Waarom je Computerscherm Flikkert en hoe je het Oplost: een Diepgaande Gids

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Last van een flikkerend scherm? De volgende zaken zijn mogelijk de oorzaak...

Waarom je Computerscherm Flikkert en hoe je het Oplost: een Diepgaande Gids

Is je computerscherm aan het flikkeren terwijl je dit leest? Vervelend, want dit is behoorlijk irritant. Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Ik ga je uitleggen waarom je computerscherm flikkert en, nog belangrijker, hoe je een dit snel en makkelijk oplost. Geen tijd te verliezen, laten we dat vervelende flikkeren van het scherm aanpakken! 👇

Belangrijkste punten samengevat:

  • De oorzaak van een flikkerend computerscherm ligt mogelijk bij technische problemen zoals een defecte display-adapter of een problematische Windows-update.
  • Problemen met de display driver leiden in sommige gevallen tot een flikkerend scherm, maar zijn vaak eenvoudig op te lossen door de driver te updaten of opnieuw te installeren.
  • Preventieve maatregelen zoals regelmatige updates, goed onderhoud van de pc en controle van de display-adapter helpen toekomstige schermflikkeringen te voorkomen.
Waarom flikkert je computerscherm?

Een knipperend computerscherm kan veroorzaakt worden door verouderde grafische drivers, conflicten met bepaalde software, onjuiste scherminstellingen zoals verversingssnelheid, of hardwareproblemen zoals defecte kabels. Het is essentieel om je drivers regelmatig te updaten en hardwareverbindingen te controleren om dergelijke problemen te voorkomen.

Wat betekent het als je computerscherm flikkert?

Als je computerscherm een eigen leven lijkt te leiden, met lichtshows die een discotheek waardig zijn, dan hebben we het over een flikkerend computerscherm. Dit varieert van subtiele trillingen tot het volledig aan en uit gaan van je scherm.

Uit ervaring weet ik dat een flikkerend scherm een grote impact op je gebruikerservaring kan hebben. Stel je voor dat je een belangrijke presentatie voorbereidt of midden in een spannende game zit, en plotseling begint je scherm te knipperen als een gek. Irritant, toch?

De meest voorkomende oorzaken van een flikkerend computerscherm

Om direct te bepalen of je scherm flikkert, voer je een eenvoudige test uit. Zodra je bureaublad verschijnt, druk je meteen ‘Ctrl + Alt + Del’ in. Stopt het flikkeren? Dan wijst dit op een probleem dat snel opgelost kan worden.

Deze test is een eerste stap in het diagnosticeren van het probleem en vereist geen technische kennis. Het is een snelle, veilige methode om te bepalen of verdere actie nodig is.

Er zijn tal van technische problemen die leiden tot een flikkerend scherm. Een van de grootste boosdoeners is vaak de display-adapter. Deze kleine kerel is verantwoordelijk voor het verzenden van beeldinformatie van je computer naar je monitor. Als er iets mis is met je adapter, kan je scherm gaan flikkeren.

Een andere mogelijke schuldige is de beruchte Windows-update. Hoewel deze updates bedoeld zijn om je systeem te verbeteren en te beveiligen, veroorzaken ze af en toe problemen, zoals een flikkerend scherm.

Specifieke apps kunnen de oorzaak zijn van het flikkeren van je scherm. Veelvoorkomende boosdoeners zijn Norton, iCloud en IDT Audio. Controleer of je een van deze apps gebruikt en update ze onmiddellijk. Updates vind je op de website van de fabrikant of via de app zelf.

Hoe een flikkerend scherm je pc-beleving beïnvloedt

Een flikkerend scherm verpest je pc-beleving flink. Het is niet bepaald bevorderlijk voor je productiviteit, als je constant naar een flikkerend scherm kijkt.

Bovendien heeft het langdurig werken op een flikkerend scherm nadelige gevolgen voor je gezondheid. Het kan hoofdpijn, vermoeide ogen en zelfs misselijkheid veroorzaken. Geen pretje als je het mij vraagt. 😅

een man kijkt gespannen naar een monitor

Begin met de basis van het probleem

Als je scherm begint te flikkeren, is het eerste wat je dient te doen, achterhalen wat de basis van het probleem is.

Een goede plek om te beginnen is door te kijken naar je display driver. Dit is het stukje software dat je computer vertelt hoe hij moet communiceren met je monitor. Als er iets mis is met deze driver, leidt dit al snel tot allerlei vreemde schermproblemen, zoals flikkeren.

Technische problemen die een flikkerend computerscherm veroorzaken

Je zou het misschien niet denken, maar er zijn talloze technische problemen die een flikkerend computerscherm veroorzaken. Van oververhitting tot problemen met je grafische kaart, het kan allemaal. Persoonlijk heb ik meerdere keren last gehad van een flikkerend scherm en de oorzaak was telkens anders.

Maar geen paniek, we gaan samen op onderzoek uit. En als je op zoek bent naar een kleinere monitor, bekijk dan onze gids voor de beste 24 inch monitor.

Display adapters en flikkerende schermen

Display-adapters spelen een grote rol bij het veroorzaken van flikkering. Ze zijn de tussenpersoon tussen je computer en je scherm. Ze zorgen dat de beelden van je computer netjes op je scherm verschijnen. Maar als ze niet goed functioneren, kan je scherm gaan flikkeren.

Het goede nieuws? Problemen met display-adapters zijn vaak makkelijk op te lossen. Je dient ze bijvoorbeeld bij te werken of opnieuw te installeren. En als je een fervent gamer bent, bekijk dan onze gids voor de beste gaming-monitor.

DisplayPort en HDMI zijn de beste aansluitingen voor het minimaliseren van flikkeringen, vanwege hun hoge bandbreedte en stabiele signaaloverdracht. DisplayPort 1.4 en HDMI 2.1 ondersteunen hogere verversingssnelheden en resoluties, wat essentieel is voor een vloeiende en flikkervrije weergave.

Effect van Windows updates op schermflikkeringen

Een Windows-update is als die vriend die altijd ongevraagd advies geeft. Soms is het nuttig, soms zorgt het voor problemen. Een update is in sommige gevallen de boosdoener achter een flikkerend scherm. Zo ervaarde Reddit-gebruiker MikoXable het volgende:

Het scherm flikkerde bij het openen van nieuwe vensters, scrollen op websites, eigenlijk bij elke frame-update. Alleen apps in volledig scherm werden niet beïnvloed. Heb geprobeerd het BIOS bij te werken, stuurprogramma's voor de iGPU en dGPU bij te werken en ontdekte dat het een problematische Windows-update was. Na een nieuwe update was het probleem opgelost.

Controleer of een recente update de boosdoener is. Je doet dit door naar de updategeschiedenis van je computer te gaan. Als een update het probleem veroorzaakt, is het een optie om deze update terug te draaien.1Microsoft ondersteuning (n.d.). 'Een Windows-update verwijderen'

En als je problemen ondervindt met zonlicht op je scherm, bekijk dan onze gids over hoe je je computerscherm kunt beschermen tegen zonlicht.

De rol van de display driver bij een flikkerend computerscherm

Een ander potentieel probleem is je display driver. Dit is het stukje software dat je computer vertelt hoe hij je display-adapter gebruikt. Als er iets mis is met je driver, gaat je scherm mogelijk flikkeren.

Gelukkig zijn problemen met je display driver vaak makkelijk op te lossen. Werk de driver bijvoorbeeld bij of installeer de driver opnieuw. Je werkt je display driver bij via het apparaatbeheer van je computer.

Het oplossen van een flikkerend computerscherm

Het oplossen van een flikkerend computerscherm kan voelen als het ontrafelen van een mysterie. Maar met de juiste stappen kom je er wel.

Man kijkt naar zijn laptop

Er zijn verschillende methoden om het probleem op te lossen. Werk bijvoorbeeld je display driver bij, start je computer in veilige modus op, of pas je display-instellingen aan.

En hoe weet je of het probleem is opgelost? Dat is simpel. Als je scherm stopt met flikkeren, heb je het raadsel opgelost.️‍️ 😋

De Ctrl Alt Delete methode uitgelegd

Wanneer je computerscherm flikkert, is Ctrl Alt Delete je nieuwe beste vriend. 🤝

Dit is een snelle oplossing die je in staat stelt om het probleem direct aan te pakken. Het is zo simpel als het klinkt: druk gewoon op de Ctrl, Alt en Delete toetsen tegelijkertijd op je toetsenbord. Dit opent het Taakbeheer, waar je de mogelijkheid hebt om lopende processen te beëindigen die mogelijk problemen veroorzaken.

Maar wat als dit het probleem niet oplost? Geen paniek, er zijn nog andere methoden om het probleem aan te pakken. Laten we eens kijken naar de zoekbalk.

Gebruik van de zoekbalk om het probleem op te lossen

De zoekbalk is een krachtige tool om problemen op te lossen.️‍️ Typ "apparaatbeheer" in de zoekbalk en selecteer het uit de resultaten. Hier vind je een lijst met alle apparaten die op je pc zijn aangesloten, inclusief je display adapter.

Klik met de rechtermuisknop op je display adapter en selecteer "stuurprogramma bijwerken". Je pc zal nu op zoek gaan naar updates voor het stuurprogramma. Als er updates beschikbaar zijn, installeert je pc deze automatisch. Als dit het probleem niet oplost, is het misschien nodig om een expert in te schakelen.

Hoe je een flikkerend scherm op je apparaat kan voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een flikkerend computerscherm. Er zijn verschillende manieren om dit vervelende probleem in de toekomst te voorkomen. Een van de beste praktijken is om je computerscherm goed te onderhouden en regelmatig te controleren op updates.

Hier zijn enkele praktische tips om toekomstig flikkeren te voorkomen:

  • Update je pc regelmatig. Dit betekent niet alleen het besturingssysteem, maar ook alle software en apps die je gebruikt.
  • Onderhoud je pc goed. Dit omvat het schoonhouden van je pc en het regelmatig controleren op virussen en malware. 🦠
  • Controleer je display adapter. Als je display adapter verouderd is of niet goed werkt, kan dit leiden tot een flikkerend scherm. Het is dus een goed idee om deze regelmatig te controleren en indien nodig te updaten.️
Laptop staat op een bureau

Updates zijn belangrijk omdat ze vaak fouten en problemen oplossen die in eerdere versies van het besturingssysteem of de software bestonden. Door je pc up-to-date te houden, voorkom je veel problemen, waaronder een flikkerend scherm.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, verminder je de kans op een flikkerend scherm aanzienlijk en genieten van een soepele en probleemloze pc-ervaring.

Conclusie

Nou, dat was een hele rit, nietwaar? We hebben de mysterieuze wereld van flikkerende computerschermen betreden, de mogelijke boosdoeners ontmaskerd en zelfs enkele oplossingen aangedragen.

Vergeet niet dat een flikkerend scherm, hoe vervelend het ook is, vaak het gevolg is van een onderliggend technisch probleem. Door de bron van het probleem aan te pakken, breng je je computer hopelijk terug naar zijn normale, saaie, flikkervrije zelf.

Onthoud, preventie is de beste remedie. Zorg goed voor je pc, houd je software up-to-date en misschien bespaar je zo jezelf de hoofdpijn van een flikkerend scherm in de toekomst. Zo niet, wees gerust, ik ben er om je te helpen! Bedankt voor het lezen en laat vooral een berichtje achter als je nog vragen of opmerkingen hebt. ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen