Klein, maar Fijn: je Computerscherm Verkleinen

Daan Daniels

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Klein, maar Fijn: je Computerscherm Verkleinen

In dit artikel ontdek je hoe je eenvoudig je computerscherm kunt verkleinen. Of je nu meer werkruimte nodig hebt of gewoon een overzichtelijker scherm wilt, wij bieden je de oplossingen. Stap voor stap nemen we je mee door de verschillende methoden en instellingen.

Van het aanpassen van de schermresolutie tot het gebruik van zoomfuncties, alles wordt duidelijk uitgelegd. Je leert hoe je de grootte van tekst en afbeeldingen kunt wijzigen zonder kwaliteitsverlies. Volg onze gids en optimaliseer je schermgebruik naar jouw voorkeur.

Belangrijkste punten samengevat

 • Je computerscherm verkleinen kan leiden tot een efficiëntere werkervaring, minder afleiding en minder belasting voor je ogen.
 • De schermresolutie en beeldinstellingen, vooral de opties onder 'Schaal', zijn cruciaal bij het aanpassen van de schermgrootte.
 • Een Windows-update heeft soms invloed op de scherminstellingen, dus het is belangrijk om regelmatig updates te controleren en te installeren.

Hoe verklein je je computerscherm?

Om je computerscherm te verkleinen, pas je de schermresolutie aan via de instellingen van je besturingssysteem. Ga naar 'Instellingen', kies 'Systeem' en dan 'Beeldscherm', waar je de optie 'Schermresolutie' vindt. Kies een lagere resolutie om het scherm visueel kleiner te maken, wat zorgt voor grotere iconen en tekst.

Redenen om je computerscherm te verkleinen

Ben je wel eens de positie beland, waarbij je dacht: "Mijn beeld is veel te groot, kan ik dit niet kleiner maken?" Ik wel! Een kleiner beeld helpt mij dan ook efficiënter werken. Geloof het of niet, maar less is more in veel gevallen, zo ook hier. Ik krijg bijvoorbeeld veer meer vensters in een enkele monitor gepast door het beeld kleiner te maken.

Ik weet hoe het is, want zelf kocht ik een paar maanden terug de beste 24 inch monitor. De beeldkwaliteit was perfect, maar het weergegeven beeld erop was net iets te groot en nam te veel plaats in. Dus wat deed ik? Juist, het scherm verkleinen.

Zelfs al koop je de beste monitor voor thuiswerken, dan nog kan het zo zijn dat je zelf even de instellingen in moet duiken om hem naar gelang in te stellen.

Voordelen van een kleiner computerscherm

Het geldt voor ieder type monitor, van de beste gaming-monitor tot aan de beste 144Hz-monitor, je scherm verkleinen biedt voordelen.

Vraag je je af wat de voordelen zijn van een kleiner scherm? Ten eerste gaat je concentratievermogen omhoog. Minder apps continu moeten verkleinen, dan weer uitklappen, en vervolgens weer verkleinen, betekent minder gedoe en afleiding. Daarnaast krijg je meer werkruimte op je bureau, en wie wil dat nou niet?

Voor de beste ervaring is het ook handig om te weten hoeveel PPI een monitor nodig heeft om beelden nauwkeurig en gedetailleerd weer te geven. Hoe hoger de PPI, hoe scherper en duidelijker het beeld, zelfs als je het scherm verkleint.

Bij een hoge PPI blijven details en tekst scherp en leesbaar, wat essentieel is voor taken zoals grafisch ontwerp of het lezen van kleine lettertypes. Let op: een te hoge PPI kan leiden tot onnodige belasting van je grafische kaart, dus kies een waarde die past bij jouw gebruik.

vrouw kijkt naar groot computerscherm op bureau

Instructies voor het verkleinen van je scherm op Windows

Maar hoe doe je dat dan, je computerscherm verkleinen?

1. Selecteer 'Schaal en indeling wijzigen' in je display instellingen

We beginnen met 'Schaal en indeling wijzigen'. Dit is een handig trucje dat je in de display instellingen van je Windows computer vindt. Volg deze stappen:

 1. Open je beeldinstellingen via een rechtermuisknop-klik op je bureaublad en kies voor 'Beeldscherminstellingen'.
 2. Vind de optie 'Schaal en indeling wijzigen'.
 3. Kies een percentage dat lager is dan je huidige instelling (bijvoorbeeld 100%, als je op 125% staat).
 4. Klik op 'Toepassen' en voilà! Je scherm is kleiner.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hierbij twee screenshots om alles te verduidelijken. 👇

schermafbeelding van hoe je het computerscherm verkleint op een windows

2. Pas de schermresolutie aan voor een kleiner beeld

Je schermresolutie aanpassen is als het kiezen van de juiste bril. Het kan een wereld van verschil maken voor je ogen.

 1. Ga naar je display instellingen (rechterklik op je bureaublad en kies voor 'display instellingen').
 2. Zoek naar 'Schermresolutie'.
 3. Selecteer een resolutie die lager is dan je huidige (bijvoorbeeld 1920 × 1080, als je op 2560 × 1440 staat).
 4. Klik op 'Toepassen' en bam! Je scherm is weer een stukje kleiner.

3. Pas de tekstgrootte aan

Ga naar 'Instellingen', kies 'Systeem' en vervolgens 'Beeldscherm'. Hier vind je de optie 'Schaal en indeling'. Je kunt de grootte van tekst, apps en andere items aanpassen naar een percentage dat comfortabel is voor jouw zicht.

Dit is vooral handig als je werkt met hoge resolutieschermen waarop tekst standaard klein kan verschijnen.

Sneltoetsen en muisgebruik

Hier een paar die je kunt gebruiken om uit te zoomen op je scherm. Let op: deze functie werkt alleen op Windows 10.

 • Ctrl + Shift en -: Hiermee maak je je scherm kleiner en verhoog je de resolutie.
 • Ctrl + Shift + 0: Hiermee reset je de resolutie naar de standaardinstelling.

Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai aan het wiel om in te zoomen (naar voren draaien) of uit te zoomen (naar achteren draaien). Deze methode werkt perfect voor het vergroten of verkleinen van objecten zoals bureaubladpictogrammen of webpagina's.

En zo verklein je je computerscherm. Zo simpel is het! 🎉

Je scherm verkleinen op macOS

Om het computerscherm op MacOS te verkleinen, kun je de zoomfunctie gebruiken:

 1. Ga naar 'Systeemvoorkeuren' (klik op het Apple-menu in de linkerbovenhoek van het scherm).
 2. Zoek naar 'Toegankelijkheid'.
 3. Ga naar het tabblad 'Zoomen' aan de linkerkant.
 4. Schakel 'Zoomen' in door het vakje aan te vinken.
 5. Kies de gewenste zoomstijl (bijvoorbeeld 'Scherminhoud' of 'Volledig scherm').

Je kunt in- en uitzoomen met behulp van sneltoetsen of trackpad-bewegingen, afhankelijk van de zoomstijl die je hebt gekozen.

Screenshot die laat zien hoe je je computerscherm kan verkleinen op MacOS

Problemen oplossen bij het verkleinen van je computerscherm

Problemen zijn er bijna altijd, maar wat doe je eraan?

Wat te doen als je computerscherm ingezoomd blijft?

Heb je ooit meegemaakt dat je scherm ingezoomd blijft, zelfs nadat je probeert het te verkleinen? Gelukkig zijn hier oplossingen voor.

Om je ingezoomde scherm te herstellen naar de normale grootte, probeer de toetsencombinatie Ctrl + 0. Dit zou je scherm moeten resetten naar de standaardgrootte. Als dit niet werkt, controleer dan je beeldinstellingen nogmaals, en zorg dat de schaal en indeling correct zijn ingesteld.

Hoe helpen updates bij problemen met schermgrootte?

Wist je dat een update soms de oplossing is voor je probleem met de schermgrootte? Een simpele Windows-update lost het probleem misschien al op.1Zainab Falak, MakeUseOf (2023). '6 Common Windows Screen Resolution Issues and Fixes'

Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren op updates, omdat deze vaak verbeteringen en bug fixes bevatten. Je kunt updates controleren en installeren via het instellingenmenu van je computer.

Veelgestelde vragen over het verkleinen van je computerscherm

Heb je nog steeds vragen over het verkleinen van je computerscherm? Geen zorgen, je bent niet de enige. Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen. Van vragen over de beste monitor tot vragen over specifieke instellingen, ik sta je bij. 😎

Heb je andere problemen, zoals een te fel computerscherm, een flikkerend computerscherm of duizelig door je scherm?

Hoe vergroot ik mijn computerscherm als het te veel is verkleind?

Per ongeluk te veel uitgezoomd? Geen paniek, het is gemakkelijk om je scherm weer te vergroten. Probeer de toetsencombinatie Ctrl + Shift en +. Dit zou je beeld moeten vergroten. Als dat niet werkt, ga dan naar je displayinstellingen en pas de schaal en indeling aan.

Waarom is mijn computerscherm ingezoomd na een update?

Heb je ooit een update uitgevoerd en vervolgens gemerkt dat je computerscherm ingezoomd was? Dat gebeurt soms. Controleer je schermresolutie en instellingen voor de schaal van je beeld. Pas deze aan indien nodig en je scherm zou in no-time weer normaal moeten zijn.

monitor op bureau met grote iconen van applicaties op computerscherm

Conclusie

Daar hebben we het dan, van een oogverblindend groot computerscherm naar een comfortabele en aangepaste versie die werkt voor jou. Wie had gedacht dat een beetje schalen, het aanpassen van de schermresolutie en soms een kleine update zulke wonderen verrichten?

Vergeet niet dat techniek bestaat om jou te dienen en niet andersom. Dus duik in die instellingen, speel met die resolutie en maak het computerscherm precies zoals je het wilt. En mocht je ooit vastlopen, dan helpen we je graag door het proces heen te loodsen. Schroom je dus niet ons een berichtje te sturen!

Lees vooral ook andere artikelen op onze website – zoals over de levensduur van een IPS-monitor of backlight bleeding!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen