Hoeveel Ppi Heeft jouw Monitor Nodig?

Daan Daniels

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Een ondergeschoven kindje, maar o zo belangrijk!

Hoeveel Ppi Heeft jouw Monitor Nodig?

Bij het kiezen van een monitor is het belangrijk om te weten hoeveel pixels per inch (ppi) je nodig hebt. De juiste ppi zorgt voor een scherp en duidelijk beeld, afgestemd op jouw specifieke gebruik. Of je nu werkt, studeert of games speelt, de ppi heeft een grote invloed op je visuele ervaring.

In dit artikel helpen we je stap voor stap om de ideale ppi voor jouw monitor te bepalen. We kijken naar verschillende gebruiksscenario's en geven advies over de optimale pixeldichtheid voor elk daarvan. Zo maak je een geïnformeerde keuze voor de beste kijkervaring.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Ppi, of 'pixels per inch', is cruciaal voor de beeldkwaliteit van je monitor – hoe hoger de ppi, hoe scherper en helderder het beeld.
  • De ppi van een monitor kan eenvoudig worden berekend met de resolutie en de grootte van het scherm. Een hogere ppi kan echter leiden tot te kleine tekst en iconen.
  • De optimale ppi hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften, en er is geen 'one size fits all' oplossing.

Wat is ppi en waarom is het belangrijk voor je monitor?

Ppi staat voor 'pixels per inch' en heeft alles te maken met de kwaliteit van het beeld op je monitor. Kort gezegd, hoe hoger de ppi, hoe scherper en helderder het beeld.

Dat klinkt goed, maar waarom is ppi dan zo belangrijk?

Stel je voor dat je een foto maakt van een prachtige zonsondergang en deze op een monitor aan je vrienden laat zien. Met een hoge ppi zie je elk detail: de oranje gloed van de zon, de schaduwen van de wolken, de glinstering van het water. Met een lage ppi daarentegen, krijg je een korrelig, wazig beeld. Dat is niet ideaal, toch?

Daarom is de juiste ppi cruciaal voor een optimale kijkervaring. Of je nu een grafisch ontwerper bent die pixel-perfecte ontwerpen nodig heeft of een gamer die geen enkel detail wil missen, de ppi van je monitor doet ertoe.

Voor meer informatie over monitoren, bekijk onze gids over de beste monitors.

Het effect van ppi op de schermgrootte

En heb je nog de relatie tussen ppi en de schermgrootte. Hussein Shamiyi op Quora legt het simpel voor je uit:

"Als twee schermen dezelfde resolutie hebben, zal het grotere scherm een lagere pixeldichtheid hebben, omdat hetzelfde aantal pixels over een groter schermoppervlak wordt verdeeld, wat resulteert in een kleinere pixeldichtheid."

Hoe bereken je de ppi van een monitor?

Dus, hoe bereken je de ppi van bijvoorbeeld een goede 27 inch monitor? Geen zorgen, je hoeft geen Einstein te zijn om dit te doen. Het enige wat je nodig hebt, is de resolutie en de schermgrootte van je monitor.

De resolutie is het aantal pixels dat horizontaal en verticaal op je scherm staat. De schermgrootte is de diagonale afmeting van je scherm, meestal gemeten in inches.

Dus, als je bijvoorbeeld overweegt om een tv als monitor te gebruiken, dan wil je zeker weten dat je de juiste ppi hebt voor een helder en scherp beeld.

Monitor wordt opgemeten met een meetlint die met een hand wordt vastgehouden

De formule voor het berekenen van ppi

Het berekenen van de ppi van je monitor lijkt ingewikkeld, maar het is vrij simpel met deze formule:

√ (width²+length²) / diagonal

De breedte (width) en lengte (length) is de resolutie van je monitor in pixels en de schermgrootte is de schermdiagonaal (diagonal) in inches. Let bij het berekenen op dat je de wortelsom tussen haakjes zet, precies zo als hierboven staat, anders komt er een geheel ander antwoord uit.

Voorbeeld: Stel, je hebt een 24 inch monitor met een resolutie van 1920 × 1080 pixels. De formule ziet er dan als volgt uit: √ (1920²+1080²) / 24 = 91.78779875. Voor het gemak mag je de uitkomst naar boven afronden. Dus, de ppi van de monitor in dit voorbeeld is 92 ppi.

Verschillende soorten monitorresoluties en hun ppi

Er zijn monitors in allerlei soorten en maten – en resoluties! Van HD tot QHD tot 4K, de keuzes zijn oneindig.

Een HD-monitor heeft bijvoorbeeld ongeveer 96 ppi bij een schermgrootte van 24 inch. Een QHD-monitor heeft op dezelfde grootte al snel een ppi van 122. En een 4K-monitor? Die knalt er met 163 ppi flink bovenuit! 1Dominik Słopecki, Artegence (n.d.). ‘PPI: The final unknown parameter of a device’s screen quality.’

Ppi in HD-monitoren

Als je een HD-monitor hebt, zit je waarschijnlijk rond de 96 ppi. Voor mensen die de computer alleen voor kantoorwerk of studie gebruiken is dit meestal voldoende.

Let op dat je ppi niet te hoog is, want een ppi boven de 140 verkleint de tekst en iconen zodanig dat deze niet meer goed zichtbaar zijn. En dan moet je met je neus op het scherm zitten.

Ppi in QHD-monitoren

Bij QHD-monitoren ligt de optimale ppi rond de 122. Dit geeft een helder en scherp beeld, zonder dat tekst en iconen te klein worden. Deze gaming-monitoren zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor gamers, zoals ik. Mijn monitor heb ik daarom aangeschaf met een ppi rond de 120.

Als je nog scherper beeld zoekt, kies je voor een hogere ppi. Maar onthoud: hoe hoger de ppi, hoe harder je ogen moeten werken. En je wil juist computerogen voorkomen.

Ppi in 4K-monitoren

Een 4K-monitor ligt al snel rond de 163 ppi. Voor grafische ontwerpers die inzoomen tot op het kleinste detail voor een nauwkeurige beeldbewerking is dit aantal pixels geschikt. Met een hoog aantal ppi maak je tot op de pixel de juiste aanpassingen.

Niveaus van pixeldichtheid

De onderstaande niveaus komen redelijk overeen met wat je net las, maar om het handig te categoriseren vind je hieronder verschillende niveaus. We onderscheiden vier pixeldichtheid niveaus:

  • Basis Pixeldichtheid (0 tot 95 ppi): Geschikt voor eenvoudige taken zoals tekstverwerking of webbrowsing. Bij deze dichtheid zijn individuele pixels zichtbaar, wat resulteert in een minder scherp beeld.
  • Standaard Pixeldichtheid (95 tot 110 ppi): Ideaal voor algemeen gebruik, zoals kantoorwerk en multimediaconsumptie. Deze dichtheid biedt een goede balans tussen scherpte en prestatie.
  • Hoge Pixeldichtheid (110 tot 140 ppi): Aanbevolen voor grafische ontwerpers en fotografen. Hiermee zie je meer details zonder in te zoomen, wat essentieel is voor nauwkeurige beeldbewerking.
  • Zeer Hoge Pixeldichtheid (140 ppi en hoger): Perfect voor professionele beeldbewerking en gaming op hoog niveau. Deze dichtheid zorgt voor kristalheldere beelden en een meeslepende ervaring.
Hoogwaardige computermonitor op bureau

Overwegingen bij het kiezen van de juiste ppi voor jouw monitor

Het kiezen van de juiste ppi is net als het vinden van de perfecte spijkerbroek. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

Gebruik je de monitor voornamelijk voor kantoorwerk? Dan is een lagere ppi prima. Maar als je grafisch werk doet, of je wil de beste monitor voor fotobewerking, dan is een hogere ppi waarschijnlijk beter.

Houd ook rekening met de kijkafstand. Zit je dicht op je scherm, dan kan een hogere ppi prettig zijn. Maar als je verder weg zit, is een lagere ppi mogelijk beter.

Helderheid is essentieel bij monitoren met een hoge PPI. Een helderheid van minimaal 300 tot 500 nits zorgt dat je de voordelen van een hoge PPI volledig benut, met levendige en scherpe beelden. Let wel, bij te hoge helderheid kan het beeld oncomfortabel zijn voor je ogen, vooral in donkere omgevingen.

En onthoud: er is geen "one size fits all" als het gaat om ppi. Het is een kwestie van proberen en kijken wat het beste voor jou werkt. Net als bij die spijkerbroek. 😉

Veelgestelde vragen over monitor ppi

Laten we de veelgestelde vragen eens één voor één bekijken.

Is een hogere ppi altijd beter?

Een hogere ppi leidt tot meer pixels op het scherm en een scherper beeld, maar als de ppi te hoog is, worden tekst en iconen zo klein dat ze nauwelijks leesbaar zijn.

Bovendien kunnen applicaties ook problemen hebben met hoge ppi-waarden en er vreemd uitziet. Dus, hoewel een hogere ppi een scherper beeld oplevert, is het niet altijd de beste keuze.

Hoe verandert ppi de manier waarop ik mijn monitor gebruik?

Simpel gezegd, een hogere ppi verbetert je kijkervaring door een scherper beeld te leveren. Of je nu een film kijkt, een foto bewerkt of een tekst leest, alles ziet er beter uit met een hogere ppi.

Aan de andere kant, een lagere ppi kan leiden tot een minder scherp beeld. Het is alsof je door een wazige bril kijkt. Dus, als je merkt dat je ogen moe zijn van het staren naar je scherm, of als de tekst wazig is, kan het zijn dat je ppi te laag is. Ligt het daar niet aan? Lees dan eens het artikel duizelig door computerscherm.

Wat is het verschil tussen ppi en dpi bij monitoren?

Dpi, of dots per inch, wordt vaak verward met ppi. Maar ze zijn niet hetzelfde. Ppi verwijst naar het aantal pixels op een scherm, terwijl dpi verwijst naar het aantal inktdeeltjes op een geprint oppervlak.

Vooral in de wereld van printen en scannen worden de twee snel door elkaar gehaald, maar onthoud: als het gaat om monitoren, is ppi de juiste term!

Conclusie

Voila! Daar heb je het – je reis door de wereld van ppi zit erop. Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van hoe ppi de beeldkwaliteit van je monitor (en ook de beste smartphone) beïnvloedt en hoe je de perfecte ppi kiest voor jouw behoeften.

Onthoud: het draait niet om het hebben van de hoogste ppi, maar om de ppi te vinden die het beste bij jou past.

Dus probeer verschillende ppi-waarden uit, en vind de gouden middenweg tussen beeldkwaliteit en leesbaarheid. Nu je de doop in de ppi-technologie hebt gehad, lees ook eens andere artikelen op onze website – zoals over het overklokken van je monitor of backlight bleeding. Tot de volgende!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen