows, macOS, Android, iOS

driehoekig logo voor een cloud dienst

Google Drive is een veteraan in de wereld van cloud opslag met maar liefst 2 miljard (!) actieve gebruikers in 2023.1Monique Solomons, MarketSplash (2023). '100+ Google Workspace Statistics: Business, Analytics & Usage In 2023' Google One heb ik hiermee samengenomen, omdat dit voor de particulieren (en ook veel bedrijven!) een uitstekende optie is als je meer flexibiliteit wilt qua abonnementsopties.

Deze dienst biedt een veelzijdige ervaring die zowel individuele gebruikers als bedrijven aanspreekt. Laten we eens dieper graven in waarom deze dienst zo bijzonder is.

Om te beginnen: de opslagruimte. Met 15 GB gratis opslag bij aanmelding voor Google Drive krijg je meteen genoeg ruimte om een flinke hoeveelheid documenten, foto's en video's te bewaren. Dit aanbod wordt verder uitgebreid met een bedrijfsabonnement van Google Drive, betaalbare abonnementen van Google One, waardoor je tot 30 TB aan opslagruimte krijgt.

Wat de prijs betreft, biedt Google een solide deal. De tarieven voor extra opslagruimte zijn gelijkwaardig aan concurrenten. Bij het bedrijfsabonnement van Google Drive krijg je meteen toegang tot het volledige Google Workspace-pakket, inclusief apps als Google Docs, Sheets en Slides, wat de deal nog zoeter maakt – vooral voor degenen die een bedrijf runnen.

De gebruiksvriendelijkheid van Google Drive is indrukwekkend. De interface is intuïtief en naadloos geïntegreerd met andere Google-services, waardoor je gemakkelijk bestanden kunt uploaden, ordenen en delen. De synchronisatie tussen apparaten is vlekkeloos, wat handig is voor wie onderweg toegang tot bestanden wil hebben.

Dit kan ik persoonlijk beamen als fervent gebruiker van Google Drive. Ik heb gedurende de jaren veel andere diensten uitgeprobeerd, maar ik kom altijd weer terug bij Google Drive (of Google One, inmiddels).

En niet onbelangrijk: Google wijdt zichzelf toe aan duurzaamheid en hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft zichzelf het doel gesteld om tegen 2030 al zijn operationele energiebehoeften uit hernieuwbare bronnen te halen. Dat zegt veel over hun groene inzet en is geweldig voor de milieu-bewuste klanten.2Google Sustainability (n.d.). 'See how we’re showing the way forward through our own operations.'

Wat is end-to-end encryptie?

End-to-end encryptie garandeert dat alleen de zender en ontvanger berichten kunnen lezen, omdat de data wordt versleuteld tijdens verzending en alleen bij de ontvanger wordt ontcijferd. Zelfs tech-bedrijven en hackers kunnen er niet bij, wat het perfect maakt voor privé- en zakelijke communicatie en de online privacy versterkt. 

Is er dan geen nadeel? Jawel! Hoewel Google Drive een uitstekende oplossing is voor de meeste gebruikers, is het belangrijk om te weten dat de standaardversleuteling vooral gericht is op gegevens tijdens overdracht en inactiviteit.

Maar end-to-end-encryptie, waarbij zelfs Google geen toegang heeft tot jouw bestanden, ontbreekt. Voor gevoelige of vertrouwelijke gegevens is aanvullende encryptie niet alleen wenselijk; het is een must.

Wat we goed vinden:

 • 15 GB aan gratis opslagruimte
 • Solide deals voor uitbreiden opslagruimte
 • Intuïtieve interface en naadloze integratie met andere Google-services
 • Duurzaam

Wat we minder goed vinden:

 • End-to-end-encryptie ontbreekt

Maximale uploadgrootte: 5 TB
Maximale opslagruimte: Tot 10 TB
Gratis opslagruimte: Eerste 10 GB
Prijzen: Premium 500 GB (€ 49,99 p/j of € 199 voor levenslang); Premium Plus 2 TB (€ 99,99 p/j of € 399 voor levenslang); Custom Plan 10 TB (€ 1190,- eenmalig); meer is mogelijk op aanvraag.
Aantal apparaten: Onbeperkt
Compatibiliteit: Windows, macOS, Android, iOS

logo voor een cloud dienst 3

pCloud heeft een solide positie verworven in de wereld van cloudopslag, en terecht. Deze dienst biedt een combinatie van ruime opslagruimte, sterke beveiligingsfuncties én een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Met 10 GB aan gratis opslagruimte bij aanmelding, steekt pCloud boven veel concurrenten uit. Dit maakt het een ideale keuze voor gebruikers die behoefte hebben aan voldoende ruimte voor het opslaan van documenten, foto's en video’s.

pCloud biedt betaalbare abonnementen met aanzienlijke opslagruimte, zoals 500 GB en 2 TB, die aantrekkelijk zijn voor zowel individuele gebruikers als zakelijke professionals. Het is alleen mogelijk om per jaar of eenmalig te betalen voor levenslange toegang.

Zelf ben ik een enorme fan van levenslange abonnementen. Één keer aanschaffen, en daarna nooit meer iedere maand datzelfde bedrag van je bankaccount zien verdwijnen!

Verder staat pCloud Business erom bekend dat het uitstekend werkt voor het teams, mede door de uploadsnelheid en de gebruiksvriendelijke interface. Dat heb ik in mijn eigen trial-periode ook ervaren. Prettig vind ik vooral dat ik zowel via een webinterface als via een app mijn bestanden kan ordenen.

De gebruiksvriendelijkheid van pCloud is een pluspunt. De intuïtieve interface maakt het gemakkelijk om bestanden te uploaden, ordenen en delen. De desktop-app en mobiele apps zijn goed ontworpen en bieden naadloze synchronisatie, waardoor gebruikers eenvoudig toegang hebben tot hun bestanden vanaf elk apparaat.

Over de duurzaamheid van pCloud is vooralsnog niets te vinden. Ik heb me het apelazarus gezocht voor informatie hierover, maar helaas: het lijkt erop dat pCloud (nog?) geen beloften heeft gedaan over hoe zij willen bijdragen aan het gevecht tegen klimaatverandering en hoe datacentra daaraan bijdragen.

Op een positievere noot: een belangrijk hoogtepunt van pCloud is de sterke focus op beveiliging. De dienst biedt end-to-end-versleuteling, wat betekent dat alleen jij toegang hebt tot je versleutelde bestanden.

Bovendien biedt pCloud de zogeheten 'Crypto'-toevoeging tegen een aanbetaling van € 49,99 per jaar, of € 150 voor levenslange toegang. Hiermee open je een geheel eigen, no-knowledge versleutelde folder, omdat deze folder direct bij de bron versleuteld wordt, in plaats van op de servers van pCloud.

Die extra prijs onthult ook meteen het grootste minpunt van deze dienst: pCloud heeft gemiddeld een iets hoger prijskaartje dan de meeste concurrenten, maar gezien de talrijke voordelen blijft dit slechts een klein minpuntje.

Wat we goed vinden:

 • Optie voor levenslange toegang aanwezig
 • Aanvullende client-side-encryptie is fijn
 • Tot wel 10 TB aan opslag, zonder poespas

Wat we minder goed vinden:

 • Gemiddeld prijziger dan competitie

Maximale uploadgrootte: 2 GB
Maximale opslagruimte: Tot 2 TB
Gratis opslagruimte: Eerste 3 GB
Prijzen: Personal 500 GB (€ 7,99 p/m of € 35,88 p/j); Personal Plus 2 TB (€ 19,99 p/m of € 83,88 p/j); meer is mogelijk op aanvraag.
Aantal apparaten: Onbeperkt
Compatibiliteit: Windows, macOS, Android, iOS

logo voor een cloud dienst 2

NordLocker, een relatieve nieuwkomer op de markt voor cloudopslag, valt op vanwege zijn focus op geavanceerde beveiliging en gebruiksvriendelijke versleutelingstechnologie. Laten we eens kijken hoe deze dienst zich onderscheidt op verschillende belangrijke aspecten binnen de wereld van cloudopslag.

NordLocker biedt gebruikers 3 GB aan gratis opslagruimte bij aanmelding, wat misschien bescheiden lijkt in vergelijking met andere aanbieders. Echter, de focus van NordLocker ligt voornamelijk op beveiliging en versleuteling, dus hun aanbod is alsnog aantrekkelijk voor degenen die een veilige opslagoplossing zoeken voor hun gevoelige gegevens.

Hoewel NordLocker niet de grootste hoeveelheid gratis opslagruimte biedt, biedt het premium-abonnement 500 GB aan opslagruimte voor een redelijke prijs. De nadruk op versleuteling versterkt de prijs-kwaliteitverhouding als je het mij vraagt – wat vooral nuttig is voor degenen die vertrouwelijke informatie opslaan in de cloud.

Terwijl de versleuteling uitstekend is, zijn er ook enkele nadelen. Zo is de uploadgrootte van bestanden beperkt tot maximaal 3 GB, wat het lastig maakt om grotere mappen in één keer te uploaden. Bovendien zijn de samenwerkings- en productiviteitsfuncties beperkter in vergelijking met concurrenten. Net jammer!

NordLocker blinkt uit in gebruiksgemak. De installatie en configuratie van de service is eenvoudig en de interface is intuïtief, wat het gemakkelijk maakt om bestanden te versleutelen en te delen. Dit maakt het een toegankelijke keuze voor zowel technisch onderlegde gebruikers als beginners.

Hoewel informatie over de duurzaamheidsinspanningen van NordLocker beperkt is, heeft het moederbedrijf, NordVPN, toewijding aan duurzaamheid getoond door het gebruik van hernieuwbare energie en andere milieubewuste praktijken.3NordSecurity (n.d.). 'Corporate responsibility at Nord Security'

Het is echter belangrijk om te vermelden dat specifieke details over enkel NordLockers duurzaamheidsinitiatieven niet altijd duidelijk zijn.

Wat we goed vinden:

 • Uitermate veilige vorm van cloudopslag
 • Zeer gebruiksvriendelijk

Wat we minder goed vinden:

 • Bestanden uploaden die groter zijn dan 3 GB is niet mogelijk
 • Iets meer opslagruimte voor het gratis abonnement was mooi geweest

Maximale uploadgrootte: 50 GB (via browser); 2 TB (over desktop)
Maximale opslagruimte: Tot 15 TB
Gratis opslagruimte: Eerste 2 GB
Prijzen: Plus 2 TB (€ 11,99 p/m of € 119,88 p/j); Essentials 3 TB (€ 19,99 p/m of € 198,96 p/j); Business 9 TB (€ 16 per gebruiker p/m); Business Plus 15 TB (€ 20 per gebruiker p/m); meer is mogelijk op aanvraag
Aantal apparaten: Onbeperkt
Compatibiliteit: Windows, macOS, Android, iOS

logo van een blauwe doos voor een cloud dienst

Dropbox, een doorgewinterde naam en één van de eerste grote clouddiensten op de markt, blijft een betrouwbare speler met een uitgebreide reeks functies. De prijs-kwaliteitverhouding van Dropbox is aantrekkelijk, met abonnementen die redelijk geprijsd zijn voor de geboden opslagcapaciteit.

Met 2 GB gratis opslagruimte bij aanmelding, biedt Dropbox een degelijke instapoptie, al stond mijn opslag hiermee binnen exact twee dagen al helemaal vol.

Voor particuliere gebruikers die meer ruimte nodig hebben, biedt Dropbox betaalbare abonnementen met ruime opslagopties tot 3 TB. Dit maakt het geschikt voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Bovendien zijn er zakelijke abonnementen beschikbaar tot maar liefst 15 TB, wat het ideaal maakt voor teamwerk.

Dropbox blinkt het meest uit in gebruiksgemak. De interface is intuïtief en biedt eenvoudige upload-, organisatie- en deelopties. De mogelijkheid om bestanden en mappen te synchroniseren tussen apparaten maakt het een handige keuze voor multitaskers.

Ook Dropbox heeft als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te opereren.4Dropbox Team, Dropbox (2020). 'Dropbox sets sustainability goals for 2030' Dat niet alleen: maar ze beamen ook andere organisaties te willen steunen in hun pogingen om zuiniger om te gaan met het klimaat.

Daarbij zijn ze transparant over hun eigen impact op het milieu middels hun jaarlijkse Impact Fact Sheet. Bij deze link ik je naar de recentste!

Wat betreft beveiliging biedt Dropbox een solide standaardversleuteling tijdens gegevensoverdracht en opslag. Er is end-to-end-encryptie, maar helaas alleen nog voor zakelijke abonnementen. Voor extra gevoelige gegevens is aanvullende versleuteling wel degelijk wenselijk, en dat betekent dat je extra moet investeren.

Zodoende heeft Dropbox een hoop positiefs te bieden, maar ook enkele nadelen – zoals haast iedere cloudopslag heeft!

Wat we goed vinden:

 • Biedt een verscheidenheid aan abonnementen
 • Transparant over klimaatimpact en -doelen
 • Standaardversleuteling is inbegrepen

Wat we minder goed vinden:

 • 2 GB opslag als instapoptie is wat karig
 • End-to-end-encryptie kost extra

Maximale uploadgrootte: 1 GB
Maximale opslagruimte: Tot 5 TB
Gratis opslagruimte: Eerste 20 GB
Prijzen: Pro 500 GB (€ 23,88 p/j); Ultimate 5 TB (€ 95,88 p/j)            
Aantal apparaten: 3, 10 of onbeperkt
Compatibiliteit: Windows, macOS, Android, iOS

logo voor een cloud dienst 2

Degoo, een jonge en opvallende speler in de wereld van cloudopslag, belooft aanzienlijke opslagruimte en een scala aan functies.

Deze dienst onderscheidt zich met zijn royale opslagruimte voor gratis gebruikers. Met maar liefst 20 GB gratis opslagruimte voor basisgebruikers is het op dit gebied de absolute winnaar van deze lijst. Met abonnementen die oplopen tot 5 TB, is het een prima keuze voor diegenen die behoefte hebben aan enorme digitale opslag.

Wat betreft prijs-kwaliteitverhouding biedt Degoo concurrerende tarieven voor extra opslagruimte. De gratis opslagoptie en de betaalde abonnementen bieden een goede balans tussen prijs en geboden ruimte.

Degoo overlegt verder een gebruiksvriendelijke ervaring met eenvoudige manieren om bestanden te uploaden, te delen en te synchroniseren tussen apparaten. Hun interface is overzichtelijk, maar mist soms diepgaandere functies voor geavanceerde gebruikers.

Helaas is er weinig (of zelfs geen, in mijn ervaring) informatie beschikbaar over de duurzaamheidspraktijken van Degoo, waardoor het moeilijk is om hun inzet voor milieuvriendelijke operaties volledig te beoordelen.

Degoo adverteert met zero knowledge end-to-end-versleuteling bij hun betaalde abonnementen om de veiligheid van bestanden te waarborgen. Deze focus op beveiliging is een pluspunt voor gebruikers die prioriteit geven aan de bescherming van hun gegevens.

Een nadeel hieraan vind ik dat basisversleuteling niet inbegrepen zit bij het gratis pakket. Dat was waarschijnlijk (om de kosten te drukken) ten koste gegaan van de hoeveelheid opslag die bij dat pakket hoort, maar voor degenen die absoluut hun gegevens willen beveiligen, is dit een dealbreaker.

Wat we goed vinden:

 • Ruime 20 GB aan opslag bij het gratis pakket
 • Zeer gebruiksvriendelijke interface
 • Zero knowledge end-to-end-versleuteling beschikbaar

Wat we minder goed vinden:

 • Geen basisversleuteling bij het gratis abonnement
 • Er is niets te vinden over duurzaamheidspraktijken

Hoe kies je een goede cloudopslag?

Met de huidige hoeveelheid opties is het een hele uitdaging om de allerbeste dienst voor jouw eisen te vinden. Om te zorgen dat je de perfecte keuze maakt, is het verstandig om aandacht te besteden aan een aantal cruciale criteria. 📝

Opslagruimte: de crux van je cloudopslagkeuze

Cloudopslagdiensten bieden een scala aan mogelijkheden voor het veilig opslaan van jouw gegevens. Echter, de beperkingen van gratis plannen zijn vaak een uitdaging. Ik zal je door de details leiden om je te helpen de juiste keuze te maken.

Gratis plannen bieden vaak slechts een beperkte opslagruimte, meestal tussen 2 GB en 15 GB. Dit is voldoende voor individuele gebruikers die voornamelijk documenten of enkele foto's willen opslaan. Maar als je behoefte hebt aan meer ruimte, bijvoorbeeld voor videomateriaal of grote datasets, merk je al snel dat deze gratis opties tekortschieten.

Laten we eens kijken naar de verschillende behoeften en welke opslagopties hierop aansluiten.

 • Individuele gebruikers. Voor basisgebruik, zoals het opslaan van documenten, e-mails en enkele foto's, is 5-10 GB meestal voldoende. Denk aan diensten, zoals Google Drive of Dropbox.
 • Fotografen en videomakers. Voor het opslaan van hoge resolutie foto's en video's heb je al snel 1 TB of meer nodig. Cloudopslagdiensten, zoals Google Photo's (deel van Google Drive, in het kort gezegd) en iCloud bieden hiervoor specifieke plannen.
 • Kleine bedrijven. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte en het type data, varieert de benodigde ruimte. Een klein bedrijf kan met 100 GB tot 1 TB uit de voeten, afhankelijk van de hoeveelheid klantgegevens, projectbestanden en interne documenten.
 • Grote organisaties en ondernemingen. Voor grote organisaties, waar dataopslag een cruciale rol speelt, begint de behoefte bij enkele terabytes en kan oplopen tot petabytes (1000 TB).

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel gratis plannen aantrekkelijk lijken, ze vaak beperkt zijn in functies en opslagcapaciteit. Voor langdurige en veilige opslag is het raadzaam om te investeren in een betaald plan dat past bij jouw specifieke behoeften. Dit minimaliseert de risico's van dataverlies en zorgt voor een soepele toegang tot jouw bestanden.

een imac op een bureau bij een raam met de wolken zichtbaar buiten

Gebruiksvriendelijkheid van je cloudopslag

Bij het kiezen van een cloudopslagoptie is gebruiksvriendelijkheid cruciaal. Ik help je te begrijpen wat een cloudopslagservice gebruiksvriendelijk maakt en waarom dit belangrijk is.

De interface moet intuïtief zijn, om te beginnen. Je wilt niet verdwalen in een doolhof van menu's. Een duidelijke, gestroomlijnde interface waarbij je met enkele klikken bestanden kunt uploaden, delen of verwijderen, is essentieel.

De service moet verder toegankelijk zijn vanaf meerdere apparaten en besturingssystemen. Of je nu een smartphone, tablet of computer gebruikt: de toegang tot je bestanden en gegevens moet naadloos zijn. Synchronisatietijd moet minimaal zijn, idealiter binnen enkele seconden na het maken van wijzigingen. ⏱️

Een breed scala aan ondersteunde bestandstypen is een must. Je wilt niet beperkt worden tot bepaalde formaten. Of het nu gaat om .docx, .pdf, .jpg, of zelfs gespecialiseerde formaten: de cloudservice moet ze moeiteloos kunnen hanteren.

Sterke versleuteling, zoals AES 256-bit, is cruciaal voor de bescherming van je gegevens. Tweefactorauthenticatie (2FA) biedt daarbij een extra beveiligingslaag die onbevoegden buiten je account en dus je gegevens houdt.

Ook de mogelijkheid om bestanden gemakkelijk te delen en samen te werken is uitermate belangrijk als je de opslag deelt met collega's of familie. Kijk naar opties voor het instellen van machtigingen en het delen van links, zodat je controle houdt over wie toegang heeft tot jouw bestanden – vooral als je ook persoonlijke bestanden opslaat in de desbetreffende cloud.

Ten slotte is snelle en effectieve klantenservice is essentieel. Je wilt niet uren of dagen wachten op een antwoord als je een probleem hebt.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een cloudopslagoptie kiezen die niet alleen aan jouw behoeften voldoet, maar ook een plezier is om te gebruiken. Gebruiksvriendelijkheid in cloudopslag gaat over het vereenvoudigen van jouw digitale leven, niet het compliceren ervan.

Het belang van encryptie en beveiliging in cloudopslagdiensten

Om je bestanden ook veilig te houden, heb je verschillende opties. Zo kun je voor encryptie (versleuteling) gaan, en/of voor tweefactorauthenticatie. Laat me enkele opties voor je uitlichten!

GebruikerstypeGewenste BeveiligingsfunctiesPopulaire OptiesVoordelenNadelen
Individuele gebruikerBasisencryptie (bijv. AES 128-bit), tweefactorauthenticatieDropbox, Google DriveEenvoudig in gebruik, integratie met andere appsBeperkte gratis opslag, minder geavanceerde beveiliging
Zakelijke gebruikerGeavanceerde encryptie (AES 256-bit), meerdere gebruikersbeheerMicrosoft OneDrive, BoxUitgebreide samenwerkingsfuncties, Sterke beveiligingsprotocollenHogere kosten, kan complex zijn in beheer
ICT-professionalsEnd-to-end encryptie, aangepaste toegangscontrolesTresorit, pCloudZeer sterke beveiliging, goede controle over dataDuurder, vereist technische kennis
Creatieve professionalsGoede bestandsondersteuning, betrouwbare synchronisatieiCloud, Adobe Creative CloudGeoptimaliseerd voor media, goede integratie met creatieve softwareBeperkte opslag in goedkopere plannen, specifiek voor bepaalde bestandstypen
Onderzoekers/academiciData-encryptie, veilige dataoverdrachtGoogle Drive, MEGAGrote opslagcapaciteit, handige samenwerkingsfunctiesPrivacyzorgen bij sommige diensten, Soms beperkte bestandsgroottes

In deze tabel zie je dat de keuze voor een cloudopslagservice afhangt van jouw specifieke behoeften en het type gebruiker dat je bent.

Terwijl individuele gebruikers vaak genoeg hebben aan basisfuncties, hebben zakelijke gebruikers en IT-professionals meer geavanceerde beveiligingsmaatregelen nodig. Creatieve professionals en onderzoekers hebben weer andere prioriteiten, zoals bestandsondersteuning en samenwerkingsmogelijkheden. Het is belangrijk om een dienst te kiezen die jouw gegevens effectief beschermt en tegelijkertijd past bij jouw specifieke gebruiksscenario.

Zero knowledge encryptie en voor wie dit belangrijk is

Zero-knowledge encryptie is een beveiligingsmethode, waarbij je gegevens volledig privé blijven. Bij deze vorm van encryptie, ook wel end-to-end-encryptie genoemd, worden je gegevens versleuteld op jouw apparaat, voordat ze naar de cloud worden verzonden.

Het belangrijkste is dat de sleutel om deze gegevens te ontsleutelen alleen bij jou bekend is. Dit betekent dat zelfs de aanbieder van de cloudservice geen toegang heeft tot jouw gegevens. Dit is onder andere voor de onderstaande individuen belangrijk, dus houd dat in gedachten als je hieronder valt!

 • Privacybewuste gebruikers. Mensen die grote waarde hechten aan hun privacy en willen voorkomen dat hun gevoelige informatie in verkeerde handen valt.
 • Zakelijke gebruikers en bedrijven. Voor hen is de bescherming van klantgegevens en bedrijfsgeheimen van het grootste belang.
 • Activisten en journalisten. Zij hebben vaak te maken met gevoelige informatie die beschermd moet worden tegen overheidstoezicht of andere externe partijen.

Zero-knowledge encryptie is cruciaal voor iedereen die de absolute zekerheid wil hebben dat hun gegevens privé en veilig zijn. Door te kiezen voor een cloudservice die deze vorm van encryptie biedt, minimaliseer je het risico op datalekken en zorg je dat jouw informatie alleen toegankelijk is voor jou.

een laptop buiten op een terras

Extra functies en hun impact op cloudopslagdiensten

Als kerst op de taart geef ik je een overzichtelijke tabel mee die enkele van de belangrijkste optionele functionaliteiten van cloudopslagdiensten belicht, en op welke personen ze het beste aansluiten.

FunctionaliteitBeschrijvingVoordelenIdeaal voor
BestandssynchronisatieAutomatische update van bestanden over alle apparaten.Tijdbesparend, altijd de nieuwste versie beschikbaar.Professionals die op meerdere apparaten werken.
SamenwerkingstoolsMogelijkheid om in real-time samen te werken aan documenten.Bevordert teamwork, efficiënte communicatie.Teams, projectgroepen, studenten.
VersiebeheerHoudt verschillende versies van een document bij.Voorkomt dataverlies, makkelijk terugkeren naar eerdere versies.Schrijvers, ontwerpers, ontwikkelaars.
Geavanceerde beveiligingsoptiesBijv. end-to-end encryptie, tweefactorauthenticatie.Beschermt tegen datalekken en ongeautoriseerde toegang.Bedrijven, privacybewuste gebruikers.
Grote bestandsoverdrachtMogelijkheid om grote bestanden te versturen.Handig voor het delen van grote mediabestanden.Fotografen, videografen, grafische ontwerpers.
Automatische back-upRegelmatige, automatische back-ups van data.Zorgt voor data-integriteit en minimaliseert dataverlies.Iedereen die belangrijke informatie opslaat.

Deze extra functionaliteiten maken cloudopslag niet alleen een plek voor het opslaan van bestanden, maar ook een veelzijdig hulpmiddel dat aan verschillende behoeften voldoet.

Of je nu een professional bent die op zoek is naar efficiëntie en samenwerking, of een individuele gebruiker die belang hecht aan veiligheid en gemak, er is een cloudopslagfunctie die aan jouw specifieke eisen voldoet. ✅

Veelgestelde vragen over cloudopslag van onze lezers

Dit is waar we al jullie vragen over cloudopslag beantwoorden, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Daar kun je verandering in brengen door hieronder het formulier in te vullen, en eventuele vragen mee te zenden!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen