Wat is Backlight Bleeding Precies?

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

De vijand van iedereen.

Wat is Backlight Bleeding Precies?

Backlight bleeding is een veelvoorkomend probleem bij pcschermen, waarbij licht onbedoeld langs de randen van het scherm lekt. Dit resulteert in heldere of verlichte plekken, vooral zichtbaar in donkere scènes. Het kan de kijkervaring beïnvloeden, afhankelijk van de ernst.

In dit artikel helpen we je stap voor stap om backlight bleeding te begrijpen en aan te pakken. Je leert over de oorzaken, hoe je het kunt identificeren en wat je eraan kunt doen. Zo verbeter je jouw kijkervaring met de juiste kennis en technieken.

Wat is backlight bleeding?

Backlight bleeding is een fenomeen waarbij licht onbedoeld door de randen van een lcd-scherm lekt, wat resulteert in ongelijkmatige heldere vlekken, vooral zichtbaar in donkere scènes.

Het treedt op door imperfecties in de schermconstructie, zoals bij lcd- en led-technologie, en kan de kijkervaring beïnvloeden. Deze lichtlekkage is het meest merkbaar bij het bekijken van donkere beelden en in een donkere omgeving.

De technische uitleg achter backlight bleeding

Technisch gezien, betekent 'backlight bleeding' dat de achtergrondverlichting van je scherm niet optimaal functioneert. Als die verlichting niet helemaal gelijkmatig is, krijg je vlekken. Niet ideaal als je midden in een Netflix-marathon zit, toch?

Maar waarom gebeurt dit dan? Nou, die achtergrondverlichting zit achter je lcd-paneel (vandaar de naam 'backlight'). Als deze verlichting aan de randen van je scherm doorschijnt, krijg je backlight bleeding. Je ziet dan lichte plekken, vooral in de hoeken van je scherm.

Oorzaken van backlight bleeding

Dus, hoe komt het dat de verlichting aan de randen doorschijnt? Dat heeft alles te maken met hoe je scherm is gemaakt. Stel je een sandwich voor. Maar in plaats van ham en kaas, heb je een laag led's of lampen (de backlight), een laag glas (het lcd-paneel), en dan nog een laag glas (het scherm dat je eigenlijk ziet).

Als die "sandwich" niet perfect op elkaar aansluit, kan het licht van de led's of lampen ontsnappen en zichtbaar worden aan de randen van je scherm. Dat is backlight bleeding. Het kan voorkomen op je telefoon, tablet, laptop en natuurlijk je monitor en treedt vaker op wanneer je niet voorzichtig met je scherm omgaat.

En wat gebeurt er als die verlichting ongelijk is? Nou, stel je voor dat je in een donkere kamer zit en iemand schijnt een zaklamp in je gezicht. Niet prettig, toch? Hetzelfde gebeurt met je scherm. Als de verlichting niet gelijkmatig is, krijg je lichte en donkere plekken. En dat kan je kijkervaring behoorlijk verpesten.

Vrouw zit in het donker naar een scherm te kijken

Verschil tussen backlight bleeding en glow

Oké, dus nu weet je wat backlight bleeding is. Maar wacht even, wat is dan die 'glow' waar iedereen het over heeft? Glow is een ander fenomeen dat je kunt zien op je scherm.

Het is een soort halo-effect rond de randen van je scherm, vooral zichtbaar als je vanuit een hoek naar je scherm kijkt. Denk aan het licht dat je ziet als je door een beslagen raam kijkt.

En hoe zit het dan met backlight bleeding en glow? Zijn ze familie van elkaar? Nou, ze zijn meer als die neven die je alleen op familiefeestjes ziet.

In het kort: glow is een soort licht dat je ziet als je vanuit een hoek naar je scherm kijkt, terwijl backlight bleeding zichtbaar is als lichte vlekken aan de randen van je scherm, ongeacht vanuit welke hoek je kijkt.

Een goede vuistregel is dat als het licht zich concentreert in de hoeken van je scherm, je waarschijnlijk te maken hebt met backlight bleeding. Als het licht zich daarentegen meer gelijkmatig over het scherm verspreidt, dan heb je waarschijnlijk te maken met glow.

Ik hoop dat de onderstaande tabel alles een beetje duidelijker maakt.

Backlight BleedingGlow
Lichte vlekken aan de randen van het schermHalo-effect zichtbaar bij kijken vanuit een hoek
Zichtbaar ongeacht de kijkhoekVerdwijnt bij het veranderen van de kijkhoek
Veroorzaakt door ongelijke achtergrondverlichtingNormaal bij bepaalde soorten schermen (zoals IPS)

Hoe backlight bleeding je beeldscherm beïnvloedt

En dan nu het slechte nieuws: backlight bleeding kan je kijkervaring flink verpesten. Het is als naar een film kijken met de gordijnen open op een zonnige dag. Je mist een hoop details. 😕 Het kan de kleurweergave en leesbaarheid van je scherm aanzienlijk beïnvloeden, vooral als je een goede 27 inch monitor hebt.

Hoe backlight bleeding te identificeren op je scherm

Er zijn verschillende tekenen waar je op kunt letten. Een van de meest voorkomende is dat donkere of zwarte gebieden van het scherm er grijs of uitgewassen uitzien. Dit kan vooral merkbaar zijn bij het gebruik van een beeldscherm in daisy chain.

Om te controleren of en waar je last hebt van blacklight bleeding, open je een zwarte afbeelding op volledige grootte op je scherm. Zo kun je zien waar de grijze vlekken het duidelijkst opdoemen.

De meest voorkomende tekenen van backlight bleeding

Oké, tijd voor een checklist:

  • Donkere of zwarte gebieden van het scherm zien er grijs of uitgewassen uit.
  • Het scherm lijkt niet uniform verlicht.
  • Er zijn lichte vlekken of gebieden die helderder zijn dan de rest van het scherm.
  • De kleurweergave is niet consistent over het gehele scherm.

Backlight bleeding komt voor bij lcd, led en oled-schermen door verschillen in hun constructie. Bij lcd en led-schermen, waar de backlight achter het paneel zit, kan licht lekken langs de randen als de afstemming niet perfect is.

Dit zie je als heldere vlekken, vooral in donkere scènes. oled-schermen hebben individueel verlichte pixels en kennen dit probleem minder, maar kunnen wel last hebben van glow bij bepaalde kijkhoeken. Het is belangrijk dat je bij aankoop let op de schermkwaliteit en reviews om backlight bleeding te minimaliseren.

Wat is IPS Glow?

IPS Glow is een fenomeen dat vooral voorkomt bij IPS-schermen. Het manifesteert zich als een lichte gloed in de hoeken van het scherm, vooral zichtbaar bij het bekijken van donkere beelden in een donkere kamer.

Deze gloed varieert afhankelijk van je kijkhoek. Bij een IPS-monitor is het normaal om een lichte gloed te zien, maar als deze te opvallend is, kan dit duiden op een kwaliteitsprobleem.

Piyush Michael zegt hierover op Quora: "Je ziet het als je vanuit de hoeken kijkt. Vanaf de bovenkant/onderkant/links/rechts zie je het niet, maar precies vanuit een hoek van 45 graden. Het is het meest zichtbaar in een donkere kamer bij het kijken naar een zwart beeld."

Is er een oplossing voor backlight bleeding?

Nou, ik heb goed en minder goed nieuws voor je. Het minder goede nieuws is dat het niet altijd mogelijk is om backlight bleeding volledig te elimineren. Het goede nieuws is dat er wel degelijk manieren zijn om het te verminderen.

Eenvoudige stappen om backlight bleeding te verminderen of te repareren

Heb je zin om een beetje een doe-het-zelver te worden? 👨‍ Dan zijn er een paar stappen die je kunt proberen om backlight bleeding te verminderen. Maar let op, het is geen kinderspel en er zijn risico's aan verbonden. Het laatste wat je wilt, is je scherm verder beschadigen, toch?

  1. Verlaag de helderheid van je scherm. Soms kan een te hoge helderheid de oorzaak zijn van het probleem.
  2. Probeer de schroeven van je scherm iets losser te draaien. Te strak aangedraaide schroeven kunnen druk uitoefenen op het scherm en zo backlight bleeding veroorzaken. Hoe dit moet, hangt af van het model van je laptop of monitor.
  3. Gebruik een zacht doekje om voorzichtig druk uit te oefenen op de plekken waar de backlight bleeding het ergst is. Dit kan soms helpen om de verlichting gelijkmatiger te verdelen. Wees wel écht voorzichtig – ik heb het hiermee zelf ook weleens erger gemaakt toen ik iets te agressief te werk ging!

Als je echt een techneut bent, kun je overwegen om de monitor overdrive in te stellen. Dit kan helpen om de reactietijd van je scherm te verbeteren en zo de zichtbaarheid van backlight bleeding te verminderen. Maar let op, dit is niet voor beginners en kan je scherm beschadigen als het niet goed wordt gedaan.

Een veiligere optie is bijvoorbeeld je tv als monitor gebruiken voor die momenten dat je wil genieten van diepe zwarte kleuren.

Televisies hebben vaak minder last van backlight bleeding vanwege hun andere beeldschermtechniek. Maar let op, dit is geen wondermiddel. Het hangt sterk af van het type tv en de kwaliteit van het scherm.

Hoe voorkom je backlight bleeding?

Om backlight bleeding te voorkomen, is het essentieel dat je jouw monitor zorgvuldig behandelt en kiest voor een model van hoge kwaliteit. Kies bijvoorbeeld een monitor met een stevige behuizing en een goed beoordeeld paneel.

Let op de specificaties: een monitor met een minimale dikte van 2 mm rondom het scherm vermindert de kans op backlight bleeding aanzienlijk.

Wees voorzichtig bij het verplaatsen of installeren van de monitor; druk niet op het scherm en vermijd fysieke schokken. Een goede regel is om de monitor bij de randen vast te houden, niet bij het scherm zelf.

Bij het instellen van de helderheid, houd deze onder de 70% om de druk op het backlight-systeem te minimaliseren. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je monitor, maar helpt ook backlight bleeding te voorkomen.

Veelgestelde vragen over backlight bleeding

Ik heb voor alle handigheid ook nog een lijstje gemaakt van de meest gestelde vragen over backlight bleeding, waarin ik alles wat ik hierboven heb uitgelegd nog eens kort samenvat.

Wat is backlight bleeding precies?

Backlight bleeding is een fenomeen waarbij de achtergrondverlichting van je scherm door de randen van het scherm bloedt, waardoor er ongewenste lichtvlekken ontstaan.

Hoe ontstaat backlight bleeding?

Backlight bleeding ontstaat wanneer de achtergrondverlichting van het scherm niet gelijkmatig wordt verdeeld. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het scherm, de manier waarop het is gemonteerd, en de helderheidsinstellingen.

Wat is het verschil tussen backlight bleeding en glow?

Het verschil tussen backlight bleeding en glow is dat glow een soort licht is dat je ziet als je vanuit een hoek naar je scherm kijkt, terwijl backlight bleeding zichtbaar is als je recht voor je scherm zit.

Hoe kan ik backlight bleeding herkennen?

Je kunt backlight bleeding herkennen aan lichte vlekken of gebieden op je scherm, vooral rond de randen en in donkere scènes.

Kan ik zelf iets doen aan backlight bleeding?

Ja, er zijn een paar dingen die je zelf kunt proberen om backlight bleeding te verminderen, zoals het verlagen van de helderheid van je scherm, het losser draaien van de schroeven van je scherm, of het voorzichtig druk uitoefenen op de plekken waar de backlight bleeding het ergst is.

Maar let op, deze methoden zijn niet zonder risico's en kunnen je scherm beschadigen als ze niet correct worden uitgevoerd. Het volledig verwijderen van backlight bleeding is helaas ook niet mogelijk.

Hoe kan ik blacklight bleeding voorkomen?

Het aanschaffen van de beste monitor voor thuiswerken of de beste monitor voor fotobewerking is de beste manier om blacklight bleeding te voorkomen in je home office. De technologie wordt steeds beter, waardoor blacklight bleeding gelukkig steeds minder voorkomt. De investering is het waard! 1Tim, Coolblue.nl (2022). 'What is backlight bleeding?'

Verder is het belangrijk om voorzichtig met je scherm om te gaan. Stoot er geen dingen tegenaan en laat je scherm al helemaal niet op de grond vallen. Schade aan het scherm die backlight bleeding veroorzaakt is irreversibel!

Conclusie

We hebben onderzocht wat backlight bleeding is, hoe het ontstaat, en hoe je het kunt identificeren. Maar we hebben ook enkele doe-het-zelfoplossingen onder de loep genomen. Dus, als je nu naar je scherm kijkt en die vervelende lichtvlekken ziet, weet je dat het niet het einde van de wereld is.

Je hebt de kennis om erachter te komen of je met backlight bleeding te maken hebt en wat je misschien kunt doen om het te verminderen.

En vergeet niet: als het erop aankomt, is het allerbelangrijkste dat je geniet van je technologie. Dus leun achterover, zet je favoriete show aan en... geniet ervan, zelfs als het een beetje 'bloedt'!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen